ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2023
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΕΔΡΑ ΦΑΣΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ
Τα φασιστοειδή έδρασαν με τη γνωστή ανοχή της αστυνομίας

Εισαγγελική παρέμβαση για τον ξυλοδαρμό συλληφθέντος διαδηλωτή από αστυνομικούς

Από τον ξυλοδαρμό συλληφθέντος από τους αστυνομικούς
Από τον ξυλοδαρμό συλληφθέντος από τους αστυνομικούς
Την ώρα που η αστυνομία «τσουβάλιαζε» διαδηλωτές από τις χτεσινές αντιφασιστικές συγκεντρώσεις, συνειδητά δεν εντόπισε την εγκληματική προετοιμασία και δράση της ομάδας των φασιστών και την επίθεση - ενέδρα στο Μοναστηράκι στον σταθμό του ΗΣΑΠ, όπου ένας έριξε με μπιτόνι υγρό σε ένα βαγόνι. Αξιοσημείωτος είναι και ο εντοπισμός του συρμού από τους φασίστες, αφού ο τελευταίος, σύμφωνα με αστυνομική πηγή - κατά κάποιο τρόπο - είχε παραχωρηθεί στους συγκεντρωμένους αντιφασίστες στον σταθμό του ΗΣΑΠ στα Πευκάκια, προκειμένου να αποχωρήσουν από την περιοχή, όταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις δεν τους επέτρεψαν να πραγματοποιήσουν την πορεία. Η πορεία ήταν ενάντια σε πανευρωπαϊκή φασιστοσύναξη η οποία δεν έγινε και τελικά πραγματοποιήθηκε μνημόσυνο για τους δύο χρυσαυγίτες που είχαν εκτελεστεί πριν από 10 χρόνια στο Νέο Ηράκλειο.

Από την επίθεση της ομάδας των φασιστών στο Μοναστηράκι την Τετάρτη, στις 9 το βράδυ, τραυματίστηκαν τουλάχιστον δύο άτομα, με μία γυναίκα να μεταφέρεται στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς». Πολλές ήταν και οι υλικές φθορές που προκλήθηκαν. Οι ακροδεξιοί διέφυγαν στα γύρω στενά ενώ με καθυστέρηση κατέφθασαν αστυνομικές δυνάμεις που ξεκίνησαν έρευνα στους συρμούς και έγιναν 8 προσαγωγές.

Πιο πριν, στην πλατεία Βικτωρίας, αστυνομικοί που είχαν ακινητοποιήσει ένα άτομο, επιδόθηκαν σε ξυλοδαρμό του με γροθιές και γκλοπ. Η εικόνα του τραμπουκισμού αυτού, που διαδόθηκε από χτες το βράδυ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανάγκασε την ηγεσία της αστυνομίας να διατάξει διοικητική έρευνα για το περιστατικό. Μάλιστα, για το θέμα παρενέβη και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η ΕΛ.ΑΣ. οφείλει να λειτουργεί με βάση τους νόμους και τους υπηρεσιακούς κανόνες».

Παράλληλα, το περιστατικό προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθήνας, Αντώνη Ελευθεριανού, ο οποίος διέταξε προκαταρκτική εξέταση για να βρεθεί ποιοι είναι οι αστυνομικοί που συμμετείχαν.

Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, σε μια προσπάθεια υποβάθμισης της δολοφονικής εφόδου των φασιστών στον συρμό στο Μοναστηράκι, είπε χαρακτηριστικά: «Είναι βαθιά αντικοινωνική συμπεριφορά των ανθρώπων αυτών να νομίζουν ότι μπορούν να μπαίνουν σε ένα μετρό, σε έναν συρμό Ηλεκτρικού να πετάνε βενζίνη και να καίνε. Γιατί θα τα πληρώσει το σύνολο των Ελλήνων φορολογουμένων. Δεν τους ανήκει το μετρό, ούτε ο ηλεκτρικός ούτε κανένας δρόμος». Και πρόσθεσε: «Αυτά πρέπει να καταστέλλονται όπως προβλέπει ο νόμος. Χωρίς υπέρμετρη παρέμβαση οι άνθρωποι αυτοί να συλλαμβάνονται και να οδηγούνται στη Δικαιοσύνη, ο νόμος είναι υπεράνω όλων, πρέπει να επιβληθεί η προσήκουσα ποινή εφόσον αυτό κρίνει η Δικαιοσύνη». Δεν ανέφερε τίποτα δε για τη στάση της αστυνομίας που πήγε στο σημείο της επίθεσης όταν αυτή ολοκληρώθηκε.

Συνολικά, προχτές, πραγματοποιήθηκαν 39 προσαγωγές από τους σταθμούς του ΗΣΑΠ σε Ν. Ηράκλειο, Ν. Ιωνία, Πευκάκια, Βικτώρια, Μοναστηράκι και Ακρόπολη. Από αυτές οι 14 (αφορούν 10 άνδρες και 4 γυναίκες) έγιναν συλλήψεις και μέσα σε αυτές τέσσερις αφορούν άτομα του ακροδεξιού χώρου.

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ 16ΧΡΟΝΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Η ιατροδικαστική εξέταση δείχνει χτυπήματα ή άσκηση βίας

Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και εκχυμώσεις σε διάσπαρτα σημεία του σώματος, ακόμα και στο πρόσωπο, διαπιστώνει η ιατροδικαστική έκθεση για την 16χρονη, η οποία, όπως καταγγέλλεται, έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού από αστυνομικούς στο Νέο Ηράκλειο, ενώ επέστρεφε από αντιφασιστική συναυλία, το προηγούμενο Σάββατο.

Το πόρισμα της ιατροδικαστή Χαράς Σπηλιοπούλου, που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, αναφέρεται σε αμβλύ όργανο που θα μπορούσε να έχει προκαλέσει το τραύμα στο κρανίο, αλλά και σε όργανο με πλατιά επιφάνεια το οποίο με τη σειρά του σχετίζεται με τις εκχυμώσεις που φέρει η 16χρονη στο πρόσωπο, στο δεξί χέρι και στους ώμους. Και στις δύο περιπτώσεις, η ιατροδικαστής εξηγεί ότι οι κακώσεις και εκχυμώσεις θα μπορούσαν να προκληθούν είτε από τα παραπάνω όργανα είτε από πτώση. Αναφέρει ότι «από την πρώτη αξονική εγκεφάλου κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο διαπιστώθηκαν κάταγμα ινιακού ιστού, υποσκληρίδιο αιμάτωμα, υπαραχνοειδής αιμορραγία και θλάσεις της εγκεφαλικής ουσίας ιδιαίτερα στον μετωπιαίο λοβό» και προσθέτει: «Το τραύμα στην ινιακή χώρα μπορεί να έχει προκληθεί είτε μετά από πλήξη με κάποιο αμβλύ όργανο είτε μετά από πτώση επί του εδάφους (με την οπίσθια επιφάνεια του σώματος). Οι εκχυμώσεις στα άνω άκρα (πλην αυτής στη ραχιαία επιφάνεια της δεξιάς άκρας χειρός) μπορεί να έχουν προκληθεί μετά από σύλληψη με τα χέρια. Η εκχύμωση του προσώπου, της ραχιαίας επιφάνειας της δεξιάς άκρας χειρός και οι εκχυμώσεις στους ώμους έχουν προκληθεί είτε μετά από πλήξη με κάποιο θλων όργανο είτε μετά από πρόσκρουση σε κάποια ανένδοτη επιφάνεια». Επίσης, το πόρισμα αναφέρει ότι στην ανήλικη έγιναν τοξικολογικές εξετάσεις οι οποίες ήταν αρνητικές.

Θυμίζουμε ότι ήταν προκλητικότατη η παρουσία της αστυνομίας στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς», όπου μεταφέρθηκε η κοπέλα, όπως καταγγέλλουν γιατροί και νοσηλευτές, ενώ αστυνομικοί ακόμα παραμένουν στο νοσοκομείο όπου εξακολουθεί να νοσηλεύεται η 16χρονη, για να της πάρουν κατάθεση.

Η οικογένεια της κοπέλας καταγγέλλει ξυλοδαρμό από αστυνομικούς, ενώ έχει διαταχθεί εισαγγελική έρευνα για να εξετάσει το ενδεχόμενο να έχουν τελεστεί σε βάρος της τα κακουργήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας ή της πρόκλησης βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, του ξυλοδαρμού από την αστυνομία, που συνιστά και απόπειρα ανθρωποκτονίας.

ΑΧΑΪΑ
Εντονα προβλήματα από την βροχόπτωση

Εκλεισαν δρόμοι, πλημμύρισαν εγκαταστάσεις, σημειώθηκαν κατολισθήσεις σε αρκετά σημεία

Αρκετά προβλήματα προκάλεσε η ισχυρή βροχόπτωση που σημειώθηκε νωρίς χθες το πρωί στην πόλη της Πάτρας και σε άλλες περιοχές της Αχαΐας.

Από τη βροχή και τις κατολισθήσεις που ακολούθησαν, διακόπηκε η κυκλοφορία στη νέα Εθνική Οδό Πατρών - Αθηνών, στο ύψος του Ελαιώνα στην Αιγιαλεία (161 χλμ.), στο ρεύμα προς Αθήνα, ζημιά που αποκαταστάθηκε νωρίς το απόγευμα.

Στην ίδια περιοχή (Ελαιώνας) σταμάτησε η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα στην παλαιά Εθνική Οδό Πατρών - Αθηνών, με τις ζημιές να μην έχουν αποκατασταθεί μέχρι χθες το απόγευμα και τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι ενδεχομένως θα χρειαστεί για τον καθαρισμό του δρόμου και η σημερινή μέρα. Παρόμοια προβλήματα προκλήθηκαν και στην περιοχή Μετόχι.

Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένοι δρόμοι (όπως και η νέα ΕΟ) ήταν σε κυκλοφορία την ώρα των κατολισθήσεων, εγκλωβίζοντας οδηγούς με τα αυτοκίνητά τους. Για τον απεγκλωβισμό ορισμένων χρειάστηκε συνδρομή και της Πυροσβεστικής, ενώ από τύχη δεν υπήρξαν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα, τραυματισμοί ή θύματα.

Πρόκειται για περιστατικά που σημειώνονται για τρίτη φορά στις δύο Εθνικές Οδούς σε διάστημα σχεδόν ενός μήνα, λόγω και της πυρκαγιάς του καλοκαιριού σε κοντινά με τους δρόμους σημεία, για τα οποία ακόμα δεν έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα προστασίας.

Κλειστή ήταν μέχρι και χθες το απόγευμα και η Επαρχιακή Οδός Αιγίου - Δερβενίου - Μαμουσιάς, καθώς λόγω κατολισθήσεων είχε διακοπεί η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα σε διάφορα σημεία, συνολικού μήκους 1,2 χλμ. Επίσης έκλεισε ο δρόμος Ακράτας - Ζαρούχλας, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν χωριά (όπως η Ζαρούχλα) μέχρι να καθαριστούν οι δρόμοι.

Πλημμυρικά προβλήματα δημιουργήθηκαν και στον οικισμό Βιλιβινιώτικα. Μάλιστα, όπως σημειώθηκε από κατοίκους της περιοχής, μέχρι χθες το απόγευμα εξεταζόταν η απομάκρυνση από τα σπίτια τους, λόγω κινδύνων που ελλοχεύουν από τυχόν κατολισθήσεις, καθότι η περιοχή χτυπήθηκε από πυρκαγιά το καλοκαίρι και δεν έχουν ληφθεί μέτρα. Προβλήματα μικρότερης έκτασης σημειώθηκαν και στους οικισμούς Ζαχλωρίτικα, Διακοπτό και Τρυπιά.

Από τη βροχή και τις κατολισθήσεις διακόπηκε η κυκλοφορία στην Επαρχιακή Οδό Πούντας - Καλαβρύτων, στο ύψος του Μέγα Σπηλαίου και στα δύο ρεύματα προς Καλάβρυτα, και αποκαταστάθηκε χθες το απόγευμα.

Στην Πάτρα

Στην Πάτρα η βροχή προκάλεσε πλημμυρικά φαινόμενα σε αρκετούς δρόμους στο κέντρο και σε γειτονιές της πόλης. Στη γέφυρα των Βερναδέικων στο Ρίο χρειάστηκε να απεγκλωβιστεί γυναίκα από αυτοκίνητο που είχε ακινητοποιηθεί, με το νερό να έχει φτάσει σε πολύ υψηλό σημείο.

Επίσης πλημμύρισε το υπόγειο του σταθμού του ΕΚΑΒ στο Ρίο, ενώ συνεργεία του δήμου Πατρέων πραγματοποίησαν παρεμβάσεις σε διάφορα σημεία για καθαρισμούς, με την κατάσταση συνολικά να εξομαλύνεται μετά από περίπου δύο ώρες.

Διάδρομοι πλημμυρισμένοι, με κουβάδες να τοποθετούνται σε διάφορα σημεία για να συγκεντρώνονται τα νερά, εργαζόμενοι της καθαριότητας που έτρεχαν παντού να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα, χώροι πλυντηρίων που έσταζαν νερό από τα ταβάνια, όπως συνέβη και σε δωμάτια, καθώς και εξωτερικές σκάλες που μετατράπηκαν σε χειμάρρους, με το νερό να λιμνάζει έξω από κτίρια, ήταν η εικόνα που επικρατούσε σε χώρους της φοιτητικής εστίας του Πανεπιστημίου Πάτρας μετά τη βροχή χθες το πρωί.

Την ίδια ώρα η Πρυτανεία ζητά και λαμβάνει «εγγύηση» 200 ευρώ από κάθε δικαιούχο δωματίου της Εστίας, κάτι που έχει προκαλέσει τις δικαιολογημένες αντιδράσεις του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών, ο οποίος απαιτεί άμεσα μέτρα για την κατάσταση στον χώρο, να παρθεί πίσω το άδικο χαράτσι και να καλυφθούν όλες οι ανάγκες χωρίς πληρωμές από τους φοιτητές.

Νεκρός από πυροβολισμό εφοπλιστής

Νεκρός από πυροβολισμό βρέθηκε λίγο μετά τις 4 χτες το απόγευμα 63χρονος εφοπλιστής υπήκοος Συρίας στο σπίτι του στη Βούλα. Σύμφωνα με την Αστυνομία, τον 63χρονο βρήκαν στο υπόγειο της μονοκατοικίας του η γυναίκα του και ένας φύλακας, ενώ δίπλα στο σώμα του ήταν μια καραμπίνα. Ως πιθανότερο σενάριο εξετάζεται το φαινόμενο της αυτοκτονίας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να διαλυθούν οι μονάδες καταστολής του λαού

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τα γεγονότα στο κέντρο της Αθήνας

Σε χτεσινό σχόλιό του για τα προχτεσινά γεγονότα στο κέντρο της Αθήνας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Την ώρα που οι αστυνομικές δυνάμεις παρακολουθούσαν άπραγες το φασιστικό τάγμα εφόδου να επιτίθεται σε αντιφασίστες και επιβάτες του Μετρό στο Μοναστηράκι, μέλη της σεσημασμένης ομάδας ΔΡΑΣΗ γρονθοκοπούσαν πεσμένο στο έδαφος άτομο, που είχαν προσαγάγει στην πλατεία Βικτωρίας.

Οι χιλιοειπωμένες εξαγγελίες για ΕΔΕ μετά από κάθε τέτοιο περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας δεν πείθουν πια κανέναν. Εδώ και τώρα να τιμωρηθούν οι ένοχοι και να διαλυθούν όλες οι μονάδες της Αστυνομίας που έχουν αποκλειστική τους αποστολή την καταστολή του λαού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ