ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2023
Σελ. /28
Ο λαός μας πληρώνει με πολλούς τρόπους την εμπλοκή

Εκδήλωση χτες των ΚΟΒ Αμπελοκήπων - Μενεμένης και Β' - Γ' Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης, με ομιλητή τον Ελ. Βαγενά

Το έγκλημα που εξελίσσεται σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, οι ιστορικές, πολιτικές και οικονομικές πλευρές του ζητήματος και η ανάγκη ο λαός μας να δυναμώσει την πάλη του, παίρνοντας θέση στο πλευρό του ΚΚΕ, για απεμπλοκή της χώρας μας από τη σφαγή και αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα πριν το 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Ξηροκρήνη της Θεσσαλονίκης, με ομιλητή τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι ΚΟΒ Αμπελοκήπων - Μενεμένης και Β' - Γ' Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης.

Εισαγωγικά, ο Ελ. Βαγενάς σημείωσε: «Σχεδόν 50 δημοσιογράφοι, η συντριπτική πλειοψηφία Παλαιστίνιοι, έχουν σκοτωθεί τον τελευταίο μήνα στην Παλαιστίνη, στην προσπάθεια να μεταφέρουν στην υπόλοιπη ανθρωπότητα εικόνες και λέξεις από το έγκλημα που διαπράττει το Ισραήλ. Το κράτος - δολοφόνος κάνει ό,τι περνά από το χέρι του να "σβήσει" τα ίχνη του εγκλήματός του και δολοφονεί στοχοπροσηλωμένα δημοσιογράφους, γεμίζοντας την ίδια ώρα με ψεύτικες ειδήσεις τις τηλεοράσεις και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του λεγόμενου "ελεύθερου κόσμου". Αλήθεια, πόσα "δράμια" ελευθερίας και ουσιαστικής πληροφόρησης χωράνε πλέον, όταν η ΕΕ και οι αστικές κυβερνήσεις προωθούν νόμους "σιωπητήρια" στα ΜΜΕ για κάθε ενοχλητική φωνή, είτε αυτή αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, είτε αφορά τον πόλεμο στην Παλαιστίνη;

Ωστόσο, ένα τόσο μεγάλο έγκλημα, σαν αυτό που διεξάγεται στην Παλαιστίνη, δεν μπορεί να κρυφτεί! Προκαλεί την οργή και θλίψη εκατοντάδων χιλιάδων, εκατομμυρίων λαού, που διαδηλώνει σε πολλές χώρες με το σύνθημα "Λευτεριά στην Παλαιστίνη!", απαιτώντας τον τερματισμό της κατοχής, του παράνομου εποικισμού, του καθεστώτος "απαρτχάιντ", της τυφλής βίας, της βαθιάς καταπίεσης, των εξευτελισμών, που είναι καθημερινή μοίρα εκατομμυρίων Παλαιστινίων. Κι όλα αυτά για δεκαετίες πριν την 7η Οκτώβρη και την επίθεση της Χαμάς. Ναι, το ζήτημα και ο πόλεμος δεν ξεκίνησε τότε, όπως θέλουν να μας πείσουν η ΕΡΤ και τα άλλα ελληνικά κανάλια, που στηρίζουν το Ισραήλ».

Ο Ελ. Βαγενάς αναφέρθηκε αναλυτικά στις ιστορικές και πολιτικές πλευρές του παλαιστινιακού ζητήματος, όπως και στην προσπάθεια συκοφάντησης της πάλης ενός λαού που βιώνει την κατοχή, ώστε να δικαιολογηθούν στις λαϊκές συνειδήσεις τα εγκλήματα του κράτους του Ισραήλ. Σημείωσε πως στο «σταυροδρόμι» της Μέσης Ανατολής μπλέκονται οι σχεδιασμοί πολλών δυνάμεων και υπογράμμισε το επιτακτικό καθήκον να δυναμώσει η πάλη σε όλο τον κόσμο, για να σταματήσει η σφαγή του λαού της Παλαιστίνης.

Ο Ελ. Βαγενάς καυτηρίασε τη στάση της κυβέρνησης της ΝΔ, που από κοινού με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τα εθνικιστικά μορφώματα στηρίζουν τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού με το πρόσχημα της «αυτοάμυνας» του κατακτητή, αλλά και την εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Ηδη σήμερα ο λαός μας πληρώνει με δυσανάλογα βάρη την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Η Ενέργεια, τα καύσιμα κι ενώ τώρα μπαίνουμε στον χειμώνα, είναι στα ύψη, επηρεάζοντας κάθε πτυχή της ζωής του λαού, από το δικαίωμα στη θέρμανση, τον φωτισμό των λαϊκών σπιτιών, έως και τη σωστή και πλήρη διατροφή του. Με τα φιλοδωρήματα της κυβέρνησης δεν λύνεται κανένα ζήτημα. Το εργατικό εισόδημα εξανεμίζεται στους λογαριασμούς, μικρομεσαίοι επαγγελματίες βαδίζουν στη χρεοκοπία και οι αγρότες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος της παραγωγής, αλλά όλα αυτά δεν πτοούν την κυβέρνηση της ΝΔ, τα άλλα κόμματα του συστήματος, που με τα "μπούνια" στηρίζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, που αιματοκυλούν οικονομικά τον λαό μας και αύριο μπορούν να τον αιματοκυλήσουν και στην κυριολεξία, εάν γενικευτεί ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, ή εάν εμπλακούν και νέες χώρες στη σύγκρουση της Μέσης Ανατολής».

Πρόσθεσε ακόμη πως «ανήκει στη σφαίρα των ανεκδότων ο ισχυρισμός των ελληνικών κυβερνήσεων, πως ο ισραηλινός στρατός, που το μόνο του σημερινό "κατόρθωμα" είναι ο σφαγιασμός ενός ολόκληρου άοπλου λαού, μπορεί να προστατέψει δήθεν τα κυριαρχικά δικαιώματα της δικής μας χώρας. Οχι τυχαία, οι ΗΠΑ έχουν στείλει στην περιοχή μεγάλες ναυτικές δυνάμεις, για τη στήριξη του Ισραήλ, κι από κοντά και οι άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, μεταξύ άλλων και η Ελλάδα.

Ολοι τους είναι πρόθυμοι να "βουτήξουν τα χέρια τους στο αίμα" του Παλαιστινιακού λαού και να τον συντρίψουν, μιας και τους φαίνεται "αγκάθι στον λαιμό" των επιχειρηματικών σχεδίων για την αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων τους».

Ο Ελ. Βαγενάς αναφέρθηκε αναλυτικά στην ανάγκη να στηριχθεί από ακόμη περισσότερους εργαζόμενους η τοποθέτηση του ΚΚΕ, που απαιτεί να αποσυρθούν οι ελληνικές φρεγάτες και να παύσει κάθε διευκόλυνση προς τις ΗΠΑ και το Ισραήλ! Να σταματήσει κάθε οικονομική, πολιτική, στρατιωτική συνεργασία με το κράτος - δολοφόνο! Να αναγνωριστεί το παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα πριν το 1967, με πρωτεύουσα την Ανατ. Ιερουσαλήμ. Με επιστροφή όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ και την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων και άλλων πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

ΣΥΚΙΕΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ακούστηκε δυνατά το «Λευτεριά στην Παλαιστίνη»

Το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» ακούστηκε δυνατά χτες βράδυ, μέσα από τη συναυλία αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης που πραγματοποιήθηκε στο 1ο - 5ο Δημοτικό Σχολείο στις Συκιές, με πρωτοβουλία των Συλλόγων Γονέων Νεάπολης - Συκεών, της ΕΔΥΕΘ και του Συλλόγου Δημοκρατικών Γυναικών Νεάπολης - Συκεών και τη συμμετοχή Συλλόγων Εκπαιδευτικών και σχολείων της περιοχής.

Πρωταγωνιστές τα παιδιά και οι Παλαιστίνιοι που μένουν στη Θεσσαλονίκη, που με τις δράσεις τους πλαισίωσαν την εκδήλωση.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε ένα δρώμενο για τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, έγινε απαγγελία ποιημάτων από μαθητές Λυκείου και ενήλικες, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε εικαστικό εργαστήρι, με τους μικρούς μαθητές να ζωγραφίζουν για την ειρήνη.

Το συναυλιακό μέρος ξεκίνησε με τον Κώστα Πυρπασόπουλο και την Αρχοντία, μαθήτρια του 2ου ΓΕΛ Συκεών, που έδωσαν τη σκυτάλη στον Γιώργο Αετόπουλο, στον Κώστα Καρμπά, στον Βασίλη Πρατσινάκη με τον Αντώνη Κουμανδράκη και τους PAULANERS.

Την εκδήλωση χαιρέτισε εκ μέρους της Παλαιστινιακής Παροικίας Θεσσαλονίκης ο Νταχούντ Σουές, ο οποίος αναφέρθηκε στον ηρωικό αγώνα του λαού του και στη γενοκτονία που βρίσκεται σε εξέλιξη από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ με τη στήριξη των ΑμερικανοΝΑΤΟικών. Επίσης, στο τεράστιο κύμα αλληλεγγύης που εκφράζεται τόσο στη χώρα μας όσο και παγκόσμια με την απαίτηση για «Λευτεριά στην Παλαιστίνη».

Εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης μίλησε η Κατερίνα Καστρίδου. «Οταν ένας λαός υποχρεώνεται να πάρει τα όπλα για να διεκδικήσει πατρίδα, δικαιώματα, αξιοπρέπεια, όταν ένας λαός θέλει να πάρει τις τύχες του στα δικά του χέρια, αυτός ο λαός δεν είναι τρομοκράτης! Αυτός ο λαός αξίζει κάθε τιμή. Αξίζει την αμέριστη διεθνιστική μας αλληλεγγύη!

Και πρέπει να σημάνει συναγερμός σε κάθε γωνιά της χώρας», είπε.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδηλώσεις για την Παλαιστίνη

Σήμερα Τετάρτη

-- Στις 7 μ.μ. η Τομεακή Επιτροπή Ηρακλείου καλεί στην αίθουσα «Ανδρόγεω» στο Ηράκλειο. Θα μιλήσει ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και βουλευτής του Κόμματος.

-- Στις 7.30 μ.μ. η Τομεακή Επιτροπή Αρτας καλεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Κρόνος». Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ. οι ΚΟΒ Κορδελιού - Ευόσμου καλούν στην αίθουσα του Α' ΚΑΠΗ. Θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Αύριο, Πέμπτη

-- Στις 6.30 μ.μ. η Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας καλεί στο Εργατικό Κέντρο. Θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ. οι Τομεακές Οργανώσεις Ξάνθης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούν στο Εργατικό Κέντρο. Θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς.

Την Κυριακή 26 Νοέμβρη

-- Στις 11 π.μ. η ΚΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ και οι Τομεακές Οργανώσεις Ιωαννίνων και ΑΕΙ της ΚΝΕ καλούν στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης του Πανεπιστημίου. Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Τη Δευτέρα 27 Νοέμβρη

-- Στις 7 μ.μ. η Τομεακή Επιτροπή Μεσσηνίας καλεί στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας. Θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς.

Την Τετάρτη 29 Νοέμβρη

-- Στις 7 μ.μ. η Τομεακή Οργάνωση Ενέργειας - Νερού Αττικής καλεί στο ΚΥΒΕ Περιστερίου (Λ. Κηφισού & Ε. Μακαρίου 1) με θέμα «Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης και τον αγώνα για απεμπλοκή της χώρας μας από το μακελειό - Οι θέσεις και εκτιμήσεις του ΚΚΕ για τον ενεργειακό πόλεμο και την ανάφλεξη στη Μ. Ανατολή». Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

ΕΝΙΘ
Συγκέντρωση αλληλεγγύης

Σε κινητοποίηση αύριο Πέμπτη στις 8.30 π.μ. στην πύλη του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου καλεί η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, προκειμένου να εκφραστεί δυνατά η αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό και στους ήρωες υγειονομικούς της Γάζας.

Πικετοφορία στην Νίκαια

Πικετοφορία αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό διοργανώνουν το Σάββατο 25 Νοέμβρη, στη Νίκαια, η Επιτροπή Ειρήνης, η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, ο Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Τριάδας Νίκαιας, ο Μουσικός Ομιλος Νίκαιας, ο Ορειβατικός Φυσιολατρικός Ομιλος Νίκαιας (ΟΦΟΝ), το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ο Σύλλογος Γυναικών (μέλος της ΟΓΕ), το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ. Η πικετοφορία θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί, από δύο σημεία, την πλατεία Κρήνης και την πλατεία Παιδικής Στέγης, που θα συναντηθούν στο Περιβολάκι. Συμμετοχές μπορούν να δηλώσουν οι ενδιαφερόμενοι φορείς στο mail της Επιτροπής Ειρήνης Κοκκινιάς: eekokkinias@gmail.com.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ