ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ»
Αναγκαίος και ρεαλιστικός ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης

Με μεγάλο ενδιαφέρον η εκδήλωση το απόγευμα του Σαββάτου, με θέμα «Oι οικονομικές εξελίξεις στο φόντο κλιμακούμενων πολεμικών συγκρούσεων»

Εκδήλωση για τις «οικονομικές εξελίξεις στο φόντο κλιμακούμενων πολεμικών συγκρούσεων» διοργάνωσε το απόγευμα του Σαββάτου, στην αίθουσα Πανηπειρωτικής, η «Πανεπιστημονική Οικονομολόγων», ενόψει και των εκλογών του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η Ελσα Ζαμπέτα, εκλεγμένη στην Κεντρική Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου και στέλεχος του ΚΚΕ, τονίζοντας τη σημασία «να κουβεντιάσουμε πλατιά με τον κόσμο φωτίζοντας την πραγματική αιτία των βασικών οικονομικών γεγονότων της περιόδου αλλά και του πολέμου που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στη γειτονιά μας».

Ενώ για τις επικείμενες εκλογές στο Επιμελητήριο ανέφερε πως το εκλογικό σώμα εκτιμάται να ξεπεράσει τους 55.000 ανθρώπους από τους 40.000 το 2019 και υπογράμμισε ότι «δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις να υπάρξει ηχηρή απάντηση και σε αυτές τις εκλογές να δυναμώσει το ρεύμα της αμφισβήτησης και του αγώνα. Να υπάρξει ηχηρή απάντηση στην κατεύθυνση που τρέχει με "χίλια" για την υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, για την υλοποίηση των νέων πιστοποιήσεων αλλά και προγραμμάτων κατάρτισης και πιστοποίησης που ενισχύουν την υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων».

«Η σημερινή εκδήλωση και γενικότερα οι δράσεις μας αυτή την περίοδο εξελίσσονται σε ένα ιδιαίτερα σύνθετο και μερικές φορές αντιφατικό περιβάλλον», επεσήμανε ο κεντρικός ομιλητής Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του Κόμματος.

Τόνισε ότι «βλέπουμε μια κλιμάκωση του πολέμου και μια οικονομική κρίση που ελλοχεύει. Στην πραγματικότητα, η ατμομηχανή της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκεται ήδη και τυπικά σε ύφεση δύο εξάμηνα με ΑΕΠ αρνητικό, ενώ στις ΗΠΑ η όλη συζήτηση είναι αν θα αντέξει το δημόσιο χρέος το 2024, φωτογραφίζοντας πως και εκεί η καπιταλιστική ανάπτυξη δεν τρέχει στα καλύτερά της».

Μιλώντας για το ενεργειακό κόστος, αναφέρθηκε στη «συμμετοχή της Ελλάδας ως σημαιοφόρος στο ΝΑΤΟ στον μεγάλο πόλεμο, στις μεγάλες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, από τη μια ενεργά ως στρατιωτική συμμετοχή, είτε με τη χρησιμοποίηση των ελληνικών βάσεων είτε και με την ίδια τη χρησιμοποίηση ενόπλων δυνάμεων της χώρας στη Γάζα τώρα ή στη Λιβύη αν πάμε και σε εκείνο το εκστρατευτικό σώμα, αλλά πάνω απ' όλα με το παιχνίδι των υδρογονανθράκων, το παιχνίδι της Ενέργειας και πώς η ελληνική αστική τάξη συμμετέχει ενεργά σε αυτό. Ολα αυτά συνιστούν και συγκροτούν έναν βασικό λόγο για την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα», μαζί και με την προώθηση της «απελευθέρωσης» Ενέργειας από το 2000, την τεράστια διείσδυση των πανάκριβων ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, την προώθηση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την «απελευθέρωση» της Ενέργειας.

Σημείωσε επίσης πως όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός και με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης προς τα λαϊκά στρώματα, ακόμα και με το φορολογικό νομοσχέδιο, «όλα αυτά δεν είναι επιμέρους πλευρές, επιμέρους συνθήκες. Είναι κάτι πολύ βαθύτερο. Είναι ενιαία πολιτική της αστικής τάξης σε ΗΠΑ, Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον καπιταλιστικό κόσμο, που έχει συγκεκριμένο άξονα, στόχο και προσανατολισμό, πώς θα διαχειριστεί την καπιταλιστική κρίση, τη μείωση της κερδοφορίας, πώς θα διαφυλάξει το ποσοστό κέρδους, πώς θα δημιουργήσει νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο, πώς θα φορτώσει την κρίση στα λαϊκά στρώματα».

Σημαιοφόρος της αντιλαϊκής πολιτικής το Οικονομικό Επιμελητήριο

Σε ό,τι αφορά το Οικονομικό Επιμελητήριο, είπε πως «πρέπει να δούμε πώς εκφράζεται αυτή η πολιτική στον δικό σας κλάδο ή στον δικό σας χώρο. Και εδώ ο ειδικός ρόλος που παίζουν σημαιοφόροι της αστικής πολιτικής, όπως το Οικονομικό Επιμελητήριο, είναι καταλυτικός, είναι ουσιαστικός, είναι σημαντικός. Βλέπουμε έναν σημαιοφόρο της αστικής πολιτικής, αυτό είναι το Οικονομικό Επιμελητήριο στον δικό σας κλάδο, ένας σύμβουλος του αστικού κράτους ο οποίος σε κάθε καμπή της αστικής πολιτικής εξηγεί γιατί η πολιτική αυτή πρέπει να προχωρήσει. Πρόκειται για εκείνο τον θεσμικό φορέα που έλεγε ότι είναι σωστά τα μνημόνια, ότι είναι σωστή η επεκτατική πολιτική μετά, ότι είναι σωστή η Ελλάδα 2.0, ότι είναι σωστός ο προϋπολογισμός τώρα που είναι στροφή σε μια περιοριστική πολιτική, ένας σύμβουλος λοιπόν, ο οποίος στόχο έχει να εξειδικεύσει, να εξηγήσει, βεβαίως να διαμορφώσει και καταλληλότερες συνθήκες για την ανάπτυξη του καπιταλισμού και του κεφαλαίου και με αυτόν τον τρόπο να συμβάλει μέσα στην καπιταλιστική ανάπτυξη. Αυτό είναι το Οικονομικό Επιμελητήριο».

Καταλήγοντας, κάλεσε τους παρευρισκόμενους «να αντισταθούμε, να οργανώσουμε την αντίστασή μας απέναντι στην επέλαση αυτής της πολιτικής σε όλα τα επίπεδα, να παλέψουμε μέσα από τις οργανωμένες δυνάμεις με ένα ταξικό χαρακτήρα και ταξικό πρόσημο, να αντισταθούμε στην κυρίαρχη πολιτική όπου και όπως και αν εκφράζεται. Να ισχυροποιήσουμε μέσα από αυτή την αντίσταση εκείνες τις δυνάμεις που αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει, γιατί συμβαίνει και τη δυνατότητα και την αναγκαιότητα ενός ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Αυτό είναι το καθήκον το οποίο ως ΚΚΕ βάζουμε σήμερα, αυτή είναι η ουσιαστική μάχη που βάζουμε και δίνουμε παντού σε όλα τα επίπεδα. Πώς θα προχωρήσει η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ που φωτίζει τις πραγματικές αιτίες της κρίσης, εξηγεί γιατί οι αιτίες αυτές είναι κοινές, ενιαίες παντού, φωτίζει τη δυνατότητα, την αναγκαιότητα, τη ρεαλιστικότητα ενός ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης».

Την Κυριακή οι εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου

Την Κυριακή 10 Δεκέμβρη πραγματοποιούνται οι εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου (ΟΕΕ) στο Ζάππειο και σε όλους τους νομούς της χώρας. Στις εκλογές μπορούν να ψηφίσουν όλα τα εγγεγραμμένα μέλη του, συμπεριλαμβανομένων των συνταξιούχων. Το ΟΕΕ παίζει καταλυτικό ρόλο στον σχεδιασμό της αστικής πολιτικής στην οικονομία και στην προώθησή της στους οικονομολόγους και γενικότερα.

Η «Πανεπιστημονική» καλεί εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους οικονομολόγους με την ψήφο τους να δώσουν ηχηρή απάντηση καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής και οργάνωσης της αντεπίθεσης. Και σε αυτές τις εκλογές να δυναμώσει το ρεύμα της αμφισβήτησης και του αγώνα απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο. Για περισσότερες πληροφορίες, www.dpko.gr, τηλ. επικοινωνίας 6944.454.813 και 6976.142.016.

Πολιτικές εκδηλώσεις Οργανώσεων του ΚΚΕ

Παρασκευή 8 Δεκέμβρη

Η Τομεακή Επιτροπή Ηρακλείου καλεί σε συγκέντρωση στις 8.30 μ.μ. στο κέντρο «Ανοδος» (Γάζι). Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και θα ακολουθήσει ρεμπέτικο - λαϊκό γλέντι.

Σάββατο 9 Δεκέμβρη

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων καλεί σε συγκέντρωση στις 8 μ.μ. στο κέντρο «Αλκυών». Θα μιλήσει ο Γ. Πρωτούλης και θα ακολουθήσει γλέντι.

Κυριακή 10 Δεκέμβρη

Οι Οργανώσεις Λάρισας καλούν σε εκδήλωση στη 1 μ.μ. στο κτήμα Δριστέλλα. Θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και θα ακολουθήσει γλέντι.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ 2ης ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ
Εκδρομή ιστορικής μνήμης στις φυλακές Ωρωπού

Εκδρομή ιστορικής μνήμης στις φυλακές Ωρωπού οργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης 2ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας (Γούβα - Νέος Κόσμος - Παγκράτι), την Κυριακή 10 Δεκέμβρη, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου. Στη συνέχεια θα γίνει επίσκεψη στο Πολιτιστικό Κέντρο - Μουσείο Γιάννη Σκαρίμπα, στη Χαλκίδα.

Η αναχώρηση θα γίνει στις 7.30 το πρωί από τη λεωφόρο Υμηττού, στο πλάι του Α' Νεκροταφείου. Συμμετοχές στα τηλέφωνα: 6945.902.688 - 6988.012.805

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τα πογκρόμ κατά αναπήρων και αμάχων

Εκδήλωση με θέμα «1943 - πογκρόμ των αναπήρων στα νοσοκομεία της Αθήνας, 2023 - πογκρόμ των αμάχων στα νοσοκομεία της Γάζας. Τα διαχρονικά εγκλήματα του ιμπεριαλισμού» πραγματοποιεί η Τομεακή Οργάνωση Υγείας - Πρόνοιας Αττικής του ΚΚΕ την Τετάρτη 20 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στο Πολυδύναμο Κέντρο του δήμου Αθηναίων (Πανόρμου 59).

Θα μιλήσει ο Στρατής Δουνιάς, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

ΕΣΗΕΑ
Επανάληψη ψηφοφορίας για εφορευτική επιτροπή στις 12 Δεκέμβρη

Σε επαναληπτική ψηφοφορία την Τρίτη 12 Δεκέμβρη (8 π.μ. - 5.06 μ.μ.) καλούνται οι δημοσιογράφοι - μέλη της ΕΣΗΕΑ για την ανάδειξη εφορευτικής επιτροπής που θα έχει την ευθύνη της διεξαγωγής των αρχαιρεσιών για το νέο ΔΣ.

Η επαναληπτική διαδικασία θα γίνει καθώς από τη χθεσινή ψηφοφορία κανένας υποψήφιος δεν συγκέντρωσε την καταστατική πλειοψηφία του 50%+1 των ψηφισάντων.

Χθες ψήφισαν 308 μέλη, ενώ η Βαρβάρα Γούτσου, η υποψήφια που στηρίζεται από τη «Δημοσιογραφική Συνεργασία», πήρε 101 ψήφους.

Για τη συμμετοχή των μελών στην ψηφοφορία είναι απαραίτητη η επίδειξη της θεωρημένης δημοσιογραφικής ταυτότητας μέλους της ΕΣΗΕΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ