ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 12 Νοέμβρη 2023
Σελ. /40
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
Ολοι στη μάχη, να μην περάσει το εξοντωτικό φορολογικό νομοσχέδιο!

Από παλιότερη κινητοποίηση των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων
Από παλιότερη κινητοποίηση των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων
Η αναγγελία της νέας, προκλητικής φοροεπιδρομής που ετοιμάζεται να εξαπολύσει η κυβέρνηση σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.

Είχαν προηγηθεί: Η προεκλογική έκθεση της Κομισιόν, που καλούσε σε «διεύρυνση της φορολογικής βάσης, μεταξύ άλλων, με αναθεώρηση της τρέχουσας φορολογικής δομής για τους αυτοαπασχολούμενους και ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης, με την επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών πληρωμών», αντίστοιχη έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), αλλεπάλληλα δημοσιεύματα του αστικού Τύπου για την ανάγκη «πάταξης της φοροδιαφυγής» των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Είναι φανερό ότι όλα τα παραπάνω προλείαναν το έδαφος, ώστε να εξαπολυθεί η επίθεση και να επιταχυνθεί η υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων που προβλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης, όσον αφορά τη φορολογική επιβάρυνση των ΕΒΕ και ελεύθερων επαγγελματιών με τα χαμηλότερα εισοδήματα, από οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει μετά τις εκλογές.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, προχωρά αποφασιστικά για τη διασφάλιση των «ματωμένων πλεονασμάτων» σε βάρος του λαού.

Τα φορολογικά μέτρα που εξήγγειλε - διά στόματος του ειδικού στη διεκπεραίωση αντεργατικών-αντιλαϊκών αποστολών υπουργού Χατζηδάκη - λειτουργούν συνδυαστικά προκειμένου να σφίξουν ασφυκτικά τον κλοιό γύρω από τη μικρή αυτοαπασχόληση, σε όλους τους κλάδους της παραγωγής και των υπηρεσιών: Ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα 10.920 ευρώ για όλους, προσαυξημένο μάλιστα κατά 10% ανά τριετία άσκησης του επαγγέλματος, υποχρεωτική επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών (μέσω POS κ.λπ.), πιο συστηματική αξιοποίηση των δεδομένων του mydata για φοροκυνηγητό, οικονομική επιβράβευση καταδοτών για μη έκδοση αποδείξεων από επαγγελματίες (μέσω της πλατφόρμας «appodixi»), στα οποία ενδεχομένως να προστεθούν και ειδικότερα ανά κλάδο (ψηφιακό πελατολόγιο κ.λπ.).

Η επίθεση συνοδεύεται, όπως συνηθίζεται άλλωστε από όλες τις κυβερνήσεις, όταν σκοπεύουν να επιβάλουν σκληρά αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα, από μια άθλια προπαγάνδα συκοφάντησης των αυτοαπασχολούμενων αλλά και την ενεργοποίηση, για άλλη μια φορά, των αντανακλαστικών του «κοινωνικού αυτοματισμού», επιδιώκοντας να στρέψουν τους μισθωτούς εργαζόμενους εναντίον τους.

Φυσικά, την ίδια ώρα, η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι να απαντήσουν στα αμείλικτα ερωτήματα: Ποια «φορολογική δικαιοσύνη» υπαγορεύει το 95% των κάθε είδους φόρων να καταβάλλεται από τα μόνιμα φορολογικά υποζύγια, τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και μόνο το 5% από τους επιχειρηματικούς ομίλους; Τη θέσπιση 58 ειδικών φοροαπαλλαγών για τους εφοπλιστές, τους αναβαλλόμενους φόρους για τους τραπεζίτες, τα δωράκια για τους καναλάρχες, τα φορολογικά κίνητρα για τους «στρατηγικούς» επενδυτές; Την εξασφαλισμένη φορολογική ασυλία των επιχειρηματικών κολοσσών, μέσα από τις τριγωνικές συναλλαγές, τις offshore εταιρείες κ.λπ.;

Η πραγματικότητα των αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών δικηγόρων

Ειδικά όσον αφορά τους αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους, όπως και άλλους επιστήμονες, για τους οποίους γίνεται πολύς λόγος, η κυβέρνηση σκόπιμα εξαπατά επίσης. Είναι γνωστή η υποαπασχόληση πολλών δικηγόρων, ιδιαίτερα των μητέρων. Είναι ακόμη πιο γνωστό ότι η πλειοψηφία των δικηγόρων με τα χαμηλότερα εισοδήματα στενάζει από τα χρέη και τις ρυθμίσεις σε εφορίες, ΕΦΚΑ και τράπεζες, τα οποία συσσωρεύτηκαν ιδιαίτερα ύστερα από την προηγούμενη οικονομική καπιταλιστική κρίση και την πανδημία. Είναι γνωστό, επίσης, ότι μεγάλο τμήμα των μισθωτών συναδέλφων σε άλλα δικηγορικά γραφεία και εταιρείες θεωρούνται «συνεργάτες» και φορολογούνται ως αυτοαπασχολούμενοι. Αντίθετα, μεγάλα δικηγορικά γραφεία και εταιρείες όχι μόνο δεν πλήττονται από τα μέτρα, αλλά ευνοούνται από αυτά, αφού καλούνται να πληρώσουν μικρότερο φόρο, με τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος.

Η βαθύτερη στόχευση του νομοσχεδίου. Το παράδειγμα των νομικών υπηρεσιών

Ωστόσο, ο σκοπός του νομοσχεδίου δεν περιορίζεται σε μια ακόμη πιο άδικη και δυσβάστακτη φορολογική επιβάρυνση της μεγάλης πλειοψηφίας των επαγγελματιών όλων των κλάδων, ανάμεσά τους και των δικηγόρων, προκειμένου να διατηρούνται τα «ματωμένα πλεονάσματα» του κρατικού προϋπολογισμού και να ενισχύονται πολύμορφα οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Η βαθύτερη στόχευσή του είναι να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο κρατικής παρέμβασης για την επιτάχυνση της συγκέντρωσης της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών στα χέρια των λίγων, των επιχειρηματικών ομίλων - στον χώρο των νομικών υπηρεσιών των ισχυρών δικηγορικών και πολυεπαγγελματικών εταιρειών που γιγαντώνονται - με τον βίαιο εξοβελισμό από το επάγγελμα των οικονομικά πιο αδύναμων.

Είναι συνέχεια της πολιτικής και των μέτρων της «απελευθέρωσης των επαγγελμάτων», με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που ψήφισαν και στήριξαν από κοινού όλες οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα. Συνδυάζεται με τη συνολική επίθεση στο βιοτικό τους επίπεδο, την ακρίβεια, την αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, τη συνεχή επιδείνωση των συνθηκών άσκησης των επαγγελμάτων τους.

Αλλωστε, είναι γνωστό το πλήθος των εκθέσεων της ΕΕ και άλλων διεθνών και εγχώριων επιτελείων του συστήματος, που διαπιστώνουν την εκτεταμένη αυτοαπασχόληση στην Ελλάδα και την ανάγκη συρρίκνωσής της. Είναι αποκαλυπτική, όσον αφορά τον χώρο των νομικών υπηρεσιών, η πρόσφατη συνέντευξη ενός συνιδιοκτήτη μιας από τις μεγαλύτερες δικηγορικές εταιρείες στην Ελλάδα, στην εφημερίδα «Καθημερινή», όπου με αφορμή το φορολογικό νομοσχέδιο, αναφέρεται στην αναγκαιότητα συγκέντρωσης της δικηγορικής ύλης σε ισχυρές εταιρείες με μεγάλο τζίρο. Παράλληλα, υψώνονται ξανά οι φωνές για τον λεγόμενο «υπερπληθωρισμό» των δικηγόρων και την ανάγκη βίαιης «εκκαθάρισης» του τοπίου, με ταξικούς φραγμούς, όπως την αυστηροποίηση των εξετάσεων για την άδεια άσκησης του επαγγέλματος, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία αυτή.

Η στάση της Ολομέλειας και των δικηγορικών συλλόγων

Η άγρια φοροεπιδρομή στους αυτοαπασχολούμενους με τα χαμηλότερα εισοδήματα έχει ήδη προκαλέσει οργή και αγανάκτηση, αλλά και αγωνιστικές διαθέσεις σε μεγάλη μερίδα δικηγόρων. Τις διαθέσεις αυτές, που συνεχώς δυναμώνουν, υπό το βάρος και των συνολικών προβλημάτων που τους βασανίζουν και με ορατό πλέον τον κίνδυνο βίαιου εξοβελισμού από το επάγγελμα, δεν μπορούν φυσικά να αγνοήσουν οι ηγεσίες της Ολομέλειας, του ΔΣΑ και των άλλων δικηγορικών συλλόγων.

Αυτό δείχνει και η απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας, που εκδήλωσε την αντίθεσή της στα κυβερνητικά μέτρα. Ωστόσο, όπως δείχνει η πλούσια εμπειρία όλων των προηγούμενων χρόνων, οι ηγεσίες αυτές ούτε θέλουν ούτε μπορούν να οργανώσουν αποτελεσματικά αυτόν τον αγώνα. Αντίθετα, θα επιδιώξουν, για μια ακόμη φορά, να τον χειραγωγήσουν, να τον αποπροσανατολίσουν και να τον εκτονώσουν. Απουσιάζει από τα αιτήματά τους ακόμη και η επαναφορά του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ για όλους τους επαγγελματίες και η διαγραφή χρεών, ενώ ήδη συζητούν προτάσεις για τον εξωραϊσμό του νομοθετικού εκτρώματος. Αρνούνται ή υπονομεύουν τις Γενικές Συνελεύσεις των δικηγορικών συλλόγων, όπως στον μεγαλύτερο δικηγορικό σύλλογο της χώρας, αυτόν της Αθήνας (ΔΣΑ), ώστε να οργανωθεί ο αγώνας με συνέχεια, διάρκεια και προοπτική.

Μιλούν στο όνομα όλων των δικηγόρων τη στιγμή που είναι φανερό ότι συγκρούονται αντίθετα συμφέροντα, ανάμεσα στις μεγάλες δικηγορικές εταιρείες που ευνοούνται από το νομοσχέδιο και τους αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους. Εχουν βάλει πλάτη μέχρι σήμερα προκειμένου να περάσουν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα και στον χώρο της δικηγορίας, όλες οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στο επάγγελμα και τη Δικαιοσύνη, σε βάρος των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων με τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική η στάση του προέδρου και της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΔΣΑ απέναντι στην κριτική που άσκησε η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» στο νομοσχέδιο και τις αγωνιστικές προτάσεις της. Υποστήριξαν, με διάφορες παραλλαγές, είτε ότι το νομοσχέδιο οφείλεται στις ιδεοληπτικές εμμονές του υπουργού Χατζηδάκη είτε ότι οφείλεται γενικότερα στις αντίστοιχες εμμονές της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού (σύμβουλοι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ), αποσιωπώντας ότι αποτελεί μέρος της συνολικής στρατηγικής της ΕΕ, που υλοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις. Στην «αναξιόπιστη» κυβέρνηση Μητσοτάκη ουσιαστικά εξάντλησαν την κριτική τους, με την πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσαν, οι σύμβουλοι της «Εναλλακτικής Παρέμβασης» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑΕ, ΜέΡΑ25).

Η πλειοψηφία του ΔΣ απέρριψε την πρόταση για προκήρυξη 48ωρης προειδοποιητικής καθολικής αποχής, με το επιχείρημα ότι είναι πρόωρη και ότι θα πρέπει να δούμε πρώτα το περιεχόμενο του νομοσχεδίου (!), αποφασίζοντας ως υποκατάστατο τη «στοχευμένη» αποχή από τις δίκες συμφερόντων Δημοσίου, μορφή προφανώς αναντίστοιχη με τη σφοδρότητα της κυβερνητικής επίθεσης και τις διαθέσεις των συναδέλφων που πλήττονται. Αντίστοιχα, αρνήθηκαν προκλητικά και παρέπεμψαν τελικά στις ελληνικές καλένδες την προκήρυξη Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου, για την οργάνωση πραγματικού αγώνα και όχι για μια «ντουφεκιά στον αέρα», εκφράζοντας ακόμη μια φορά την αλλεργία τους στις μαζικές συλλογικές διαδικασίες.

Ο αγώνας στα χέρια των δικηγόρων απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο!

Η οξύτητα της κυβερνητικής επίθεσης για την εξόντωση των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών επιστημόνων με τα χαμηλότερα εισοδήματα και ο υπονομευτικός ρόλος των συμβιβασμένων ηγεσιών τους επιβάλλουν την οργάνωση και τον συντονισμό της πάλης από τα κάτω.

Τώρα είναι η ώρα να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους οι ίδιοι οι δικηγόροι που πλήττονται. Απαιτώντας τη σύγκληση Γενικών Συνελεύσεων σε όλους τους συλλόγους, διαμορφώνοντας αγωνιστικό διεκδικητικό πλαίσιο, με περιεχόμενο που ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες τους, σε σύγκρουση με τις δεσμεύσεις και τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Για την άμεση κατοχύρωση αφορολόγητου ορίου 12.000 ευρώ και διαγραφή χρεών. Για την άμεση κατάργηση του ΦΠΑ στις νομικές υπηρεσίες, του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ, για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την κατάργηση του ΚΕΑΟ κ.ο.κ.

Με μαζικές και δυναμικές μορφές πάλης, που ανταποκρίνονται στο ύψος των περιστάσεων. Σε συντονισμό με τους μισθωτούς εργαζόμενους, τους άλλους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και γενικά τους ελεύθερους επαγγελματίες που βρίσκονται στο στόχαστρο της επίθεσης.

Ηδη, η πρώτη απάντηση δόθηκε στις 8 Νοέμβρη, με τις μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί!

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ πρωτοστατούν παντού σε αυτήν τη μεγάλη μάχη. Για να μην περάσει το εξοντωτικό φορολογικό νομοσχέδιο. Για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες των μικρών αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών επιστημόνων.


Του
Αντώνη ΑΝΤΑΝΑΣΙΩΤΗ*
* Ο Αντ. Αντανασιώτης είναι μέλος του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ, μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ, εκλεγμένος με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων»


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κλιμάκωση του αγώνα με νέο συλλαλητήριο ενάντια στη φορολεηλασία

Στους δρόμους με κλειστά μαγαζιά και γραφεία στις 22 Νοέμβρη κατεβαίνουν μικροί επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες

Κλίμα ξεσηκωμού επικρατεί στους αυτοαπασχολούμενους, στους μικρούς επαγγελματίες και στους επιστήμονες, ενάντια στο νομοσχέδιο για τη φορολογία, που φέρνει νέα σαρωτική επίθεση στο εισόδημά τους.

Ο αγώνας τους κλιμακώνεται, μετά το συλλαλητήριο που οργάνωσε στις 8 Νοέμβρη η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) μαζί με Σωματεία - Ενώσεις ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες.

Επόμενος μεγάλος αγωνιστικός σταθμός είναι η Τετάρτη 22 Νοέμβρη, οπότε θα βρεθούν ξανά στον δρόμο οι μικροί επαγγελματίες και οι επιστήμονες από μια σειρά κλάδων που πλήττονται.

Κάλεσμα μαζικής κινητοποίησης για εκείνη τη μέρα απευθύνει η ΟΒΣΑ, με κλειστές βιοτεχνίες, μαγαζιά και γραφεία, συγκέντρωση στις 12 μ. στην Ομόνοια και πορεία στο υπουργείο Οικονομικών.

Η ΟΒΣΑ χαιρετίζει τους εκατοντάδες ελεύθερους επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους και αυτοκινητιστές που με το πρόσφατο συλλαλητήριο είπαν βροντερό «όχι» στο νομοσχέδιο και σημειώνει: «Συνεχίζουμε δυναμικά. Ακυρώνουμε τα σχέδια της κυβέρνησης για νέα φοροεπιδρομή στους μικρούς επαγγελματίες».

Η ΟΒΣΑ προβάλλει τις διεκδικήσεις:

-- Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης.

-- Αφορολόγητο για όλους τους επαγγελματίες στις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε προστατευόμενο μέλος.

-- Αμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους, χωρίς προϋποθέσεις.

-- Κατάργηση της τραπεζικής προμήθειας στις ψηφιακές συναλλαγές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ