ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /28
ΥΓΕΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ
Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο που διαλύει και ιδιωτικοποιεί τις δομές

Οι θέσεις των εργαζομένων και το κάλεσμα πάλης μεταφέρθηκαν στη χτεσινή συνάντηση με τον Δ. Κουτσούμπα

Από τη συνάντηση με τον Δημήτρη Κουτσούμπα
Από τη συνάντηση με τον Δημήτρη Κουτσούμπα
Επί ποδός πολέμου βρίσκονται οι οικογένειες και οι εργαζόμενοι στο πεδίο της Απεξάρτησης ενάντια στο προωθούμενο νομοσχέδιο με το οποίο επιδεινώνεται η ήδη άθλια κατάσταση, καταργώντας όλα τα εγκεκριμένα θεραπευτικά προγράμματα, προβλέποντας τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα, του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ), που απέχει από τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν και κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε χτες η Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογενειών του ΚΕΘΕΑ με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό, διαμηνύοντας στην κυβέρνηση να μην τολμήσει να καταθέσει το νομοσχέδιο που μετατρέπει τα προγράμματα σε πιάτσες διακίνησης ναρκωτικών και το κράτος σε νόμιμο ντίλερ, πριμοδοτεί τη συντήρηση της χρήσης και ιδιωτικοποιεί την Απεξάρτηση.

Στόχος της συνάντησης ήταν να τεθούν στο τραπέζι όλες οι παράμετροι του προβλήματος, να διευρυνθεί η συμμετοχή στην πάλη με ακόμα περισσότερες δυνάμεις εργαζομένων, νέες εφεδρείες να μπουν στον αγώνα για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά. Τέλος, όπως ενημερώθηκε η Ομοσπονδία, άμεσα πρόκειται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην αίθουσα της Βουλής, με πρωτοβουλία της ΚΟ του Κόμματος προκειμένου να ακουστούν και οι θέσεις της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας, η οποία εκπροσωπεί 14 Συλλόγους Οικογένειας των θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ.

Προδιαγεγραμμένο το έγκλημα

«Εχουμε βρεθεί στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ, στους χώρους δουλειάς, σε διάφορες δράσεις. Γνωρίζουμε τις πάγιες θέσεις του ΚΚΕ για την τοξικοεξάρτηση. Δεν εμμένουμε στη σημερινή υπάρχουσα κατάσταση. Λείπει προσωπικό από τα προγράμματα, πολλές θέσεις καλύπτονται από εθελοντές και "ελαστικές" εργασιακές σχέσεις. Αλλά για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν μπαίνουμε στη συζήτηση. Δεν υπάρχει κάτι να διαπραγματευτούμε. Απαιτούμε την απόσυρσή του», σημείωσε ο Μάκης Σίμος, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Σε έναν από τους διαχρονικούς σχεδιασμούς όλων των κυβερνήσεων, τη συγχώνευση των «στεγνών» προγραμμάτων με τα προγράμματα υποκατάστασης σε βάρος των πρώτων, τη διάλυση της δομής όλων των προγραμμάτων και το διάπλατο άνοιγμα στον ιδιωτικό τομέα, αναφέρθηκε ο Παντελής Ξυπολητάς, γγ της Ομοσπονδίας, υπογραμμίζοντας το έγκλημα που επιχειρείται σε πάνω από 140 προγράμματα του ΚΕΘΕΑ σε όλη την Ελλάδα (θεραπευτικά, συμβουλευτικοί σταθμοί, street work κ.ά.), τη διαρκή υποχρηματοδότηση του Κέντρου, την ανάγκη στελέχωσης με μόνιμο προσωπικό καθώς «ένας θεραπευτής χρειάζεται τουλάχιστον ένα χρόνο εκπαίδευση και δεν μπορείς να τον προσλαμβάνεις με ΕΣΠΑ ή οχτάμηνη σύμβαση». Οπως υπογράμμισε, η Ομοσπονδία έχει επικοινωνήσει το θέμα με όλους τους δήμους και τις Περιφέρειες, «που προχωρούν σε ομόφωνα ψηφίσματα κατά του νομοσχεδίου».

«Το ποσοστό επιτυχίας του ΚΕΘΕΑ στην απεξάρτηση από ναρκωτικά ανέρχεται σε 70%, όταν στο εξωτερικό τα αντίστοιχα προγράμματα δεν ξεπερνούν το 30% αποτελεσματικότητας. Γιατί στο ΚΕΘΕΑ η οικογένεια είναι μαζί με τον χρήστη, θεραπεύεται κι εκείνη μαζί του. Στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει αναφορά στην οικογένεια. Αντ' αυτού προπαγανδίζουν τον "λειτουργικό χρήστη", δηλαδή τη συντήρηση της χρήσης με υποκατάστατα, σε καταστολή. Εάν περάσει αυτό το νομοσχέδιο δεν θα υπάρχει πόρτα να χτυπήσει ούτε ο εξαρτημένος, ούτε ο γονιός θα έχει μια αγκαλιά», τόνισε ο Ευάγγελος Τζινάκης, εκ μέρους της Ομοσπονδίας.

«Ο γιος μου είναι 14 χρόνια απεξαρτημένος. Από το 2007 που είμαι στο ΚΕΘΕΑ είδαμε το προσωπικό να λιγοστεύει χρόνο με τον χρόνο και το πρόβλημα των ναρκωτικών να απλώνεται. Είδαμε τον ΣΥΡΙΖΑ να νομιμοποιεί τη χρήση κάνναβης και ακούσαμε το ΠΑΣΟΚ να μιλάει για γλάστρες κάνναβης στα μπαλκόνια. Είναι η συνέχεια της ίδιας πολιτικής που θα καταστρέψει το δικαίωμα των παιδιών που στραβοπάτησαν κάποια στιγμή στη δεύτερη ευκαιρία», σημείωσε η Αννα Λεωτσάκου.

«Τρεις φορές κατεβήκαμε στον δρόμο και κανένα κανάλι δεν μας έδωσε βήμα, σαν να μην υπάρχουμε. Κι όμως υπάρχουμε. Πήγαμε σέρνοντας στην πόρτα του ΚΕΘΕΑ ζητώντας βοήθεια. Αν καταργηθούν αυτά τα προγράμματα τι θα γίνει; Είμαι εδώ ως μάνα και ανησυχώ για όλα τα παιδιά. Κάτι πρέπει να γίνει», επισήμανε η Γραμματική Γκουγκούμη.

Παράλληλα αναδείχθηκε η ανάγκη για τη δημιουργία «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων για εφήβους σε όλη τη χώρα, καθώς σήμερα λειτουργούν μόνο 3, όλα στην Αθήνα «κι έρχονται παιδιά 14 χρόνων που είναι ήδη 2 και 3 χρόνια στη χρήση, ξεκινούν από τα 10 έτη». Οπως κατήγγειλαν, στα ζωτικής σημασίας αιτήματα της Ομοσπονδίας, οι απαντήσεις των αρμοδίων κάνουν λόγο για «ουτοπίες»...


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Το ΚΚΕ θα αντιπαλέψει το χτύπημα της δημόσιας και δωρεάν απεξάρτησης

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό, με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Παναγιώτης Κατηφές, υπεύθυνος του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ Κατά των Ναρκωτικών. Στην αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας συμμετείχαν ο Μάκης Σίμος, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο Παντελής Ξυπολυτάς, γενικός γραμματέας, ο Τάσος Καζατζίδης, ταμίας, η Γραμματική Γκουγκούμη και η Αννα Λεουτσάκου, μέλη του ΔΣ.

Στη συνάντηση η αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ ενημέρωσε τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στον χώρο της απεξάρτησης (βλ. θέμα δίπλα), θέτοντας την ανησυχία της για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, η οποία με σχετικό νομοσχέδιο προετοιμάζει τη συνένωση όλων των προγραμμάτων της απεξάρτησης σε έναν κοινό Οργανισμό, τον ΕΟΠΑΕ, καταργώντας το ΚΕΘΕΑ, συγχωνεύοντάς το με τον ΟΚΑΝΑ, αλλοιώνοντας έτσι τη θεραπευτική φιλοσοφία των προγραμμάτων και υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα. Οι εκπρόσωποι της αντιπροσωπείας αναφέρθηκαν στη χρόνια υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του ΚΕΘΕΑ, αλλά και ανέδειξαν την αποτελεσματικότητα των «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων, ενώ εξέφρασαν την αντίθεση της Ομοσπονδίας στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης της ΝΔ και στον ΕΟΠΑΕ ζητώντας την απόσυρση του σχετικού νομοσχεδίου.

Από τη μεριά του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενημέρωσε για τις πάγιες θέσεις του ΚΚΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις, τονίζοντας ιδιαίτερα την αντίθεση του ΚΚΕ για τον ΕΟΠΑΕ, εξέλιξη που είναι άρτια δεμένη με τη στρατηγική της ΕΕ για τα ναρκωτικά στη λογική «κόστους - οφέλους», πολιτική η οποία συνεχίζει την υποβάθμιση των προγραμμάτων, την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση, και έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε χαρακτηριστικά πως «το ζήτημα που συζητάμε είναι κρίσιμο κι από αυτή τη σκοπιά δεν μπορούμε να δεχτούμε μοιρολατρικά όλη αυτή την ιστορία που λέει "τι να κάνουμε, αυτό συμβαίνει στη σύγχρονη εποχή". Φυσικά, έχουμε πλήρη συνείδηση ότι η τοξικοεξάρτηση είναι στο DNA αυτού του σάπιου και διεφθαρμένου συστήματος. Το καλλιεργεί, το υποθάλπει, διακινεί το ίδιο το σύστημα, αλλά δεν μπορούμε να επαναπαυτούμε και να πούμε "ο γέγονε γέγονε" ή ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε περισσότερο. Πρέπει να δυναμώσουμε αυτή την πάλη και εμείς αυτό το θεωρούμε ως δικό μας καθήκον, γι' αυτό είμαστε και σε ετοιμότητα, ώστε το νέο νομοσχέδιο να αποσυρθεί, δηλαδή να μην κατατεθεί καν».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε επίσης ότι το ΚΚΕ θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις στη Βουλή, στην Ευρωβουλή, στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, αλλά κυρίως στους φορείς του κινήματος και στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα, ώστε η αντίθεση στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης να γίνει υπόθεση όλου του λαού. Το ΚΚΕ θα σταθεί με πρωτοβουλίες απέναντι στον ΕΟΠΑΕ, διεκδικώντας όχι μόνο την απόσυρση του νομοσχεδίου, αλλά και τη συνέχιση της λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ, όλων των Προγραμμάτων Απεξάρτησης των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, τη συνέχεια λειτουργίας με Ενιαίο Θεσμικό Πλαίσιο των Κέντρων Πρόληψης, τη δημιουργία νέων προγραμμάτων για όλες τις μορφές εξάρτησης σε όλη την επικράτεια και τη στελέχωση όλων των προγραμμάτων και δομών πρόληψης και απεξάρτησης με όλο το απαιτούμενο μόνιμο επιστημονικό προσωπικό, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από το κράτος. Θα αντιπαλέψει την είσοδο ιδιωτών και ΜΚΟ στον χώρο της πρόληψης και της απεξάρτησης και το χτύπημα της δημόσιας και δωρεάν απεξάρτησης, που μπαίνει στο στόχαστρο με τους νέους σχεδιασμούς της κυβέρνησης της ΝΔ.


Αυτήν την Κυριακή το ανοιχτό συνέδριο για την «αντιμετώπιση της εξάρτησης στην Ελλάδα»

Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (αίθουσα Μελίνα Μερκούρη) από τις 9 π.μ. μέχρι τις 6 μ.μ.

Ανοιχτό συνέδριο την Κυριακή 10 Δεκέμβρη στην αίθουσα «Μελίνα Μερκουρη» του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας διοργανώνουν επιστήμονες και συλλογικότητες από όλο το πεδίο πρόληψης και θεραπευτικής αντιμετώπισης των εξαρτήσεων.

Θέμα του συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί από τις 9 π.μ. μέχρι τις 6 μ.μ., είναι «H αντιμετώπιση της εξάρτησης στην Ελλάδα: Χθες, σήμερα, αύριο».

Το συνέδριο επιχειρεί να ανοίξει έναν ευρύ επιστημονικό, πολιτικό και κοινωνικό διάλογο για το θέμα των εξαρτήσεων στην Ελλάδα σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή, που συμπίπτει με την εξαγγελία του υπουργείου Υγείας για σαρωτικές αλλαγές με κατάργηση όλων των εγκεκριμένων (ν. 4139/2013) φορέων και προγραμμάτων πρόληψης και θεραπείας, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις των επιστημόνων πρώτης γραμμής, των ληπτών υπηρεσιών και της κοινωνίας.

Το συνέδριο θα καλύψει τις ακόλουθες θεματικές:

  • Η πρόληψη και η θεραπευτική αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στο κατώφλι της απορρύθμισης: Κείμενο - κάλεσμα για συσπείρωση.
  • Μείωση της βλάβης: Ανάπτυξη υπηρεσιών και νέες προκλήσεις.
  • Η θεραπεία των εξαρτήσεων από ψυχοδραστικές ουσίες: Μπροστά στην πολυπλοκότητα.
  • Ο κοινός στόχος της ένταξης: Θεμελιώδεις αρχές, νέες τάσεις και ανάγκες.
  • Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση σε διαρκή αναζήτηση και η αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στο στόχαστρο.
  • Εξάρτηση από το αλκοόλ και άλλοι εθισμοί της συμπεριφοράς.
  • Πρόληψη και παρέμβαση στην εφηβεία.
  • Τέχνη, αθλητισμός, κοινωνικές δράσεις, δικτύωση και συνέργειες: Καλές πρακτικές και προοπτικές.
  • Συμπεράσματα - διακήρυξη του συνεδρίου.

Οι διοργανωτές απευθύνουν ανοιχτή πρόκληση συμμετοχής σε επιστήμονες, ερευνητές, εργαζόμενους και λήπτες υπηρεσιών από τον χώρο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, της Ψυχικής Υγείας και της Κοινωνικής Φροντίδας, σε επιστημονικές ενώσεις, σε χαράσσοντες πολιτική και σε κάθε ενδιαφερόμενο/η.

Το ανοιχτό συνέδριο συνδιοργανώνεται από επιστημονικό προσωπικό των φορέων πρόληψης και απεξάρτησης, την Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ (ΟΣΟΚΕΘΕΑ), τον Σύλλογο Γονέων και Φίλων «Διάπλους», τον Σύλλογο Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ και το Σωματείο Εργαζομένων Κέντρων Πρόληψης. Συμμετέχουν επίσης ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής και το Σωματείο Εργαζομένων Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ