ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Νοέμβρη 2023
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Στην κοροϊδία κυβέρνησης και τοπικής διοίκησης απαντάνε με αγώνα

Μαχητική και μαζική κινητοποίηση πραγματοποίησε την Κυριακή η Επιτροπή Πλημμυροπαθών Νέας Σμύρνης Λάρισας

Οι πλημμυροπαθείς της συνοικίας της Νέας Σμύρνης Λάρισας, που προσπαθούν ακόμα να κλείσουν τις πληγές τους από τις μεγάλες καταστροφές και βιώνουν ξανά την εγκατάλειψη από το κράτος, πραγματοποίησαν την Κυριακή μαζική και μαχητική κινητοποίηση, διαμαρτυρόμενοι για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση ακόμα και των ανεπαρκών μέτρων στήριξης που είχαν ανακοινωθεί από κυβέρνηση, περιφερειακή και δημοτική αρχή. Ξεκαθάρισαν δε ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για ουσιαστικά μέτρα στήριξης και αποκατάστασης των πληγέντων, αποζημιώσεις στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις και πραγματική θωράκιση από φυσικές καταστροφές, με την υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

Με οργανωτή την Επιτροπή Πλημμυροπαθών συγκεντρώθηκαν στο «Νόστος» και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία και έκλεισαν συμβολικά την Εθνική Οδό.

«Μετά από 55 μέρες από την καταστροφική πλημμύρα, η κυβέρνηση άρχισε να πιστώνει κάποιες αποζημιώσεις, από 1.000 έως 6.600 ευρώ, μόνο σε έναν αριθμό πλημμυροπαθών κατοίκων ισόγειων διαμερισμάτων στις Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης, ενώ οι ζημιές είναι έως και πενταπλάσιες σε αξία, αφού στην πλειοψηφία των ισόγειων διαμερισμάτων καταστράφηκε και πετάχτηκε με ίδια έξοδα το σύνολο της επίπλωσης, του εξοπλισμού, του ρουχισμού και προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές σε τοίχους, πατώματα, κουφώματα, πόρτες, ηλεκτρική εγκατάσταση, ντουλάπες, ντουλάπια κουζίνας κ.λπ.», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Πλημμυροπαθών Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης.

Η Επιτροπή αναφέρει ακόμα ότι « η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε τα αιτήματά μας για καταβολή έκτακτου βοηθήματος 1.500 ευρώ σε κάθε πλημμυροπαθή οικογένεια, προσαυξημένο κατά 300 ευρώ για κάθε παιδί, για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών. Ούτε για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αναστολή πληρωμής λογαριασμών ρεύματος, εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικό ταμείο για 1 χρόνο.

Η δημοτική αρχή Λάρισας δεν έχει υλοποιήσει ακόμα την υπόσχεσή της για απαλλαγή των πλημμυροπαθών από δημοτικά τέλη και λογαριασμούς της ΔΕΥΑΛ από 1/9. Επίσης δεν έχει ενημερώσει για το τι γίνεται με τον λογαριασμό που ανακοίνωσε ότι άνοιξε ο δήμος και πού θα πάνε τα χρήματα που συγκεντρώνονται».

Σήμερα οι παραστάσεις διαμαρτυρίας σε ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λάρισα

Κινητοποίηση έγινε χτες στα Τρίκαλα

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας, με οργανωτές τις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς Συλλόγους, δυναμώνουν και συντονίζουν τον αγώνα για να συνεχίσουν να ζουν και να καλλιεργούν στον τόπο τους. Σήμερα θα πραγματοποιήσουν παραστάσεις διαμαρτυρίας στις 10 π.μ. στον ΕΛΓΑ και στις 11 π.μ. στον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λάρισα.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας καλεί τους αγρότες σε συμμετοχή, τονίζοντας: «Ξέρουμε ότι τα χρήματα υπάρχουν, η κυβέρνηση να τα δώσει για την επιβίωσή μας και όχι στους επιχειρηματίες! Εχουμε την εμπειρία, τη δύναμη και τη θέληση να επιβάλουμε λύσεις προς όφελός μας και ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας η Θεσσαλία θα "πλημμυρίσει" από τρακτέρ!».

Κινητοποίηση οργάνωσε χτες η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Ανοιξη», μπροστά στο κτίριο της νομαρχίας. Οι αγρότες κατήγγειλαν ότι δύο μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες η κατάσταση παραμένει απελπιστική. Απαίτησαν να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή, το σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη). Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη.

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Λάμπρος Τσέκας. Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης των Τρικάλων.

ΕΞΑΡΧΕΙΑ
Αντιδράσεις για την κοπή των δέντρων

Κάτοικοι των Εξαρχείων, με τους φορείς τους, συγκεντρώθηκαν νωρίς χτες το πρωί στην πλατεία Εξαρχείων, καθώς μηχανήματα βαρέος τύπου και αναβατόρια πέρασαν μέσα από την περίφραξη και ξεκίνησαν εργασίες κοπής των 72 δέντρων. Η κίνηση αυτή ήρθε μετά την απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων και παρά το γεγονός ότι εκκρεμούσε η δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την προσφυγή για διακοπή των εργασιών κατασκευής σταθμού του μετρό κάτω από την πλατεία. Δικηγόροι από το Συντονιστικό για τη διάσωση των δέντρων πήγαν στο ΑΤ Εξαρχείων για να ζητήσουν να τους επιδειχθούν οι προβλεπόμενες άδειες κοπής και οικοδομικών εργασιών. Οι αρχές «καθάρισαν» με κάποιο μνημόνιο συνεργασίας της «Ελληνικό Μετρό» με το υπουργείο Υποδομών. Νωρίτερα, στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν το συνεργείο, κάτοικοι σπρώχτηκαν με βία και λούστηκαν με χημικά από τις αστυνομικές δυνάμεις. Επίσης, αντιπροσωπεία των διαδηλωτών έκανε παρέμβαση στον προϊστάμενο εισαγγελέα Πρωτοδικών, μετά την κατάθεση της μήνυσης που υποβλήθηκε στο ΑΤ Εξαρχείων, ζητώντας την παρέμβασή του για να σταματήσει το έγκλημα.

Σε σχετικό της σχόλιο η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αθήνας επισημαίνει τις ευθύνες όλων όσοι ενέκριναν τον σχεδιασμό του μετρό στην πλατεία Εξαρχείων. Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Δεν μπορούν σήμερα να κρύβονται πίσω από την παραχώρηση του χώρου στην "Αττικό Μετρό ΑΕ" που οι εργολάβοι της άρχισαν να κόβουν δέντρα στην πλατεία Εξαρχείων και προκειμένου να βγάλουν την ευθύνη από πάνω τους, να λένε στους εργαζόμενους του δήμου που δέχονται αλλεπάλληλες καταγγελίες για την εξέλιξη αυτή, ότι "ο δήμος δεν έχει ευθύνη για την κοπή των δέντρων"».

Και συμπληρώνει: «Η ύπαρξη του σταθμού μετρό είναι αναγκαία για τους κατοίκους και τους εργαζόμενους στην περιοχή, αλλά με τους όρους που έχει σχεδιαστεί προσθέτει ένα ακόμα πρόβλημα σε μια γειτονιά που ασφυκτιά από έλλειψη ελεύθερων χώρων και πράσινου.

(...) Η ένταση της καταστολής είναι αναγκαίο συμπλήρωμα μιας πολιτικής που έχει για θεό την προστασία και προώθηση των επενδύσεων και της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων και ταυτόχρονα την αντιμετώπιση του οργανωμένου λαϊκού παράγοντα ώστε αντιπαλεύει αυτήν την πολιτική ευρύτερα». Καταλήγοντας καλεί σε διεκδίκηση να αναθεωρηθεί η αρχική μελέτη της εταιρείας που να παίρνει υπόψη την προστασία των ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου των γειτονιών της Αθήνας και να δίνει μια συνδυασμένη λύση και στα Εξάρχεια, με κριτήριο τόσο τη μετακίνηση όσο και την ποιότητα ζωής κατοίκων και εργαζομένων, με το κόστος να επιβαρύνει την εταιρεία.

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
Ζημιές σε αρκετές περιοχές

Κλειστά σχολεία στην Ξάνθη

Τεράστιες καταστροφές προκάλεσε η κακοκαιρία τις προηγούμενες μέρες σε διάφορες περιοχές της χώρας. Στη Ξάνθη, οι βροχοπτώσεις ξεκίνησαν το μεσημέρι του Σαββάτου παράλληλα με έναν ανεμοστρόβιλο που διέσχισε ένα τμήμα της πόλης. Σημειώθηκαν δεκάδες πτώσεις δέντρων, ΙΧ καταπλακώθηκαν, καταστροφές έγιναν σε οροφές σπιτιών και ηλιακούς θερμοσίφωνες, ενώ ο ανεμοστρόβιλος αναποδογύρισε 2 αυτοκίνητα που βρίσκονταν σε πάρκινγκ σούπερ μάρκετ στην είσοδο της πόλης.

Ο δήμος Ξάνθης αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας για τη Δευτέρα και την Τρίτη 6 και 7 Νοέμβρη για τα εξής σχολεία: 2ο Νηπιαγωγείο Ξάνθης, 16ο Νηπιαγωγείο Ξάνθης, 2ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης, 1ο ΕΠΑΛ Ξάνθης (ΠΡΟΤΥΠΟ) - 2ο ΕΚ.

Ζημιές προκλήθηκαν και στις φοιτητικές εστίες του ΔΠΘ. Οι φοιτητές μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας αντίκρισαν κορμούς δέντρων πάνω σε αυτοκίνητα, σπασμένα τζάμια, πόρτες ολόκληρες ξηλωμένες, δωμάτια και κοινόχρηστους χώρους πλημμυρισμένους, ενώ για ακόμα μία φορά σημειώθηκε 3ωρη διακοπή του ρεύματος.

Η αντίδραση των φοιτητών ήταν άμεση, αφού μετά από μάζεμα για την καταγραφή των προβλημάτων σε κάθε κτίριο, συζήτησαν για το πώς θα προχωρήσουν. Εγινε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρύτανη του ΔΠΘ κ. Μάρη. Στην τηλεφωνική τους παρέμβαση τα μέλη του Συλλόγου απαίτησαν από τη διοίκηση του ΔΠΘ να παρθούν άμεσα μέτρα για τις καταστροφές στις εστίες, να αποκατασταθούν οι ζημιές.

Υλικές ζημιές προκάλεσε η κακοκαιρία που έπληξε το Σάββατο και τη Χαλκιδική και κυρίως περιοχές του δήμου Αριστοτέλη. Επεσαν κολώνες της ΔΕΗ, κόπηκαν δέντρα και ξηλώθηκαν σκεπές σε σπίτια από τον ανεμοστρόβιλο που «χτύπησε» την Ολυμπιάδα, ενώ δημιουργήθηκε και πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση. Καταστροφές προκλήθηκαν επίσης στα Βράσταμα και στο Γομάτι, όπου επλήγησαν και αγροτοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Στα Γιάννενα, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων σε πολλά σημεία του ορεινού επαρχιακού δικτύου του νομού, έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις, όπως στον επαρχιακό δρόμο από το γεφύρι της Πλάκας μέχρι τα Πράμαντα, στην Κόνιτσα στην Εθνική Οδό πριν από τα Μαστοροχώρια και το Πωγώνι, στον δρόμο Δελβινάκι - Πωγωνιανή. Υλικές ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα προκλήθηκαν στο Μέτσοβο τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου στη θέση «Πλατανάκια», 20 μέτρα από την κεντρική πλατεία, από πτώση κλαδιών δέντρων λόγω των ισχυρών ανέμων.

Στην ορεινή Καλαμπάκα, υποχώρησαν επαρχιακοί δρόμοι, με αποτέλεσμα να αποκοπούν τα χωριά Καλογριανή, Αηδόνα, Γλυκομηλιά και Χρυσομηλιά, Κρανιά και Ασπροπόταμος.

Στην πολύπαθη βόρεια Εύβοια έπεσαν δέντρα μέσα στους δρόμους, κόβοντας την κυκλοφορία σε ένα μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου στον δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας. Για ώρες πάρα πολλά χωριά έμειναν χωρίς ρεύμα, καθώς κόπηκε η ηλεκτροδότηση.

Στο Αίγιο, εκκενώθηκε προληπτικά ο οικισμός Βιλιβινιώτικα, λόγω κατολισθήσεων. Επίσης, λόγω των ισχυρών ανέμων, διακόπηκαν τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Ρίου - Αντιρρίου.

ΚΑΡΥΣΤΟΣ
Μεγάλες καταστροφές από την πυρκαγιά

Μεγάλες καταστροφές άφησε πίσω της η πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή του Κάβο Ντόρο της νότιας Καρυστίας το μεσημέρι του Σαββάτου 4 Νοέμβρη, με τις φλόγες να απειλούν οικισμούς και χωριά.

Συγκεκριμένα, σε στάχτη μετατράπηκαν χιλιάδες ελαιόδεντρα, ζώα, ποιμνιοστάσια και μελίσσια. Κάηκαν επίσης εκατοντάδες στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης, προκαλώντας ένα ακόμη χτύπημα στο ήδη επιβαρυμένο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Για ακόμη μία φορά η περιοχή της Καρύστου βρέθηκε ανοχύρωτη απέναντι σε μία εκδήλωση πυρκαγιάς, με τις φλόγες να καταστρέφουν λαϊκές περιουσίες και να απειλούν σπίτια σε οικισμούς και χωριά, όπως Αμυγδαλιά, Πρινιά, Καλαμάκι και Σχίζαλι, τα οποία ήταν για πολλές ώρες χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.

Επίσης φωτιά εκδηλώθηκε το πρωί της Δευτέρας σε δασική έκταση στην περιοχή Δάφνη της Κεντρικής Εύβοιας, την οποία οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατάφεραν να δέσουν γρήγορα υπό έλεγχο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ