ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Νοέμβρη 2023
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Στην Κίνα ο Αυστραλός πρωθυπουργός

Από τη συνάντηση του Κινέζου Προέδρου και του Αυστραλού πρωθυπουργού

AAP IMAGE

Από τη συνάντηση του Κινέζου Προέδρου και του Αυστραλού πρωθυπουργού
Επίσημη επίσκεψη στην Κίνα ξεκίνησε την Κυριακή ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Αντονι Αλμπανέζι, σε μία περίοδο που η ενίσχυση της συνεργασίας Αυστραλίας - ΗΠΑ διευρύνεται ειδικά στον στρατιωτικό τομέα (βλ. σχήμα AUKUS που οι ΗΠΑ ιεραρχούν για την αναβάθμιση της θέσης τους στην περιοχή, με τη συμμετοχή Αυστραλίας και Βρετανίας), περιοχή επίσης στην οποία η Κίνα παζαρεύει τη συνεργασία της με όλες τις δυνάμεις του Ινδο-Ειρηνικού, με φόντο την όξυνση του ανταγωνισμού με τις συμμαχίες των ΗΠΑ.

Μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο Αλμπανέζι τη χαρακτήρισε «πολύ θετική» και αφού ανακοίνωσε πως τον κάλεσε να επισκεφθεί επίσημα την Αυστραλία, τόνισε πως «και οι δύο συμφωνήσαμε ότι δεν πρέπει να μας καθορίζουν οι διαφορές μας, να αναγνωρίσουμε ότι είναι εκεί, αλλά και να αναγνωρίσουμε το αμοιβαίο όφελος που έχουμε». Από τη μεριά του, ο Σι είπε ότι μια «υγιής και σταθερή» σχέση των δύο χωρών εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο.

Μεταξύ άλλων, ο Αλμπανέζι επέλεξε να αναφέρει ότι είναι «προς το συμφέρον μας» η σχέση Κίνας - Αυστραλίας, με διάλογο και συνεργασία, αλλά και ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να εργάζεται εποικοδομητικά με την Κίνα, μιλώντας στην ετήσια Διεθνή Εκθεση Εισαγωγών (CIIE) στη Σαγκάη, όπου συν τοις άλλοις χαρακτήρισε τη διμερή σχέση «ώριμη», αναφέροντας ότι «τροφοδοτείται από τη συμπληρωτική φύση των οικονομικών μας». Είπε δε ακόμα ότι «μαζί με τις άλλες οικονομίες στην περιοχή μας, η Αυστραλία και η Κίνα έχουν ευημερήσει χάρη στη βεβαιότητα και τη σταθερότητα ότι αυτό καθίσταται δυνατόν από το εμπόριο που βασίζεται σε κανόνες».

Η κυβέρνηση Αλμπανέζι - μετά τον σχηματισμό της πέρυσι - επιδίωξε μια αναθέρμανση των σχέσεων με την Κίνα, χωρίς ωστόσο να διαπραγματευτεί τη στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ και χωρίς να σταματήσει την έκφραση «ανησυχίας» για κινήσεις του Πεκίνου στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ), επιλογές του στο διεθνές εμπόριο (με επιβολή κυρώσεων όπως άλλωστε και η Δύση συνεχίζει τακτικά κ.τ.λ.).

Στο μεταξύ, θυμίζουμε ότι χτες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν αναμενόταν, μετά τη συνάντησή του στην Αγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του, να αναχωρήσει για νέα περιοδεία στον Ινδο-Ειρηνικό, με προγραμματισμένες επαφές σε Τόκιο, Σεούλ και Νέο Δελχί. Αξονας των συναντήσεών του εμφανίζεται να είναι «το ελεύθερο και ανοιχτό εμπόριο στον Ινδο-Ειρηνικό» και η αντιμετώπιση «παγκόσμιων προκλήσεων, όπως ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας (...) καθώς και η αστάθεια στη Μέση Ανατολή».

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Στα σκαριά και ρωσική βάση στη Λιβύη;

Την αυξανόμενη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο επιβεβαιώνουν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Ρωσία προετοιμάζει νέα στρατιωτική βάση στην περιοχή, και συγκεκριμένα στην ανατολική Λιβύη.

Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο «Bloomberg», η κυβέρνηση Πούτιν έχει συνάψει ήδη «αμυντική συμφωνία» με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος φέρεται να ελέγχει ακόμα τις ανατολικές περιοχές της αφρικανικής χώρας και στα τέλη Σεπτέμβρη βρέθηκε στη Μόσχα.

Η συμφωνία περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα τη δημιουργία ρωσικής ναυτικής βάσης στην ανατολική Λιβύη, ενώ τα ρωσικά πολεμικά πλοία ενδέχεται μακροπρόθεσμα να αποκτήσουν μόνιμα δικαιώματα ελλιμενισμού σε λιμάνι της Λιβύης, πιθανότατα στο Τομπρούκ.

Σημειωτέον, αντίστοιχα σενάρια για δημιουργία ρωσικής ναυτικής βάσης αφορούν και άλλη αφρικανική χώρα και συγκεκριμένα το Σουδάν, ενώ τα παραπάνω ρωσικά σχέδια - αν προχωρήσουν - θα έρθουν να συμπληρώσουν τη βάση που η Μόσχα ήδη διατηρεί στην Ταρτούς της Συρίας.

Σχολιάζοντας τις σχετικές πληροφορίες, ο Τζόναθαν Γουίνερ, πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Λιβύη, σημείωσε ότι «η διατήρηση της Ρωσίας έξω από τη Μεσόγειο ήταν ένας βασικός στρατηγικός στόχος. Αν η Ρωσία αποκτήσει λιμάνια εκεί, αυτό της δίνει τη δυνατότητα να κατασκοπεύει όλη την ΕΕ».

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ και το ρωσικό υπουργείο Αμυνας δεν δέχτηκαν να απαντήσουν σε σχετικά ερωτήματα. Αντίστοιχα, δεν σχολίασε το δημοσίευμα ο εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Αχμέντ Αλ Μισμάρι, ούτε και η κυβέρνηση με έδρα την Τρίπολη.

ΗΠΑ
Αυξήθηκε η βρεφική θνησιμότητα το 2022

Σημάδι επιδείνωσης του βιοτικού επιπέδου και αποκλεισμού από τις υπηρεσίες Υγείας

Αύξηση στα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας σημειώθηκε στις ΗΠΑ το 2022, για πρώτη φορά εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, ακόμη ένα στοιχείο που αποκαλύπτει τη δραματική επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου και τον αποκλεισμό του λαού από τις υπηρεσίες Υγείας, στην ισχυρότερη καπιταλιστική οικονομία του κόσμου.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας (NCHS), το συνολικό ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας αυξήθηκε κατά 3% το 2022 σε σύγκριση με το 2021. Το ποσοστό θνησιμότητας για τα νεογνά αυξήθηκε κατά 3%, ενώ το ποσοστό μετανεογνικής θνησιμότητας - για τα βρέφη που επέζησαν 28 μέρες - αυξήθηκε κατά 4%.

Οι θάνατοι βρεφών λόγω μητρικών επιπλοκών - όπως η προεκλαμψία ή ο πρόωρος τοκετός - και η βακτηριακή σήψη αυξήθηκαν επίσης κατά 8% και 14%, αντίστοιχα.

«Ζούμε σε μια χώρα με σημαντικούς πόρους, επομένως το ποσοστό της βρεφικής θνησιμότητας και η αύξηση είναι σοκαριστικά υψηλά», σημείωσε στο CNN ο δρ Σάντι Τσουνγκ, πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής. «Το ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας στη χώρα είναι απαράδεκτο», πρόσθεσε.

Για τους ειδικούς της δημόσιας υγείας, η βρεφική θνησιμότητα είναι συχνά ένα χρήσιμο σημείο αναφοράς για το σύστημα Υγείας μιας χώρας γενικότερα, δήλωσε η Danielle Ely, στατιστικολόγος Υγείας στο NCHS και μία από τους συντάκτες της έκθεσης.

Η φετινή αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας, είπε, θα μπορούσε να είναι σημάδι προβλημάτων στην υγειονομική περίθαλψη και θα πρέπει να παρατηρηθούν τα στοιχεία και του επόμενου έτους.

Το προηγούμενο έτος, το 2021, μια ανάλυση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι ενώ ο συνολικός αριθμός βρεφικών θανάτων είχε αυξηθεί από το 2020, το ποσοστό θνησιμότητας παρέμεινε το ίδιο - στους 5,44 θανάτους ανά 1.000 γεννήσεις. Η νέα έκθεση, επικαλούμενη προσωρινά στοιχεία, διαπίστωσε ότι το ποσοστό αυξήθηκε σε 5,60 βρεφικούς θανάτους ανά 1.000 γεννήσεις, που αντιστοιχεί σε 20.538 θανάτους βρεφών το 2022.

Μάλιστα, η μελέτη του NCHS διαπίστωσε ότι το ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας το 2022 αυξήθηκε για νέες μητέρες ηλικίας 25 - 29 ετών. Τα ποσοστά θνησιμότητας αυξήθηκαν επίσης για τα πρόωρα μωρά, τα αρσενικά βρέφη και τα βρέφη που γεννήθηκαν σε Τζόρτζια, Αϊόβα, Μιζούρι και Τέξας.

Για βρέφη Αμερικανών Ινδιάνων ή ιθαγενών γυναικών της Αλάσκας, τα ποσοστά θνησιμότητας αυξήθηκαν κατά πάνω από 20%, από περίπου 7,4 θανάτους ανά 1.000 γεννήσεις σε περισσότερους από 9. Τα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας για τις λευκές γυναίκες αυξήθηκαν επίσης κατά περίπου 3%. Τα ποσοστά θνησιμότητας για βρέφη μαύρων γυναικών δεν αυξήθηκαν πολύ, αλλά είναι ήδη τα υψηλότερα, σχεδόν 11 θάνατοι ανά 1.000 γεννήσεις.

«Γνωρίζουμε ότι για τους ανθρώπους που ζουν σε φτώχεια ή στο όριο της φτώχειας και για ορισμένες φυλετικές και εθνοτικές ομάδες είναι πιο δύσκολη η πρόσβαση σε γιατρό ή θεραπείες», είπε ο Τσουνγκ.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αλλαγή ηγεσίας στο CHP

Νέος πρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) αναδείχτηκε ο 49χρονος Οζγκιούρ Οζέλ, στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών. Ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CHP έλαβε 812 ψήφους, έναντι 536 ψήφων που πήρε ο ως τώρα ηγέτης του κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Στον α' γύρο ο Οζέλ είχε τερματίσει πρώτος με 682 ψήφους, αλλά δεν είχε εξασφαλίσει την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία, για δύο μόνο ψήφους.

Στις πρώτες του δηλώσεις, ο Οζέλ - φαρμακοποιός στο επάγγελμα που από το 2011 εκλέγεται βουλευτής Μαγνησίας (δυτική Τουρκία) - δήλωσε ότι «θα δουλέψουμε πλάι πλάι με ολόκληρη την οργάνωσή μας για να αυξήσουμε το κύμα ελπίδας σε αυτήν την αίθουσα και να φέρουμε το κόμμα μας στην εξουσία!».

Φέρεται να έχει στενές σχέσεις με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, που για πολύ καιρό εμφανιζόταν ως ο πιθανότερος αντικαταστάτης του Κιλιντσντάρογλου. Μετά τη νέα ήττα του CHP, τον περασμένο Μάη, ο Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι «βλέπω τον μετασχηματισμό του κόμματός μου ως μια σημαντική αποστολή για να αλλάξω αυτήν την απογοητευτική πορεία... Πρέπει να δηλώσω ξεκάθαρα ότι η αλλαγή και ο μετασχηματισμός του κόμματός μου είναι μια σημαντική αποστολή της πολιτικής μου ζωής»...

Ισχυρός σεισμός στο Νεπάλ

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Τα 157 έφταναν με βάση τον τελευταίο απολογισμό τα θύματα της ισχυρής σεισμικής δόνησης 6,7 Ρίχτερ της περασμένης Παρασκευής, που σημειώθηκε στην περιοχή Τζάτζαρκοτ στο δυτικό Νεπάλ και έγινε αισθητή ως την Ινδία. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 250 ενώ παραμένουν φόβοι για αύξηση των θυμάτων, δεδομένης της δύσκολης πρόσβασης σε λοφώδη περιοχή, κοντά στο επίκεντρο, που έχει πληθυσμό 190.000 κατοίκων σε διάσπαρτα χωριά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ