ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2023
Σελ. /28
Πλούσια δραστηριότητα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα ξεδιπλώνουν ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων ενόψει της 50ής επετείου του ηρωικού ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου.

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της Περιφερειακής Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ στα Πανεπιστήμια για τα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου. Οι εκδηλώσεις κέντρισαν το ενδιαφέρον εκατοντάδων φοιτητών που συμμετείχαν, ενώ και οι εκθέσεις που στήθηκαν σε πολλούς χώρους χρωμάτισαν με το δικό τους στίγμα τις σχολές. Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στον χώρο του πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες συνεχίζονται αυτές τις μέρες ως εξής:

Σήμερα, Πέμπτη

Στην Κατερίνη, περιοδεία σε στέκια νεολαίας, με επικεφαλής την Αρχοντία Παπαγεωργίου, μέλος του ΣΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Στις Σέρρες, σύσκεψη στο καφέ «Αμάν», στις 20.30. Θα μιλήσει ο Θοδωρής Σταϊκόπουλος, μέλος του ΓΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Στη Νάουσα, σύσκεψη στο καφέ «Αμλετ», στις 19.00. Θα μιλήσει η Ελισάβετ Τριανταφυλλίδη, μέλος του ΤΣ Ημαθίας της ΚΝΕ.

Στη Φλώρινα, εκδήλωση στις 18.00, στο φουαγιέ των Παιδαγωγικών σχολών. Θα μιλήσει ο Θανάσης Χαστάς, μέλος του ΓΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Στον Βόλο, εκδήλωση στις 20.00, στον αίθριο χώρου του Θόλου, από τις Οργανώσεις ΑΕΙ. Θα μιλήσει ο Αντρέας Κοράκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στον Πύργο, εκδήλωση στις 19.00, στο ισόγειο των γραφείων του ΚΚΕ (Τ. Σινοπούλου 12). Θα μιλήσει η Κατερίνα Χορτάτου, μέλος του ΣΠ Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ και Γραμματέας του ΤΣ Ηλείας.

Αύριο Παρασκευή

Η ΤΟ Δήμου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει έκθεση ζωγραφικής, σκίτσου και ποιημάτων, στις 12.00, στην Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ.

Στο Κιλκίς αφιέρωμα στο αντιδικτατορικό τραγούδι, στο Εργατικό Κέντρο Κιλκίς, στις 20.00. Συμμετέχουν: Αντωνιάδης Βασίλης (μπουζούκι), Αλτιπαρμακίδου Ρία (τραγούδι), Δεβετζή Βίκη (τραγούδι, πιάνο), Ελευθεριάδης Αλέξανδρος (κιθάρα), Μακρίδης Μπάμπης (κιθάρα, κρουστά), Μπάμπης Ευριπίδης (κιθάρα, τραγούδι), Νικολαΐδου Σταυρούλα (τραγούδι). Διαβάζουν: Αθανασιάδης Θοδωρής, Λιαρετίδου Ελένη, Σμυδάκη-Χαμουρούδη Καλλιόπη, Τεμεκενίδου Μέμα, Φαχουρίδου Βίκυ. Επιμέλεια κειμένων και σκηνοθεσία: Λιαρετίδου Ελένη. Επιμέλεια οπτικοακουστικού υλικού: Καλλιστρατίδης Αποστόλης.

Στην Καλαμάτα, εγκαίνια έκθεσης της ΚΝΕ στο Πνευματικό Κέντρο, που θα διαρκέσει έως τις 19/11. Ωρες λειτουργίας 10.00 - 14.00 και 18.00 - 21.00.

Στη Χαλκίδα, στις 20.30, στα γραφεία του ΚΚΕ (Σαμαρτζή 24), εκδήλωση υποδοχής νέων μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Θα μιλήσει η Ζωή Χαμάμη, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Εύβοιας του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα στα τραγούδια του αντιδικτατορικού αγώνα.

Το Σάββατο 18 Νοέμβρη

Στο Περιστέρι, στις 19.30, στο Μουσείο Εθνικής - ΕΑΜικής Αντίστασης (Εθνικής Αντιστάσεως 33). Θα μιλήσει ο Γιώργος Κατσίκας, Γραμματέας της ΤΟ Περιστερίου - Νοτιοδυτικών Συνοικιών της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει αφιέρωμα στο αντιδικτατορικό τραγούδι.

Από επίσκεψη στο χώρο του πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ΠΟ Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ
Από επίσκεψη στο χώρο του πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ΠΟ Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ
Στην Πετρούπολη, στις 19.30, στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο (Εθνικής Αντιστάσεως 61). Θα μιλήσει η Ηρώ Κοτσαμπά, μέλος του ΣΠ Αττικής της ΚΝΕ.

Στην Καισαριανή, στις 19.00, στο Στέκι Πολιτισμού «Ανδρέας Λυκουρίνος» (Ερυθρού Σταύρου 29). Θα μιλήσει ο Γιώργος Βασιλείου, μέλος του ΓΠ Αττικής της ΚΝΕ, και θα ακολουθήσει συζήτηση με την Φωτεινή Καραβίδα, μέλος της ΚΝΕ την περίοδο της δικτατορίας.

Στην Κομοτηνή, στις 19.00, στην Παλιά Νομική (κτίριο Τμήματος Παρευξεινίων, Αίθουσα 2). Θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Θα ακολουθήσει μικρό μουσικό αφιέρωμα.

Στην Καστοριά, στις 18.00, στο καφέ «Μαμούθ». Θα μιλήσει ο Μιχάλης Τσακλίδης, μέλος του ΣΠ Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Στη Ζαγορά Μαγνησίας, στις 17.00, στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου Ζαγοράς «Γιάννης Κορδάτος», παρουσιάζεται έκθεση πυρογραφίας, θα προβληθεί ντοκιμαντέρ και θα μιλήσει ο Βασίλης Τσαπράζης, μέλος της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 19 Νοέμβρη

Στα Προπύλαια (μετρό «Πανεπιστήμιο»), στις 12.00, ιστορικός περίπατος.

Στο Λαύριο, στις 19.30, στο παλιό Μηχανουργείο. Θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στο Αιγάλεω, στις 19.30, στον πολιτιστικό χώρο «Η πρόοδος» (Κορυτσάς 33). Θα μιλήσει η Αφροδίτη Μπόμπολη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στην Πεύκη, στις 19.00, στο δημαρχείο, αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» (Χρυσοστόμου Σμύρνης και Ρήγα Φεραίου). Θα μιλήσει η Σταυρούλα Συγκούνα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Θωμά Κάκκαβα, φοιτητή της Βιομηχανικής Πανεπιστημίου Πειραιά στη διάρκεια της δικτατορίας και παρόντα στα γεγονότα του Πολυτεχνείου.

Στη Λάρισα, στις 19.00, στον Μύλο του Παπά. Θα μιλήσει ο Δαμιανός Μπαλασούλης, μέλος του ΚΣ και Γραμματέας του ΤΣ Λάρισας της ΚΝΕ.

Στα Τρίκαλα, στις 19.00, στο Μουσείο Τσιτσάνη. Θα μιλήσει ο Αντρέας Κοράκης.

Στην Καρδίτσα, στις 20.00, στη μουσική σκηνή «Οδός ονείρων», μουσικό αφιέρωμα για τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου.

Τη Δευτέρα 20 Νοέμβρη

Στην Κοζάνη, στις 18.00, στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη. Θα μιλήσει ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, και θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα.

Εκδηλώσεις φορέων για την επέτειο
  • Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Δ. Γληνός», η Γ' ΕΛΜΕ Δυτ. Αθήνας και η Ενωση Γονέων Πετρούπολης διοργανώνουν σήμερα, Πέμπτη, στις 19.00, στην πλατεία Ηρώ, στην Πετρούπολη, εκδήλωση και συναυλία με τους «Υπεραστικούς».
  • Το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης θα προβάλει αφιέρωμα στην επέτειο σήμερα, Πέμπτη, στις 19.30, στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου και θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο.
  • Ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων με το χορευτικό του τμήμα διοργανώνουν μουσικοχορευτική παράσταση, διανθισμένη με κείμενα και βιντεοπροβολές, σήμερα, Πέμπτη, στις 21.00, στα Παλαιά Σφαγεία. Μαέστρος της ορχήστρας η Δήμητρα Αψώμοτου, την επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο Χρήστος Γιαννόπουλος.
  • Ο Φοιτητικός Σύλλογος Τμήματος Εφοδιαστικής Αλυσίδας του ΔΙΠΑΕ οργανώνει εκδήλωση σήμερα, Πέμπτη, στις 18.30, στο ΔΙΠΑΕ Κατερίνης με τη συμμετοχή σωματείων και φορέων.
  • Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιμεναρίων «Το Κάστρο» οργανώνει εκδήλωση αύριο, Παρασκευή, στις 18.00, στις Αποθήκες Μεταλλείων στα Λιμενάρια Θάσου. Θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μουσικό αφιέρωμα με τους Δημήτρη Λαπούση και Γιώργο Παπαζιάκα, καθώς και χαιρετισμό από τον εκπρόσωπο Τύπου του Παλαιστινιακού Συνδέσμου Βόρειας Ελλάδας, Παύλο Ούντα Χατέμ.
ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΕΜΠ - ΕΡΤ
Εκθεσιακός Χώρος Μνήμης στο ιστορικό συγκρότημα της Πατησίων

Με την ευκαιρία της 50ής επετείου του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου, η Πρυτανεία του ΕΜΠ ανακοινώνει την πρόθεσή της να δημιουργήσει μόνιμο εκθεσιακό χώρο μνήμης και ιστορικής τεκμηρίωσης στο ιστορικό συγκρότημα του Ιδρύματος στην Πατησίων.

Μετά τη θετική ανταπόκριση της ΕΡΤ σε σχετικό αίτημα του ΕΜΠ, έχουν παραδοθεί από το Αρχείο της ΕΡΤ 89 ψηφιακά αντίγραφα φωτογραφιών κυριότητας της ΕΡΤ - από τα πρωτότυπα αρνητικά του αρχείου Σαρρηκώστα - που αφορούν στα γεγονότα του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973, τα οποία καλύπτουν το ιστορικό μνήμης των ημερών. Επίσης, η ΕΡΤ συντηρεί και ψηφιοποιεί 8 φιλμ από το αρχείο του ΕΜΠ, ενώ θα διαθέσει και οπτικοακουστικό υλικό το οποίο θα προβάλλεται παράλληλα με τη μόνιμη έκθεση φωτογραφίας στο ιστορικό συγκρότημα της οδού Πατησίων.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση

Την Κυριακή 19/11, στο Παλαί ντε Σπορ, μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στο αντιδικτατορικό τραγούδι

Μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για τα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, με συναυλία - αφιέρωμα στο αντιδικτατορικό τραγούδι, οργανώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ την Κυριακή 19 Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκη, στις 7 μ.μ., στο Παλαί ντε Σπορ.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι συντελεστές της συναυλίας - αφιέρωμα στο αντιδικτατορικό τραγούδι:

Καλλιτεχνική επιμέλεια - διεύθυνση ορχήστρας: Μανόλης Ανδρουλιδάκης.

Τραγουδούν: Ρίτα Αντωνοπούλου, Παντελής Θαλασσινός, Δημήτρης Μπάσης, Κώστας Τριανταφυλλίδης.

Παίζουν οι μουσικοί: Βαγγέλης Ζαρμπούτης (μπουζούκι), Νίκος Γερακέλλης (μπουζούκι), Μιχάλης Ατσάλης (ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα), Τάσος Αθανασιάς (ακορντεόν), Μαρίνα Τσοκάνη (πιάνο - πλήκτρα), Χρήστος Παπαδόπουλος (πνευστά), Αντωνία Τσολάκη (μπάσο), Γιάννης Καρακασίδης (ντραμς).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ