ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2023
Σελ. /24
ΑΠΕΡΓΗΣΑΝ ΧΤΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Με επιτυχία η μεγάλη μάχη, σταθμός για τη συνέχιση του αγώνα

«Ούτε βήμα πίσω» από τη διεκδίκηση των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, της υποχρεωτικότητας της ΣΣΕ, μέτρων υγείας και ασφάλειας

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Σίγησαν» χτες τα μυστριά και τα σφυριά στα μεγάλα εργοτάξια, στα γιαπιά, στη συμβατική οικοδομή, στις ανακαινίσεις και σε κάθε έργο που οι οικοδόμοι παίρνουν ένα σωρό μπάζα και τα μετατρέπουν σε σπίτια και μέγαρα. Με την πανοικοδομική απεργία να αγγίζει την καθολική συμμετοχή, με την Ομοσπονδία και τα συνδικάτα να δίνουν άλλη μια πετυχημένη μάχη, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους σκληρούς αγώνες που έδωσαν τα προηγούμενα χρόνια για να υπογραφεί η κλαδική ΣΣΕ.

Και χτες, τόσο με την απεργία όσο και με τις συγκεντρώσεις ακούστηκε δυνατά το μήνυμα προς την κυβέρνηση και τους κατασκευαστικούς ομίλους και τεχνικές εταιρείες ότι οι οικοδόμοι δεν κάνουν βήμα πίσω από τις κρίσιμες διεκδικήσεις τους, που αφορούν το ένσημο, το μεροκάματο και τον μισθό, την υγεία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς.

Την απεργία είχαν προκηρύξει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και τα κατά τόπους συνδικάτα της, ενώ απεργία είχαν επίσης προκηρύξει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ) σε Αθήνα, Κρήτη, Πάτρα, Λάρισα, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη και το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Νομού Αττικής.

Πρόκειται για την πρώτη κλαδική απεργιακή μάχη που δίνεται μετά την ψήφιση του πρόσφατου αντεργατικού νομοσχεδίου Γεωργιάδη, η οποία δόθηκε με επιτυχία στην Αθήνα και τις άλλες πόλεις, από τα συνδικάτα που την οργάνωσαν, της έδωσαν περιεχόμενο, κόντρα σε κυβέρνηση και εργοδοσία, την υπερασπίστηκαν στους χώρους δουλειάς, την περιφρούρησαν, για να πέσουν στο κενό οι όποιες προσπάθειες υπονόμευσης.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Υπενθυμίζεται ότι οι οικοδόμοι, με την απεργία και τις κινητοποιήσεις τους, διεκδικούν: Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, για να μπορέσουν να βγουν στη σύνταξη οι εργάτες - θύματα της ανεργίας και της αναδουλειάς. Υποχρεωτικότητα της κλαδικής ΣΣΕ, ώστε να προστατευτεί αποτελεσματικά το εισόδημα. Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, για να μη σκοτώνονται και να σακατεύονται στο μεροκάματο, αφού από την αρχή της χρονιάς 18 οικοδόμοι έχουν χάσει τη ζωή τους στα γιαπιά. Επίσης, έκτακτο επίδομα στους πλημμυροπαθείς οικοδόμους της Θεσσαλίας που διέκοψαν την εργασία τους, ως συνέπεια των καταστροφικών πλημμυρών. Υπογραφή εργοταξιακών ΣΣΕ με αυξήσεις.

Κανένας στο «μαδέρι», μαζικά συναντήθηκαν στη συγκέντρωση

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Κάνιγγος, έξω από τα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων, όπου μαζί με τα μπλοκ του Συνδικάτου και της Ομοσπονδίας συμμετείχαν και μπλοκ του ΣΜΤ και του Συνδικάτου Ηλεκτρολόγων.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του Τάκη Μαυροδόγλου, ο οποίος «έφυγε» την περασμένη Τρίτη, του παλαίμαχου συνδικαλιστή, που όλη του τη ζωή την αφιέρωσε στους εργατικούς αγώνες, και ήταν πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων για 10 χρόνια.

Από την απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα

RIZOSPASTIS

Από την απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα
Στη συνέχεια μίλησαν ο Δημήτρης Μάρης, πρόεδρος του ΣΜΤ, ο Παναγιώτης Γάκιας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, και ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας. Ακόμα χαιρετισμό απηύθυνε ο Δημήτρης Πετρόπουλος, πρόεδρος της ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ (Ομοσπονδία των μηχανικών Δημοσίου).

Ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Εργασίας. Στη διάρκειά της οι απεργοί φώναζαν συνθήματα που αφορούσαν στη διεκδίκηση των αιτημάτων τους αλλά και συνθήματα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό.

Στο υπουργείο Εργασίας έγινε συνάντηση της Ομοσπονδίας με τον υπουργό Αδ. Γεωργιάδη. Με την ολοκλήρωσή της ο Γιάννης Τασιούλας ενημέρωσε τους απεργούς για τα όσα ειπώθηκαν. Ανέφερε ότι ο υπουργός ισχυρίστηκε πως υπάρχουν νομικά προβλήματα και δεν μπορεί να δεχθεί το αίτημα αναγνώρισης και διανομής των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, ζήτησε προθεσμία μιας βδομάδας να απαντήσει για τα αιτήματα επαναδραστηριοποίησης των Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου και κήρυξης ως υποχρεωτικής της κλαδικής ΣΣΕ, απέρριψε το αίτημα για επίδομα στους πλημμυροπαθείς εργάτες, δεσμεύτηκε να εξετάσει το ζήτημα της μείωσης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 60 έτη για τους ασφαλισμένους οικοδόμους από την 1η Γενάρη του 1993 και μετά.

Σχολιάζοντας τις απαντήσεις του υπουργού ο Γιάννης Τασιούλας είπε πως σε ό,τι αφορά τη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης είναι ένα πάγιο αίτημα του κλάδου αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι οι οικοδόμοι θα αφήσουν το αίτημα για τα «υπέρ αγνώστων» ένσημα. Συνοψίζοντας είπε ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη δέσμευση, όμως υπάρχει η δύναμη του συλλογικού αγώνα και οι οικοδόμοι έδειξαν πως «περνάει η μπογιά τους» με τα πολύ υψηλά ποσοστά συμμετοχής στην απεργία. Και τόνισε πως ο κλάδος σε αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει τον αγώνα για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων του.

Επίσης, αντιπροσωπεία του ΣΜΤ κατέθεσε στον υπουργό Εργασίας το πλαίσιο αιτημάτων του, ενώ σήμερα καλεί σε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΣΤΕΑΤ (Φειδίου 14 - 16), στις 5.30 μ.μ., όπου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Σωματείου με τις εργοδοτικές οργανώσεις του κλάδου Κατασκευών για τη ΣΣΕ.

Αγώνας για να γίνει το δίκιο πράξη

Με αναφορές στον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, τη σφαγή του από το κράτος - τρομοκράτη Ισραήλ και την ελληνική εμπλοκή ξεκίνησε την ομιλία του ο Γ. Τασιούλας, ξεκαθαρίζοντας ότι οι εργάτες του κλάδου στέκονται στο πλευρό της Παλαιστίνης, καταδικάζοντας κάθε εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο, στο μακέλεμα των Παλαιστινίων.

Εκτενώς αναφέρθηκε στο διεκδικητικό πλαίσιο της απεργίας, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν προέκυψε αβασάνιστα. Δεν είναι ένας κατάλογος με αιτήματα, το ένα πίσω από το άλλο. Είναι ένα πλαίσιο που ακουμπά στους εργαζόμενους του κλάδου. Είναι γειωμένο και τεκμηριωμένο με βάση τι αντιμετωπίζουμε καθημερινά στο γιαπί, στο εργοτάξιο, στον χώρο δουλειάς».

Σχολιάζοντας ειδικά το αίτημα για διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων και τους ισχυρισμούς του υπουργείου Εργασίας, σημείωσε:

«Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι είναι λογικό ο ΕΦΚΑ να εισπράττει εισφορές στο όνομα της δουλειάς των οικοδόμων και να μη μας δίνει τα ένσημά μας. Να έχει διασφαλίσει στις πλάτες μας την είσπραξη εισφορών σε κάθε γιαπί, σε κάθε εργοτάξιο, σε κάθε αυθαίρετο, αλλά να λέει με θράσος, 40 χρόνια, μέσω των κυβερνήσεων, ότι δεν σας δίνουμε τα ένσημα και να μας κρατάει σε καθεστώς μαύρης εργασίας. Δεν ζητάμε καμία κυβέρνηση να μας κάνει τη χάρη (...)

Δεν αμφισβητούμε ότι εμείς πληρώνουμε για τα πάντα, ακόμη και για να μπορούν κάποιοι από μας να βγαίνουμε νωρίτερα στη σύνταξη.

Δεν ζητάμε να μας δοθούν οι εισφορές που εισπράχτηκαν από τον ΕΦΚΑ. Οι εισφορές όμως αντιστοιχούν σε ένσημα. Να αποτυπωθούν τα ένσημά μας θέλουμε, να αποτυπωθεί η Ασφάλισή μας διεκδικούμε. Αναγνώριση και διανομή των ενσήμων θέτουμε ως αίτημα και όχι αν οι εισφορές μας χρηματοδοτούν ή όχι τις συντάξεις μας».

Οσο για την υποχρεωτικότητα της κλαδικής ΣΣΕ που η Ομοσπονδία κατάφερε να υπογράψει ύστερα από μεγάλες απεργιακές μάχες τα προηγούμενα χρόνια, ο Γ. Τασιούλας επισήμανε ότι θα λειτουργήσει ως «δίχτυ ασφαλείας» για τους εργαζόμενους του κλάδου και θα ωφελήσει και την Ασφάλιση.

«Τα ψέματα τελείωσαν. Οι οικοδόμοι δεν μπορεί να γίνονται συνεχώς το μέσο για να κερδίζουν οι κατασκευαστές. Δεν μπορεί να συνεχιστεί να δουλεύουμε και να μην ασφαλιζόμαστε. Τέλος το παζάρι και οι εκβιασμοί», σημείωσε ο Γ. Τασιούλας, στέλνοντας το μήνυμα στα αφεντικά του κλάδου ότι οι οικοδόμοι «βάζουν μπρος τον αγώνα για υπογραφή εργοταξιακών συμβάσεων, διμερών με μεγάλες εταιρείες και μεγαλοεργολάβους». «Οι οικοδόμοι διεκδικούν με τη δουλειά τους να έχουν μεροκάματο που να καλύπτει τις ανάγκες τους. Αυτά που ήξεραν να τα ξεχάσουν. Αν θέλουν εργατικά χέρια, όσα δουλεύουν τώρα και ακόμη περισσότερα, για να καλυφθεί η μεγάλη αύξηση της δουλειάς πρέπει να πληρώσουν. Το τζάμπα πέθανε! Εργάτες υπάρχουν, αλλά τα αφεντικά θέλουν φθηνούς εργάτες. Να το ξεχάσουν...».

«Ο,τι κερδίσαμε, όσα βάρη ξεφορτώσαμε από τις πλάτες μας, δεν μας τα χάρισε κανείς. Τα κατακτήσαμε με μεγάλους αγώνες. Το δίκιο μας για να γίνει πράξη προϋποθέτει ο κλάδος να δείξει δύναμη, επιμονή και εμπιστοσύνη στον οργανωμένο αγώνα. Δεν υποχωρούμε, αγωνιζόμαστε, διεκδικούμε και κερδίζουμε. Ετσι μας έμαθε η ίδια η ζωή, έτσι θα προχωρήσουμε!», τόνισε ο Γ. Τασιούλας.

Ο Δ. Μάρης μίλησε για τον αγώνα που δίνει και το δικό τους σωματείο για υπογραφή ΣΣΕ, ένας αγώνας με «οδηγό» τη μάχη που έδωσαν οι οικοδόμοι, με τον οποίο επέβαλαν την πρώτη ΣΣΕ με αυξήσεις που υπογράφτηκε στον κλάδο μετά την κρίση. Κάλεσε σε κλιμάκωση του αγώνα με πρώτο σταθμό το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα περικόψει περισσότερο το εισόδημα όσων αμείβονται με «μπλοκάκι», και τόνισε ότι «επιμένουμε στον δρόμο της ταξικής ενότητας με το Συνδικάτο και την Ομοσπονδία Οικοδόμων ενάντια στην κοινή εργοδοσία του κλάδου».

Ο Παναγιώτης Γάκιας μίλησε για την ακρίβεια του κατατρώει τα μεροκάματα, τονίζοντας ότι «μόνο με αυξήσεις στα μεροκάματα μπορούμε να τα φέρουμε βόλτα με το κόστος της ζωής».

Ξεχωρίζοντας στην ομιλία του την ανάγκη για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορεί να ξεκινάμε για δουλειά το πρωί και να μην ξέρουμε αν θα γυρίσουμε πίσω», κάτι που δυστυχώς έγινε για πολλούς οικοδόμους φέτος. «Δεν φταίει η κακιά η ώρα, όπως λένε τα αφεντικά για να κρύψουν τις ευθύνες τους για την έλλειψη μέτρων ασφάλειας, γιατί θεωρούν αυτά τα μέτρα "χασούρα" και "κόστος" μπροστά στην προστασία της ζωής των εργατών. Γι' αυτούς το πιο σημαντικό είναι να προστατέψουν τα κέρδη τους. Ακόμη όμως κι όλα αυτά τα μέτρα να υπήρχαν, που δεν υπάρχουν, η συσσωρευμένη κούραση των οικοδόμων από τη συνεχή δουλειά φέρνει και ατυχήματα», σημείωσε μεταξύ άλλων. Οσο για τις ευθύνες του κράτους, ανέδειξε την ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών, την υποστελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας, ενώ και οι «μεικτές επιτροπές», με τη συμμετοχή των εργαζομένων, δεν λειτουργούν από το 2013.

Αναφερόμενος, για παράδειγμα, στο μεγαλύτερο έργο της χώρας, το Ελληνικό, σημείωσε ότι οι κατασκευαστικοί όμιλοι «παραβιάζουν τα ωράρια και τα μέτρα ασφάλειας ενώ κι εκεί έγιναν ατυχήματα. Μηχανήματα φτιαγμένα στο χέρι, πατέντες σε μηχανουργεία, χωρίς προδιαγραφές, αδήλωτη εργασία, Κυριακή, Σάββατο, ανασφάλιστη. Και πού όλα αυτά; Στο καμάρι υποτίθεται της κατασκευαστικής ανάπτυξης...». Από την άλλη, τόνισε ότι το Συνδικάτο με την καθημερινή του παρουσία στον χώρο, «τους έχει κάνει τη ζωή δύσκολη, με παρεμβάσεις και με την Επιθεώρηση Εργασίας. Αν θέλουν να γίνονται τα έργα τους, εμείς θα είμαστε πληρωμένοι και ασφαλείς. Να το βάλουν καλά στο μυαλό τους», κατέληξε.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη επίσης «νέκρωσαν» όλα τα μεγάλα εργοτάξια και τα γιαπιά, με την απεργία των οικοδόμων να αγγίζει πολύ υψηλά επίπεδα. Στο πλαίσιο της απεργίας, οι εργαζόμενοι στις κατασκευές πραγματοποίησαν συγκέντρωση μπροστά στον ΕΦΚΑ στην οδό Αριστοτέλους.

Με συνθήματα όπως «Σύμβαση, Ασφάλιση, σταθερή δουλειά, ο νόμος Γεωργιάδη θα μείνει στα χαρτιά», αλλά και «Οι οικοδόμοι δεν σκύβουν το κεφάλι, τα ένσημα θα πάρουμε με οργάνωση και πάλη», διαμήνυσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα για την ικανοποίηση των διεκδικήσεών τους.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Αγγελος Γεράκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, τονίζοντας: «Δεν υποχωρούμε. Αγωνιζόμαστε, διεκδικούμε και κερδίζουμε. Ετσι μας έμαθε η ίδια η ζωή, έτσι θα προχωρήσουμε».

Στο πλαίσιο της απεργίας, παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν από οικοδόμους σε Κοζάνη, Καβάλα και Αλεξανδρούπολη. Στην Αλεξανδρούπολη, οι απεργοί οικοδόμοι πραγματοποίησαν παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ αντίστοιχη παρέμβαση έγινε και από το Συνδικάτο Οικοδόμων Καβάλας, και ακολούθησε παρέμβαση μαζί με μέλη σωματείων της πόλης στον ΕΦΚΑ.

Στην Πάτρα και άλλες πόλεις

Στην Πάτρα, στα έργα της νέας Εθνικής Οδού Πατρών - Πύργου κανείς εργαζόμενος δεν πήγε για δουλειά, με τη συμμετοχή να είναι καθολική. Το ίδιο συνέβη και στα έργα της σιδηροδρομικής γραμμής Αιγίου - Πάτρας που οι εργασίες σταμάτησαν, ενώ αντίστοιχη ήταν η εικόνα στις συμβατικές οικοδομές και τα υπόλοιπα δημοτικά έργα και άλλα εντός της πόλης, όπου δεν έπεσε σφυριά.

Ακολούθησε δυναμική συγκέντρωση του Συνδικάτου Οικοδόμων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας - Ιονίου, όπου συμμετείχαν το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών - Παράρτημα Πάτρας, μηχανικοί, συνταξιούχοι αλλά και νέοι εργαζόμενοι σε όλους τους τομείς των κατασκευών.

Στην απεργιακή συγκέντρωση το «παρών» έδωσε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας με επικεφαλής τον πρόεδρο, Δημήτρη Μαρμούτα. Επίσης, η αγωνιστική δημοτική αρχή, με επικεφαλής τον δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη, ενώ χαιρετισμό, εκφράζοντας την αλληλεγγύη των μαθητών και τον κοινό αγώνα με τους γονείς τους, απηύθυνε η Βιολέτα Βασιλείου, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής τους.

Τις διεκδικήσεις των μηχανικών μετέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μισθωτών Τεχνικών, Πέτρος Ροντογιάννης, ενώ την καθολική συμμετοχή των οικοδόμων στην απεργία χαιρέτισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Δημήτρης Αγγελόπουλος. Ακολούθησαν παράσταση διαμαρτυρίας στον γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης και επίδοση των αιτημάτων του κλάδου.

Απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Αίγιο, Αγρίνιο, Ηλεία, Ζάκυνθο κ.α.

Σφυριά δεν έπεσε στα εργοτάξια στον νομό Ιωαννίνων, με τη συμμετοχή στην απεργία να φτάνει στο 100%. Η απεργιακή συγκέντρωση του Συνδικάτου Οικοδόμων πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο με τη συμμετοχή δεκάδων εργατών, ενώ ξεχώρισε η συμμετοχή μπετατζήδων, σιδεράδων και μπογιατζήδων. Επίσης, παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες από τα Συνδικάτα Οικοδόμων Θεσπρωτίας και Αρτας.

Την απεργιακή συγκέντρωση άνοιξε ο Θανάσης Νάκος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Νίκος Εξαρχος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΚΕ, ο οποίος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τα αποτελέσματα της συνάντησης της Ομοσπονδίας με τον υπουργό Εργασίας, Αδ. Γεωργιάδη, για τα αιτήματά τους.

Με το τέλος της απεργιακής συγκέντρωσης ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης με κατάληξη στην Περιφέρεια Ηπείρου, όπου κλιμάκιο του Συνδικάτου επέδωσε υπόμνημα στο γραφείο του περιφερειάρχη. Εκεί συνενώθηκαν με τους απεργούς του Σωματείου Εργαζομένων στην Αρχαιολογία, ανάμεσά τους και πολλοί οικοδόμοι που πραγματοποιούσαν τη δική τους απεργιακή συγκέντρωση διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά. Είχε προηγηθεί παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΕΦΚΑ στα Γιάννενα, όπου αντίστοιχα επιδόθηκε υπόμνημα.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η απεργιακή μάχη των οικοδόμων στη Μεσσηνία, ενώ παράσταση διαμαρτυρίας μετά από πορεία πραγματοποιήθηκε στην Επιθεώρηση Εργασίας και τον ΕΦΚΑ Καλαμάτας.

Στην Κρήτη

Μαζική ήταν η συμμετοχή των οικοδόμων στην παγκρήτια απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χτες στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν τα Συνδικάτα Οικοδόμων από Χανιά, Ηράκλειο, Ρέθυμνο και τα παραρτήματα των Σωματείων Μισθωτών Τεχνικών σε Ηράκλειο και Χανιά. Χαρακτηριστικά της επιτυχίας της απεργίας ήταν τα μεγάλα ποσοστά συμμετοχής των εργαζομένων σε όλες τις πόλεις. Ιδιαίτερα στο Ηράκλειο «νέκρωσαν» όλα τα μεγάλα εργοτάξια, όπως αυτό του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι και η πλειοψηφία των γιαπιών στην πόλη.

Στο πλευρό των οικοδόμων βρέθηκαν ο Γιώργος Λενακάκης, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου, η Δέσποινα Δοριάκη, πρόεδρος της ΕΙΥΗ, και μέλη του ΔΣ του Σωματείου Αρχαιολόγων Ν. Ηρακλείου.

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του Κόμματος, δήλωσε τη στήριξη στον αγώνα των οικοδόμων και στα αιτήματά τους.

Η κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου, Γιάννη Γωνιανάκη, ο οποίος δήλωσε την αποφασιστικότητα για τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα στον κλάδο.

Ακολούθησε δυναμική πορεία στο κέντρο του Ηρακλείου, με αντιπροσωπεία σωματείων να καταθέτει υπόμνημα αιτημάτων στην Περιφέρεια Κρήτης.

Απολύσεις και στη ΧΑΛΚΟΡ

Και η εταιρεία ΧΑΛΚΟΡ στα Οινόφυτα (Ομιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ) προστίθεται στις μεγάλες βιομηχανίες που τις τελευταίες βδομάδες έχουν ξεκινήσει μπαράζ απολύσεων, στο πλαίσιο «προσαρμογών» της παραγωγικής τους δραστηριότητας και άλλων μέτρων θωράκισης της κερδοφορίας τους. Με τους βιομήχανους να βλέπουν πιθανούς κλυδωνισμούς της οικονομίας το επόμενο διάστημα, έως και ξέσπασμα νέας κρίσης, οι εργαζόμενοι ήδη «πληρώνουν» το τίμημα της κούρσας ισχυροποίησης των ομίλων και της ανταγωνιστικότητας σε επιχειρήσεις όπως ΣΙΔΕΝΟΡ (που ανήκει στον ίδιο όμιλο), PFIZER, στον υποκλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών κ.λπ.

Τις νέες απολύσεις στην εταιρεία ΧΑΛΚΟΡ καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Βοιωτίας, απαιτώντας την ανάκλησή τους, την πρόσληψη στον Ομιλο όλων των εργολαβικών εργαζομένων και ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.

Η εταιρεία επικαλείται την «αναδουλειά» για τις απολύσεις και τις υποχρεωτικές άδειες που μοιράζει, με το Σωματείο να θυμίζει ότι το προηγούμενο διάστημα επικρατούσαν συνθήκες σκληρής εντατικοποίησης προκειμένου να πιαστούν οι στόχοι παραγωγής. Τονίζει ότι «όταν θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους "μας γνωρίζουν και μας ζητάνε να βάλουμε πλάτη", μόλις λίγο πέσει η δουλειά απευθείας μας απολύουν και μας πετάνε σαν στυμμένη λεμονόκουπα».

Σημειώνει επίσης ότι ο Ομιλος καταγράφει κύκλους εργασιών δισεκατομμυρίων και εκατομμύρια κέρδη κάθε χρόνο, βγαλμένα από τη δουλειά και τον κόπο των εργαζομένων, επιδοτείται με κρατικό χρήμα από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ την ίδια στιγμή οι μισθοί των εργαζομένων παραμένουν καθηλωμένοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ