ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2023
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Ιδιωτικοποιούν και τον αξονικό - μαγνητικό τομογράφο!

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο Παρασκευή, στο προαύλιο του νοσοκομείου

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, στο προαύλιο του Νοσοκομείου Νίκαιας και πορεία προς τη 2η ΥΠΕ απαντούν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου στην ιδιωτικοποίηση νευραλγικών υπηρεσιών για τη λειτουργία του, όπως είναι η υπηρεσία διενέργειας και διάγνωσης αξονικών και μαγνητικών τομογραφιών.

Η ιδιωτικοποίηση του συγκεκριμένου τομέα γίνεται σ' ένα τριτοβάθμιο νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύονται εκατοντάδες ασθενείς και γίνονται καθημερινά δεκάδες χειρουργεία, εξετάσεις σε πάνω από 200 ασθενείς σε κάθε εφημερία, και αφού η κυβέρνηση άφησε τα πράγματα να οδηγηθούν σε αδιέξοδο με τις ελλείψεις προσωπικού. Ετσι, δεν υπάρχει γιατρός να γνωματεύσει μια αξονική τομογραφία, καθιστώντας επισφαλή τη λειτουργία όλου του νοσοκομείου, οπότε η κυβέρνηση έβαλε σε εφαρμογή τον σχεδιασμό για το «νέο ΕΣΥ» της ακόμα πιο γενικευμένης επιχειρηματικής δράσης.

Αντί δηλαδή να προκηρύξει ταυτόχρονα τουλάχιστον 5 θέσεις γιατρών ακτινοδιαγνωστών (ακτινολόγων) σε βαθμό Επιμελητή Α΄, επέλεξε να προκηρύξει διαγωνισμό για την ανάθεση σε ιδιώτη των υπηρεσιών διάγνωσης αξονικών και μαγνητικών τομογραφιών.

Είναι ακόμα μια «λύση» τάχα έκτακτης κατάστασης, μετά τα χειρουργεία επί πληρωμή, η οποία αποτελεί υλοποίηση της στρατηγικής εμπορευματοποίησης - ιδιωτικοποίησης της Υγείας, που περιλαμβάνει και λουκέτα στα νοσοκομεία και σε κλινικές. Ετσι οι ασθενείς γίνονται «πελάτες» ενώ διευρύνεται το πεδίο για τις μπίζνες των ιδιωτών και ακρωτηριάζονται οι λαϊκές ανάγκες, όπως αυτές καθορίζονται από τις δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας και της παραγωγικότητας.

Κι όσο ενισχύεται ο χαρακτήρας των δημόσιων νοσοκομείων ως «αυτοτελών μονάδων Υγείας», τόσο ασθενείς και εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με τη διάλυση των δημόσιων υγειονομικών μονάδων, τις αυξημένες πληρωμές ακόμα και για τα στοιχειώδη, τις απάνθρωπες εργασιακές συνθήκες.

Παρ' όλα αυτά ο υπουργός Υγείας, Μ. Χρυσοχοΐδης, βλέπει «κάποια προβλήματα σε 4 - 5 περιοχές της χώρας και τα νησιά μας», ισχυρίζεται ότι «υπάρχει έλλειψη εργατικών χεριών στον τομέα της Υγείας σε όλη την Ευρώπη» και οι 40.000 οργανικές κενές θέσεις «δεν καλύπτονται με προκηρύξεις (...) τις καλύπτουμε συνεχώς με γιατρούς που μετακινούμε». Αποσιωπώντας τον σχεδιασμό του «νέου ΕΣΥ», πλήρως εναρμονισμένου με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που προβλέπει διεύρυνση των «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων, δηλαδή της δουλειάς με όρους ομηρίας, χωρίς δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς, την κοστολόγηση κάθε ιατρικής και μη πράξης στο σύστημα Υγείας, την επιδείνωση της υγείας του λαού.

Σε ιδιώτες και η σίτιση σε άλλα νοσοκομεία

Αντίστοιχα «δωράκια» σε ιδιώτες για να αναπτύξουν τις μπίζνες τους «τρέχουν» σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία. Σε ένα ακόμα παράδειγμα, η διοίκηση του Κωνσταντοπούλειου Νοσοκομείου παραδίδει τη σίτιση για δύο χρόνια σε ιδιωτική εταιρεία.

Οπως καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων» του νοσοκομείου, «μια τέτοια εξέλιξη θα ιδιωτικοποιήσει περαιτέρω υπηρεσίες του νοσοκομείου και θα σημάνει την de facto απόλυση των συμβασιούχων συναδέλφων (σχεδόν 20 εργαζόμενοι), αφού η εταιρεία αναλαμβάνει την παραγωγή και τη διανομή των γευμάτων, που αφορούν νοσηλευόμενους και προσωπικό.

Μάλιστα, η απόφαση αυτή αιτιολογείται βάσει του "μειωμένου προσωπικού" (ποιος το μείωσε άραγε;), της "πιθανής παραίτησης συμβασιούχων" (ποιοι παραιτούνται και πότε;) και του κόστους προμηθειών, Ενέργειας, μισθοδοσίας και ανακαίνισης υποδομών και χώρων. Μάλιστα η απόφαση κάνει λόγο για "κίνδυνο ατυχήματος" και "κίνδυνο για την ασφάλεια και υγιεινή των τροφίμων" (υπάρχει ακόμα αυτός ο κίνδυνος;).

Τελικά, όπως και με την υπηρεσία φύλαξης, όλα μπαίνουν στο ζύγι του κόστους για εργαζόμενους και ασθενείς, αλλά το όφελος μόνο για τις εταιρείες, αφού η προϋπολογιζόμενη δαπάνη για τον ανάδοχο ανέρχεται στα 1.894.000 ευρώ, ενώ η εκτιμώμενη δαπάνη για το νοσοκομείο το 2023 ανέρχεται σε 1.714.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης τυχόν ανακαίνισης των χώρων (150.000+150.000 ευρώ), που βέβαια δεν αποτελεί ετήσια δαπάνη, αλλά προϋπολογίζεται ως τέτοια! Διαφορά 180.000 ευρώ».

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων» απαιτεί να ακυρωθούν η απαράδεκτη αυτή απόφαση και ο διαγωνισμός, να προχωρήσει η απαραίτητη ανακαίνιση με ευθύνη του νοσοκομείου και του υπουργείου, με ασφαλείς χώρους και υποδομές, μόνιμο προσωπικό στη σίτιση, αλλά και να εξασφαλίζεται γεύμα για όλο το προσωπικό που είναι σε βάρδια.

Σε λουκέτο οδηγείται η Μονάδα Μαστού στο Ογκολογικό Νοσοκομείο «Μεταξά»

Παραιτείται η μοναδική εξειδικευμένη γιατρός, στον «αέρα» οι ασθενείς

Ούτε δυο βδομάδες δεν πέρασαν από τις 26 Οκτώβρη, όταν η κυβέρνηση επανέλαβε τις μεγαλοστομίες της για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας πρόληψής του. Και έρχεται άλλο ένα χτύπημα, με το κλείσιμο στο οποίο οδηγείται η Μονάδα Μαστού του Νοσοκομείου «Μεταξά» στον Πειραιά μετά και την παραίτηση της μοναδικής εξειδικευμένης γιατρού της συγκεκριμένης μονάδας.

Εκεί λοιπόν που όλο ...χαρά οργανώνονταν εγκαίνια πριν από κάποια χρόνια της Μονάδας Μαστού του νοσοκομείου, και έτρεχαν όλοι να φωτογραφηθούν και να κάνουν δηλώσεις για μια κλινική που αποτελεί σημαντικό κομμάτι ενός ογκολογικού νοσοκομείου, τώρα οδηγείται σε κλείσιμο, διότι δεν στηρίζεται με απαραίτητο προσωπικό. Αποτέλεσμα; «Ενας πολύ μεγάλος αριθμός ασθενών μένει ξεκρέμαστος, να ψάχνει για να βρει εναλλακτική λύση στο πρόβλημά του. Η λύση αυτή δεν μπορεί να είναι εκ του προχείρου και εμβαλωματική», καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Μεταξά».

Οπως αναφέρει, τους τελευταίους δέκα μήνες η Μονάδα Μαστού του νοσοκομείου λειτουργεί υποστελεχωμένη, με τη συνδρομή της μοναδικής ειδικευμένης ιατρού και περιστασιακά κάποιων ειδικευόμενων ιατρών. Σε όλο το διάστημα της πανδημίας η Μονάδα Μαστού συνέχισε να λειτουργεί απρόσκοπτα και να προσφέρει τις υπηρεσίες της. «Οι προσπάθειες για την παροχή υψηλής επιστημονικής φροντίδας στην κοινότητα ήταν υπεράνθρωπες και παρά τις άοκνες οχλήσεις προς τη διοίκηση και το υπουργείο για την πλήρη στελέχωση της Μονάδας Μαστού με ειδικό προσωπικό για να μπορέσουν να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των ασθενών, τίποτα δεν έγινε και τίποτα δεν τελεσφόρησε με αποτέλεσμα τελικά την παραίτηση και της μοναδικής ειδικευμένης ιατρού και την παύση της λειτουργίας της κλινικής».

Να σημειωθεί πως στη Μονάδα Μαστού πραγματοποιούνταν όλες οι σύγχρονες διαγνωστικές και θεραπευτικές πράξεις που αφορούν σε βιοψίες, στερεοτακτικές βιοψίες, χειρουργεία με ογκοπλαστική και πλαστική αποκατάσταση, παρακολούθηση των ασθενών, πρωινά τακτικά εξωτερικά ιατρεία, πλήρες πρόγραμμα ολοήμερης λειτουργίας ιατρείων, αλλαγές χειρουργικών τραυμάτων, διοικητική υποστήριξη ασθενών, εξιτήρια, αναρρωτικές άδειες, φάκελοι ΚΕΠΑ, συνταγογράφηση και όλα αυτά χωρίς απολύτως καμία υποστήριξη σε ανθρώπινο δυναμικό.

«Οπως είναι προφανές, οι αυξημένες ανάγκες λειτουργίας της κλινικής οδηγούν στην τελική παραίτηση της μοναδικής ιατρού», υπογραμμίζει το Σωματείο και «υπενθυμίζει» ότι ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στον γυναικείο πληθυσμό και η πρώτη αιτία θανάτου από νεοπλασματική νόσο. Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση μπορούν να οδηγήσουν σε ίαση της νόσου (που αφορούν την πενταετή επιβίωση έως και 95%).

Γι' αυτό επισημαίνει ότι «η ανάγκη ύπαρξης πλήρους στελεχωμένης, ειδικής Μονάδας Μαστού, σε ένα ογκολογικό νοσοκομείο είναι προφανής και αναντίρρητη, καθώς μπορεί να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο που θα αφορά την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, την παροχή κατάλληλης θεραπείας και τη συστηματική παρακολούθηση των ασθενών μετεγχειρητικά».

Θυμίζει μάλιστα ότι για τη λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας «είχε κατατεθεί επανειλημμένα αίτημα για την πρόσληψη τουλάχιστον 2 ειδικευμένων γιατρών. Επιπλέον απαιτείται, πέρα από τους εξειδικευμένους γιατρούς, η παρουσία ειδικού ακτινολόγου και εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά παρακολουθούμε την εγκατάλειψη από μέρους της πολιτείας ενός σημαντικού κομματιού του ογκολογικού νοσοκομείου στο οποίο εργαζόμαστε, όταν την ίδια στιγμή πριν από λίγες ημέρες, την Παγκόσμια Μέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, οργανώνονταν ημερίδες, ενημερώσεις του κόσμου και μοιράζονταν φυλλάδια. Και ωραία όλα αυτά, αλλά στην πράξη όταν κάποιος θα έχει ανάγκη, πού θα καταλήγει να βρίσκει τη λύση στο πρόβλημα, όταν κλείνει μια κλινική δημόσιου νοσοκομείου;

Οι ευθύνες των διοικήσεων και του υπουργείου είναι τεράστιες και απαιτούμε τις άμεσες ενέργειές τους για να αναστραφεί αυτή η κατάσταση».

Κανένας τομέας των δημόσιων νοσοκομείων σε ιδιώτες επιχειρηματίες

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε σχόλιό του για την παράδοση του αξονικού και μαγνητικού τομογράφου στο Νοσοκομείο της Νίκαιας σε ιδιώτες το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Το αντιλαϊκό σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ για εκτεταμένη ενίσχυση των επιχειρηματιών της ιδιωτικής Υγείας, για εφαρμογή των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των δημόσιων νοσοκομείων, βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή. Τελευταίο κρούσμα, η παράδοση της λειτουργίας του αξονικού και μαγνητικού τομογράφου σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής, του Γενικού Κρατικού Νίκαιας, σε ιδιώτες, μετά από τη σκόπιμη υποστελέχωσή του. Αντί, δηλαδή, να στελεχώσουν το τμήμα αξονικού τομογράφου του Νοσοκομείου της Νίκαιας, "μπουκώνουν" με χρήμα ιδιώτες.

Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι δήθεν οι ασθενείς δεν επιβαρύνονται είναι παραμύθια. Ο αξονικός και ο μαγνητικός τομογράφος ήδη πληρώθηκε από τη βαριά φορολογία, τις εισφορές και τις συμπληρωμές του λαού, ο οποίος πληρώνει με χίλιους δυο τρόπους για την υγεία του και τώρα παραδίδεται ως τζάμπα "φιλέτο" στους ιδιώτες επιχειρηματίες.

Οι ιδιώτες επιχειρηματίες έχουν ως κριτήριο και σκοπό της λειτουργίας το μέγιστο δυνατό κέρδος και γι' αυτό είναι σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες των ασθενών, αλλά και με αρνητικές επιπτώσεις από την ιδιοκτησία των επιστημονικών δεδομένων, που εξασφαλίζουν αντικειμενικά από τον έλεγχο αυτών των τομέων.

Τώρα να δυναμώσει η αγωνιστική διεκδίκηση των εργαζομένων και όλου του λαού, για την πλήρη στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων με όλο το απαραίτητο προσωπικό. Να μην παραδοθεί στους ιδιώτες επιχειρηματίες κανένας τομέας των δημόσιων νοσοκομείων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ