Τρίτη 7 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αυξήθηκε η βρεφική θνησιμότητα το 2022

Σημάδι επιδείνωσης του βιοτικού επιπέδου και αποκλεισμού από τις υπηρεσίες Υγείας

Αύξηση στα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας σημειώθηκε στις ΗΠΑ το 2022, για πρώτη φορά εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, ακόμη ένα στοιχείο που αποκαλύπτει τη δραματική επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου και τον αποκλεισμό του λαού από τις υπηρεσίες Υγείας, στην ισχυρότερη καπιταλιστική οικονομία του κόσμου.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας (NCHS), το συνολικό ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας αυξήθηκε κατά 3% το 2022 σε σύγκριση με το 2021. Το ποσοστό θνησιμότητας για τα νεογνά αυξήθηκε κατά 3%, ενώ το ποσοστό μετανεογνικής θνησιμότητας - για τα βρέφη που επέζησαν 28 μέρες - αυξήθηκε κατά 4%.

Οι θάνατοι βρεφών λόγω μητρικών επιπλοκών - όπως η προεκλαμψία ή ο πρόωρος τοκετός - και η βακτηριακή σήψη αυξήθηκαν επίσης κατά 8% και 14%, αντίστοιχα.

«Ζούμε σε μια χώρα με σημαντικούς πόρους, επομένως το ποσοστό της βρεφικής θνησιμότητας και η αύξηση είναι σοκαριστικά υψηλά», σημείωσε στο CNN ο δρ Σάντι Τσουνγκ, πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής. «Το ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας στη χώρα είναι απαράδεκτο», πρόσθεσε.

Για τους ειδικούς της δημόσιας υγείας, η βρεφική θνησιμότητα είναι συχνά ένα χρήσιμο σημείο αναφοράς για το σύστημα Υγείας μιας χώρας γενικότερα, δήλωσε η Danielle Ely, στατιστικολόγος Υγείας στο NCHS και μία από τους συντάκτες της έκθεσης.

Η φετινή αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας, είπε, θα μπορούσε να είναι σημάδι προβλημάτων στην υγειονομική περίθαλψη και θα πρέπει να παρατηρηθούν τα στοιχεία και του επόμενου έτους.

Το προηγούμενο έτος, το 2021, μια ανάλυση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι ενώ ο συνολικός αριθμός βρεφικών θανάτων είχε αυξηθεί από το 2020, το ποσοστό θνησιμότητας παρέμεινε το ίδιο - στους 5,44 θανάτους ανά 1.000 γεννήσεις. Η νέα έκθεση, επικαλούμενη προσωρινά στοιχεία, διαπίστωσε ότι το ποσοστό αυξήθηκε σε 5,60 βρεφικούς θανάτους ανά 1.000 γεννήσεις, που αντιστοιχεί σε 20.538 θανάτους βρεφών το 2022.

Μάλιστα, η μελέτη του NCHS διαπίστωσε ότι το ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας το 2022 αυξήθηκε για νέες μητέρες ηλικίας 25 - 29 ετών. Τα ποσοστά θνησιμότητας αυξήθηκαν επίσης για τα πρόωρα μωρά, τα αρσενικά βρέφη και τα βρέφη που γεννήθηκαν σε Τζόρτζια, Αϊόβα, Μιζούρι και Τέξας.

Για βρέφη Αμερικανών Ινδιάνων ή ιθαγενών γυναικών της Αλάσκας, τα ποσοστά θνησιμότητας αυξήθηκαν κατά πάνω από 20%, από περίπου 7,4 θανάτους ανά 1.000 γεννήσεις σε περισσότερους από 9. Τα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας για τις λευκές γυναίκες αυξήθηκαν επίσης κατά περίπου 3%. Τα ποσοστά θνησιμότητας για βρέφη μαύρων γυναικών δεν αυξήθηκαν πολύ, αλλά είναι ήδη τα υψηλότερα, σχεδόν 11 θάνατοι ανά 1.000 γεννήσεις.

«Γνωρίζουμε ότι για τους ανθρώπους που ζουν σε φτώχεια ή στο όριο της φτώχειας και για ορισμένες φυλετικές και εθνοτικές ομάδες είναι πιο δύσκολη η πρόσβαση σε γιατρό ή θεραπείες», είπε ο Τσουνγκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ