Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 3 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΙΣ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Οι ανησυχίες του ΝΑΤΟ για τη «Νότια Γειτονιά» θέτουν την ατζέντα

Ως κοινός στόχος αναγνωρίζεται η «πρόληψη και αποφυγή κρίσεων» στην ευρύτερη περιοχή, που σπαράσσεται από ανταγωνισμούς και δύο πολέμους

Οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας με τον Γ. Στόλτενμπεργκ, στην πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
Οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας με τον Γ. Στόλτενμπεργκ, στην πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
Με τον ευρωατλαντικό άξονα να επαναλαμβάνει με κάθε αφορμή τη σημασία που έχει η «σταθερότητα» της συνεργασίας με την Τουρκία και την ελληνική κυβέρνηση να την επιβεβαιώνει, συνέρχεται την Πέμπτη 7 Δεκέμβρη, στην Αθήνα, ο 5ος γύρος συνομιλιών Ελλάδας - Τουρκίας, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Είναι ενδεικτική η ανακοίνωση που έγινε στο πλαίσιο της διήμερης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) του ΝΑΤΟ, την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη στις Βρυξέλλες, για τη σύσταση «Ομάδας Εμπειρογνωμόνων» που θα εξετάσει τις προκλήσεις ειδικά από τη «Νότια Γειτονιά του ΝΑΤΟ» και μάλιστα θα κληθεί να συντάξει σχετικές συστάσεις μέχρι την ερχόμενη άνοιξη.

Ο δε επικεφαλής της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, πριν αρχίσει η υπουργική σύνοδος αναφέρθηκε σε «απειλές και ευκαιρίες» που υπάρχουν στη «Νότια Γειτονιά μας»...

Αλλά και η Ευρωπαϊκή Ενωση, με αφορμή τη νέα κοινή έκθεση Κομισιόν και ύπατου εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, ζήτησε να γίνουν πρόσθετα βήματα σε βασικούς τομείς συνεργασίας «με προοδευτικό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο», με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, να χαρακτηρίζει την Τουρκία «έναν πολύ σημαντικό εταίρο - κλειδί για την ΕΕ» και μια υποψήφια προς ένταξη χώρα, με την οποία οι Βρυξέλλες θέλουν να αναπτύξουν μια αμοιβαία επωφελή σχέση «μέσα σε ένα περίπλοκο γεωπολιτικό πλαίσιο».

Ακόμα, η έκθεση επισήμανε ότι «η ΕΕ διατηρεί στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία».

Ευκαιρίες για «καζάν - καζάν»

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, μεσοβδόμαδα εξέφρασε την προσδοκία να φέρει η συνάντηση της Πέμπτης «μία νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις». Πρόσθεσε ότι στην Αγκυρα «δεν βλέπουμε τη διπλωματία ως ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος, όπου η μία πλευρά χάνει και η άλλη κερδίζει» και επέμεινε ότι υπάρχει «σημαντική ευκαιρία», με την οποία «λαμβάνει σάρκα και οστά η αρχή του να "βγαίνουν όλοι κερδισμένοι" (καζάν - καζάν = αμοιβαίο όφελος)».

Είχε προηγηθεί, στις αρχές της βδομάδας, συνέντευξη του στενού συνεργάτη του Τούρκου Προέδρου, Φαχρετίν Αλτούν, όπου δήλωσε ότι «οι χώρες μας βρίσκονται στην ίδια Συμμαχία (...) και έχουμε επίσης κοινές προκλήσεις», μιλώντας για «μακροχρόνια ζητήματα» που «έχουμε να αντιμετωπίσουμε (...) τα περισσότερα από αυτά αλληλένδετα και πολύπλοκα».

Ο ίδιος μάλιστα αποκάλυψε ότι οι προετοιμασίες για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου είναι εντατικές, με στόχο «την επίτευξη όσο το δυνατόν περισσότερων παραδοτέων» και με «τακτική επαφή για την οριστικοποίηση διαφόρων συμφωνιών, μνημονίων συνεννόησης και κοινών δηλώσεων», με συμφωνίες και μνημόνια για Οικονομία, Γεωργία, Εκπαίδευση, Ενέργεια, Υγεία, Μεταφορές, Περιβάλλον, Διαχείριση Καταστροφών κ.τ.λ.

Ψηλά στην ατζέντα θα βρεθεί και η συνεργασία για το Μεταναστευτικό, με «τη δημιουργία αποτελεσματικών μηχανισμών συνεργασίας», ενώ τις τελευταίες μέρες οι σχετικές διεργασίες εντείνονται συνολικά στην ΕΕ, με φόντο και τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, που αυξάνει τους κατατρεγμένους.

Ο Αλτούν επικεντρώθηκε μάλιστα στο ότι «κοινός μας στόχος ως γείτονες και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι η πρόληψη και η αποφυγή κρίσεων γενικότερα, τόσο μεταξύ μας όσο και στην περιοχή μας και πέραν αυτής», υποστηρίζοντας ότι «Τουρκία και Ελλάδα μπορούν να γίνουν και οι δύο ισχυρότερες αντιμετωπίζοντας από κοινού τις προκλήσεις».

Ετοιμότητα και για «τα δύσκολα θέματα»

Ολα τα παραπάνω «κουμπώνουν» και με την ετοιμότητα που εκφράζουν η κυβέρνηση και όλος ο αστικός πολιτικός κόσμος στη χώρα μας, για «να ανοίξουν και τα δύσκολα θέματα», όπως περιέγραφαν ρεπορτάζ στον αστικό Τύπο εν αναμονή του ΑΣΣ.

Δεν ήταν άσχετες οι επισημάνσεις του Ελληνα ΥΠΕΞ, Γ. Γεραπετρίτη, στο περιθώριο της ΝΑΤΟικής Συνόδου των ομολόγων του, όπου επισήμανε ότι «θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό η Συμμαχία να αποδώσει έμφαση και στον Νότο». Εξάλλου, σε συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντονι Μπλίνκεν, εστιάζοντας και στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, περίσσεψε ξανά η «ικανοποίηση» της Ουάσιγκτον για τον ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιφέρεια, περιλαμβανομένου του «κομβικού ρόλου» που μπορεί να παίξει και για την «ταχύτατη ενεργειακή διαφοροποίηση και αυτονομία» συνολικά της γειτονιάς μας, μέσα και από σχέδια συνεκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου όλης της περιοχής, που φυσικά συνδέονται και με τις ισορροπίες σε Αιγαίο, Κύπρο κ.τ.λ.

Από κοντά και ο ΣΥΡΙΖΑ να διαρρέει την ανησυχία του μην τυχόν η χώρα εκπέμψει μήνυμα ότι «δεν έχει συνεκτική στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος». Σημειωτέον ότι σε συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, στις 27/11 με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνις, «εξέφρασε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην προώθηση του Στρατηγικού Διαλόγου για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομία και την Ενέργεια».

Ενώ την Παρασκευή, στη συνάντηση που είχε με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «η χώρα πρέπει να αξιοποιήσει τις συμμαχίες μας (σ.σ. ΗΠΑ - ΕΕ) γιατί έτσι η Τουρκία θα πιεστεί και θα δεσμευτεί μακροπρόθεσμα στον ελληνοτουρκικό και ευρωτουρκικό διάλογο». Να «αξιοποιήσει» δηλαδή αυτούς που κάνουν ανοιχτά πλάτες και ρίχνουν «νερό στον μύλο» της τουρκικής επιθετικότητας.

Καμιά δυσανεξία στους «συμβιβασμούς»

Το σκηνικό μέσα στο οποίο αναμένεται να συνεδριάσει το ΑΣΣ συμπληρώνουν και παρεμβάσεις πολύπειρων εκπροσώπων της αστικής τάξης, που έχουν λερωμένη τη φωλιά τους στα Ελληνοτουρκικά, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Σε μήνυμά του κατά την παρουσίαση βιβλίου για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εξέφρασε ανησυχία μήπως «διακατεχόμαστε από μια δυσανεξία στην έννοια του συμβιβασμού και μια πλειοδοσία στον όρο του "δίκιου"».

Αφού σημείωσε ότι «είναι επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα η συνεχιζόμενη διαχείριση των Ελληνοτουρκικών και όχι η λύση τους», υπενθύμισε αναφορές όπως ότι «το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη, καθώς η Τουρκία έχει ορισμένα δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου» και ότι υπάρχουν «ειδικές συνθήκες στο Αιγαίο». Ενώ και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εστίασε στο αν θα συνεχίσει η Τουρκία να αποτελεί το «μαύρο πρόβατο» της Δύσης και να υπηρετεί «πολιτικά, οικονομικά και επιχειρησιακά τον αντι-δυτικό άξονα»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ