ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /28
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Η νότια Γάζα στο επίκεντρο της νέας φάσης της σφαγής από τον ισραηλινό στρατό

Ξανά θάνατος και διωγμός για πάνω από 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιους εκτοπισμένους από τον βορρά

Θρήνος μετά τις δολοφονικές επιθέσεις στην νότια πόλη Χαν Γιούνις

Copyright 2023 The Associated

Θρήνος μετά τις δολοφονικές επιθέσεις στην νότια πόλη Χαν Γιούνις
Σε νέα φάση της σφαγής στη Λωρίδα της Γάζας, με τη συμπλήρωση 60 ημερών από την έναρξή της, προχώρησε από χθες ο ισραηλινός κατοχικός στρατός, κλιμακώνοντας τους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιθέσεις στη νότια Γάζα, όπου μαζί με τους κατοίκους της περιοχής έχουν εκτοπιστεί πάνω από 1 εκατομμύριο κάτοικοι του βορρά, από τους συνολικά 1,9 εκατ. εκτοπισμένους Παλαιστίνιους της Γάζας.

Σ' αυτούς τους δύο μήνες των ισραηλινών επιθέσεων οι νεκροί Παλαιστίνιοι έφτασαν τους 16.248, μεταξύ τους 7.112 παιδιά και 4.885 γυναίκες, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται 7.500 αγνοούμενοι, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων καταπλακώθηκαν από ερείπια και θάφτηκαν ζωντανοί.

Ο νέος απολογισμός θυμάτων από το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας αναφέρει επίσης πάνω από 43.616 τραυματίες.

«Κατά τη διάρκεια της επίθεσης στη Γάζα οι ισραηλινές δυνάμεις έριξαν πάνω από 50.000 τόνους εκρηκτικών σε σπίτια αμάχων, νοσοκομεία, σχολεία και άλλα ιδρύματα, με αποτέλεσμα την πλήρη καταστροφή 52.000 οικιστικών μονάδων, 69 σχολείων, 121 κυβερνητικών κτιρίων και 100 τζαμιών», αναφέρουν οι παλαιστινιακές αρχές.

Σφοδρές μάχες στη νότια πόλη Χαν Γιούνις

Με τις πλάτες των ΗΠΑ - ΕΕ, που εξακολουθούν να μιλούν περί «δικαιώματος αυτοάμυνας» του κράτους - δολοφόνου, με την Ουάσιγκτον μάλιστα να «βλέπει» μέτρα ...«ελαχιστοποίησης των απωλειών αμάχων» (!), οι φονικές ισραηλινές επιθέσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας ρίχνουν πλέον το βάρος στο νότιο τμήμα της, χτυπώντας σχολεία, πολυκατοικίες και νοσοκομεία.

Ο Ισραηλινός αντιστράτηγος Χ. Χαλεβί, αρχηγός του επιτελείου του κατοχικού στρατού, δήλωσε χθες ότι οι δυνάμεις του «περικυκλώνουν τώρα και την πόλη Χαν Γιούνις» στη νότια Γάζα, προσθέτοντας πως αφού «εξασφαλίστηκαν» πολλά «προπύργια» της Χαμάς στη βόρεια Γάζα, τώρα επιχειρούν «κατά των προπυργίων της στον νότο».

Σφοδρές μάχες διαδραματίζονταν στο κέντρο της Χαν Γιούνις, σπρώχνοντας χιλιάδες αμάχους σε πλήρη απόγνωση, καθώς δεν έχουν πού να βρουν καταφύγιο από τα ισραηλινά πυρά.

Ο στρατηγός Γ. Φίνκελμαν, διοικητής της Νότιας Διοίκησης, επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για την «πιο σφοδρή μέρα» από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα, στις 27 Οκτώβρη.

Οι χερσαίες ισραηλινές επιθέσεις συνδυάζονται με νέες δολοφονικές αεροπορικές επιδρομές. Ισοπεδωτικοί βομβαρδισμοί ήταν αυτοί σε συγκρότημα κατοικιών στο Ντέιρ Αλ Μπαλάχ της κεντρικής Λωρίδας της Γάζας, που προκάλεσαν τον θάνατο 45 ανθρώπων (ανάμεσά τους μικρών παιδιών και εφήβων), με τις σορούς να μεταφέρονται στο Νοσοκομείο «Σουχάντα Αλ Ασκα».

Πιο «δύσκολο στρατιωτικά» στάδιο, λέει το Ισραήλ

45 νεκρούς και πλήθος τραυματίες προκάλεσαν οι επιδρομές σε σπίτια στο Ντέιρ Αλ Μπαλάχ

Copyright 2023 The Associated

45 νεκρούς και πλήθος τραυματίες προκάλεσαν οι επιδρομές σε σπίτια στο Ντέιρ Αλ Μπαλάχ
Ο Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Εϊλόν Λεβί, ανέφερε ότι αυτό το «δεύτερο στάδιο» θα είναι «δύσκολο στρατιωτικά», ενώ, επιχειρώντας να απαντήσει στους σχετικούς «αστερίσκους» που εμφανίζονται να θέτουν οι ΗΠΑ, όπως και στην εντεινόμενη κατακραυγή από τους λαούς του κόσμου για τη σφαγή, ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ θα είναι «ανοιχτό σε μια εποικοδομητική άποψη» για τη μείωση των πληγμάτων σε βάρος αμάχων, «εφόσον συμβαδίζει με τον στόχο», που είναι η καταστροφή της Χαμάς.

Ο δε Ρ. Χεκτ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, έδωσε νέο ρεσιτάλ εμπαιγμού των Παλαιστίνιων αμάχων, καλώντας τους ανθρώπους που εδώ και δύο μήνες στερούνται τρόφιμα, καθαρό νερό, ασφαλές καταφύγιο, ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα και τηλεπικοινωνίες ...να μπουν στο ίντερνετ (που δεν έχουν ξανά από προχθές Δευτέρα, λόγω νέας κατάρρευσης των τηλεπικοινωνιών) και να ενημερωθούν από τις αναρτήσεις του στρατού στην πλατφόρμα Χ και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ή από τα φυλλάδια που πετούν τα ισραηλινά αεροπλάνα, για τις «ακριβείς οδηγίες» εκκένωσης περιοχών της νότιας Γάζας.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κανένα ασφαλές καταφύγιο από τους δολοφονικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

ΠΟΥ: Δεν υπάρχει πουθενά ασφάλεια για τους αμάχους

Η Παλαιστίνια υπουργός Υγείας, Μάι Αλ Κάιλα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, δήλωσε ότι οι αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα έχουν πλήξει πλήθος υποδομών Υγείας και νοσοκομεία, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν θέσει υπό κράτηση 30 υγειονομικούς, ενώ και οι όποιες υγειονομικές υπηρεσίες έχουν απομείνει είναι σε κατάσταση «καταστροφής».

Ανέφερε πως στο νότιο τμήμα του θύλακα, όπου το Ισραήλ έχει επικεντρώσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις, μόνο 5 νοσοκομεία λειτουργούν κι αυτά με μεγάλα προβλήματα, με μόλις 1.300 κλίνες να λειτουργούν.

Ο δε Ρ. Πέπερκορν, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, διέψευσε ότι υπάρχουν «ασφαλείς ζώνες» για τους αμάχους της Γάζας, επισημαίνοντας πως η κατάσταση στην περιοχή επιδεινώνεται πλέον «ώρα με την ώρα». «Οι βομβαρδισμοί εντείνονται παντού, και στις νότιες περιοχές, όπως η πόλη Χαν Γιούνις ή ακόμη και η Ράφα», είπε στους δημοσιογράφους από τη Γάζα.

Ανέφερε ακόμα ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνει στη Γάζα είναι «πάρα πολύ μικρή» και ότι ο ΠΟΥ ανησυχεί ιδιαίτερα για το πόσο ευάλωτο είναι το σύστημα Υγείας στον πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα. «Θέλω να το τονίσω αυτό, βλέπουμε μια αυξανόμενη ανθρωπιστική καταστροφή», υπογράμμισε.

Ο Πέπερκορν δήλωσε ότι ο ΠΟΥ συμμορφώνεται με την εντολή του Ισραήλ να μεταφερθούν οι ιατροφαρμακευτικές προμήθειές του από αποθηκευτικούς χώρους στη Χαν Γιούνις. Ακόμα, ότι ο ΠΟΥ έχει ενημερωθεί πως η περιοχή «θα γίνει, το πιθανότερο, χώρος ενεργών μαχών τις επόμενες μέρες».

Νωρίτερα ο ΠΟΥ είχε καταγγείλει τον ισραηλινό στρατό ότι του ζητήθηκε να αδειάσει τις αποθήκες με ιατροφαρμακευτικά είδη και βοήθεια στη νότια Γάζα, καθώς οι επικείμενες χερσαίες επιχειρήσεις «θα κάνουν αδύνατη τη χρήση τους»... Το Ισραήλ εμφανίστηκε να διαψεύδει την καταγγελία.

Νέες επιθέσεις στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια

Παράλληλα με τις επιθέσεις στη νότια Γάζα, το μεσημέρι εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι κλιμακώθηκαν οι επιθέσεις κομάντος στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος έχει βρεθεί επανειλημμένα στο στόχαστρο των δολοφονικών ισραηλινών επιδρομών.

Για να δικαιολογήσει τις νέες επιθέσεις, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού υποστήριξε ότι βρέθηκαν «ρουκέτες, όπλα, εξοπλισμός για συλλογή πληροφοριών» και ότι η Αεροπορία έπληξε την επίλεκτη ομάδα μαχητών της Χαμάς, Nukhba, σε συνδυασμό με ρίψη πυρών από θαλάσσης.

Αλλος στρατιωτικός αξιωματούχος, λίγο μετά, ανακοίνωσε τον θάνατο άλλων 7 Ισραηλινών στρατιωτών, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων του κατοχικού στρατού σε τουλάχιστον 82 από την έναρξη των χερσαίων επιθέσεων στις 27 Οκτώβρη.

Ισραήλ: «Εξαιρετικά θετική» η αναλογία των σκοτωμένων αμάχων!

Πληροφορίες της «Washington Post» ανέφεραν ότι οι μαχητές της Χαμάς που σκοτώθηκαν στους δύο μήνες συγκρούσεων είναι τουλάχιστον 5.000 σε σύνολο περίπου 30.000 ενόπλων.

Τη Δευτέρα το πρακτορείο ειδήσεων AFP, επικαλούμενο ενημέρωση από Ισραηλινούς ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους, ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός πιστεύει πως οι άμαχοι που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς είναι διπλάσιοι από τους νεκρούς μαχητές της Χαμάς.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Τζ. Κονρίκους, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του CNN δήλωσε ότι «μπορώ να επιβεβαιώσω την αναφορά», ενώ επαναλαμβάνοντας την ισραηλινή προπαγάνδα περί «αμάχων που χρησιμοποιεί ως ανθρώπινες ασπίδες» η Χαμάς, υπερηφανεύτηκε κυνικά πως «αυτή η αναλογία είναι εξαιρετικά θετική και ίσως μοναδική στον κόσμο»!

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, η Διεθνής Αμνηστία αποκάλυψε χθες ότι αμερικανικά πυρομαχικά που χρησιμοποιήθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε δύο σπίτια αμάχων στην περιοχή Ουάντι Γάζα στις 13 Οκτώβρη είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 19 παιδιών, 14 γυναικών και 10 ανδρών.

«Αμερικανικά πυρομαχικά χρησιμοποιούνται από τον ισραηλινό στρατό σε παράνομες επιθέσεις με τρομερές συνέπειες για τους αμάχους (...) Τα αμερικανικά όπλα διευκόλυναν τις μαζικές δολοφονίες πολυμελών οικογενειών», είπε η Αγνκες Καλαμάρντ, γγ της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ

Παράλληλα με την κλιμάκωση των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού, η Χαμάς εντείνει τα αντίποινα για το αιματοκύλισμα της Γάζας, διαψεύδοντας και με αυτόν τον τρόπο τις «πανηγυρικές» δηλώσεις από την ισραηλινή κυβέρνηση για την πορεία της σύγκρουσης.

Ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν χθες το μεσημέρι ότι ρουκέτες έπεσαν σε πολυκατοικία στο Ασκελόν του νότιου Ισραήλ, προκαλώντας υλικές ζημιές αλλά και τον τραυματισμό αρκετών ατόμων.

Νωρίτερα είχαν ηχήσει οι σειρήνες προειδοποίησης και σε άλλες πόλεις του Ισραήλ, μεταξύ τους και στο Τελ Αβίβ.

Μέτρα ενάντια στην επίθεση του Ισραήλ ζητούν χώρες του Κόλπου

«Βαθιά ανησυχία» για την απροκάλυπτη επίθεση του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων και την «ένταση βίαιων ενεργειών και βομβαρδισμών αμάχων αδιακρίτως» στη Λωρίδα της Γάζας εκφράζει σε χθεσινή ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, μετά τη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποίησε στην Ντόχα.

Καταδικάζονται ακόμα ο βίαιος εκτοπισμός αμάχων της Γάζας, η καταστροφή υποδομών του θύλακα και οι παραβιάσεις του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου.

Κατά την ομιλία του στη Σύνοδο ο εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, ζήτησε την ανάληψη δράσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να αναγκάσει το Ισραήλ να επιστρέψει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα.

«Είναι ντροπή η διεθνής κοινότητα να επιτρέπει αυτό το ειδεχθές έγκλημα που γίνεται εδώ και δύο μήνες, στη διάρκεια του οποίου συνεχίζεται συστηματική και σκόπιμη δολοφονία αθώων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών», ανέφερε.

Ο ίδιος τόνισε πως συνεργάζεται και με τις δύο εμπόλεμες πλευρές για να αποκαταστήσει μία συμφωνία εκεχειρίας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι αυτές δεν μπορούν να αντικαταστήσουν μία «πλήρη κατάπαυση πυρός». Πρόσθεσε πως οι τραγωδίες αυτές «θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν το Ισραήλ είχε αναγνωρίσει το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν το δικό τους κράτος».

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, συμμετέχοντας στη Σύνοδο, κάλεσε τη «διεθνή κοινότητα» να σταματήσει την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα προτού «ο πόλεμος επεκταθεί, γίνει περιφερειακός και συμπεριλάβει τη Συρία». Κατήγγειλε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου ότι «διακυβεύει την ασφάλεια και το μέλλον όλης της περιοχής για να παρατείνει ο ίδιος τον πολιτικό του βίο». Επανέλαβε ότι οι εξελίξεις στην περιοχή αναδεικνύουν το κρίσιμο ζήτημα της ίδρυσης «κυρίαρχου, ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ» και επανέφερε στο προσκήνιο την πρότασή του η Τουρκία να αναλάβει στην Παλαιστίνη ρόλο «εγγυήτριας δύναμης» με άλλες χώρες της περιοχής.

Σε ένα τέτοιο φόντο, πάντως, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου, δήλωσε χθες το βράδυ ότι «μετά τον πόλεμο η Γάζα πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθεί και καμία διεθνής δύναμη δεν μπορεί να είναι υπεύθυνη γι' αυτό».

Επίσκεψη του Πούτιν σε ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία

Νωρίτερα ο Ιρανός ΥΠΕΞ Χ. Αμίρ Αμπντολαχιάν, συμμετέχοντας σε περιφερειακό φόρουμ στη Μόσχα, κάλεσε τη «διεθνή κοινότητα» να επιβάλει εμπάργκο στα ισραηλινά προϊόντα και να αναγορεύσει το Ισραήλ «υπεύθυνο» για τα εγκλήματα που διαπράττει στη Λωρίδα της Γάζας.

Ζήτησε επίσης ενεργειακό εμπάργκο κατά του Ισραήλ και απαίτησε να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου το «ισραηλινό καθεστώς» σε διεθνή δικαστήρια.

Επίσης χθες επιβεβαιώθηκε το ταξίδι του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν σήμερα σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία.

Αύριο Πέμπτη ο Πούτιν θα υποδεχτεί στη Μόσχα τον Ιρανό ομόλογό του, Ε. Ραϊσί, και αναμένεται να συζητήσουν «διμερή θέματα, ανάμεσά τους τις οικονομικές σχέσεις, καθώς επίσης περιφερειακά και διεθνή θέματα» - όπως η κατάσταση στη Γάζα - «που θα βρίσκονται στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης αυτής της μονοήμερης επίσκεψης».

Περιοδεία Αμερικανών διπλωματών σε Αίγυπτο και Κόλπο

Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για την Υεμένη, Τιμ Λέντερκινγκ, ξεκίνησε χθες περιοδεία σε χώρες του Κόλπου, προκειμένου να συνεχίσει το παζάρι για τερματισμό του πολέμου στην Υεμένη, στο φόντο της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Λέντερκινγκ θα συνεχίσει «την εντατική διπλωματία» και τον «περιφερειακό συντονισμό κινήσεων στην κατεύθυνση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν», επισημαίνοντας ότι «μια ευρύτερη σύρραξη στη Μέση Ανατολή δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ, ούτε εκείνα των περιφερειακών εταίρων τους, που υποστηρίζουν μια διαρκή ειρήνη στην Υεμένη».

Παράλληλα, χθες η επικεφαλής της αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID), Σαμάνθα Πάουερ, έφτασε στη Χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο, όπου ανακοίνωσε βοήθεια ύψους 21 εκατ. δολαρίων για τους Παλαιστίνιους, την ώρα που το Πεντάγωνο και οι αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες εφοδιάζουν με όπλα το Ισραήλ για να εντείνει τη σφαγή των κατοίκων της Γάζας και η Ουάσιγκτον καλύπτει το μακελειό.

Γαλλικές κυρώσεις κατά της Χαμάς

Η κυβέρνηση της Γαλλίας πραγματοποιεί σήμερα στο Παρίσι «διεθνή ανθρωπιστική σύνοδο» για τη Γάζα, σε συνέχεια εκείνης που έκανε στις 9 Νοέμβρη, παρουσία ξένων ηγετών.

Χθες διέταξε το πάγωμα, για έξι μήνες, των περιουσιακών στοιχείων του επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα, Γ. Σινουάρ, ο οποίος θεωρείται ο αρχιτέκτονας της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

Την ίδια μέρα η σουηδική πτέρυγα του κινήματος «Παρασκευές για το Μέλλον» (Fridays for Future), της Γκρέτα Τούνμπεργκ, επιβεβαίωσε την υποστήριξή της στον παλαιστινιακό λαό με νέο άρθρο που δημοσιεύτηκε σε δύο εφημερίδες, προς απάντηση στις επικρίσεις που δέχτηκε επειδή δεν ευθυγραμμίστηκε με την προπαγάνδα του Ισραήλ στον πόλεμο της Γάζας.

Η πρόεδρος της γερμανικής πτέρυγας του κινήματος, Λουίζα Νοϊμπάουερ, διαχώρισε τη θέση της από τα σχόλια αυτά, λέγοντας ότι «απογοητεύτηκε που η Γκρέτα Τούνμπεργκ δεν είχε τίποτα συγκεκριμένο να πει για τους Εβραίους - θύματα της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου».

ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Νέες φονικές εισβολές του κατοχικού στρατού

Καθημερινά συνεχίζονται οι αιματηρές εισβολές του ισραηλινού κατοχικού στρατού στη Δυτική Οχθη.

Χτες πριν το χάραμα πραγματοποιήθηκε άλλη μία τρομοκρατική εισβολή στην πόλη Τζενίν, με δεκάδες άρματα μάχης, μπουλντόζες και τη χρήση ελεύθερων σκοπευτών του στρατού στις ταράτσες διαφόρων κτιρίων της πόλης. Στις συγκρούσεις που ακολούθησαν την εισβολή του κατοχικού στρατού τραυματίστηκαν πολλοί άμαχοι.

Η εισβολή στην Τζενίν επαναλήφθηκε και το απόγευμα, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον τριών ατόμων, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα που μεταφέρθηκε με μεγάλη δυσκολία στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση, επειδή οι Ισραηλινοί στρατιώτες εμπόδισαν την πρόσβαση των ασθενοφόρων και έκαναν ελέγχους σε όσους πλησίαζαν την περιοχή.

Παράλληλα στην Καλάντια, οι Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν έναν 25χρονο Παλαιστίνιο στη διάρκεια επιχείρησης.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, από την αρχή του 2023 οι Ισραηλινοί στρατιώτες και έποικοι έχουν δολοφονήσει 468 Παλαιστίνιους.

Από αυτούς οι 260 σκοτώθηκαν μέσα στους δύο τελευταίους μήνες και πάνω από 3.500 άλλοι τραυματίστηκαν.

Κροκοδείλια δάκρυα και «κυρώσεις» από τις ΗΠΑ

Τις βίαιες επιθέσεις Εβραίων εποίκων κατά Παλαιστίνιων αμάχων στη Δυτική Οχθη καταδίκασε χτες βράδυ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντ. Μπλίνκεν, ανακοινώνοντας σχετικές κυρώσεις, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση Μπάιντεν εξακολουθεί να κάνει «πλάτες» στη σφαγή στη Γάζα και στη διαιώνιση της κατοχής.

Ο Μπλίνκεν ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν την έκδοση βίζας σε «όποιον αναμειγνύεται στην υπονόμευση της ειρήνης, της ασφάλειας ή της σταθερότητας στη Δυτική Οχθη» ή αναλαμβάνει δράσεις «που περιορίζουν την πρόσβαση αμάχων σε απαραίτητες και βασικές υπηρεσίες». Πρόσθεσε δε πως το Ισραήλ «δεν κάνει αρκετά» για να σταματήσει η βία στη Δυτική Οχθη.

Στην πραγματικότητα βέβαια, όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν έργο μόνο των Εβραίων εποίκων, αλλά επίσημη πολιτική εδώ και δεκαετίες του ίδιου του ισραηλινού κράτους, το οποίο στηρίζουν οι ΗΠΑ.

Τα δε κροκοδείλια δάκρυα όπως και τέτοιες κινήσεις από την πλευρά της Ουάσιγκτον σχετίζονται άμεσα με την προσπάθεια να υπηρετηθούν ταυτόχρονα τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων σε αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, εν μέσω σφοδρού ανταγωνισμού με δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ρωσία.

ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Νεκρός Λιβανέζος στρατιώτης από ισραηλινά πυρά

Νέα επικίνδυνη κλιμάκωση των εχθροπραξιών στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου καταγράφηκε χτες, καθώς ισραηλινά πυρά σκότωσαν έναν Λιβανέζο στρατιώτη και τραυμάτισαν άλλους 3 στην περιοχή Ουνταϊσίχ του νότιου Λιβάνου.

Είναι ο πρώτος θάνατος Λιβανέζου στρατιώτη που σημειώνεται αφότου ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες στα σύνορα των δύο χωρών στις 8 Οκτώβρη, ανάμεσα στη λιβανέζικη Χεζμπολάχ και τον ισραηλινό στρατό.

Εκτοτε, κατά τις ανταλλαγές πυρών ή τις ισραηλινές επιθέσεις σκοτώθηκαν 109 Λιβανέζοι, εκ των οποίων 77 μαχητές της Χεζμπολάχ και 14 άμαχοι.

Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός είχε υποστηρίξει ότι χτύπησε «στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο» δίχως να ξεκαθαριστεί άμεσα εάν σε αυτούς τους στόχους συμπεριλαμβάνονταν και οι Λιβανέζοι στρατιώτες.

Παράλληλα, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε χτες ότι έβαλε κατά θέσεων του ισραηλινού στρατού στις περιοχές των Μπαγιάντ Μπλίντα, Ντάιρα, Τζαλ αλ Αλάμ και του φυλακίου Ζεμπντίν στα κατεχόμενα αγροκτήματα Σεμπάα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ