ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Αποσύμπλεξη» από τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ

Το έργο «Αποσύμπλεξη», του Remi de Vos, παρουσιάζεται από τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ την Κυριακή 3 Δεκέμβρη στις 19.00 στην Καλλιθέα, στο Κινηματοθέατρο «Γιώργος Αντωνακάκης» («Καλυψώ» - Γρ. Λαμπράκη & Καλυψούς).

Μετά την επιτυχημένη πρώτη παράσταση στο 49ο Φεστιβάλ, η Επιτροπή Πολιτισμού του ΚΣ και η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ καλούν μέλη και φίλους της Οργάνωσης να παρακολουθήσουν το θεατρικό έργο «Αποσύμπλεξη», που ανέβασε τη φετινή χρονιά η Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ, επιδιώκοντας να ενισχύσει τον προβληματισμό γύρω από το ζήτημα της εκμετάλλευσης, των εργασιακών σχέσεων κ.λπ.

Οσοι και όσες ενδιαφέρονται, μπορούν να βρουν προσκλήσεις στις Οργανώσεις της ΚΝΕ.

Η «Αποσύμπλεξη» γράφτηκε μέσα στη δεκαετία του 1990 και πραγματεύεται τις σύγχρονες σχέσεις εργασίας, την ανεργία, την εργασιακή επισφάλεια και τις προεκτάσεις τους στις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων. Παρουσιάζει καταστάσεις απολύτως οικείες και γνώριμες στον καθέναν μέχρι και σήμερα, όπως η καταπίεση και οι συγκρούσεις στο εργασιακό περιβάλλον, η απόλυση, το φλερτ, η απώλεια. Με τραγικό χιούμορ και σπονδυλωτό χαρακτήρα, αναδεικνύει την αθλιότητα της σύγχρονης κοινωνίας μέσα από πολλές μικρές στιγμές της καθημερινής ζωής.

Ο τίτλος του έργου, «Αποσύμπλεξη», αναφέρεται στην αποσύνθεση, παραμόρφωση και αλλοτρίωση του σημερινού εργαζόμενου, που αποξενώνεται βίαια από το προϊόν της εργασίας του.

Ο σύγχρονος χαρακτήρας της παράστασης μέσα από την προσέγγιση της Θεατρικής Ομάδας της ΚΝΕ προσφέρει μία ακόμα ματιά στον επίκαιρο αγώνα του λαού και της νέας γενιάς για ζωή με δικαιώματα, αποδεικνύοντας ότι όταν το πρωτότυπο καλλιτεχνικό έργο έρχεται σε επαφή με το εργατικό κίνημα, βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να ανθίσει. Η επιλογή του έργου δεν έγινε συγκυριακά, αλλά βασίστηκε στην πολύτιμη πείρα από σημαντικές εργατικές κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, από τις συγκλονιστικές κινητοποιήσεις σε Ελλάδα και Γαλλία.

Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στην Ελλάδα το 2013, εν μέσω οικονομικής κρίσης, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, και έκτοτε έχει παρουσιαστεί από διάφορες θεατρικές ομάδες και θιάσους.

Η Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ κάθε χρόνο μέσα από τη δουλειά της επιδιώκει να φέρει σε επαφή ολοένα και περισσότερους νέους ανθρώπους με τον δημιουργικό κόσμο του θεάτρου, με μια Τέχνη που αφυπνίζει συνειδήσεις, προβληματίζει και κινητοποιεί. Με ακούραστη δουλειά και πολύ μεράκι, δημιούργησε μια παράσταση που αξίζει να δει κάθε νέος και νέα!

Συντελεστές: Σκηνοθέτης: Σοφιανός Πεσιρίδης. Βοηθός σκηνοθέτη: Ηρώ Ραζή Αλεξανδράτου. Μουσική επιμέλεια: Νατάσσα Μουσάδη. Σκηνικά - κοστούμια: Αλεξάνδρα Πετροπούλου.

Εκθέσεις στο «Εργαστήρι Γιώργη Βαρλάμου»

Ολοκληρώνεται την Κυριακή 3 Δεκέμβρη η έκθεση ασπρόμαυρης ξυλογραφίας του Γ. Βαρλάμου, στον Χώρο Πολιτισμού «Εργαστήρι Γιώργη Βαρλάμου» (Λεάγρου 23, Γούβα, Μετρό «Αγ. Ιωάννης»).

Η έκθεση είναι ανοιχτή στο κοινό έως και την Κυριακή 3/12, τις ώρες 6 μ.μ. - 8.30 μ.μ., και ολοκληρώνεται με ξενάγηση.

Θα ακολουθήσει στον Χώρο Πολιτισμού «Εργαστήρι Γιώργη Βαρλάμου» μία ενδιαφέρουσα έκθεση από την ΚΟΒ Εικαστικών του ΚΚΕ, με εικαστικά έργα και αντικείμενα τέχνης, στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης του Κόμματος.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 8 Δεκέμβρη στις 19.00.

Χώρος Πολιτισμού «Εργαστήρι Γιώργη Βαρλάμου» (τηλ. 2107515584)

Διάρκεια έκθεσης: Παρασκευή 8 Δεκέμβρη - Κυριακή 17 Δεκέμβρη

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή 6 μ.μ. - 9 μ.μ., Σάββατο - Κυριακή 10 π.μ. - 2 μ.μ.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Μια βραδιά με μουσικές του Θάνου Μικρούτσικου

Αύριο Πέμπτη μουσικές και τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου από το θέατρο θα πλημμυρίσουν το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε μία μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα υπό τον τίτλο «Τους προβολείς στήσε».

Ο εμβληματικός Ελληνας δημιουργός αγαπούσε βαθιά το θέατρο και έντυσε με τη μουσική του πολλές ιστορικές θεατρικές παραστάσεις, από αρχαίο δράμα έως μιούζικαλ, καμπαρέ, επιθεωρήσεις και θέατρο για παιδιά, υπηρετώντας πάντα την αρχή του ότι στο θέατρο «είναι αδιάρρηκτη η σχέση μουσικής και παράστασης».

Στη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τη μουσική διεύθυνση της ξεχωριστής βραδιάς θα έχει ο Θύμιος Παπαδόπουλος, ο άνθρωπος που ο Θάνος Μικρούτσικος αποκαλούσε alter ego του. Θα τραγουδήσουν ο Χρήστος Θηβαίος, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Κώστας Θωμαΐδης και η Ρίτα Αντωνοπούλου, ενώ ανάμεσα στις νότες κείμενα θα διαβάσει η Ρένια Λουιζίδου.

Προπώληση εισιτηρίων στο megaron.gr.

ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ
Οι Μονόλογοι της Γάζας

Εργο της Εύας Μελά
Εργο της Εύας Μελά
Ας ενώσουμε τις φωνές μας με τις φωνές των παιδιών της Γάζας!

Ενα παγκόσμιο κάλεσμα καλλιτεχνικής αλληλεγγύης...

Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, ανταποκρινόμενο στην έκκληση του θεάτρου «ASHTAR» της Παλαιστίνης, καλεί τον κόσμο της πόλης να δώσει το «παρών» σήμερα Τετάρτη, στις 8 το βράδυ στο θέατρο «Μπάρρυ» (Σανταρόζα 7 και Καρόλου), για να παρακολουθήσει μια βραδιά αναγνώσεων και παρουσιάσεων των «Μονολόγων από τη Γάζα».

Οι «Μονόλογοι από τη Γάζα» γράφτηκαν από 33 μαθητές και μαθήτριες ηλικίας 13 - 17 ετών στο πλαίσιο θεατρο-παιδαγωγικού προγράμματος που υλοποίησε το 2010 το θέατρο «ASHTAR», μετά τον πρώτο πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Δεκατρία χρόνια μετά, οι «Μονόλογοι» παραμένουν τραγικά επίκαιροι, αποτυπώνοντας μέσα από τις φωνές των 33 νέων τη φρίκη του πολέμου, την εμπειρία της κατοχής, τους φόβους, τις σκέψεις, αλλά και τα όνειρα και τις ελπίδες των νέων στη Γάζα.

Το Θέατρο «ASHTAR» της Παλαιστίνης, με αφορμή τον φρικτό πόλεμο που διεξάγεται στη Λωρίδα της Γάζας, απευθύνει έκκληση προς όλους τους φίλους του και τους θεατρικούς δημιουργούς σε όλο τον κόσμο: Να διαβάσουν ή να παρουσιάσουν δημόσια τους «Μονολόγους από τη Γάζα» στις 29 Νοέμβρη, Διεθνή Μέρα Αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό Λαό.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την προβολή του ντοκιμαντέρ «The Gaza Monologues; ten years and the dream continues» (αγγλικοί υπότιτλοι, διάρκεια 20').



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ