ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2023
Σελ. /24
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΔΥΕΘ
Στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού μέχρι τη νίκη, τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους

Στην εκδήλωση αλληλεγγύης μίλησε ο Ακελ Τακάζ

Σε εκδήλωση που διοργάνωσε χτες το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης η ΕΔΥΕΘ, στο πλαίσιο της Διεθνούς Μέρας Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, μίλησε ο Ακελ Τακάζ, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Επιτροπής Ειρήνης και Αλληλεγγύης και μέλος της Γραμματείας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας.

Παρέμβαση την εκδήλωση έκανε εκ μέρους των εργατικών σωματείων ο Χάρης Κυριαζίδης, πρόεδρος του Σωματείου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ μίλησε επίσης ο Νίκος Ζώκας, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα από τους Λάμπρο Καυκούλα, Μιχάλη Καλαϊτζή και τον Νίκο Ταλέα, ο οποίος εκ μέρους του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου εξέφρασε αλληλεγγύη στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού. Ακόμα, ο Ν. Ζώκας και ο Α. Τακάζ αντάλλαξαν συμβολικά αναμνηστικά δώρα, μια παλαιστινιακή μαντίλα και ένα χαρακτικό με το μήνυμα: «Με τον αγώνα του φίλου Παλαιστινιακού λαού μέχρι τη νίκη, μέχρι την πλήρη δικαίωση του δίκαιου αγώνα του».

Στην ομιλία του ο Α. Τακάζ ευχαρίστησε για την πρόσκληση της ΕΔΥΕΘ και τόνισε τη χαρά του να βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη που όπως είπε «χαρακτηρίζεται από το υψηλό αίσθημα αλληλεγγύης προς τους καταπιεσμένους λαούς, δεν ξεγελιέται από τα ψέματα» των ιμπεριαλιστών.


Ακόμα, με αφορμή την απεργία της ΟΕΝΓΕ, εξέφρασε την αλληλεγγύη του στους γιατρούς και στους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας, που παλεύουν για ένα δωρεάν κρατικό σύστημα Υγείας.

Σημείωσε πως η φετινή Διεθνής Μέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό, η οποία ανακηρύχθηκε με απόφαση του ΟΗΕ την ίδια ημερομηνία έκδοσης της απόφασης διχοτόμησης της Παλαιστίνης, συμπίπτει με μια εποχή που ο Παλαιστινιακός λαός υποβάλλεται σε γενοκτονική επίθεση από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής, που υποστηρίζονται από τις παγκόσμιες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, υπό την ηγεσία του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και του ΝΑΤΟ. Επίθεση «η οποία θυματοποιεί παιδιά, τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους», είπε, «και στην οποία το κύριο βάρος πέφτει στην παλαιστινιακή εργατική τάξη, η οποία χάνει τη κύρια πηγή εισοδήματός της λόγω του πολέμου, εκτός από το μεγαλύτερο μερίδιο των κατεστραμμένων σπιτιών και την απώλεια ζωών».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στον τραγικό μέχρι στιγμής απολογισμό του πολέμου, τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και σε υλικές καταστροφές, αλλά και στην εκστρατεία που συνεχίζεται εναντίον των Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη.

«Παρ' όλα αυτά τα εγκλήματα», πρόσθεσε, «ο Παλαιστινιακός λαός στέκεται σταθερός στη γη του, αρνούμενος να εκτοπιστεί, αρνούμενος να παραδοθεί, καθώς βλέπει εκατομμύρια ελεύθερους ανθρώπους στις πρωτεύουσες και στις πόλεις του κόσμου να ξεσηκώνονται για να εξασφαλίσουν τον δίκαιο σκοπό του και να του δώσουν ελπίδα ότι η υπόθεσή του θα θριαμβεύσει, ότι η κατοχή θα εξαφανιστεί και ότι η νίκη είναι πάντα σύμμαχος των λαών». Εκλεισε την ομιλία του με τη φράση «Ζήτω η αλληλεγγύη των λαών». με τους συμμετέχοντες να φωνάζουν «Λευτεριά στη Παλαιστίνη» και να κυματίζουν παλαιστινιακές σημαίες και πλακάτ.

Στη δική του ομιλία ο Ν. Ζώκας στάθηκε μεταξύ άλλων στις εκατοντάδες διαδηλώσεις και άλλες εκδηλώσεις αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης που πραγματοποιούνται όλες αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη, στην υπόλοιπη Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, παρά την άνευ προηγουμένου προπαγανδιστική επίθεση του ισραηλινού κράτους, των κυβερνητικών και κομματικών στελεχών των ευρωατλαντικών κομμάτων, των μεγάλων κρατικών και ιδιωτικών ΜΜΕ που προσπαθούν να πείσουν πόσο δίκαιο έχει το κράτος - δολοφόνος να σκοτώνει.

Σημείωσε ακόμα ότι η πραγματική αιτία της νέας αιματοχυσίας, που απειλεί να τυλίξει στις φλόγες συνολικότερα τη Μέση Ανατολή, είναι η πολύχρονη κατοχή της Παλαιστίνης από το ισραηλινό κράτος, η οποία εδραιώνεται και διαιωνίζεται με τις πλάτες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Στόχος τους είναι η κλοπή του πλούτου των λαών της περιοχής,, ανέδειξε, και το τίμημα αυτής της ληστείας είναι η καταπίεση των Παλαιστινίων και όχι μόνο.

«Το Ισραήλ έχει στόχο να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο», συνέχισε, «αξιοποιώντας τα δικά του και κλέβοντας τα παλαιστινιακά κοιτάσματα φυσικού αερίου. Τις ίδιες επιδιώξεις, μετατροπής της χώρας μας σε ενεργειακό κόμβο, έχουν το ελληνικό κεφάλαιο και οι πολιτικές δυνάμεις που το υπηρετούν. Εκεί συναντιόνται και συμπράττουν στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού. Γι' αυτό μετατρέπουν τους λαούς μας σε θύτες άλλων λαών και ταυτόχρονα σε θύματα, που πληρώνουν καθημερινά βαρύ τίμημα».

Στην παρέμβασή του ο Χ. Κυριαζίδης αναφέρθηκε στον νέο προϋπολογισμό που φέρνει για ψήφιση η κυβέρνηση και ο οποίος φτωχαίνει κι άλλο τον λαό, για να μοιράσει λεφτά στο κεφάλαιο. Και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στο οποίο καλούν την Παρασκευή 15 Δεκέμβρη στο Αγαλμα Βενιζέλου τα εργατικά σωματεία, για να δοθεί μαζική απάντηση στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό της κυβέρνησης.

Στην εκδήλωση συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.


Συνάντηση με την ΟΓΕ

Συνάντηση με τον Ακελ Τακάζ, πρόεδρο της Παλαιστινιακής Επιτροπής Ειρήνης και Αλληλεγγύης και μέλος της Γραμματείας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), είχε τη Δευτέρα αντιπροσωπεία του Προεδρείου της ΟΓΕ.

Η πρόεδρος της ΟΓΕ, Χριστίνα Σκαλούμπακα, μετέφερε την αλληλεγγύη του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, των Συλλόγων και των Ομάδων της ΟΓΕ στον παλαιστινιακό λαό, που βιώνει τις βάρβαρες συνέπειες της ισραηλινής κατοχής και στον αγώνα του για να αποκτήσει τη δική του ανεξάρτητη πατρίδα. Ο Ακελ Τακάζ ευχαρίστησε τις γυναίκες της Ελλάδας για τη θερμή τους συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού και ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για τις τελευταίες εξελίξεις, τις πτυχές της τραγωδίας που βιώνει ο λαός της Γάζας, αλλά και οι Παλαιστίνιοι της Δυτικής Οχθης.


ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ
Πολύμορφες δράσεις σε διάφορες χώρες

ΤΟΥΡΚΙΑ - Κωνσταντινούπολη
ΤΟΥΡΚΙΑ - Κωνσταντινούπολη
Συνεχίστηκαν και χτες οι πολύμορφες δράσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, ανήμερα της Διεθνούς Μέρας που έχει καθιερώσει ο ΟΗΕ. Στην Τουρκία, ξεχώρισε η δράση αλληλεγγύης που οργάνωσε το Συνδικάτο Εργαζομένων στις Μεταφορές Nakliyat στο λιμάνι Αμπαρλί της Κωνσταντινούπολης, από όπου συνεχίζονται οι αποστολές υλικού στο Ισραήλ.

Στην Ευρώπη, έγινε διαμαρτυρία στη Λισαβόνα, με πρωτοβουλία του Πορτογαλικού Συμβουλίου για την Ειρήνη και τη Συνεργασία και με σύνθημα «Η Παλαιστίνη θα νικήσει!».

«Οπου υπάρχει κατοχή, υπάρχει και αντίσταση», ανέγραφαν πλακάτ στη μεγάλη κινητοποίηση που έγινε στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, με διαδηλωτές να πλημμυρίζουν και τη Γέφυρα Μαντέλα.

Μαζικές διαμαρτυρίες έγιναν χτες επίσης σε Πακιστάν, Φιλιππίνες κ.α.


ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - Λισαβόνα
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - Λισαβόνα

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ - Γιοχάνεσμπουργκ

Copyright 2023 The Associated

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ - Γιοχάνεσμπουργκ

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - Καράτσι

Copyright 2023 The Associated

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - Καράτσι


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ