ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Νοέμβρη 2023
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
SUPER LEAGUE
Αμετάβλητη η κατάσταση στην κορυφή

Το γκολ του Μαντσίνι διατήρησε τη διαφορά των 4 βαθμών στην κορυφή για τον Παναθηναϊκό

Eurokinissi

Το γκολ του Μαντσίνι διατήρησε τη διαφορά των 4 βαθμών στην κορυφή για τον Παναθηναϊκό
Αμετάβλητο άφησε το σκηνικό στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας της Super League η 11η αγωνιστική, με νίκες για όλα τα φαβορί. Ξεχώρισαν οι «αποδράσεις» Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού από Καισαριανή και Τρίπολη αντίστοιχα, καθώς και το σημαντικό «διπλό» του Αρη στον Βόλο.

Στο γήπεδο της Καισαριανής ο Παναθηναϊκός νίκησε 1-0 την Κηφισιά και συνεχίζει μόνος του στην κορυφή. Οι «πράσινοι» δημιούργησαν ευκαιρίες αλλά δυσκολεύτηκαν να βρουν τον δρόμο προς τα δίχτυα, με τον Μαντσίνι να δίνει τελικά τη λύση στο 58'.

Στην Τρίπολη ο Ολυμπιακός πήρε νίκη πολύτιμη για βαθμολογικούς και ψυχολογικούς λόγους, 2-0 επί του Αστέρα. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν τον έλεγχο αλλά παράλληλα απειλήθηκαν από τους γηπεδούχους και κινδύνευσαν με βαθμολογική απώλεια, τελικά όμως επικράτησαν, με πρωταγωνιστή τον Φορτούνη, ο οποίος πέτυχε και τα δύο γκολ (69', 90'+6), εκμεταλλευόμενος και λάθη του τερματοφύλακα του Αστέρα Ν. Παπαδόπουλου.

Στην «OPAP Arena» η ΑΕΚ είχε ένα από τα πιο εύκολα απογεύματά της στη σεζόν μέχρι τώρα και επιβλήθηκε της Λαμίας με 3-0 (Λ. Γκαρσία 10', Αραούχο 36', Μάνταλος 90'+4 πέναλτι). Η «Ενωση» έθεσε τις βάσεις για τη νίκη ήδη από το πρώτο ημίχρονο (2-0), ενώ οι Φθιώτες ανέβασαν ρυθμούς στο τελευταίο 20λεπτο αλλά χωρίς να απειλήσουν ιδιαίτερα.

Ανατροπή χρειάστηκε ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα προκειμένου να κάμψει την αντίσταση του αξιόμαχου Παναιτωλικού με σκορ 2-1 (Σαμάτα 26', Ζίβκοβιτς 36' - Σίλβα 20'). Οι Αγρινιώτες άνοιξαν το σκορ, αιφνιδιάζοντας τους γηπεδούχους, οι οποίοι όμως αντέδρασαν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Σπουδαία νίκη, που τον φέρνει ξανά στην πρώτη πεντάδα, πέτυχε ο Αρης στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, 2-0 επί του Βόλου (Μοράν 60' πέναλτι, Νταρίντα 75') - πρώτο φετινό «διπλό» για τους «κιτρινόμαυρους» της Θεσσαλονίκης. Να σημειωθεί πάντως ότι οι γηπεδούχοι διαμαρτύρονται για τη διαιτησία του αγώνα.

Στο Ηράκλειο, ΟΦΗ και ΠΑΣ Γιάννινα έμειναν στο 1-1 (Μαρινάκης 1' - Εραμούσπε 86'), με τους γηπεδούχους να υφίστανται άλλη μια βαθμολογική απώλεια το τελευταίο διάστημα και τους Γιαννιώτες να παίρνουν έναν πολύτιμο βαθμό.

Χωρίς νικητή έληξε και το ματς στο Περιστέρι, με Ατρόμητο και Πανσερραϊκό να μένουν επίσης στο 1-1 (Χατζηστραβός 40' - Αντζιλέφκσι 90'+4), με τους γηπεδούχους να «σώζουν» τον βαθμό στο τέλος του αγώνα.

  • Η βαθμολογία: Παναθηναϊκός 28, Ολυμπιακός 24, ΑΕΚ 24, ΠΑΟΚ 23, Αρης 17, Λαμία 15, ΟΦΗ 13, Αστέρας Τρίπολης 11, Πανσερραϊκός 10, Ατρόμητος 10, Κηφισιά 8, ΠΑΣ Γιάννινα 7, Παναιτωλικός 6, Βόλος 6 (Βόλος και Πανσερραϊκός έχουν από έναν αγώνα λιγότερο, ενώ ο Ολυμπιακός έχει -1 βαθμό).
ΞΙΦΑΣΚΙΑ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
Διπλή «χάλκινη» επιτυχία

Δώρα Γκουντούρα και Δέσποινα Γεωργιάδου ανέβηκαν στο τρίτο σκαλί του βάθρου | Συγχαρητήριο μήνυμα από την ΚΝΕ

Δύο σημαντικές διακρίσεις έφεραν για την ελληνική ξιφασκία η Δώρα Γκουντούρα και η Δέσποινα Γεωργιάδου, οι οποίες κατέκτησαν χάλκινα μετάλλια στις κατηγορίες τους στο 1ο Παγκόσμιο Κύπελλο της νέας σεζόν, που διεξήχθη στην Αλγερία.

Η Γκουντούρα αρχικά απέκλεισε την Βουλγάρα Εμα Νεΐκοβα (FIE No 106) με νίκη 15-9, ενώ στη συνέχεια επιβλήθηκε 15-5 της Γαλλίδας Σαρλότ Λεμπάκ (FIE No 209), 15-6 της Αμερικανίδας Μάγια Τσάμπερλεν (FIE No 37) και 15-13 της Ιταλίδας Μαρτίνα Κρίσιο (FIE No 6). Στον ημιτελικό ηττήθηκε 15-10 από την Γαλλίδα Σάρα Μπαλζέρ (FIE No 1).

Η δε Γεωργιάδου πέτυχε νίκες 15-9 επί της Αμερικανίδας Λόλα Πόσικ (FIE No 113), 15-10 επί της Ιταλίδας Ελοΐζα Πασάρο (FIE No 45), 15-11 επί της Βουλγάρας Γιοάνα Ιλίεβα (FIE No 14) και 15-1 επί της Γαλλίδας Μανόν Απίτι Μπρουνέ (FIE No 5). Στον ημιτελικό ηττήθηκε 15-10 από την Ουκρανή Ολγκα Καρλάν (FIE No 8).

Στην ίδια διοργάνωση, στο ομαδικό της σπάθης γυναικών η Εθνική κατέλαβε τη 15η θέση, νικώντας 45-41 τη Ρουμανία στους αγώνες κατάταξης.

Συγχαρητήρια από την ΚΝΕ

Σε μήνυμά της η Επιτροπή Αθλητισμού του ΚΣ της ΚΝΕ συγχαίρει τις δύο αθλήτριες για τις επιτυχίες τους, αναφέροντας: «Θερμά συγχαρητήρια στις αθλήτριες της Εθνικής ομάδας Δώρα Γκουντούρα και Δέσποινα Γεωργιάδου για την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Αλγέρι. Είναι το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο Ξιφασκίας στον δρόμο για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Γαλλίας το 2024. Συγχαρητήρια και στους προπονητές των αθλητριών μας, Θανάση Δελενίκα και Χρήστο Σαΐνη».

ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Να επανέλθει στις νίκες

Στοχεύοντας στην επιστροφή στις νίκες, ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει απόψε στο Βελιγράδι την τυπικά γηπεδούχο Μακάμπι Τελ Αβίβ (21.00 - Novasports Prime) για την 8η αγωνιστική της Euroleague.

Στο πρώτο τεστ αυτής της βδομάδας διπλών υποχρεώσεων στη διοργάνωση, οι «ερυθρόλευκοι», προερχόμενοι από δύο συνεχόμενες ήττες, θέλουν τη νίκη που θα τους ανεβάσει ψηλότερα από τη 10η θέση όπου βρίσκονται αυτήν τη στιγμή, με απολογισμό 3-4.

Για μία ακόμα φορά πριν από σημαντικό αγώνα όμως δεν λείπουν οι πονοκέφαλοι για τον τεχνικό του Ολυμπιακού Γιώργο Μπαρτζώκα, καθώς βρίσκονται εκτός αποστολής οι τραυματίες Μιλουτίνοφ και ΜακΚίσικ, ενώ αμφίβολη είναι και η συμμετοχή του Σίκμα.

  • Αλλα ματς της βραδιάς: Μονακό - Εφές (20.00 - Novasports Start), Βαλένθια - Ρεάλ Μαδρίτης (21.30 - Novasports 5), Βίρτους Μπολόνια - Αρμάνι Μιλάνο (21.30 - Novasports 3), Ερυθρός Αστέρας - Φενερμπαχτσέ (21.45 - Novasports 6).
40ός ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Ο Κίπτο και η Ατανάνε τις πρωτιές

Π. Καραΐσκος και Γ. Πριβελέντζιο πρώτευσαν από ελληνικής πλευράς

Ο Έντουιν Κίπροπ Κίπτο

Eurokinissi Sports

Ο Έντουιν Κίπροπ Κίπτο
Με τη συμμετοχή χιλιάδων δρομέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τόσο στον κεντρικό αγώνα όσο και στις κατηγορίες των 5 και 10 χλμ., που πραγματοποιήθηκαν παράλληλα, διοργανώθηκε ο 40ός Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθηνών, που είναι αφιερωμένος στην μνήμη του δολοφονημένου αγωνιστή της ειρήνης και βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη. Η φετινή διοργάνωση είχε την ιστορική ιδιαιτερότητα της συμπλήρωσης 40 ετών από καταβολής της και 60 ετών από τη δολοφονία του Λαμπράκη, ενώ αγωνιστικά σηματοδότησε την επιστροφή σε αυτή των λεγόμενων ελίτ αθλητών από όλο τον κόσμο.

Νικητής του 40ού Μαραθώνιου αναδείχθηκε ο Κενυάτης Εντουιν Κίπροπ Κίπτο, με χρόνο 2.10.34, κάνοντας νέο ρεκόρ διαδρομής. Στο βάθρο τον ακολούθησαν οι συμπατριώτες του, Κιλίμο και Μουχιτίρα, που τερμάτισαν μαζί σε 2.12.36, παίρνοντας το ασημένιο μετάλλιο. Πρώτος Ελληνας αναδείχθηκε ο Παναγιώτης Καραΐσκος, που τερμάτισε σε 2.22.36, με δεύτερο τον Χαράλαμπο Πιτσίλο με 2.23.34 και τρίτο τον Γιώργο Μίνο με 2.23.56.

Στις γυναίκες την πρωτιά κατέκτησε η Σικάνε Ατανάνε από το Μαρόκο με 2.31.52, με δεύτερη την Κενυάτισσα Γιεπτσιρτσίρ με 2.32.19 και τρίτη την Γκλόρια Πριβιλέτζιο, που ήταν και η πρώτη Ελληνίδα, με 2.43.20. Δεύτερη Ελληνίδα αναδείχθηκε η Σταματία Νούλα με 2.46.53 και τρίτη η Παναγιώτα Βλαχάκη με 2.51.56.

Η Σικάνε Ατανάνε

Copyright 2023 The Associated

Η Σικάνε Ατανάνε
BASKET LEAGUE
Διεύρυνε το αήττητο ο ΠΑΟ

Παραμένει 1ος και αήττητος στην Basket League ο Παναθηναϊκός, ο οποίος στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής πέρασε νικηφόρα από το Αλεξάνδρειο επικρατώντας 75-66 του Αρη και παράλληλα παίρνοντας ψυχολογική τόνωση ενόψει των διπλών ευρωπαϊκών του υποχρεώσεων εντός της βδομάδας. Συνεχίζει 2ος ο Ολυμπιακός, που πήρε εύκολη νίκη 92-75 στο ΣΕΦ επί του Προμηθέα Πάτρας. Πολύτιμη νίκη πήρε η ΑΕΚ, 93-74 επί του Κολοσσού Ρόδου εντός έδρας. Σημαντικό «διπλό» για τον ΠΑΟΚ, 67-54 τον Απόλλωνα στην Πάτρα, ενώ το Περιστέρι επικράτησε 77-48 της Καρδίτσας εντός έδρας.

  • Η βαθμολογία: Παναθηναϊκός 12, Ολυμπιακός 11, Προμηθέας Πάτρας 10, Αρης 10, ΠΑΟΚ 9, ΑΕΚ 9, Περιστέρι 9, Λαύριο 8, Κολοσσός Ρόδου 8, Απόλλων Πάτρας 7, Μαρούσι 6, Καρδίτσα 6 (δεν υπολογίζεται ο αγώνας Λαύριο - Μαρούσι).
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΔΡΩΝ
Αναστάτωση από τις αποκαλύψεις του Πογέτ

Σε μια σοβαρή αποκάλυψη προχώρησε ο τεχνικός της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, Γκουστάβο Πογέτ, σε δηλώσεις του ενόψει των προσεχών υποχρεώσεων της Εθνικής και συγκεκριμένα του φιλικού με τη Νέα Ζηλανδία (17/11) και του τελευταίου αγώνα για τα προκριματικά του Euro 2024, κόντρα στη Γαλλία στην «OPAP Arena» (21/11).

Στο περιθώριο των αγωνιστικών ζητημάτων ο Ουρουγουανός αποκάλυψε ότι ο άμεσος βοηθός του, Μαουρίτσιο Ταρίκο, δεν θα βρίσκεται πλέον στο πλευρό του, καθώς αποχώρησε, αφού έχει να πληρωθεί 8 μήνες από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Από πλευράς ΕΠΟ η επίσημη θέση για το ζήτημα είναι ότι αφορά διαδικαστικό πρόβλημα, καθώς ο Ταρίκο δεν έχει βγάλει ελληνικό ΑΦΜ (παρότι φέρεται του έχει ζητηθεί επανειλημμένως από την ΕΠΟ), επιθυμώντας να πληρωθεί μέσω ξένης εταιρείας, κάτι που δεν μπορεί να γίνει, αφού θεωρείται παράτυπο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ