ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
«Σύμπραξη» προς το συμφέρον του ΝΑΤΟ ζητούν οι ΗΠΑ

Αύριο στην Αθήνα υπό την προεδρία των Μητσοτάκη - Ερντογάν το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας και Τουρκίας

INTIME NEWS

Συνέρχεται αύριο στην Αθήνα υπό την προεδρία των Μητσοτάκη - Ερντογάν το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας και Τουρκίας, σε έναν ακόμα γύρο ευρωατλαντικής κοπής διαβουλεύσεων με στόχο να προωθηθεί η συνεκμετάλλευση - συνδιαχείριση του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, προς όφελος επιχειρηματικών ομίλων και για την ισχυροποίηση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα υποδεχτεί στο Μέγαρο Μαξίμου στις 12.15 μ.μ. τον Ρ. Τ. Ερντογάν. Θα έχει προηγηθεί, στις 11.30 π.μ., συνάντηση του δεύτερου με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο (παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών και των διπλωματικών συμβούλων των δύο ηγετών), στη 1 μ.μ. θα γίνουν δηλώσεις στον Τύπο. Στη συνέχεια θα συνεδριάσει στο Μέγαρο Μαξίμου η Ολομέλεια του ΑΣΣ υπό τους Μητσοτάκη - Ερντογάν με τους συμμετέχοντες υπουργούς και υφυπουργούς (11 Ελληνες και 8 Τούρκους, με αντίστοιχες αρμοδιότητες), υπό τη μορφή γεύματος εργασίας. Θα έχουν προηγηθεί διμερείς συναντήσεις των συμμετεχόντων υπουργών. Δεν αποκλείεται να υπάρξει και κάποιο κοινό ανακοινωθέν, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ένα κλίμα βούλησης για συνέχιση του παζαριού.

Σημειωτέον, ο Ερντογάν έρχεται στις διαπραγματεύσεις με όλο το απαράδεκτο πλαίσιο διεκδικήσεων (αποστρατικοποίηση των νησιών, αμφισβήτηση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, επαναφορά της «Γαλάζιας Πατρίδας» και του «καζάν - καζάν» για «μοιρασιά» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο).

Διόλου τυχαία, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ στα θέματα που θα συζητήσουν οι δύο ηγέτες περιλαμβάνονται οι εξελίξεις στη Γάζα, ο λεγόμενος οδικός χάρτης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας για την υφαλοκρηπίδα. Κατά τις ίδιες πηγές, στη συνάντηση αναμένεται να τεθούν ζητήματα των μειονοτήτων των δύο χωρών, όπως και οι θέσεις τους για τα ενεργειακά ζητήματα της Ανατ. Μεσογείου. Σημειωτέον, μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί μετάβαση του Ερντογάν στη Θράκη, ωστόσο δεν αποκλείεται να συναντηθεί στην τουρκική πρεσβεία με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας.

Η ατζέντα ανοίγει και από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Χαρακτηριστικά, και χθες μιλώντας στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης έλεγε ότι «η διαφορά μας είναι μία. Ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Ομως υπάρχουν μια σειρά από σοβαρά θέματα, σημαντικά ζητήματα, τα οποία και είναι σημαντικό να συζητούνται. Και γενικότερα ο διάλογος, ως μια διαδικασία που προσπαθούμε να θωρακίσουμε και είναι καθήκον και των δύο πλευρών να τον προστατεύουν, είναι σημαντικός», βάζοντας στόχο «η 7η Δεκεμβρίου να μας οδηγεί σε σταθερά βήματα μπροστά».

Αλλωστε, ως στόχος των δύο αποστολών φέρεται το να υπογραφούν συμφωνίες που αφορούν το Προσφυγικό, τον Τουρισμό, την Οικονομία, την Υγεία, όπως η ανταλλαγή αξιωματικών του Λιμενικού, όπου θα βρίσκεται ένας Ελληνας στη Σμύρνη και ένας Τούρκος στη Λέσβο, και η ενίσχυση του Τουρισμού μέσω της κατάργησης της βίζας για ευκολότερη μετακίνηση Τούρκων επισκεπτών σε 7 ελληνικά νησιά (Ρόδο, Σάμο, Λέσβο, Χίο, Κω, Λέρο και Καστελόριζο). Σκέψη της ελληνικής πλευράς είναι και να υπάρξει ανταλλαγή τεχνογνωσίας στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, να δημιουργηθούν κοινά «summer camps», ώστε Ελληνες και Τούρκοι φοιτητές να περνάνε μέρος των διακοπών τους στην άλλη χώρα, και να γίνουν από κοινού αρχαιολογικές ανασκαφές. Ολα τους βήματα που υπολογίζεται ότι θα στρώσουν έδαφος για το παζάρι στα πιο βαριά, γεωστρατηγικά ζητήματα το επόμενο διάστημα.

Στο μεταξύ χτες η Τουρκία έθεσε ξανά θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, εκδίδοντας «αντι - NOTAM» για τις τρεις ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε προηγούμενα η Ελλάδα για ασκήσεις σε περιοχές ανατολικά της Καρπάθου και νότια της Ρόδου, μεταξύ Χίου και Σάμου και περιοχής βορειοδυτικά της Χίου. Η Τουρκία, εξέδωξε αντι-ΝΟΤΑΜ για τις ελληνικές ασκήσεις, υποστηρίζοντας πως παραβιάζουν τη Συνθήκη της Λωζάνης, καθώς γίνονται κοντά σε νησιά τα οποία «υπόκεινται σε καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης».

«Προσηλωμένες» στις διευθετήσεις οι ΗΠΑ

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ενθαρρύνουν την ηρεμία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ», επαναλαμβάνει η Ουάσιγκτον ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του ΑΣΣ στην Αθήνα.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν τις εποικοδομητικές επαφές μεταξύ των ΝΑΤΟικών συμμάχων Τουρκίας και Ελλάδας. Μας ενθαρρύνει η συνεδρίαση του επερχόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί αυτήν τη βδομάδα στην Αθήνα. ι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις διμερείς συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα ώστε η Ελλάδα και η Τουρκία να συνεργαστούν για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή». Αναφορικά με την πώληση μαχητικών F-16 που έχει ζητήσει η Τουρκία, ο Αμερικανός αρνήθηκε να επιβεβαιώσει αλλά και να διαψεύσει πληροφορίες ότι προχωρά η σχετική διαπραγμάτευση. Εσπευσε δε να τονίσει ότι οι ΗΠΑ «ανυπομονούν» να καλωσορίσουν τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατόν, επαναφέροντας ένα ακόμα θέμα που ιεραρχείται στο παζάρι με την Τουρκία, αναφορικά με τη συμβολή της στην ισχυροποίηση της λυκοσυμμαχίας.

«Τρέχουν» τα ενεργειακά σχέδια

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ «παραμένουν σταθερά προσηλωμένες στην περιφερειακή συνεργασία, ιδίως στον τομέα της Ενέργειας», όπως δήλωσε η βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών στο Γραφείο Ενέργειας Κίμπερλι Χάριγκτον, μιλώντας πριν λίγες μέρες σε συνέδριο για το φυσικό αέριο που έγινε στη Λεμεσό της Κύπρου. Η Χάριγκτον αναφέρθηκε εκτενώς σε σχήματα όπως ο διάλογος «3+1» μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας, Κύπρου και των ΗΠΑ, αλλά και το Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF), επιμένοντας ότι «η ενεργειακή σύμπραξη και η περιφερειακή ενεργειακή ολοκλήρωση είναι το κλειδί και πραγματικά κανένα μέρος δεν το ενσαρκώνει αυτό σε μεγαλύτερο βαθμό από την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας δε ότι έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος την τελευταία δεκαετία και ότι προσβλέπει σε ακόμα μεγαλύτερη. Αναφερόμενη ειδικά στην Κύπρο, είπε ότι η ανάπτυξη των φυσικών πόρων του νησιού θα ωφελήσει τόσο την ίδια όσο και συνολικά την περιοχή, για να καταλήξει ότι «ο θεμελιώδης στόχος των ΗΠΑ είναι η ενεργειακή ασφάλεια και η συνεργασία στην περιοχή».

Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου», από τη μεριά του ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Παπαναστασίου υπογράμμισε ότι η «μαγική λέξη» για την ανάπτυξη των φυσικών πόρων όλης της περιοχής είναι οι «συνέργειες» και συνεχίζοντας τόνισε ότι «σήμερα, με τη μικρότερη διάρκεια ζωής του φυσικού αερίου λόγω των στόχων για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καταλαβαίνουμε ότι οι συνέργειες είναι αυτό που πρέπει να αναζητούν οι επενδυτές». Παρουσιάζοντας το σχέδιο «Gas to Power», είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει την ανανεώσιμη Ενέργεια, η οποία θα μπορούσε να εξαχθεί μέσω του EuroAsia Interconnector (συνδέει Κύπρο, Ελλάδα, Ισραήλ). Μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι η Κύπρος δεν μπορεί να γίνει ενεργειακός κόμβος στην περιοχή, αφού δεν διαθέτει απαραίτητες υποδομές όπως άλλα γειτονικά κράτη, αναφέροντας ότι «με δεδομένο το ιστορικό τους, η Αίγυπτος και το Ισραήλ προηγούνται κατά πολύ σε πόρους φυσικού αερίου, και λόγω των υποδομών που ήδη χρησιμοποιούνται».

Στο συνέδριο μίλησε και ο Ουίσαμ Τσμπατ, μέλος του ΔΣ (και πρώην πρόεδρος) της Αρχής Πετρελαίου του Λιβάνου, εκφράζοντας ελπίδες για ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου αρκετών ώστε να αξιοποιηθούν εμπορικά, ενώ υπογράμμισε κι αυτός τον ρόλο που η Αίγυπτος μπορεί να παίξει ως ενεργειακός κόμβος στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο μεταξύ, οι όροι ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας στην Ενέργεια - και όχι μόνο - απασχόλησαν και τις επίσημες επαφές που είχε χτες ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, στην Αίγυπτο και αμέσως μετά στην Ιορδανία. Ανάμεσα σε άλλα απασχόλησε τις συζητήσεις και η πρόταση της Λευκωσίας για τη διάνοιξη «ανθρωπιστικού διαδρόμου» προς και από τη Γάζα, στο πλαίσιο ευρύτερων διεργασιών για την «επόμενη μέρα» στη Μέση Ανατολή.

Τέτοια σχέδια συζητιούνται εδώ και βδομάδες, ενώ η σφαγή στη Γάζα εντείνεται και ενώ διαρρέουν διάφορα «σενάρια» για τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα, με την ΕΕ και γενικά τη Δύση να διεκδικούν κι εκείνες πρωταγωνιστικό ρόλο στην επανεξέταση συνόρων και ισορροπιών στην περιοχή.




Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ