ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 3 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΙΣ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Οι ανησυχίες του ΝΑΤΟ για τη «Νότια Γειτονιά» θέτουν την ατζέντα

Ως κοινός στόχος αναγνωρίζεται η «πρόληψη και αποφυγή κρίσεων» στην ευρύτερη περιοχή, που σπαράσσεται από ανταγωνισμούς και δύο πολέμους

Οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας με τον Γ. Στόλτενμπεργκ, στην πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
Οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας με τον Γ. Στόλτενμπεργκ, στην πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
Με τον ευρωατλαντικό άξονα να επαναλαμβάνει με κάθε αφορμή τη σημασία που έχει η «σταθερότητα» της συνεργασίας με την Τουρκία και την ελληνική κυβέρνηση να την επιβεβαιώνει, συνέρχεται την Πέμπτη 7 Δεκέμβρη, στην Αθήνα, ο 5ος γύρος συνομιλιών Ελλάδας - Τουρκίας, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Είναι ενδεικτική η ανακοίνωση που έγινε στο πλαίσιο της διήμερης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) του ΝΑΤΟ, την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη στις Βρυξέλλες, για τη σύσταση «Ομάδας Εμπειρογνωμόνων» που θα εξετάσει τις προκλήσεις ειδικά από τη «Νότια Γειτονιά του ΝΑΤΟ» και μάλιστα θα κληθεί να συντάξει σχετικές συστάσεις μέχρι την ερχόμενη άνοιξη.

Ο δε επικεφαλής της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, πριν αρχίσει η υπουργική σύνοδος αναφέρθηκε σε «απειλές και ευκαιρίες» που υπάρχουν στη «Νότια Γειτονιά μας»...

Αλλά και η Ευρωπαϊκή Ενωση, με αφορμή τη νέα κοινή έκθεση Κομισιόν και ύπατου εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, ζήτησε να γίνουν πρόσθετα βήματα σε βασικούς τομείς συνεργασίας «με προοδευτικό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο», με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, να χαρακτηρίζει την Τουρκία «έναν πολύ σημαντικό εταίρο - κλειδί για την ΕΕ» και μια υποψήφια προς ένταξη χώρα, με την οποία οι Βρυξέλλες θέλουν να αναπτύξουν μια αμοιβαία επωφελή σχέση «μέσα σε ένα περίπλοκο γεωπολιτικό πλαίσιο».

Ακόμα, η έκθεση επισήμανε ότι «η ΕΕ διατηρεί στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία».

Ευκαιρίες για «καζάν - καζάν»

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, μεσοβδόμαδα εξέφρασε την προσδοκία να φέρει η συνάντηση της Πέμπτης «μία νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις». Πρόσθεσε ότι στην Αγκυρα «δεν βλέπουμε τη διπλωματία ως ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος, όπου η μία πλευρά χάνει και η άλλη κερδίζει» και επέμεινε ότι υπάρχει «σημαντική ευκαιρία», με την οποία «λαμβάνει σάρκα και οστά η αρχή του να "βγαίνουν όλοι κερδισμένοι" (καζάν - καζάν = αμοιβαίο όφελος)».

Είχε προηγηθεί, στις αρχές της βδομάδας, συνέντευξη του στενού συνεργάτη του Τούρκου Προέδρου, Φαχρετίν Αλτούν, όπου δήλωσε ότι «οι χώρες μας βρίσκονται στην ίδια Συμμαχία (...) και έχουμε επίσης κοινές προκλήσεις», μιλώντας για «μακροχρόνια ζητήματα» που «έχουμε να αντιμετωπίσουμε (...) τα περισσότερα από αυτά αλληλένδετα και πολύπλοκα».

Ο ίδιος μάλιστα αποκάλυψε ότι οι προετοιμασίες για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου είναι εντατικές, με στόχο «την επίτευξη όσο το δυνατόν περισσότερων παραδοτέων» και με «τακτική επαφή για την οριστικοποίηση διαφόρων συμφωνιών, μνημονίων συνεννόησης και κοινών δηλώσεων», με συμφωνίες και μνημόνια για Οικονομία, Γεωργία, Εκπαίδευση, Ενέργεια, Υγεία, Μεταφορές, Περιβάλλον, Διαχείριση Καταστροφών κ.τ.λ.

Ψηλά στην ατζέντα θα βρεθεί και η συνεργασία για το Μεταναστευτικό, με «τη δημιουργία αποτελεσματικών μηχανισμών συνεργασίας», ενώ τις τελευταίες μέρες οι σχετικές διεργασίες εντείνονται συνολικά στην ΕΕ, με φόντο και τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, που αυξάνει τους κατατρεγμένους.

Ο Αλτούν επικεντρώθηκε μάλιστα στο ότι «κοινός μας στόχος ως γείτονες και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι η πρόληψη και η αποφυγή κρίσεων γενικότερα, τόσο μεταξύ μας όσο και στην περιοχή μας και πέραν αυτής», υποστηρίζοντας ότι «Τουρκία και Ελλάδα μπορούν να γίνουν και οι δύο ισχυρότερες αντιμετωπίζοντας από κοινού τις προκλήσεις».

Ετοιμότητα και για «τα δύσκολα θέματα»

Ολα τα παραπάνω «κουμπώνουν» και με την ετοιμότητα που εκφράζουν η κυβέρνηση και όλος ο αστικός πολιτικός κόσμος στη χώρα μας, για «να ανοίξουν και τα δύσκολα θέματα», όπως περιέγραφαν ρεπορτάζ στον αστικό Τύπο εν αναμονή του ΑΣΣ.

Δεν ήταν άσχετες οι επισημάνσεις του Ελληνα ΥΠΕΞ, Γ. Γεραπετρίτη, στο περιθώριο της ΝΑΤΟικής Συνόδου των ομολόγων του, όπου επισήμανε ότι «θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό η Συμμαχία να αποδώσει έμφαση και στον Νότο». Εξάλλου, σε συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντονι Μπλίνκεν, εστιάζοντας και στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, περίσσεψε ξανά η «ικανοποίηση» της Ουάσιγκτον για τον ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιφέρεια, περιλαμβανομένου του «κομβικού ρόλου» που μπορεί να παίξει και για την «ταχύτατη ενεργειακή διαφοροποίηση και αυτονομία» συνολικά της γειτονιάς μας, μέσα και από σχέδια συνεκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου όλης της περιοχής, που φυσικά συνδέονται και με τις ισορροπίες σε Αιγαίο, Κύπρο κ.τ.λ.

Από κοντά και ο ΣΥΡΙΖΑ να διαρρέει την ανησυχία του μην τυχόν η χώρα εκπέμψει μήνυμα ότι «δεν έχει συνεκτική στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος». Σημειωτέον ότι σε συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, στις 27/11 με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνις, «εξέφρασε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην προώθηση του Στρατηγικού Διαλόγου για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομία και την Ενέργεια».

Ενώ την Παρασκευή, στη συνάντηση που είχε με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «η χώρα πρέπει να αξιοποιήσει τις συμμαχίες μας (σ.σ. ΗΠΑ - ΕΕ) γιατί έτσι η Τουρκία θα πιεστεί και θα δεσμευτεί μακροπρόθεσμα στον ελληνοτουρκικό και ευρωτουρκικό διάλογο». Να «αξιοποιήσει» δηλαδή αυτούς που κάνουν ανοιχτά πλάτες και ρίχνουν «νερό στον μύλο» της τουρκικής επιθετικότητας.

Καμιά δυσανεξία στους «συμβιβασμούς»

Το σκηνικό μέσα στο οποίο αναμένεται να συνεδριάσει το ΑΣΣ συμπληρώνουν και παρεμβάσεις πολύπειρων εκπροσώπων της αστικής τάξης, που έχουν λερωμένη τη φωλιά τους στα Ελληνοτουρκικά, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Σε μήνυμά του κατά την παρουσίαση βιβλίου για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εξέφρασε ανησυχία μήπως «διακατεχόμαστε από μια δυσανεξία στην έννοια του συμβιβασμού και μια πλειοδοσία στον όρο του "δίκιου"».

Αφού σημείωσε ότι «είναι επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα η συνεχιζόμενη διαχείριση των Ελληνοτουρκικών και όχι η λύση τους», υπενθύμισε αναφορές όπως ότι «το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη, καθώς η Τουρκία έχει ορισμένα δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου» και ότι υπάρχουν «ειδικές συνθήκες στο Αιγαίο». Ενώ και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εστίασε στο αν θα συνεχίσει η Τουρκία να αποτελεί το «μαύρο πρόβατο» της Δύσης και να υπηρετεί «πολιτικά, οικονομικά και επιχειρησιακά τον αντι-δυτικό άξονα»...

Η λεγόμενη «θετική ατζέντα» είναι όχημα για επώδυνες διευθετήσεις

Για το επικείμενο ελληνοτουρκικό Συμβούλιο ενημερώθηκε από τον ΥΠΕΞ ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ

«Οι τυμπανοκρουσίες της κυβέρνησης και η προσπάθεια καλλιέργειας προσδοκιών για τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας στις 7 του μήνα, κατά τη γνώμη μας, είναι άδειο πουκάμισο όσον αφορά τα συμφέροντα του λαού μας».

Τα παραπάνω τόνισε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτη, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών κομμάτων για το επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία.

Ο Γ. Μαρίνος εξήγησε ότι η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης περιέχει ζητήματα που αφορούν μεγάλους οικονομικούς ομίλους, με στόχο να υπογραφούν οικονομικές, εμπορικές και άλλες συμφωνίες, ενώ πρόσθεσε:

«Το πιο επικίνδυνο ζήτημα είναι ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας και αυτά που αποκαλούνται "θετικά μέτρα" χρησιμοποιούνται ως όχημα επιτάχυνσης του λεγόμενου "οδικού χάρτη" που είναι με ΝΑΤΟικές προδιαγραφές για τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, γιατί η τουρκική πλευρά έρχεται στις διαπραγματεύσεις με ένα απαράδεκτο πλαίσιο διεκδικήσεων που αφορά την αποστρατικοποίηση των νησιών, την αμφισβήτηση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, επαναφέρει τη "Γαλάζια Πατρίδα" και καταλήγει, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν, στο ''καζάν - καζάν'', δηλαδή στη μοιρασιά.

Στόχος είναι μέσα από αυτήν τη διαδικασία να προωθηθεί η συνεκμετάλλευση - συνδιαχείριση του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, προς όφελος μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και να ισχυροποιηθεί η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Το ΚΚΕ θέτει τα ζητήματα αυτά στον λαό μας, τον ενημερώνει και τον καλεί να επαγρυπνεί, γιατί υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι «ο διάλογος πρέπει να γίνεται, όπως γίνεται σε όλα τα κράτη», συμπληρώνοντας: «Εμείς συγκεντρώνουμε την προσοχή μας στο περιεχόμενο. Τι συζητήσανε όλα τα προηγούμενα χρόνια με τις διερευνητικές επαφές; Το συμπέρασμα είναι πως παρότι το περιεχόμενο ήταν απόρρητο εξετάστηκαν ζητήματα κυριαρχίας και καθορισμού ακόμα και του εύρους των χωρικών υδάτων.

Επομένως, αυτά είναι κρίσιμα ζητήματα, και συγκεντρώνουμε την προσοχή μας στο περιεχόμενο. Αυτό είναι το βασικό. Τι συζητούν πίσω από τις κλειστές πόρτες. Και η γνώμη μας είναι πως παίρνοντας υπόψη ότι πρόκειται για πλαίσιο που προωθήθηκε μέσα από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, έχουν τεθεί στο τραπέζι πολύ σοβαρά ζητήματα οδυνηρού συμβιβασμού και πρέπει να ενημερώσει το ΚΚΕ ανοιχτά τον λαό μας».

Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Το «win - win» σημαίνει ότι συζητιούνται όλες οι τουρκικές αμφισβητήσεις

Τα Ελληνοτουρκικά και την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν σχολίασε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» με τον δημοσιογράφο Ν. Χατζηνικολάου, που προβλήθηκε το βράδυ της Πέμπτης.

Οπως είπε, «εμείς δεν έχουμε την άποψη ως Κόμμα ότι δεν πρέπει να γίνονται συζητήσεις ή δεν πρέπει να υπάρχει διάλογος ενός κράτους με ένα άλλο κράτος, των κυβερνήσεων, ιδιαίτερα όταν είναι γειτονικά κράτη και μάλιστα Ελλάδας - Τουρκίας. Δεν είμαστε αυτής της άποψης. Εμάς αυτό που μας απασχολεί είναι τι συζητιέται και βεβαίως τι είδους διάλογος γίνεται, για ποια ζητήματα.

Σε αυτά που θέτει η Τουρκία έχει βλέψεις απέναντι σε ζητήματα κυριαρχίας ή κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, του ελληνικού λαού. Η Τουρκία διεκδικεί με τη "Γαλάζια Πατρίδα", με την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης, με αποστρατικοποίηση των νησιών, με το ότι αμφισβητεί νησίδες, βραχονησίδες και λοιπά... Ολα αυτά τα λέει και τα λέει ανοιχτά και μάλιστα μέχρι τις τελευταίες μέρες. Μπορεί να μην τα είπε τώρα ο κύριος Ερντογάν, τελευταία πάλι, τα έχει πει παλιότερα, αλλά τα λένε οι υπουργοί του και ναύαρχοί του, διάφορα στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης. Αρα λοιπόν οι διεκδικήσεις είναι από κει.

Το win - win, το καζάν - καζάν, σημαίνει ότι διεκδικώ. Γιατί η Ελλάδα από άποψη κυριαρχίας ή κυριαρχικών δικαιωμάτων απέναντι στην Τουρκία δεν διεκδικεί τίποτα, έτσι δεν είναι; Η Τουρκία διεκδικεί. Αρα το win - win θα είναι από την τουρκική σκοπιά, δηλαδή υποχώρηση σε κυριαρχικά δικαιώματα - ή κάποια τέλος πάντων κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας - απέναντι στις τουρκικές αξιώσεις. Και μάλιστα, όταν αυτό γίνεται - συμπληρώνουμε εμείς, οι άλλοι το κρύβουν, δεν το λένε - υπό ΝΑΤΟική ομπρέλα, υπό την ομπρέλα των ΗΠΑ...

Δέστε και την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου μιλάει για "εταίρο - κλειδί" για την Τουρκία. "Εταίρος - κλειδί" είναι η Τουρκία για την ΕΕ στην έκθεση, δεν είναι η Ελλάδα και κάτι σημαίνει αυτό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ