ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Φτάνει πια με την ακρίβεια και τη φοροληστεία, αυξήσεις στο εισόδημα!

Συλλαλητήρια την Παρασκευή 15 Δεκέμβρη στην Αθήνα (7 μ.μ. Σύνταγμα), στη Θεσσαλονίκη (7 μ.μ., Αγαλμα Βενιζέλου) και άλλες πόλεις

Το συλλαλητήριο την Παρασκευή 15 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα, ενάντια στον νέο αντιλαϊκό προϋπολογισμό, ετοιμάζουν εργατικά σωματεία της Αττικής, διεκδικώντας να καταργηθούν οι αντιλαϊκοί φόροι και να δοθούν αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.

«Ο νέος αντιλαϊκός προϋπολογισμός πετσοκόβει για άλλη μια χρονιά το εισόδημά μας!», σημειώνουν στο κάλεσμά τους Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και σωματεία σε κλάδους και χώρους δουλειάς. Και θυμίζοντας το χαράτσωμα δίχως τέλος του λαού, τονίζουν ότι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν το 95% των φόρων και την ίδια στιγμή οι επιχειρηματικοί όμιλοι μόνο το 5%! «Η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα έφτασε 28,8%, στη στέγαση 18,7%. Ενώ όσο εμείς μειώνουμε συνεχώς την κατανάλωση των βασικών τροφίμων, οι εταιρείες Ενέργειας, των μεγάλων σούπερ μάρκετ θησαυρίζουν στην κυριολεξία, με κέρδη - ρεκόρ! Ως εδώ! Δεν πάει άλλο!», τονίζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Συγκεκριμένα, το κάλεσμα απευθύνουν: Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, τα Συνδικάτα Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων νομού Αττικής, Οικοδόμων Αθήνας, Φαρμάκου - Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής, Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, τα Σωματεία Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου και Χρηματοπιστωτικού Συστήματος Αττικής.

Με την κοινή τους ανακοίνωση καλούν όλες τις Ομοσπονδίες και τα σωματεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, τα Εργατικά Κέντρα, όλους τους εργαζόμενους της Αττικής να οργανώσουν τον αγώνα «για την αύξηση του εισοδήματός μας, ενάντια στη φοροληστεία και την ακρίβεια που το λεηλατούν, για να παρθούν τώρα μέτρα για την ενίσχυση των νοσοκομείων, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τεράστιες ευθύνες. Φορολογεί τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες για να τα δίνει στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα "ματωμένα" πλεονάσματα του προϋπολογισμού, δηλαδή για το ξεζούμισμα που έχουμε υποστεί. Για τη βαριά φορολογία που μας επιβάλλει. Οπως έκαναν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ την εποχή των μνημονίων, έτσι γίνεται και τώρα για το νέο υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης», υπογραμμίζουν. Στην ανακοίνωσή τους αναφέρονται ιδιαίτερα στο φορολογικό νομοσχέδιο που επιβαρύνει με νέους φόρους τους αυτοαπασχολούμενους, τονίζοντας την ανάγκη οι εργαζόμενοι και οι μικροί επαγγελματίες να δώσουν μαζί τη μάχη ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές που τσακίζουν καθημερινά το εισόδημα και τη ζωή τους.

Στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις

Σε συλλαλητήριο ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό καλούν εργατικά σωματεία και στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 15 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. «Να δώσουμε μαζική απάντηση των εργαζομένων ενάντια στην πολιτική της φτώχειας του λαού, να βροντοφωνάξουμε "ως εδώ! Δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε!"», σημειώνουν στο κάλεσμά τους η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, το ΣΕΤΕΠΕ, το ΣΕΤΗΠ και το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην Πάτρα το Εργατικό Κέντρο καλεί σε συγκέντρωση την Παρασκευή 15 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., έξω από τα γραφεία του, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Στα Γιάννενα το Εργατικό Κέντρο οργανώνει συλλαλητήριο την Τετάρτη 13 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., έξω από τα γραφεία του.

Μεγάλο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και διεκδίκησης οργανώνεται στην Χαλκίδα, την Πέμπτη 14 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Δικαστηρίων.

Στην Καβάλα σωματεία και μαζικοί φορείς έχουν αποφασίσει αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης ενάντια στην ακρίβεια και στον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα, τα σωματεία και οι φορείς οργανώνουν τις εξής δράσεις: Σήμερα, Πέμπτη, στις 6 μ.μ. κινητοποίηση αλληλεγγύης προς τον λαό της Παλαιστίνης στον πεζόδρομο μπροστά από την Τράπεζα της Ελλάδος. Τη Δευτέρα 11 Δεκέμβρη, στις 5.30 μ.μ., δρώμενο ενάντια στην ακρίβεια, στην κεντρική πλατεία. Την Τετάρτη 13 Δεκέμβρη, στις 5 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, συλλαλητήριο ενάντια στον κρατικό προϋπολογισμό.

Στην Καλαμάτα, σωματεία από τη Μεσσηνία οργανώνουν συλλαλητήριο την Παρασκευή 15 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία 23ης Μαρτίου.

Σύσκεψη από όλη τη Φωκίδα στην Αμφισσα

Σε κοινή σύσκεψη σωματείων και φορέων για τον συντονισμό και την οργάνωση του αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική καλεί το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας αύριο Παρασκευή 8 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ., στο ισόγειο του Εργατικού Κέντρου (Κοττορού 23) στην Αμφισσα.

ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Οχι στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης

Στα δικαστήρια συνδικαλίστρια για «συκοφαντική δυσφήμιση» μετά από μήνυση του πρώην προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ

Στις 15 Δεκέμβρη εκδικάζεται η υπόθεση της μήνυσης για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος της Ελένης Μπακιρλή, μέλους του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ, του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕΔΗΝ, από τον πρώην πρόεδρο του Σωματείου, Χ. Κοροξενό. Στο πλευρό της στέκονται εργατικά σωματεία και φορείς και καλούν σε συγκέντρωση στις 8.30 π.μ. έξω από τα δικαστήρια, απαιτώντας να αποσυρθεί η απαράδεκτη μήνυση.

Θυμίζουμε ότι ο Χ. Κοροξενός, χρησιμοποιώντας την ιδιότητα του προέδρου του Σωματείου, συναντήθηκε με το κόμμα «Ελληνες», τους γνωστούς μπροστινούς του καταδικασμένου και φυλακισμένου εγκληματία Κασιδιάρη. Πήγε εκεί για να ζητήσει υλική βοήθεια για τους υγειονομικούς που βρίσκονταν σε αναστολή. Στη συνάντηση αυτή, που έγινε γνωστή από δελτίο Τύπου του φασιστικού μορφώματος, με φωτογραφίες που το συνόδευαν και εμφάνιζαν τον μηνυτή χαμογελαστό δίπλα δίπλα στους φασίστες, ο ίδιος παρουσιαζόταν με την ιδιότητα του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ, χωρίς να υπάρχει ανάλογη απόφαση ή εξουσιοδότηση από το ΔΣ του Σωματείου, ούτε από την επιτροπή των εργαζομένων σε αναστολή, τους οποίους υποτίθεται ότι εκπροσωπούσε.

Για την απαράδεκτη αυτή στάση του τότε προέδρου του Σωματείου, ο συνδυασμός με τον οποίο εκλέγεται η Ελ. Μπακιρλή στο Σωματείο εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας την αγανάκτησή του για το «ξέπλυμα» στο φασιστικό μόρφωμα με την παρουσίασή του ως φιλανθρωπικής οργάνωσης.

Σε απάντηση στην παραπάνω ανακοίνωση, ο Χ. Κοροξενός δεν διαμαρτυρήθηκε απλά, δεν επέλεξε να απαντήσει συνδικαλιστικά, αλλά υπέβαλε μήνυση, ελπίζοντας ότι η δίκαιη κριτική που του ασκήθηκε για τους εναγκαλισμούς του με τα φασιστοειδή θα εκφυλιστεί σε «συκοφαντική δυσφήμιση».

«Πρόκειται για απαράδεκτη και επικίνδυνη πρακτική ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και εν γένει της πολιτικής κριτικής. Μάλιστα, γίνεται σε συνθήκες που η κυβέρνηση επιτίθεται στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και επιχειρεί με νόμους να ποινικοποιήσει τους λαϊκούς αγώνες», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις διεκδικούν
  • Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Να δυναμώσει η πάλη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα στους δημοσίους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους.
  • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην Ενέργεια καθώς και του ΦΠΑ στην Ενέργεια και σε όλα τα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως τα τρόφιμα.
  • Δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης καθώς και στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, όπως τα τρόφιμα.
  • Αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.
  • Καμία χρηματοδότηση - Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στο μακελειό των λαών στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία.
  • Αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, για την προστασία από φυσικές καταστροφές. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους αυτούς τους κρίσιμους τομείς.
  • Να σταματήσει, εδώ και τώρα, το αίσχος των πλειστηριασμών των λαϊκών κατοικιών και της μικρής επαγγελματικής στέγης.
  • Επιδότηση ενοικίου για εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά, τους φοιτητές και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.
ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ
Νεκρός εργάτης που καταπλακώθηκε από τοιχίο

Τη ζωή του έχασε χτες το πρωί ένας ακόμα εργάτης στο μεροκάματο, αυτήν τη φορά στο εργοτάξιο στην αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα. Ο εργαζόμενος τραυματίστηκε θανάσιμα κατά την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών όταν καταπλακώθηκε από τοιχίο. Ο εργάτης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Στο σημείο έσπευσαν αντιπροσωπείες της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, που με παρέμβασή τους στην Επιθεώρηση Εργασίας ζήτησαν να μεταβεί άμεσα κλιμάκιο για έλεγχο στον χώρο, απαίτηση που έγινε πράξη.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εργαζόμενου που έχασε τη ζωή του σε ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα. «Η εταιρεία DEMCON είχε την ευθύνη για την εκτέλεση των εργασιών κατεδάφισης. Από τα πρώτα στοιχεία καταγράφεται η απουσία εποπτικού ελέγχου από την εταιρεία. Επιβεβαιώνεται με τραγικό τρόπο για άλλη μια φορά ότι οι χώροι δουλειάς, ιδιαίτερα μετά την ένταση της οικοδομικής δραστηριότητας, έχουν γίνει παγίδες θανάτου για τους εργαζόμενους του κλάδου, με ευθύνη τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και διαχρονικά. Επιβεβαιώνεται με τραγικό τρόπο ότι το κυνήγι των χρονοδιαγραμμάτων με το ελάχιστο οικονομικό "κόστος" για τις εταιρείες, για να μεγαλώσουν τα κέρδη τους, σε συνδυασμό με τους λειψούς προληπτικούς ελέγχους λόγω έλλειψης προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής, αποτελούν την αιτία αυτών των εγκλημάτων», σημειώνει στην ανακοίνωσή του.

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να μπει φραγμός στην εργοδοτική αυθαιρεσία, ασκώντας πίεση σε κυβέρνηση και εργοδοσία», τονίζει το Συνδικάτο και καλεί τους οικοδόμους να έρχονται σε επαφή με τις δυνάμεις του όταν διαπιστώνουν έλλειψη των μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ