ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Χόρτασε» «ασφάλεια και σταθερότητα» ο χανιώτικος λαός από τους τραμπούκους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς

Νέα αίσχη από τους μακελάρηδες του αεροπλανοφόρου «Ford», που επικαλούνταν και από πάνω την ασυλία που απολαμβάνουν!

«

Χόρτασε» πάλι «ασφάλεια» και «σταθερότητα» ο χανιώτικος λαός τις προηγούμενες μέρες, με τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς που ξεμπάρκαραν από το πλήρωμα του αεροπλανοφόρου «USS Gerald R. Ford» να προχωράνε σε νέα αίσχη, με τραμπουκισμούς και επεισόδια στην πόλη των Χανίων.

Το βράδυ του Σαββάτου τα καλόπαιδα των ΗΠΑ έφτασαν να επιτεθούν σε δύο ανήλικες μαθήτριες, χαστουκίζοντας και γρονθοκοπώντας τες, ενώ σε λιγότερο από 24 ώρες υπήρξε και δεύτερο περιστατικό, που δημοσιεύτηκε χθες το πρωί στον τοπικό Τύπο. Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της Δευτέρας ένας ακόμα Αμερικανός ναύτης, που κυκλοφορούσε μεθυσμένος, σύμφωνα με δημοσιεύματα μπήκε σε μπαρ της παλιάς πόλης και άρχισε να ενοχλεί νεαρούς που απολάμβαναν το ποτό τους: Μια παρέα φοιτητών και ένα ζευγάρι. Στη συνέχεια, στην οδό Κανεβάρο, φέρεται ότι επιτέθηκε σε έναν νεαρό και έναν φοιτητή από την παρέα που λίγη ώρα πριν ήταν στο μπαρ. Αποκαλυπτικά στο μεταξύ είναι και όσα αποτυπώνονται σε βίντεο, με τον ναύτη να αντιστέκεται στους αστυνομικούς οι οποίοι τον προσήγαγαν μετά τις καταγγελίες, επικαλούμενος την ασυλία που απολαμβάνουν οι Αμερικανοί! Χαρακτηριστικά φώναζε: «Θα πάτε φυλακή... Εσείς θα πάτε φυλακή... Θέλω να μιλήσω με το ΝΑΤΟ, δεν έχετε δικαίωμα να με συλλάβετε».

Επικαλούνταν δηλαδή τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και με βάση τις οποίες αυτά τα περιστατικά - και ακόμα σοβαρότερα - παραμένουν ατιμώρητα από τη χώρα μας. Το άθλιο αυτό καθεστώς ισχύει επί δεκαετίες. Η τελευταία φορά που επεκτάθηκε ήταν στις αρχές του 2020, όταν κυρώθηκε στη Βουλή το λεγόμενο «Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ». Πρόκειται για τη νέα διμερή Στρατιωτική Συμφωνία, που μετέτρεψε ακόμα περισσότερο τη χώρα σε ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών δολοφόνων. Μαζί με εκείνο το «Πρωτόκολλο» ψηφίστηκε και η Συμφωνία που είχε κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προηγουμένως με τις ΗΠΑ για την επέκταση της ετεροδικίας, η οποία περιλαμβάνει τις δυνάμεις των ΗΠΑ, πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό στην Ελλάδα, καθώς και τα εξαρτώμενα μέλη.

ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ: Ο λαός της πόλης να απαντήσει δυναμώνοντας την πάλη

Για τα περιστατικά αυτά η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Η μετατροπή της πόλης και της χώρας ολόκληρης σε ορμητήριο των δολοφόνων, αλλά και σε μέρος αναψυχής τους, μόνο την ασφάλεια και την προστασία του χανιώτικου λαού δεν εξασφαλίζει. Η νεολαία, ο χανιώτικος λαός συνολικά, όμως, έχει πείρα. Δεν θα επιτρέψει να κυριαρχούν ο φόβος και η τρομοκρατία κάθε φορά που τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα αράζουν στη Σούδα.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της ΝΔ, που μαζί με τις προηγούμενες και το σύνολο των υπόλοιπων αστικών κομμάτων έχουν αλυσοδέσει τη χώρα στο άρμα του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών, έχουν μετατρέψει τελικά την πόλη μας σε "Τρούμπα", απαιτώντας την ανοχή και τη συνενοχή μας στο όνομα των ματωμένων δολαρίων τους. Καλούμε τον χανιώτικο λαό να δώσει αποστομωτική απάντηση δυναμώνοντας την πάλη: Για να φύγουν οι φονιάδες των λαών από τα Χανιά και όλη τη χώρα. Για να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι βάσεις του θανάτου στη χώρα. Για απεμπλοκή της χώρας από τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Για να σταματήσει κάθε στήριξη στο κράτος - δολοφόνο Ισραήλ. Για να εκφραστεί ακόμα πιο πλατιά και αποφασιστικά η αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό, και να δικαιωθεί το δίκαιο αίτημα για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Επιτροπή Ειρήνης Χανίων: Να φύγουν τώρα οι δολοφόνοι των λαών από την πόλη μας!

Σε δική της ανακοίνωση καταγγελίας η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων επισημαίνει: «Την ώρα που η πόλη μας, ολόκληρη η Ελλάδα σείεται από τις διαδηλώσεις χιλιάδων λαού που απαιτεί να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα και να μην έχει καμία εμπλοκή η χώρα μας σε αυτό το μακελειό, αυτήν ακριβώς την ώρα κατέπλευσε στη Σούδα το αεροπλανοφόρο "USS Gerald R. Ford" για αναψυχή των Αμερικανών στρατιωτικών του! Και πριν περάσει ούτε ένα 24ωρο από την παραμονή τους εδώ, αφού πρώτα απαγορεύτηκε στους κατοίκους της πόλης η χρήση της οδού Πλουμιδάκη, μεθυσμένοι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί στρατιώτες επιτέθηκαν σε δύο 15χρονα κορίτσια, με χαστούκια και μπουνιές, στην περιοχή του Ενετικού Λιμανιού των Χανίων! Και δεν είναι η πρώτη φορά! Οποτε κι αν βρεθούν εδώ για την αναψυχή τους, το ένα περιστατικό διαδέχεται το άλλο, με τους μεθυσμένους στρατιώτες να επιτίθενται σε περαστικούς, να αλωνίζουν στις γειτονιές μας βρίζοντας και προκαλώντας, να αντιμετωπίζουν με περιφρόνηση τον τόπο μας και τους ανθρώπους μας!».

«Καλούμε τον χανιώτικο λαό να δώσει τη δική του απάντηση σε όλα αυτά, μέσα από τον αγώνα του για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το μακέλεμα του παλαιστινιακού λαού, να ξηλωθούν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις του θανάτου από τη Σούδα και τη χώρα μας γενικότερα, να ξεκουμπιστούν οι φονιάδες των λαών από την πόλη μας!», καταλήγει η ανακοίνωση της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Χωμένη μέχρι τα μπούνια στα ΝΑΤΟικά σχέδια σε Ουκρανία και Μ. Ανατολή

Τη διαβεβαίωση ότι η ελληνική κυβέρνηση «θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική, τεχνική, αμυντική και ανθρωπιστική υποστήριξη στην Ουκρανία» έδωσε ο υφυπουργός Αμυνας Γ. Κεφαλογιάννης, μιλώντας χθες σε συζήτηση που οργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ, και θέμα «Από την Ουκρανία στη Μέση Ανατολή: Επιπτώσεις στην ασφάλεια της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής».

Και πώς αλλιώς, εφόσον η κυβέρνηση από την έναρξη της σύγκρουσης στη Μαύρη Θάλασσα έχει στείλει στην κυβέρνηση του Κιέβου χιλιάδες τόνους στρατιωτικού εξοπλισμού, πυραύλους και εκτοξευτές «Stinger», ρουκέτες, πυρομαχικά πυροβολικού, φυσίγγια, καθώς και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP. Επίσης «υποστηρίζει» την Αποστολή Στρατιωτικής Βοήθειας της ΕΕ (EUMAM) στην Ουκρανία, συμμετέχοντας ενεργά στην εκπαίδευση των ουκρανικών στρατευμάτων και παρέχοντας έμπειρους στρατιωτικούς εκπαιδευτές σε διάφορους τομείς, όπως οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων, άρματα μάχης «Leopard» κ.ά., ενώ στον σχεδιασμό είναι η αποστολή και εκπαιδευτών πιλότων στο Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης F-16 στη Ρουμανία, για τέτοια μαχητικά που παραχωρούνται στην κυβέρνηση Ζελένσκι. Παραπέρα, η Αλεξανδρούπολη αναδείχθηκε σε σημαντικότατο κόμβο διεκπεραίωσης πολεμικού υλικού του ΝΑΤΟ προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. Για όλα αυτά αναμένεται να ενημερώσει σήμερα το πρωί τη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης.

Ο Γ. Κεφαλογιάννης δεν περιορίστηκε στο Ουκρανικό, αλλά έπιασε και το Παλαιστινιακό, σχετικά με το οποίο τόνισε ότι η κυβέρνηση «δηλώνει παρούσα σε όλα τα μεγάλα ζητήματα της περιοχής», εκφράζοντας την πρεμούρα της ντόπιας αστικής τάξης να αναλάβει ακόμα πιο ενεργό ρόλο σε ιμπεριαλιστικά σχέδια και κόντρες. Επέμεινε άλλωστε - αναπαράγοντας το γνωστό ευρωατλαντικό αφήγημα, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τη σφαγή στην Παλαιστίνη - ότι «πρέπει να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην αυτοάμυνα ενός κράτους, εν προκειμένω του Ισραήλ». Παράλληλα, σήμερα ο Γ. Γεραπετρίτης θα συμμετάσχει διαδικτυακά σε διεθνή διάσκεψη που συγκαλείται από τη Γαλλία για την τύχη του άμαχου πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας, πίσω από την οποία κρύβονται και τα σχέδια για «ανθρωπιστικό» ξεριζωμό των Παλαιστινίων.

Ο Γ. Κεφαλογιάννης πρόσθεσε εξάλλου, στη ρότα υπηρέτησης αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής σχημάτων και λυκοφιλιών, ότι στην κυβέρνηση προσπαθούν «να διαδραματίσουμε ρόλο πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, σεβόμενοι τις στρατηγικού χαρακτήρα συμμαχίες μας με το Ισραήλ αλλά ταυτόχρονα και με σημαντικές αραβικές χώρες, όπως η Αίγυπτος, εν μέσω μιας αντικειμενικά πολύ περίπλοκης κατάστασης».

Αλλωστε, και στην πράξη ελληνικές φρεγάτες εντάχθηκαν σε ευρωατλαντικές αρμάδες (SNMG2 και UNIFIL) που αναπτύχθηκαν στα ανοιχτά της Γάζας και του Λιβάνου, ελληνική πυροβολαρχία έχει αναπτυχθεί στη Σαουδική Αραβία, προστατεύοντας κρίσιμες εκεί υποδομές από αεροπορικά χτυπήματα, επιπλέον ιπτάμενα μέσα των Αμερικανών (αεροσκάφη και ελικόπτερα) έφτασαν σε Σούδα, Ελευσίνα, Λάρισα και Νέα Αγχίαλο, ενώ η Σούδα «βούλιαξε» από πλοία του θανάτου που κατέπλεαν εκεί το ένα μετά το άλλο για ανεφοδιασμό και υποστήριξη, με πλέον τρανταχτό παράδειγμα το νεότερο και μεγαλύτερο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ, «USS Gerald R. Ford», που έδεσε στη Σούδα αυτές τις μέρες, προτού επιστρέψει στην περιοχή επιχειρησιακής του δράσης, στα ανοιχτά της Γάζας, στηρίζοντας τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού.

Με τέτοιες επιδόσεις στο «playbook» της εμπλοκής, ήταν μάλλον φυσιολογικά τα σχόλια του Lapsley Angus, βοηθού γενικού γραμματέα Αμυντικής Πολιτικής και Σχεδιασμού του ΝΑΤΟ (συμμετείχε στη συζήτηση μέσω βιντεοκλήσης), ότι η Ελλάδα είναι «ιστορική σύμμαχος για το ΝΑΤΟ», με εξέχουσα γεωπολιτική αξία. Αναγνώρισε δε ότι η Ελλάδα «έχει σημαντική συνεισφορά» στη Συμμαχία.

Ταυτόχρονα έστειλε σήμα ότι πρέπει «να είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε στις απειλές που αναδύονται από την ευρύτερη γειτονιά μας», αναφέροντας την αστάθεια στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, «που προκαλεί μεταναστευτικές ροές». «Χρειαζόμαστε περισσότερες συνεργασίες», τόνισε σε αυτό το πλαίσιο, «συνεργασίες και με άλλες χώρες της περιοχής».

Ενδεικτική άλλωστε ήταν η ανακοίνωση που έγινε στο πλαίσιο της διήμερης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) του ΝΑΤΟ την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη στις Βρυξέλλες, για τη σύσταση «Ομάδας Εμπειρογνωμόνων» που θα εξετάσει τις προκλήσεις ειδικά από τη «Νότια Γειτονιά του ΝΑΤΟ» και μάλιστα θα κληθεί να συντάξει σχετικές συστάσεις μέχρι την ερχόμενη άνοιξη. Αλλά και η ΕΕ, με αφορμή τη νέα κοινή έκθεση της Κομισιόν και του ύπατου εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, επανέλαβε ότι διατηρεί «στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία», με τα ανάλογα «ανταλλάγματα», φυσικά, σε βάρος των λαών της περιοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ