ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2023
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Στις 16 Δεκέμβρη η Πανελλαδική Συνάντηση

«Αγώνας για: Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές, πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα! Οχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια!». Με αυτό το σύνθημα δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι, επιτροπές αγώνα και εκατοντάδες εκλεγμένοι φοιτητές από όλη τη χώρα που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών οργανώνουν τη μεγάλη Πανελλαδική Συνάντηση στην Αθήνα, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Σάββατο 16 Δεκέμβρη.

«Τώρα είναι η ώρα να συντονίσουμε τον αγώνα μας απέναντι στα προβλήματα που όλοι βιώνουμε στις σπουδές μας, απέναντι στη νέα επίθεση που ετοιμάζεται στις σπουδές και τα πτυχία μας με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων», τονίζεται στο κάλεσμα συμμετοχής που συζητιέται στους φοιτητικούς συλλόγους από τον Εβρο ως την Κρήτη.

«Τώρα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να συντονιστούμε! Να δοθεί ενιαία πανελλαδική - μαζική απάντηση στα σχέδια για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, που θα φέρουν συνολική υποβάθμιση των σπουδών όλων μας. Να ενώσουν τη φωνή τους όλοι οι Σύλλογοι των Τμημάτων που πανεπιστημιοποιήθηκαν και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα βρίσκονται εδώ και τόσα χρόνια "στον αέρα", όλοι οι σύλλογοι των εστιακών φοιτητών ενάντια στην άθλια κατάσταση που επικρατεί στις εστίες», τονίζεται και υπογραμμίζεται ότι ο αγώνας μπορεί να δυναμώσει μέσα από τη συλλογική συζήτηση: «Η γνώμη του καθενός, η ανταλλαγή πείρας από κάθε φοιτητικό σύλλογο μετράει στην προσπάθειά μας για την αγωνιστική αναζωογόνηση του φοιτητικού κινήματος».

ΚΡΗΤΗ
Οχι στην υποβάθμιση της μουσικής εκπαίδευσης

Κινητοποιήσεις των μαθητών των Μουσικών Σχολείων Χανίων και Ηρακλείου

Από τη διαμαρτυρία των μαθητών στα Χανιά
Από τη διαμαρτυρία των μαθητών στα Χανιά
Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν χτες Τετάρτη οι μαθητές των Μουσικών Σχολείων σε Ηράκλειο και Χανιά ενάντια στην υποβάθμιση και την υποστελέχωση των μουσικών σχολείων και της μουσικής εκπαίδευσης.

Στα Χανιά πραγματοποίησαν διήμερη κατάληψη του σχολείου προχτές και χτες, που διαδήλωσαν πραγματοποιώντας μουσική διαμαρτυρία στο κέντρο των Χανίων. Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν με τα πανό και τα μουσικά τους όργανα στο Σόδυ Ακρωτηρίου και κατευθύνθηκαν μέχρι την οδό Χάληδων. Με κεντρικό σύνθημα «δώστε λεφτά στα μουσικά σχολεία, η δωρεάν Παιδεία δεν είναι ουτοπία», οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χανίων διαμαρτυρήθηκαν για τις συνθήκες ασφάλειας του σχολείου, τις ελλείψεις καθηγητών, την οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών για βιβλία και εξοπλισμό, για την έλλειψη αιθουσών και τη δυσκολία της διδασκαλίας, με τη μουσική να διαχέεται από αίθουσα σε αίθουσα, για την υγιεινή αλλά και την κουλτούρα που δημιουργεί η σίτιση των παιδιών στα θρανία των τάξεών τους, για τη μη συντήρηση των μουσικών οργάνων του σχολείου.

Στο Ηράκλειο οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου προχώρησαν σε μονοήμερη κατάληψη του σχολείου, αναρτώντας και πανό διαμαρτυρίας, ενώ προετοιμάζουν κινητοποίηση στην πλατεία Ελευθερίας τις επόμενες μέρες. Διαμαρτύρονται καθώς το σχολείο τους στεγάζεται σε παλιά στρατιωτικά κτίρια, χωρίς θέρμανση και κλιματισμό, με αίθουσες ακατάλληλες για διδασκαλία. Δεν υπάρχουν επίσης μικρές αίθουσες για εξατομικευμένα μαθήματα αλλά και μεγάλες αίθουσες για σίτιση των μαθητών, συναυλίες και πρόβες μεγάλων μουσικών συνόλων, αλλά και για τις συνεδριάσεις των σχεδόν 100 εκπαιδευτικών του σχολείου.

ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ
Χωρίς θέρμανση κάνουν μάθημα τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου

Χωρίς πετρέλαιο παραμένει το Δημοτικό Σχολείο Καπανδριτίου, με ευθύνη της δημοτικής αρχής, που παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων δεν προχώρησε στην προμήθεια πετρελαίου και οι μαθητές αναγκάστηκαν να κάνουν μάθημα με παλτά και γάντια...

Οι Κομματικές Οργανώνεις Βορείων Χωριών και Ωρωπού του ΚΚΕ, καταγγέλλοντας το γεγονός, αναφέρουν:

«Αποδεικνύεται ότι με την ασκούμενη πολιτική για την Παιδεία από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και τα ελάχιστα κονδύλια, η Παιδεία υποβαθμίζεται και δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο για την ικανοποίηση ακόμα και των στοιχειωδών αναγκών.

Την ώρα που δίνονται απλόχερα δισ. ευρώ στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τις ΝΑΤΟικές δαπάνες, δεν δίνεται ούτε ευρώ προς τους δήμους και τις Σχολικές Επιτροπές για να ανταποκριθούν στις συνθήκες της ακρίβειας και των ανατιμήσεων.

Μεγάλες είναι οι ευθύνες και της δημοτικής αρχής Ωρωπού, που ανέχεται σχολεία που γέρνουν και υποσυντηρούνται, τα μαθήματα να πραγματοποιούνται σε κοντέινερ, εικόνες που ουδεμία σχέση έχουν με τις δυνατότητες του 21ου αιώνα. Υπενθυμίζουμε ότι στον τρέχοντα προϋπολογισμό του δήμου ύψους 90.000.000 ευρώ μόλις 400.000 ευρώ προορίζονται για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών και των επισκευών που χρειάζονται οι πάνω από 40 σχολικές μονάδες αρμοδιότητάς του, αποδεικνύοντας ότι η πολυδιαφημισμένη ανάπτυξη ουδεμία σχέση έχει με τις λαϊκές ανάγκες.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στηρίζουν τις δίκαιες διεκδικήσεις εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων και απαιτούν την άμεση επίλυση του ζητήματος με τη θέρμανση του Δημοτικού Σχολείου Καπανδριτίου».

ΕΠΑΛ ΒΡΥΣΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
Τραυματισμός καθηγήτριας από πτώση σχολικού πίνακα

Δεν έχουν τέλος τα περιστατικά ζημιών σε σχολικά κτίρια με τα οποία μπαίνει σε κίνδυνο η ασφάλεια εκπαιδευτικών και μαθητών. Νέο περιστατικό είχαμε τις προηγούμενες μέρες στο ΕΠΑΛ στις Βρύσες Χανίων, όπου ο πίνακας της τάξης έπεσε και καταπλάκωσε καθηγήτρια την ώρα του μαθήματος, με συνέπεια τον σοβαρό τραυματισμό της.

Το γεγονός κατήγγειλε η ΕΛΜΕ Χανίων στηλιτεύοντας την κατάρρευση των δημόσιων υποδομών και την απαξίωσή τους τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τις δημοτικές αρχές και προσθέτοντας: «Η ΕΛΜΕ Χανίων συμπαραστέκεται στην συναδέλφισσα με κάθε τρόπο, ενώ καταγγέλλει την απαξίωση των δημόσιων υποδομών, της ανθρώπινης ζωής και της εργασιακής αξιοπρέπειας. Στηλιτεύουμε την αδικία σε βάρος των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, που ως εργαζόμενοι β' κατηγορίας δικαιούνται μόλις 15 μέρες αναρρωτική άδεια... Να μην "πάμε κι όπου βγει" και στα σχολεία! Να μη θρηνήσουμε κάποιο θύμα για να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι! Ασφαλή κτίρια και αξιοπρεπείς δομές για όλους, τώρα!».

Παρεμβάσεις για να πάρουν μετεγγραφή όσοι έχουν ανάγκη

Με κινητοποιήσεις στις σχολές και στις διοικήσεις των Ιδρυμάτων που προγραμματίζονται σήμερα, φοιτητικοί σύλλογοι διεκδικούν να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα ώστε να πάρουν μετεγγραφή όσοι έχουν ανάγκη αλλά και να ολοκληρωθεί η ένταξη όσων ικανοποιήθηκαν οι αιτήσεις.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών έχει καλέσει σήμερα σε πανελλαδική μέρα δράσης για το ζήτημα των μετεγγραφών, ζητώντας να οργανωθεί σε κάθε τμήμα και έτος η διεκδίκηση για κάθε φοιτητή που έχει ανάγκη να πάρει μετεγγραφή. «Δεν ανεχόμαστε τα όνειρα κανενός να πετιούνται στα σκουπίδια λόγω των άδικων κριτηρίων που επιβάλλονται κάθε χρόνο και "κόβουν" χιλιάδες φοιτητές», σημειώνει, διεκδικώντας: Να γίνουν δεκτές οι ενστάσεις όλων των φοιτητών που δεν μπορούν να σπουδάσουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Να δοθεί σε περισσότερους φοιτητές κατ' εξαίρεση μετεγγραφή με βάση και τη δέσμευση που είχε δώσει το υπουργείο στην αρχή της χρονιάς. Να δοθούν όλα τα απαραίτητα μέσα για να συνεχίσουν τις σπουδές τους όσοι φοιτητές κατάφεραν να πάρουν μετεγγραφή, να μη χάσουν το εξάμηνο. Τα Τμήματα να αυξήσουν το ποσοστό των μετεγγραφέντων φοιτητών που δέχονται.

Οι δράσεις κλιμακώνονται με παρέμβαση αύριο, Παρασκευή 1 Δεκέμβρη, στις 12 μ. στο υπουργείο Παιδείας.

Μέχρι 15 Δεκέμβρη οι δηλώσεις συμμετοχής στις πανελλαδικές

Εως και την Παρασκευή 15 Δεκέμβρη καλούνται να υποβάλουν αίτηση - δήλωση συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2024 οι υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ. Μπορούν να προμηθευτούν τη σχετική αίτηση - δήλωση είτε από το διαδίκτυο είτε από το Λύκειό τους, στη συνέχεια θα τη συμπληρώσουν σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο έντυπο και θα προσέρχονται στο Λύκειό τους, για την οριστική ηλεκτρονική υποβολή της.

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας (www.minedu.gov.gr), στον σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, αναρτώνται τα κατά περίπτωση υποδείγματα της αίτησης - δήλωσης και οι σχετικές εγκύκλιοι που περιγράφουν πλήρως τη διαδικασία και τα αναλυτικά δικαιολογητικά για κάθε κατηγορία υποψηφίου (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, μαθητής ή απόφοιτος).

Στην ίδια προθεσμία οι υποψήφιοι που τυχόν ενδιαφέρονται για τα 5 Μουσικά Τμήματα με την ειδική διαδικασία εισαγωγής, εκτός από την αίτηση - δήλωση για τις πανελλαδικές εξετάσεις, υποβάλλουν και σχετική αίτηση - υπεύθυνη δήλωση για τα 5 Μουσικά Τμήματα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποίηση αύριο ενάντια στις συγχωνεύσεις σχολείων

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν το μέλλον των παιδιών τους να θρυμματιστεί στη λογική του «κόστους» και της «βιωσιμότητας» δηλώνουν οι γονείς των σχολείων που σχεδιάζει να συγχωνεύσει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΔΔΕ), υλοποιώντας τις κατευθύνσεις του υπουργείου Παιδείας.

Μαζί με μαθητές και εκπαιδευτικούς, οι Σύλλογοι Γονέων του 13ου Γυμνασίου και του 17ου Λυκείου προγραμματίζουν κινητοποίηση αύριο Παρασκευή 1/12, στις 9 το πρωί, στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, ενώ τρίωρη στάση εργασίας έχει προκηρύξει η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διευκολύνει τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών. Σε συμμετοχή στην κινητοποίηση καλεί και η Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας.

Θυμίζουμε ότι η ΔΔΕ σχεδιάζει τη συγχώνευση 6 σχολείων στον δήμο Θεσσαλονίκης, του 13ου Γυμνασίου και του 17ου Λυκείου με το 4ο Γυμνάσιο και Λύκειο καθώς επίσης και του 3ου Γυμνασίου με το 12ο Γυμνάσιο, ένα σχέδιο που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών, Λυκείων, Γυμνασίων και των Δημοτικών που «τροφοδοτούν» τα υπό συγχώνευση σχολεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ