ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Στους δρόμους ξανά για το εισόδημα και την επιβίωσή τους

Στις πλατείες των χωριών της Καρδίτσας βγήκαν τα τρακτέρ | Μαχητικές κινητοποιήσεις με τρακτέρ σε Τύρναβο, Ζίτσα και Λουτρό Ημαθίας | Νέες κινητοποιήσεις τις επόμενες μέρες

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Με τον κάμπο της Θεσσαλίας να δίνει κι αυτήν τη φορά τον τόνο, οι βιοπαλαιστές αγρότες βγαίνουν ξανά στους δρόμους, παλεύοντας να μείνουν στα χωριά τους και να συνεχίσουν να καλλιεργούν.

Ενας αγώνας επιβίωσης, που περνά μέσα από τη διεκδίκηση μέτρων για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής που προκάλεσαν οι μεγάλες ζημιές από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες, μείωση του κόστους παραγωγής, προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

Σταθμό στη δράση των αγροτοκτηνοτρόφων θα αποτελέσει η πανελλαδική σύσκεψη που οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στις 10 Δεκέμβρη, στις 12 μ., στη Νίκαια Λάρισας, όπου θα συζητηθούν η οργάνωση και ο πανελλαδικός συντονισμός του δίκαιου αγώνα επιβίωσης.

«Πλημμύρισε» με τρακτέρ ο Τύρναβος

Μαζική κινητοποίηση πραγματοποίησαν την Κυριακή οι αμπελουργοί του δήμου Τυρνάβου και Ελασσόνας με τα τρακτέρ τους, στην πλατεία του Τυρνάβου, ύστερα από κάλεσμα των Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής, στο πλαίσιο της πανελλαδικής μέρας δράσης των παραγωγών αμπελοοινικών προϊόντων για τη μείωση της παραγωγής που προκάλεσε ο περονόσπορος.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ
ΤΥΡΝΑΒΟΣ
Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκε ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, και ο Τάσος Τσιαπλές, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλίας. Στην κινητοποίηση βρέθηκε και εξέφρασε τη συμπαράστασή του και ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Στέλιος Τσικριτσής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου και νεοεκλεγείς δήμαρχος Τυρνάβου, ο Ντίνος Μουσιάρης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δαμασίου, ο Αποστόλης Καλαμπούρης, αντιπρόεδρος του οινοποιητικού συνεταιρισμού Τυρνάβου, ο Γιώργος Κιτσιούλης, εκ μέρους του Παραρτήματος Τυρνάβου του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Στην ομιλία του, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, αφού τόνισε ότι ανάλογες δράσεις γίνονται στη Ζίτσα και στην Πελοπόννησο, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «δεν μπορεί να μεταφέρεται η ευθύνη για τις ζημιές που προκάλεσε ο περονόσπορος στους παραγωγούς. Τίθεται θέμα επιβίωσης, αφού οι αμπελουργοί επωμίστηκαν το υψηλό κόστος παραγωγής λόγω των πολλών ψεκασμών, αλλά τελικά είδαν να έχουν μειωμένη παραγωγή. Με τους αγώνες μας θα αναγκάσουμε την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας».

Ο Λεωνίδας Βασιλείου, μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «οι συνεχείς βροχοπτώσεις της άνοιξης και του Ιουνίου είχαν ως συνέπεια τα αμπέλια να προσβληθούν από περονόσπορο, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται μείωση της παραγωγής, που φτάνει ακόμη και στο 50%. Το πρόβλημα οξύνει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, που ενώ χαρατσώνει τους παραγωγούς με υπέρογκα ασφάλιστρα, δεν αποζημιώνει για τη συγκεκριμένη ζημιά».

Στη Ζίτσα

Στο πλαίσιο της πανελλαδικής μέρας δράσης των παραγωγών αμπελοοινικών προϊόντων, με αγροτικά μηχανήματα και τρακτέρ διαδήλωσαν και οι αμπελουργοί του δήμου Ζίτσας, που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία μετά από κάλεσμα του Αμπελουργικού τους Συλλόγου. Οι αμπελουργοί διεκδικούν την ουσιαστική αναπλήρωση του εισοδήματός τους από τις εκτεταμένες καταστροφές που προκάλεσε φέτος ο περονόσπορος, με αποτέλεσμα να χαθεί το 70% - 90% της συμβατικής παραγωγής, ενώ η καταστροφή είναι ολοκληρωτική στις βιολογικές καλλιέργειες. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και αγροτοκτηνοτρόφοι του δήμου Ζίτσας διεκδικώντας κατώτατες εγγυημένες τιμές και άλλα μέτρα προστασίας του εισοδήματος και της παραγωγής τους.

Παρευρέθηκε ο Νίκος Εξαρχος, βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΚΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, καθώς και η Σπυριδούλα Δαρδάνη, εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» του δήμου Ζίτσας.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Κώστα Κατσάνου, προέδρου του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ζίτσας.

Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον Ηλία Αγόρο, πρόεδρο του Αμπελουργικού Συλλόγου Ζίτσας, που κατήγγειλε ότι ενώ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης γνωρίζει την έκταση της καταστροφής, επιμένει ακόμη και σήμερα ότι «δεν αποζημιώνεται ο περονόσπορος». Αντίστοιχα ο ΕΛΓΑ προωθεί αποζημιώσεις για όσους δήλωσαν καταστροφές από χαλάζι και καύσωνα στα 100 με 150 ευρώ το στρέμμα, χρήματα που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος για τα ραντίσματα στα οποία προχώρησαν οι αμπελουργοί το προηγούμενο διάστημα.

Στη συνέχεια τόνισε ότι ο Αγροτικός Σύλλογος διεκδικεί από την κυβέρνηση για τη φετινή χρονιά, μόνο για την κάλυψη του κόστους παραγωγής αποζημίωση στα 720 ευρώ ανά στρέμμα αμπελιού, υπογραμμίζοντας ότι το αίτημα αυτό τεκμηριώνεται από μελέτες που έγιναν από συλλόγους και αγροτικούς συνεταιρισμούς και είναι στη διάθεση του υπουργείου. Παράλληλα αναφέρθηκε στη μείωση κατά 50% με 60% των ενισχύσεων από τη βασική εξισωτική ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ 2021-2027, υπογραμμίζοντας ότι το αγροτοκτηνοτροφικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν αποδέχεται τη μείωση αυτή, αφού είναι χρήματα των βιοπαλαιστών αγροτών.

Η συγκέντρωση έκλεισε με χαιρετισμό του Νίκου Εξαρχου, που ανάμεσα στα άλλα τόνισε ότι η κυβέρνηση αρνείται την αποζημίωση των αμπελουργών από τον περονόσπορο, την ώρα που με τον νέο αντιλαϊκό προϋπολογισμό διασφαλίζει προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο, διατηρεί τη φοροασυλία σε τράπεζες και εφοπλιστές, δηλαδή «ματώνει» ο λαός για τα συμφέροντα μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων. Στη συνέχεια υπενθύμισε την κατάθεση της πρόσφατης πρότασης νόμου του ΚΚΕ για τη «φορολογία μη μισθωτών και μέτρα για την ανακούφιση των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και της υπαίθρου», καλώντας τους αμπελουργούς να δυναμώσουν την πάλη τους για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, ενάντια στο νέο υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στην Ημαθία

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με τα αγροτικά τους μηχανήματα πραγματοποίησαν την Κυριακή και οι αγρότες στο Λουτρό Ημαθίας, αναδεικνύοντας τα οξυμένα προβλήματα που έχουν προκύψει από τους φετινούς παγετούς και τη χαλαζόπτωση.

Κατήγγειλαν ότι παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν προεκλογικά από βουλευτές της Ημαθίας για προκαταβολές μέχρι τον Αύγουστο του 2023, δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση μέχρι σήμερα.

Διεκδικούν: Αμεση κοινοποίηση και πληρωμή εκτιμήσεων ζημιάς του παγετού και της χαλαζόπτωσης του 2023. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνονται οι καλλιέργειες και από άλλα ζημιογόνα αίτια (π.χ. βροχόπτωση, ακαρπία), λόγω κλιματικής αλλαγής.

Ξεκίνησαν να βγαίνουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών της Καρδίτσας

Τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών άρχισαν να βγάζουν από την Κυριακή οι αγρότες της Καρδίτσας, τονίζοντας ότι ο αγώνας που δίνουν αφορά την επιβίωσή τους, καθώς 3 μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, δεν έχουν παρθεί ουσιαστικά μέτρα στήριξης και τα προβλήματά τους μεγαλώνουν.

Σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «αρκετοί πλημμυροπαθείς δεν έχουν πάρει ακόμα έστω τα 6.600 ευρώ που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, όπως και τα 2.000 και 4.000 ευρώ σε αγρότες και κτηνοτρόφους για τις ζημιές σε πάγιο κεφάλαιο, μένουν σε ακατάλληλα σπίτια. Οσο για τις προκαταβολές του ΕΛΓΑ που κατατέθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων, αφήνουν την πικρή γεύση της αδικίας σε πολλούς συναδέλφους. Το χειρότερο όμως είναι ότι το ΦΕΚ της 6ης Νοεμβρίου για τις αποζημιώσεις αποκαλύπτει ότι η τελική τιμή των αποζημιώσεων στους πληγέντες είναι πολύ μικρή και απέχει πάρα πολύ από αυτό που ζητάμε ως αγροτικό κίνημα».

Σε δηλώσεις του ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, σημείωσε: «Καλούμε τις επόμενες μέρες να βγουν κι άλλα τρακτέρ στις πλατείες. Αν οι πλατείες των χωριών βουλιάξουν, θα έχουμε σίγουρα κέρδη, όπως έχει αποδειχθεί και παλιότερα. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να επιτρέψουμε την ερήμωση της Καρδίτσας και της Θεσσαλίας. Είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε να παραμείνουμε στον τόπο μας, να παραμείνει η ύπαιθρος ζωντανή».

Συνεχίζονται οι συντονισμένες πολύμορφες δράσεις

Στο μεταξύ, σε όλη τη χώρα συνεδριάζουν αυτές τις μέρες Διοικητικά Συμβούλια Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, συζητώντας τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες και τη συμμετοχή στην πανελλαδική σύσκεψη στις 10 Δεκέμβρη.

Ταυτόχρονα προετοιμάζονται οι συντονισμένες κινητοποιήσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί μιας σειράς προϊόντων. Στο πλαίσιο αυτό, την Τετάρτη 13 Δεκέμβρη κινητοποιούνται οι παραγωγοί μήλων - κάστανων - αμυγδάλων - κερασιών - καρυδιών και μέχρι στιγμής έχουν οριστεί κινητοποιήσεις σε Αγιά, Ελασσόνα και Αρτα.


Στις 7 Δεκέμβρη οι κινητοποιήσεις των ελαιοπαραγωγών

Κάλεσμα στους βιοπαλαιστές ελαιοπαραγωγούς ολόκληρης της χώρας να συμμετάσχουν μαζικά, την Πέμπτη 7 Δεκέμβρη, στις κινητοποιήσεις έξω από τα διοικητήρια των Περιφερειών και να υπερασπιστούν το εισόδημα και τη ζωή τους απευθύνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Ηδη, αγροτικοί σύλλογοι και ομοσπονδίες από διάφορες περιοχές της χώρας έχουν προαναγγείλει τις κινητοποιήσεις τους για εκείνη τη μέρα, ενώ η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καλεί σε μαζική συμμετοχή, προβάλλοντας διεκδικήσεις υπεράσπισης του εισοδήματος:

-- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από την ακαρπία στην ελιά για όλους τους ελαιοπαραγωγούς σε όλες τις περιοχές που υπάρχει το πρόβλημα, με 200 ευρώ/στρέμμα.

-- Να παρθούν τα αναγκαία μέτρα και να δοθεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση από το κράτος και τις Περιφέρειες για τη δακοκτονία.

-- Να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, να χρηματοδοτηθεί επαρκώς από το κράτος ώστε να καλύπτει το σύνολο της ζημιάς στο 100% από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους, όπως και την ακαρπία. Να αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές και στο φυτικό κεφάλαιο.

Κινητοποίηση από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας στη Λαμία

Σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης στη Λαμία, την Πέμπτη 7 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ., στο διοικητήριο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (λεωφόρος Καλυβίων), καλεί αγροτικούς συλλόγους και βιοπαλαιστές ελαιοκαλλιεργητές η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας.

Στο κάλεσμά της σημειώνει ότι η καλλιεργητική περίοδος που πέρασε αποτελεί τη χειρότερη των τελευταίων ετών για τους βιοπαλαιστές αγρότες. Τονίζει παράλληλα ότι στην κινητοποίηση της Πέμπτης εκτός από τα ζητήματα που αφορούν την επιβίωση των βιοπαλαιστών ελαιοπαραγωγών θα τεθούν προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνολικότερα οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, καθώς και θέματα που έχουν να κάνουν με την υλοποίηση αναγκαίων έργων υποδομής για τον αγροτικό τομέα, αλλά και αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας.

  • Στον Βόλο, κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ. στην Περιφερειακή Διοίκηση Μαγνησίας (πρώην Νομαρχία). Στη Μυτιλήνη, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία του ΙΚΑ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ