ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 3 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /48
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Επανέναρξη των ισραηλινών δολοφονικών επιθέσεων αμέσως μετά τη λήξη της εκεχειρίας

Σε νέα φάση το μακελειό, με έμφαση στις επιθέσεις και στη νότια Γάζα, όπου έχουν καταφύγει 1,3 εκατομμύρια εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι

Copyright 2023 The Associated

Σε επανέναρξη των δολοφονικών βομβαρδισμών και επιθέσεων του κατοχικού στρατού σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας προχώρησε το Ισραήλ από το πρωί της Παρασκευής, αμέσως μετά τη λήξη της προσωρινής εκεχειρίας και έχοντας εξασφαλίσει προηγουμένως το «πράσινο φως» των ΗΠΑ για την επόμενη φάση της σφαγής των Παλαιστινίων.

Από τις 7 το πρωί που έληξε η εκεχειρία και μέχρι τις 4 το απόγευμα της ίδιας μέρας ο ισραηλινός κατοχικός στρατός, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, είχε πραγματοποιήσει ήδη τουλάχιστον 200 χτυπήματα από αέρα, στεριά και θάλασσα, τόσο στη βόρεια όσο και στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Μέσα στο ίδιο διάστημα, τουλάχιστον 109 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά χτυπήματα, με τον τραγικό απολογισμό να ανεβαίνει διαρκώς και να προστίθεται στους πάνω από 15.000 νεκρούς Παλαιστίνιους από τις πρώτες 49 μέρες των ισραηλινών βομβαρδισμών μέχρι την έναρξη της προσωρινής εκεχειρίας που κράτησε για μία βδομάδα.

Τραγικές εικόνες εκτυλίσσονται ξανά στα νοσοκομεία της Γάζας, τα οποία βρίσκονται ήδη σε άθλια κατάσταση από τις προηγούμενες ισραηλινές επιθέσεις, με μόλις το 1/3 των νοσοκομείων να λειτουργεί και αυτά με τεράστιες ελλείψεις και προβλήματα, αδυνατώντας να διαχειριστεί τα νέα κύματα βαριά τραυματισμένων από τους βομβαρδισμούς.

Σε όλα αυτά προστίθεται η νέα διακοπή στην είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, απειλώντας με ακόμα πιο καταστροφικές συνέπειες τον πληθυσμό που στερείται στοιχειώδη αγαθά.

Σφυροκόπημα σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας

Το ισραηλινό σφυροκόπημα πλήττει ξανά από την Παρασκευή ολόκληρη τη Γάζα, με δολοφονικά πλήγματα στην πόλη της Γάζας, στους προσφυγικούς καταυλισμούς Τζαμπαλία και Νουσεϊράτ, στις πόλεις Μπέιτ Λαχία στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, Μαγκάζι στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας κ.α.

Ταυτόχρονα, σε σχέση με την προηγούμενη φάση του μακελειού, το Ισραήλ δείχνει ότι σχεδιάζει να κλιμακώσει ακόμα περισσότερο τα χτυπήματά του και στη νότια Γάζα, όπου έχουν καταφύγει περίπου 1,3 εκατομμύρια εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Σε αυτό το πλαίσιο, πολύνεκρες επιθέσεις εξαπολύθηκαν σε νότιες πόλεις, όπως η Ράφα, η Χαν Γιουνίς κ.ά.

Ισραηλινές δυνάμεις έριξαν φυλλάδια στους κατοίκους της Χαν Γιουνίς, αναφέροντας πως η πόλη αποτελεί «επικίνδυνη πολεμική ζώνη» και λέγοντάς τους ότι «πρέπει να εκκενώσετε άμεσα και να πάτε σε καταφύγια στη Ράφα». Την ίδια στιγμή εξαπολύονταν δολοφονικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί στην ίδια τη Ράφα...

Επιχειρώντας να περιορίσει την εντεινόμενη κατακραυγή για τη σφαγή δεκάδων χιλιάδων Παλαιστίνιων αμάχων και προετοιμάζοντας ταυτόχρονα την κλιμάκωση των επιθέσεων σε ολόκληρη τη Γάζα και ιδιαίτερα στο νότιο τμήμα της, ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε χτες έναν χάρτη που χωρίζει όλο τον παλαιστινιακό θύλακα σε εκατοντάδες αριθμημένες μικρές ζώνες, οι οποίες όπως λέει θα χρησιμοποιούνται για να ειδοποιεί τους Παλαιστίνιους πολίτες για τις ενεργές ζώνες μάχης. «Ασφαλείς ζώνες» βέβαια δεν υπάρχουν, και το παραπάνω παράδειγμα με το κάλεσμα εκκένωσης την Παρασκευή προς τη βομβαρδιζόμενη Ράφα είναι ενδεικτικό για το τι είδους «προστασία» παρέχουν στους αμάχους τέτοιοι χάρτες, που ήδη αξιοποιούνται ως φύλλο συκής από τις ΗΠΑ (βλ. σχετικές δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ στο διπλανό θέμα).

Τραγική κατάσταση στα ελάχιστα νοσοκομεία που λειτουργούν ακόμα

Δεκάδες άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στα χαλάσματα από τις ισραηλινές επιθέσεις, ενώ τα παλαιστινιακά μέσα μεταδίδουν εικόνες με Παλαιστίνιους που προσπαθούν με τα χέρια να ανασύρουν ανθρώπους από τα ερείπια.

Στα νοσοκομεία καταφτάνουν συνεχώς νεκροί και τραυματίες. Οι εκατοντάδες τραυματίες μεταφέρονται για νοσηλεία στα μόλις μόνο τρία νοσοκομεία που έχουν απομείνει στη Γάζα και τα οποία δεν έχουν πλέον τον κατάλληλο εξοπλισμό για να υποδεχθούν μεγάλο αριθμό ασθενών, όπως ανέφερε ο Ασράφ αλ Κούντρα, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα.

«Οι τραυματίες είναι ξαπλωμένοι στο πάτωμα στα τμήματα επειγόντων περιστατικών και μπροστά στα χειρουργεία ως αποτέλεσμα της συσσώρευσης κρουσμάτων», πρόσθεσε.

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση σε «κάθε ζωντανή συνείδηση» να επιτρέψει το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα εν μέσω μιας «εξαιρετικά καταστροφικής» ανθρωπιστικής κρίσης.

«Η ιατρική βοήθεια που εισήλθε στη Γάζα κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας είναι αρκετή μόνο για μία μέρα», ανέφερε ο αλ Κούντρα.

Η UNICEF προειδοποιεί ότι τα νοσοκομεία που βρίσκονται ακόμα σε λειτουργία είναι ήδη στα όρια των δυνατοτήτων τους. Ο εκπρόσωπός της, Τζέιμς Ελντερ, σε βίντεο που μαγνητοσκοπήθηκε σε νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας, περιγράφει τις δολοφονικές επιθέσεις του Ισραήλ. «Αυτό το νοσοκομείο είναι πλέον το μεγαλύτερο σε λειτουργία και βρίσκεται ήδη στο 200% των δυνατοτήτων του. Το νοσοκομείο πολύ απλά δεν μπορεί πλέον να δεχθεί παιδιά τραυματισμένα στον πόλεμο. Υπάρχουν παντού παιδιά που κοιμούνταν όταν έπεσε μια βόμβα κυριολεκτικά 50 μέτρα από εδώ», δήλωσε.

Ο ίδιος περιέγραψε απελπιστικές ελλείψεις νερού, τροφίμων και φαρμάκων, τονίζοντας ότι ανησυχεί για μια μελλοντική «καταστροφική αύξηση στους θανάτους, ιδιαίτερα των παιδιών, των πιο ευάλωτων στη Γάζα λόγω ασθένειας».

Μετά τον τερματισμό της εκεχειρίας διακόπηκε η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας και καυσίμων από το πέρασμα της Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας, όπως επιβεβαίωσαν αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας και αρωγής.

Στις διάρκεια της 7ήμερης εκεχειρίας ο όγκος της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισερχόταν στον παλαιστινιακό θύλακα αυξήθηκε σχετικά, ωστόσο παρέμενε πολύ μικρότερος από τις ανάγκες.

«Περιπλέκονται» οι διαπραγματεύσεις

Οι διαπραγματεύσεις για μια νέα προσωρινή ανακωχή στη Γάζα συνεχίζονταν και μετά την επανέναρξη της ισραηλινής επίθεσης, όπως επιβεβαίωσε με ανάρτησή του το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.

Οπως επισημαίνει ωστόσο, «ο συνεχιζόμενος βομβαρδισμός της Λωρίδας της Γάζας τις πρώτες ώρες μετά τη λήξη της εκεχειρίας περιπλέκει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης και επιδεινώνει την ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, επιχείρησε να δικαιολογήσει το νέο μακελειό, κατηγορώντας τη Χαμάς πως δεν απελευθέρωσε όλες τις γυναίκες ομήρους, όπως είχε συμφωνηθεί, και πως εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ.

Επανέλαβε δε ότι «η ισραηλινή κυβέρνηση είναι προσηλωμένη να επιτύχει τους στόχους του πολέμου. Να απελευθερώσει τους ομήρους μας, να εξαλείψει τη Χαμάς και να διασφαλίσει ότι η Γάζα δεν θα αποτελέσει ποτέ απειλή για τους κατοίκους του Ισραήλ».

Την ίδια ώρα, πάντως, δεκάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ κοντά στη στρατιωτική βάση Kirya για την επιστροφή όλων των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα. Οι διαδηλωτές απαίτησαν από την κυβέρνηση να συνεχίσει τις συνομιλίες που μπορεί να οδηγήσουν σε μια συνολική συμφωνία με τη Χαμάς και την απελευθέρωση όλων των εναπομεινάντων ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Η Χαμάς από την πλευρά της κατήγγειλε ότι το Ισραήλ φέρει την ευθύνη «για την επανάληψη του πολέμου και της επιθετικότητας» στη Λωρίδα της Γάζας, αφού απέρριψε στη διάρκεια της προηγούμενης νύκτας όλες τις προτάσεις για την απελευθέρωση και άλλων ομήρων.

Ο Οσάμα Χαμντάν, ανώτερος αξιωματούχος της παλαιστινιακής οργάνωσης, δήλωσε στο «Al Jazeera» ότι «κάθε μέρα τις τελευταίες επτά ημέρες της προσωρινής κατάπαυσης του πυρός, το Ισραήλ ενεργούσε με τρόπο για να υπονομεύσει την όλη διαδικασία».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «χτες το βράδυ μιλούσαμε για παράταση της προσωρινής κατάπαυσης του πυρός, ήμασταν πολύ σαφείς για κάποιες επιλογές που πρότειναν οι μεσολαβητές - δεχθήκαμε τρεις προτάσεις, αλλά όλες αυτές απορρίφθηκαν από τους Ισραηλινούς». «Ημασταν και είμαστε ακόμα θετικοί σε όλες τις προσπάθειες, αλλά οι Ισραηλινοί τις αρνούνται», είπε.

Σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις για το θέμα γίνονται όλο και πιο σύνθετες, τόσο γιατί το Ισραήλ θέλει να κλιμακώσει την επίθεση εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, όσο και γιατί καθώς έβαινε προς την ολοκλήρωσή της η απελευθέρωση Ισραηλινών γυναικών και παιδιών που κρατούνται όμηροι στη Γάζα και αντίστοιχα γυναικών και παιδιών Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές, αντικειμενικά έρχονταν πιο έντονα στο προσκήνιο τα πιο σύνθετα παζάρια για την απελευθέρωση ανδρών Ισραηλινών ομήρων και αιχμάλωτων Ισραηλινών στρατιωτών που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι «Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ», η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανακοίνωσαν ότι μετά την επανέναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών επιτέθηκαν με ρουκέτες σε πόλεις στο νότιο Ισραήλ, σε αντίποινα για τη στόχευση αμάχων. Πέντε στρατιώτες του κατοχικού στρατού τραυματίστηκαν από χτύπημα σε περιοχή κοντά στα σύνορα.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι παρά το ισραηλινό σφυροκόπημα και τη σχετική προπαγάνδα, η Χαμάς διατηρεί σημαντικές επιχειρησιακές δυνατότητες.

ΗΠΑ - «ΔΥΣΗ»
Απροκάλυπτη στήριξη της νέας φάσης της σφαγής στη Γάζα

Από τη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με τον υπουργό Αμυνας του Ισραήλ, μία μέρα πριν την επανέναρξη των δολοφονικών ισραηλινών επιθέσεων

AFP or licensors

Από τη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με τον υπουργό Αμυνας του Ισραήλ, μία μέρα πριν την επανέναρξη των δολοφονικών ισραηλινών επιθέσεων
Ανοιχτό σύνθημα κλιμάκωσης των φονικών επιδρομών στη Γάζα έδιναν ΗΠΑ - G7, συνολικά η Δύση, πριν ακόμα αρχίσουν οι νέοι βομβαρδισμοί κατά του Παλαιστινιακού λαού, κλίνοντας σε όλες τις πτώσεις το «δικαίωμα στην αυτοάμυνα» του Ισραήλ.

Οπως έσπευσε να τονίσει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ), Αντονι Μπλίνκεν, κατά τη νέα περιοδεία που ξεκίνησε στη Μέση Ανατολή με επίκεντρο την επόμενη μέρα συνολικά στην περιοχή, «η Γάζα δεν μπορεί να παραμείνει υπό τον έλεγχο της Χαμάς».

Καθόλου τυχαία, η νέα φάση της ισραηλινής επίθεσης εξαπολύθηκε μόλις μία μέρα μετά την επίσκεψη του Μπλίνκεν στο Ισραήλ την Πέμπτη. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αυτής ο Μπλίνκεν είχε αλλεπάλληλες επαφές με την ισραηλινή κυβέρνηση, ενώ συμμετείχε και σε συνεδρίαση του ισραηλινού πολεμικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με τις σχετικές «διαρροές» από τη συνεδρίαση, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ συζήτησε με την ισραηλινή ηγεσία για το πόσο διάστημα θα χρειαστεί μια χερσαία επίθεση και στη νότια Γάζα, συμβουλεύοντας τους ισραηλινούς αξιωματούχους να «περιορίσουν» τις τεράστιες απώλειες αμάχων και τη μεγάλη επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα γίνει πιο σύντομο το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες θα μπορούν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν ανεπιφύλακτα στο Ισραήλ...

Την Παρασκευή, αφού κατηγόρησε τη Χαμάς για παραβίαση της συμφωνίας «ανθρωπιστικών παύσεων» με το Ισραήλ, ο Μπλίνκεν παίνεψε το κράτος - δολοφόνο ότι... ενημέρωσε τους κατοίκους της Γάζας για τις συντεταγμένες των «ασφαλών περιοχών», δηλαδή από ποια μονοπάτια θα μπορούν να παρατάνε τα σπίτια και τα χωριά τους, με την αυταπάτη ότι έτσι θα σώσουν τα παιδιά τους από τον θάνατο, τον ακρωτηριασμό, την πείνα, το ψύχος...

Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, λίγο πριν αρχίσουν πάλι οι βομβαρδισμοί τόνισε ότι «δεν υποστηρίζουμε μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Αυτήν τη στιγμή, όντως υποστηρίζουμε την ιδέα των ανθρωπιστικών παύσεων», για να προσθέσει όλο νόημα: «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα και την ευθύνη να κυνηγά τη Χαμάς (...) και καθώς παίρνουν αυτήν την απόφαση θα συνεχίσουν να βρίσκουν υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσής τους. Κατά τ' άλλα, ο Κίρμπι ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν «μια κίνηση προς τα νότια» για τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις χωρίς να έχουν «λογοδοτήσει επαρκώς για την προστασία της αθώας ανθρώπινης ζωής στη νότια Γάζα»...

Αλλωστε, τα κροκοδείλια δάκρυα για την «αθώα ανθρώπινη ζωή» περισσεύουν, από εκείνους που πολύπλευρα και απροσχημάτιστα εξοπλίζουν το φονικό κράτος του Ισραήλ, σιγοντάροντας με πολλούς τρόπους και τα σχέδια εκτοπισμού του Παλαιστινιακού λαού από τα πατρογονικά του εδάφη: Οι «ανθρωπιστικές παύσεις» όλης της τελευταίας βδομάδας αναζωπύρωσαν και τη συζήτηση για τους - όπως περιέγραψαν τα αστικά επιτελεία της Δύσης και όχι μόνο - «όρους μιας βιώσιμης ειρήνευσης».

Γαλλική ανησυχία επειδή «περιπλέκονται ζητήματα»

Η Γαλλία, διά της ΥΠΕΞ, Κατρίν Κολονά, χαρακτήρισε «πολύ κακή είδηση» την «κατάρρευση της εκεχειρίας» γιατί «δεν δίνει καμία λύση και περιπλέκει την επίλυση όλων των ζητημάτων που προκύπτουν». Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, αξιοποιώντας και τη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα (στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων), προγραμμάτισε σειρά διμερών συναντήσεων, προσδοκώντας αναβάθμιση του ρόλου του γαλλικού κεφαλαίου στις ισορροπίες που «επανεξετάζονται»: Μεταξύ άλλων ο Μακρόν συνάντησε τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Φάταχ αλ Σίσι, ο οποίος, σύμφωνα με την «Egypt Today», σκιαγράφησε το «όραμα της Αιγύπτου για την αναγκαιότητα κατάπαυσης του πυρός και την επέκταση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», αλλά και τις «προσπάθειες της Αιγύπτου για την υποδοχή τραυματισμένων Παλαιστινίων και την απομάκρυνση ξένων υπηκόων». Ακόμα, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι «είναι επείγον να βρεθούν λύσεις για τη συνεχιζόμενη κρίση και να διασφαλιστεί η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας», όπως και «η έναρξη μιας συνολικής πολιτικής διαδικασίας με στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης διευθέτησης του παλαιστινιακού ζητήματος με βάση τη λύση των δύο κρατών». Ο Μακρόν αναμενόταν να έχει επαφές επίσης με τους ηγέτες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και να μεταβεί στην Ντόχα του Κατάρ.

Πάντως, ας σημειωθεί ότι αναλύσεις στα γαλλικά ΜΜΕ επισήμαναν την ανησυχία του Παρισιού για το πώς θα προετοιμαστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής στο έδαφος που μέχρι τώρα έλεγχε η Χαμάς. Ρεπορτάζ της «Λε Μοντ», αναφερόμενο στην «Πρωτοβουλία για την ασφάλεια και την ειρήνη για όλους» που ο Μακρόν πρόκειται να προωθήσει ακόμα πιο εντατικά, εστίασε στην ανάγκη να διασφαλιστεί «ασφάλεια έναντι όλων των τρομοκρατικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς» και την «επανεκκίνηση των πολιτικών συζητήσεων για την προώθηση της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους που θα μπορούσε μια μέρα να συνυπάρξει με το εβραϊκό κράτος». Σε αυτήν την κατεύθυνση θα αξιοποιηθεί και η εσπευσμένη αποστολή πολεμικών πλοίων που θα λειτουργήσουν και ως πλωτά μέσα νοσηλείας τραυματισμένων και για την αποστολή «ανθρωπιστικής βοήθειας», όπως του ελικοπτεροφόρου «Tonnerre», αλλά και του πλοίου (ίδιου τύπου) «Dixmude» στην περιοχή.

Ετοιμη «να αναλάβει ευθύνες» η Τουρκία

Υψηλούς τόνους χρησιμοποίησε από τη μεριά του ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, για να επικρίνει το Ισραήλ και για την επανέναρξη των βομβαρδισμών, τονίζοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αναλάβει «οποιαδήποτε και όλες τις ευθύνες» που θα προκύψουν από τη διαδικασία για να σταματήσει ο πόλεμος, σπεύδοντας να σχολιάσει ξανά ότι «ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε», αναφερόμενος στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Ρωσία, διά στόματος εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι «σίγουρα θα προτιμούσαμε να ακούσουμε την είδηση της παράτασης της ανθρωπιστικής κατάπαυσης. Αυτό θα ήταν πιο σωστό... δεδομένου ότι η διαδικασία απελευθέρωσης των ομήρων δεν έχει τελειώσει».

Το Ιράν, μέσω του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ, Νασέρ Κανανί, κατήγγειλε ότι «η επανάληψη της στρατιωτικής επιθετικότητας» ξεκίνησε «πριν από την αναχώρηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μπλίνκεν» από το Ισραήλ, ενώ η χώρα δεν εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο, Εμπραχίμ Ραϊσί, στη Διεθνή Σύνοδο για το Κλίμα, εξαιτίας της συμμετοχής εκπροσώπων του Ισραήλ.

ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Οργιο κατοχικής βίας και ωμές δολοφονίες παιδιών

Αμέτρητες σφαίρες «γάζωσαν» το κορμί του 15χρονου στην Τζενίν την περασμένη Τετάρτη

Copyright 2023 The Associated

Αμέτρητες σφαίρες «γάζωσαν» το κορμί του 15χρονου στην Τζενίν την περασμένη Τετάρτη
Σε νέο ρεσιτάλ κατοχικής αγριότητας προχώρησαν ο ισραηλινός στρατός και Εβραίοι έποικοι στη Δυτική Οχθη όλη τη βδομάδα που πέρασε, ιδιαίτερα μάλιστα κατά τη διάρκεια της προσωρινής εκεχειρίας στη Γάζα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συλλήψεις Παλαιστίνιων μετά από επιδρομές του κατοχικού στρατού σε πόλεις της Δυτικής Οχθης ήταν περισσότερες από τους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους που απελευθέρωσε το Ισραήλ τις ίδιες μέρες, στο πλαίσιο της συμφωνίας ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων με τη Χαμάς.

Την Παρασκευή το «Reuters» μετέδιδε ότι κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας το Ισραήλ απελευθέρωσε 240 Παλαιστίνιες γυναίκες και εφήβους που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές, ενώ την τελευταία βδομάδα ο ισραηλινός στρατός έκανε τουλάχιστον 260 νέες συλλήψεις στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη...

Εξίσου χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ακόμα και το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ανακοίνωσε πως «ανησυχεί σοβαρά» για τη «δραματική αύξηση» των συλλήψεων Παλαιστινίων και ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες για βασανιστήρια.

Χαρακτηριστικές είναι και οι μαρτυρίες για τις συνθήκες υπό τις οποίες συλλαμβάνονται πολλοί «τρομοκράτες» και στις οποίες κρατούνται στις φυλακές: Ο 12χρονος Καρίμ συνελήφθη ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης, όταν στρατιώτες εισέβαλαν στο σπίτι του χαράματα. «Σοκαριστήκαμε πολύ. Η μητέρα μου άρχισε να κλαίει και να ουρλιάζει (...) Ξυπνήσαμε τον Καρίμ, που από τον φόβο του άρχισε αμέσως να κάνει εμετό...», κατήγγειλε ο αδελφός του, Οθμάν. «Ακόμα κοιμάται δίπλα στα παιχνίδια του. Είμαστε ακόμα σε μεγάλο σοκ (...) Είναι μικρό παιδί, για τι μπορεί να κατηγορηθεί;», πρόσθεσε.

Συγκλονιστικά ήταν τα πλάνα από τις εν ψυχρώ δολοφονίες του 15χρονου Basil Suleiman Abu Al-Wafu και του 8χρονου Adam Samer Al-Ghoul στη διάρκεια νέας ισραηλινής επιδρομής στην Τζενίν: Το κορμί του 15χρονου «γαζώθηκε» από αμέτρητες σφαίρες... Ο δε 8χρονος πυροβολήθηκε στο κεφάλι ενώ προσπαθούσε να ξεφύγει από τους πυροβολισμούς.

Και καθώς η προπαγανδιστική μηχανή του Ισραήλ και των συμμάχων του επιμένει να εμφανίζει την κλιμακούμενη αγριότητα του ισραηλινού στρατού ως «νόμιμη άμυνα» στην «επίθεση της Χαμάς», ο παλαιστινιακός λαός εξακολουθεί να αποκαλύπτει ότι το πρόβλημα είναι η συνεχιζόμενη κατοχή της πατρίδας του.

«Ο γιος μου σκοτώθηκε στις 6 Οκτώβρη, δεν υπήρχε τότε (σ.σ. η επίθεση από τη) Χαμάς», δήλωσε την Παρασκευή η 42χρονη Najlaa Dmaidi. Ο 19χρονος Λαμπίμπ δολοφονήθηκε στις 6 Οκτώβρη από Εβραίους εποίκους στη Huwara, πόλη που περιβάλλουν τέσσερις παράνομοι ισραηλινοί οικισμοί και αμέτρητα φυλάκια εποίκων, στρατιωτικά σημεία ελέγχου και βάσεις. Αμέτρητοι περιορισμοί μετακίνησης επιβάλλονται εδώ και ενάμιση χρόνο...

Εκείνη τη μέρα «έποικοι ήταν συγκεντρωμένοι μπροστά από το κτίριο όπου μέναμε και ελεύθεροι σκοπευτές στέκονταν στις στέγες και πυροβολούσαν ανθρώπους (...) ο στρατός ήταν μαζί τους», εξήγησε η Najlaa. Μία από τις σφαίρες πέτυχε και τον γιο της...

«Εγινε 19 ετών στις 21 του περασμένου Ιουλίου (...) Ο 12χρονος αδερφός του στεκόταν δίπλα του όταν πυροβολήθηκε», συμπλήρωσε.

Η ιστορία της Najlaa είναι ίδια με τις ιστορίες πολλών άλλων μανάδων στην κατεχόμενη Παλαιστίνη...

Νέες αιματηρές εχθροπραξίες και στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινών βομβαρδισμών της συνοριακής πόλης Χούλα στον νότιο Λίβανο την Παρασκευή, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι της Χεζμπολάχ, «Al-Manar».

Η λιβανέζικη σιιτική οργάνωση και το Ισραήλ άρχισαν να ανταλλάσσουν ξανά πυρά στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ νωρίτερα την Παρασκευή, μετά την κατάρρευση της προσωρινής εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς.

Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι απάντησε στα ισραηλινά πλήγματα με «κατάλληλα μέσα». Η λιβανέζικη οργάνωση, που συνδέεται με το Ιράν, έχει διαμηνύσει ότι η μεθόριος Λιβάνου - Ισραήλ θα παραμένει «ενεργό μέτωπο» όσο θα συνεχίζονται οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα.

Κατά τη διάρκεια των 49 ημερών των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, μέχρι την προσωρινή εκεχειρία, έχουν πεθάνει στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ δεκάδες άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους μαχητές της Χεζμπολάχ.

Στο μεταξύ, εξαιτίας πληγμάτων που δέχτηκαν ισραηλινές κοινότητες από τη μεριά του Λιβάνου, καταστράφηκαν τμήματα του δικτύου ηλεκτροδότησης και υπήρξαν διακοπές ρεύματος στα κιμπούτς Kfar Giladi, Manara, Misgav Am και Moshav Margaliot.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ