ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Νοέμβρη 2023
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Διαδηλώνουν ενάντια στη φοροκαταιγίδα, απαιτούν μέτρα στήριξης του εισοδήματος

Αύριο Τετάρτη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο

Με κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αύριο Τετάρτη οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ κατεβαίνουν στον δρόμο, διαδηλώνοντας ενάντια στη νέα φοροεπιδρομή που έχουν στα σκαριά κυβέρνηση και υπουργείο Οικονομικών.

Για την Αθήνα το αγωνιστικό ραντεβού, στο οποίο καλούν η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), Ενώσεις και Σωματεία αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ, έχει οριστεί στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στις 9 π.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων.

Σε μαζική συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Εφορία Ηρακλείου αύριο Τετάρτη στις 9 π.μ. καλεί και η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Επαγγελματιών ενάντια στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Η ΟΒΣΑ αναδεικνύει ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο για το Φορολογικό θα χαρατσώσει άγρια τους ελεύθερους επαγγελματίες και θυμίζει ότι παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος «έταζε την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, αυτού του κεφαλικού φόρου, για να υφαρπάξει την ψήφο των επαγγελματιών, τώρα στην ουσία τριπλασιάζει τα βάρη (1.102 ευρώ φόρος εισοδήματος και 488 ευρώ τέλος επιτηδεύματος) για τους πιο αδύναμους επαγγελματίες».

«Τώρα είναι η ώρα με τον συλλογικό μας αγώνα να ματαιώσουμε τα σχέδια της κυβέρνησης», τονίζει η ΟΒΣΑ και προβάλλει τα εξής αιτήματα:

  • Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το νομοσχέδιο - έκτρωμα για το Φορολογικό.
  • Επαναφορά του ατομικού αφορολόγητου ορίου για τους μη μισθωτούς στα 12.000 ευρώ (όπως ήταν πριν την κρίση), προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος. Προοδευτική αύξηση της φορολογίας στα κέρδη, με μείωση στα χαμηλά εισοδήματα και αύξηση έως το 45% για το μεγάλο κεφάλαιο.
  • Αμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά η κυβέρνηση να κάνει. Καμία αναμονή μέχρι το 2025. Κατάργηση της προκαταβολής φόρου για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.
  • Ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός. Μείωση της προμήθειας των τραπεζών στις τραπεζικές συναλλαγές.

Μέχρι την Παρασκευή 3/11 αποφάσεις συμμετοχής στην κινητοποίηση είχαν πάρει 5 Ομοσπονδίες και 34 Ενώσεις Επαγγελματιών και κλαδικά Σωματεία. Αναλυτικά:

Οι Ομοσπονδίες Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Βιοτεχνών Κατεργασίας Ξύλου, Υποδηματοποιών Ελλάδας, Εκδοτών Βιβλιοπωλείων, Συνταξιούχων ΟΑΕΕ.

Οι τοπικοί Σύλλογοι και Ενώσεις Επαγγελματιών Δήμου Αθήνας, Μάνδρας - Ελευσίνας, Καισαριανής, Ηλιούπολης, Καλλιθέας, Μεταμόρφωσης, Ν. Ερυθραίας, Αγ. Αναργύρων, Αχαρνών, Αγ. Δημητρίου, Μεταμόρφωσης Νέας Ιωνίας, Νέου Ηρακλείου, Κορυδαλλού και Νίκαιας.

Τα κλαδικά Σωματεία Εργολάβων Ηλεκτρικών Εργων, Εγκαταστατών Υδραυλικών, Επιπλοποιών και Ξυλουργών Καταστηματαρχών Αθηνών, Βιοτεχνών Μετάλλου, Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Μηχανών Αυτοκινήτων, Καταστηματαρχών Κουρέων και Κομμωτών «Η Αδελφότης», Καθαριστηρίων - Βαφείων και Συναφών Επαγγελμάτων Αθηνών «Η Αναγέννηση», Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Αθήνας, Επιδιορθωτών Υποδημάτων Αττικής, Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών, Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθήνας, Κρεοπωλών Αθηνών «Οι Ταξιάρχες», Εκτελωνιστών Τελωνειακών Αντιπροσώπων Πειραιώς - Αθηνών, Ελαφρών Φορτηγών, Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών, Αρτοποιών, Εργοληπτών Καταστηματαρχών Αθηνών, Βιβλιοπωλών Εκδοτών Αθηνών.

Επίσης καλούν οι Επιτροπές Αγώνα Λαϊκών Αγορών και Επαγγελματιών Εστίασης.

Στη Θεσσαλονίκη

Σε συμμετοχή στην αυριανή κινητοποίηση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης καλούν σωματεία και φορείς των ελεύθερων επαγγελματιών της Θεσσαλονίκης.

Καλούν όλα τα υπόλοιπα Σωματεία και Συλλόγους επαγγελματιών, και ιδιαίτερα τις Ομοσπονδίες (Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης και Ελεύθερων Επαγγελματιών Θεσσαλονίκης) σε κοινή δράση μπροστά στο φορολογικό νομοσχέδιο - έκτρωμα που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση.

Το κάλεσμα υπογράφουν τα Σωματεία Αρτοποιών, Επιπλοποιών, Δερμάτινων - Γουναρικών, Φωτογράφων, Μικρών Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων, Καθαριστηρίων και Συναφών Επαγγελμάτων, Κομμωτών και ο Εμπορικός Σύλλογος Βασιλικών.

Ο υπουργός του αντεργατικού εκτρώματος, τώρα σφίγγει τη θηλιά στους επαγγελματίες

Για το ...καλό των εργαζομένων καμώνονται η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών, Κ. Χατζηδάκης, ότι φέρνουν τάχα το νομοσχέδιο με το οποίο θα ξεπατώσουν στη φορομπηξία τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες.

Κάθε μέρα, τριγυρνώντας στα κανάλια, μονίμως χωρίς αντίλογο, ο υπουργός ισχυρίζεται ότι εξαιτίας των βιοπαλαιστών μικροεπαγγελματιών, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι ...πληρώνουν περισσότερους φόρους!

Σε μια απέλπιδα μάλιστα προσπάθεια να ενεργοποιήσει τον «κοινωνικό αυτοματισμό», ώστε πιο εύκολα να περάσουν τόσο η φοροληστεία στους αυτοαπασχολούμενους όσο και η κλιμάκωση της επίθεσης στους μισθωτούς και συνταξιούχους, επικαλείται στοιχεία και «ευρήματα», βαφτίζοντας «μπαταχτσήδες» τους βιοπαλαιστές, αποσιωπώντας το βασικό: Οτι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι πληρώνουν άμεσα και έμμεσα το 95% των φορολογικών εσόδων, την ίδια στιγμή που οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι επωμίζονται μόλις το 5%.

Στο παραπάνω φόντο, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να νομοθετήσει ένα άνευ προηγουμένου φορολογικό στράγγισμα για τους μικρούς επαγγελματίες καθιερώνοντας «τεκμαρτό εισόδημα» 10.920 ευρώ τον χρόνο. Κάθε επαγγελματίας λοιπόν θα θεωρείται de facto ότι έχει έσοδα από τη δραστηριότητά του 10.920 ευρώ, ανεξάρτητα αν η επιχείρησή του είναι ζημιογόνα.

Ο υπουργός «Χατζηθάφτης» επιχειρεί να τσακίσει το λαϊκό εισόδημα

Σε σχόλιό του για τις απανωτές δηλώσεις του Κ. Χατζηδάκη σχετικά με τη φορολογία των αυτοαπασχολούμενων το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Ο υπουργός Οικονομικών, Κ. Χατζηδάκης, με δημόσιες παρεμβάσεις του το τελευταίο διάστημα, συνεχίζει να προκαλεί εμφανιζόμενος "λίγο - πολύ" ως υπερασπιστής των εργαζομένων για να περάσει, με τη γνωστή μέθοδο του κοινωνικού αυτοματισμού, το απαράδεχτο φορολογικό νομοσχέδιο που σφίγγει τη θηλιά σε αυτοαπασχολούμενους, μικρούς επαγγελματίες και επιστήμονες.

Δυστυχώς για τον κ. Χατζηδάκη, ο λαός δεν έχει ξεχάσει την προηγούμενη θητεία του, ως υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης της ΝΔ, που νομοθετούσε το αντεργατικό έκτρωμα για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και επιχειρούσε να βάλει στο γύψο τα εργατικά σωματεία. Γι' αυτόν τον λόγο, άλλωστε, χαρακτηρίστηκε από ένα μεγάλο τμήμα των εργαζομένων ως "Χατζηθάφτης" και σήμερα επιχειρεί να επιβεβαιώσει αυτόν τον χαρακτηρισμό δίνοντας νέο χτύπημα στο ήδη τσακισμένο εισόδημα των μικρών επαγγελματιών.

Ο κ. Χατζηδάκης θέτει το ερώτημα "πώς είναι δυνατόν ο επαγγελματίας να πληρώνει λιγότερο φόρο από τον εργαζόμενό του;", αποκρύπτοντας σκόπιμα ότι η πλειοψηφία των μικρών επαγγελματιών δεν απασχολούν εργαζόμενους. Και βέβαια έχει επιλεκτική ευαισθησία στη "φορολογική δικαιοσύνη", καθώς δεν βγάζει κουβέντα για τις φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο, που διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις και η δική του νομοθέτησαν και διατηρούν.

Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί επαγγελματίες και οι επιστήμονες, που συνεχίζουν να πληρώνουν άδικους φόρους, όπως ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος επιτηδεύματος, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα, ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, χρειάζεται να δυναμώσουν τον κοινό αγώνα τους για να υπερασπιστούν το εισόδημα και τη ζωή τους».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Προκλητική επίθεση στο εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με προέδρους Δικηγορικών Συλλόγων

RIZOSPASTIS

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από το μέλος του ΠΓ της ΚΕ Μάκη Παπαδόπουλο και την βουλευτή Μαρία Κομνηνάκα συναντήθηκε χτες με τους προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Πειραιά, Δ. Βερβεσό και Ηλ. Κλάππα, στο πλαίσιο των συναντήσεων που πραγματοποιούν με τα κοινοβουλευτικά κόμματα για το ζήτημα της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.

Οι δύο πρόεδροι επισήμαναν πως τα μέτρα για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών δημιουργούν πρόβλημα επιβίωσης σε μεγάλο μέρος των δικηγόρων που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, με πρόσχημα την «πάταξη της φοροδιαφυγής», χτυπώντας τους πιο ευάλωτους από αυτούς, μεταξύ άλλων νέους, μητέρες με μικρά παιδιά, επαγγελματίες που έχουν πληγεί τα προηγούμενα χρόνια. Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασαν, το 33% των δικηγόρων βρίσκονται σε ρύθμιση για χρέη σε ασφαλιστικούς οργανισμούς και την εφορία, ενώ το 1/3 των δικηγόρων της Αθήνας δηλώνει ως γραφείο την κατοικία του, με δεδομένο ότι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος της λειτουργίας γραφείου.

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Μάκης Παπαδόπουλος έκανε, μετά τη συνάντηση, την ακόλουθη δήλωση:

«Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αποτελεί προκλητική επίθεση στο εισόδημα και στο μέλλον των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων και συνολικά των αυτοαπασχολούμενων. Ο στόχος της κυβέρνησης δεν περιορίζεται μόνο στη διασφάλιση των "νέων ματωμένων πλεονασμάτων" σύμφωνα με τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις προς την ΕΕ. Παράλληλα επιταχύνει την κυριαρχία των μεγάλων δικηγορικών εταιρειών, που έχουν ήδη αυξήσει θεαματικά το μερίδιό τους στον συνολικό κύκλο εργασιών του κλάδου. Δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες επιβίωσης για χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους, την ώρα που παρέχει νέες ελαφρύνσεις στις μεγάλες εταιρείες, με τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος. Τα νέα μέτρα έρχονται να προστεθούν στα ασφαλιστικά και φορολογικά χαράτσια που φόρτωσαν στις πλάτες των ελεύθερων επαγγελματιών οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Ολα τα κόμματα του συστήματος που μιλούν για τη φοροδιαφυγή είναι συνένοχα για τη φοροασυλία των εφοπλιστών, των τραπεζικών ομίλων, των "στρατηγικών επενδυτών".

Πρέπει άμεσα να υπάρξει ξεσηκωμός, κοινός αγώνας αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών, αφού όλοι μαζί θα "πληρώσουν το μάρμαρο". Οχι μόνο για να μην περάσει το αντιδραστικό νομοσχέδιο, αλλά για την κατάργηση του σχετικού αντιλαϊκού νομοθετικού πλαισίου, την κατοχύρωση αφορολόγητου ορίου και τη διαγραφή χρεών των αυτοαπασχολούμενων.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ βρίσκονται ήδη μπροστά σ' αυτή τη μεγάλη μάχη μέσα και έξω απ' τη Βουλή».

ΤΟ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ
Δεν θα περάσει ο κοινωνικός αυτοματισμός

Την αντίθεσή του στο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες εκφράζει το ΠΑΜΕ, δηλώνοντας ότι στηρίζει τις κινητοποιήσεις τους.

Το ΠΑΜΕ αναδεικνύει ότι το απαράδεκτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης θα επιβαρύνει με νέους φόρους τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες, οδηγώντας χιλιάδες στο λουκέτο. Αναλυτικά σημειώνει: «Τη νέα φοροληστεία η κυβέρνηση επιχειρεί να τη νομιμοποιήσει στο όνομα της "φορολογικής δικαιοσύνης", την ίδια στιγμή που συνεχίζει τις προκλητικές φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο, στους εφοπλιστές, στους τραπεζίτες και τους βιομήχανους.

Η κυβέρνηση τολμά να αξιοποιεί τη γνωστή μέθοδο του κοινωνικού αυτοματισμού, πιάνοντας στο στόμα της τους μισθωτούς. Προσπαθεί να τη βγάλει καθαρή κρύβοντας ότι μισθωτοί και μικροί επαγγελματίες συνεχίζουν να πληρώνουν άδικους φόρους, όπως ο ΕΝΦΙΑ, που καμία κυβέρνηση δεν κατήργησε, συνεχίζουν να πληρώνουν την ακρίβεια στα καύσιμα, στην Ενέργεια και σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, συνεχίζουν να πληρώνουν την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Σήμερα, η κυβέρνηση προσπαθεί να αξιοποιήσει τους εργαζόμενους για να δικαιολογήσει την επίθεσή της στους επαγγελματίες, αύριο θα κλείνει το μάτι στους μικρούς επαγγελματίες για να μην αυξηθεί ο βασικός μισθός, αφού ύπουλα συνδέει τη φορολογία τους με αυτόν.

Ο κοινωνικός αυτοματισμός δεν θα περάσει. Μαζί η εργατική τάξη και οι μικροί επαγγελματίες θα δώσουμε τη μάχη ενάντια σε όλες τις αντιλαϊκές πολιτικές που με χίλιους δυο τρόπους τσακίζουν καθημερινά το εισόδημα και τη ζωή μας. Βρισκόμαστε στο πλευρό των μικρών επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων, στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει για τις 8 Νοέμβρη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ