ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΕ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Οι καταστροφές ευκαιρία για να «τρέξουν» αντιλαϊκά σχέδια

Με τη συναίνεση των τοπικών αρχών η κυβέρνηση προωθεί την «ανασυγκρότηση» της περιοχής, με τα ίδια αντιλαϊκά εργαλεία που οδήγησαν στην τραγωδία

Στη Θεσσαλία βρέθηκε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, με στόχο την εμπέδωση των σχεδιασμών που εξυφαίνουν κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι για την «ανασυγκρότηση» της Θεσσαλίας μετά τις μεγάλες πλημμύρες και καταστροφές.

Αρχικά ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με δημάρχους και προέδρους Κοινοτήτων των παρακάρλιων περιοχών του νομού Λάρισας. Η συνάντηση έγινε στην 110 Πτέρυγα Μάχης και όχι στα χτυπημένα και εγκαταλελειμμένα χωριά της περιοχής, και συζητήθηκε σ' αυτήν «ο σχεδιασμός για την αποτελεσματική διαχείριση των υδάτων στη Θεσσαλία, με βάση τις τεχνικές και επιστημονικές εισηγήσεις», εννοώντας την έκθεση της ολλανδικής εταιρείας στην οποία ανατέθηκε η δημιουργία ενός «master plan» για την περιοχή.

Η έκθεση αυτή χαρακτηρίζεται από το γνωστό εγκληματικό κριτήριο του «κόστους - οφέλους» και γι' αυτόν τον λόγο απορρίπτεται η λύση των μεγάλων φραγμάτων, ενώ για τα παρακάρλια χωριά αναφέρεται ότι «μπορεί να πάρει 1,5 με 2 χρόνια για το νερό από την περιοχή της Κάρλας να απορροφηθεί μέσω της διόδου απορροής του και να εξατμιστεί - μεταφερθεί (...) Το πιο πιθανό σενάριο είναι οι παραγωγοί να πληρωθούν αποζημίωση, γιατί αυτό είναι πολύ μικρότερη δαπάνη από οποιοδήποτε είδος παρέμβασης».

Κι ενώ τρεις μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες οι πλημμυροπαθείς συνεχίζουν να βιώνουν την απουσία του κρατικού μηχανισμού, την εγκατάλειψη και το άθλιο παιχνίδι μετατόπισης των ευθυνών από την κυβέρνηση στην Περιφέρεια και τους δήμους, ο πρωθυπουργός αντέστρεψε την πραγματικότητα, ισχυριζόμενος ότι «η κυβέρνηση θα είναι εδώ όσο χρειάζεται».

Η πρόκληση είναι μεγάλη, καθώς υπάρχουν ακόμα νοικοκυριά και βιοπαλαιστές που δεν έχουν δει ούτε ευρώ αποζημίωση, χωριά έχουν ερημώσει και εκατοντάδες άνθρωποι μένουν μακριά από τα σπίτια τους, σε κοντέινερ, στον καταυλισμό στο Κουτσόχερο και αλλού, ενώ καθυστερεί η αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές, οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, σχολεία, Κέντρα Υγείας κ.λπ.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θριαμβολόγησε για «τις προκαταβολές που έχουν πιστωθεί έως τώρα για ζωική και φυτική παραγωγή και ανέρχονται σε 124 εκατομμύρια ευρώ», την ώρα που στο ΦΕΚ της 6ης Νοεμβρίου για τις αποζημιώσεις αποκαλύπτεται ότι η τελική τιμή των αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες είναι πολύ μικρή και απέχει πολύ από ό,τι ζητάει το αγροτικό κίνημα.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός μετέβη στην Καρδίτσα, όπου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του έργου ύδρευσης της ανατολικής πλευράς της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας από τη Λίμνη Σμοκόβου. Εκεί, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έργο, ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε ξανά για τον «Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, ο οποίος εγκρίθηκε ήδη από το υπουργικό συμβούλιο και προβλέπεται να νομοθετηθεί στις αρχές του επόμενου έτους».

Οι πανηγυρισμοί του όμως δεν μπορούν να κρύψουν ότι με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων υπάρχει μεγάλο υδατικό έλλειμμα στην περιοχή, με αποτέλεσμα οι αγρότες πολλές φορές να μην μπορούν να ποτίσουν τα χωράφια τους, ενώ και ο Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων παραπέμπει στην ευρωπαϊκή Οδηγία - πλαίσιο (2000/60/ΕΚ), που εντείνει την εμπορευματοποίηση του νερού και γίνεται καταλύτης για βαθύτερες αλλαγές στην αγροτική παραγωγή.

Να μη συναινέσει ο λαός

Σε ανακοίνωση για την επίσκεψη του πρωθυπουργού, η Τομεακή Επιτροπή Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ σχολιάζει τη συναίνεση που δείχνουν ο πρώην και ο νέος περιφερειάρχης, αλλά και οι δήμαρχοι Κιλελέρ, Αγιάς, Τεμπών, με την κυβέρνηση που αξιοποιεί τη μεγάλη καταστροφή ως «ευκαιρία», για να κλιμακωθεί η επίθεση στους βιοπαλαιστές αγρότες μέσα από αλλαγές στη χρήση γης και την αναδιάρθρωση καλλιεργειών.

Επίσης, για να προωθηθεί η περαιτέρω εμπορευματοποίηση του νερού (κάτι που βρίσκεται στα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης) με συνέπεια την αυξημένη τιμολόγησή του, ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα και τη λαϊκή κατανάλωση, τα επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο της «πράσινης μετάβασης», που τα πληρώνει ακριβά ο λαός στα τιμολόγια του ρεύματος.

Το ΚΚΕ καλεί τον λαό «να μην εφησυχάσει, να μη δείξει εμπιστοσύνη στο κράτος που τον έπνιξε, αλλά και να μην απογοητευτεί, να μη συμβιβαστεί με την κατάσταση που βιώνει και κυρίως να μη συναινέσει! Οπως τις μέρες της καταστροφής ο λαός βρήκε αποκούμπι στη μεγάλη αλληλεγγύη, που ξεμπρόστιασε την επιλεκτική ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού, έτσι και τώρα, για να σταθεί στα πόδια του, για να συνεχίσει να ζει και να παράγει στον τόπο του, δεν έχει να στηριχθεί πουθενά αλλού παρά μόνο στην οργανωμένη πάλη του, διεκδικώντας 100% αποζημίωση για τις καταστροφές, γρήγορη και πλήρη αποκατάσταση της περιουσίας του, ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία με χρηματοδότηση όλων των αναγκαίων υποδομών από το κράτος».

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
Να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη

Την Τρίτη 12 Δεκέμβρη, στις 5.30 μ.μ. στη Βουλή

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, για να μην ξεχαστεί το έγκλημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς και να καταγγελθεί η κρατική κωλυσιεργία στη διερεύνηση και την απόδοση των ευθυνών, διοργανώνουν συγγενείς των θυμάτων, με τη στήριξη σωματείων και φορέων, την Τρίτη 12 Δεκέμβρη, στις 5.30 μ.μ. έξω από τη Βουλή. Καλέσματα συμμετοχής απευθύνουν μέχρι τώρα ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής, η Ενωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ), η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ).

Ιδρυτική Συνέλευση της «Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας Κύπρου»

Με σύμβολο το σφυροδρέπανο και σύνθημα για ταξική πάλη, όπως αναφέρει στο σχετικό δελτίο Τύπου, ξεκινά η προσπάθεια του νέου Σωματείου με πολιτικό χαρακτήρα, που ιδρύθηκε το Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2023, με την επωνυμία «Κομμουνιστική Πρωτοβουλία Κύπρου, για την ανασυγκρότηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος».

Το Σωματείο «φιλοδοξεί να καλύψει το πολιτικό κενό που υπάρχει για χρόνια στην κυπριακή κοινωνία και να αποτελέσει δύναμη συσπείρωσης για τους αγώνες της εργατικής τάξης και των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων (...) Παρουσιάζεται έτοιμο να δώσει τη δύσκολη μάχη απέναντι σε κάθε συστημική δύναμη και τους υφιστάμενους αρνητικούς συσχετισμούς».

Από τις εργασίες της Ιδρυτικής Συνέλευσης εκλέχτηκε 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο, αποτελούμενο από τους: Χρίστο Κουρτελλάρη, εκτελεστικό γραμματέα, Λέανδρο Σαββίδη, οργανωτικό γραμματέα, Μάριο Ιωάννου, γενικό γραμματέα, Αντρη Λουκά, ταμία, και μέλη τους Αλέξη Αντωνίου, Χρυσάνθη Επιφανίου, Νικόλα Νικόλα, Γιάννη Σωκράτους και Μαρία Σωκράτους.

Κατά την Ιδρυτική Συνέλευση, ο Χρίστος Κουρτελλάρης, εκπροσωπώντας την οργανωτική επιτροπή, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεν μας έφερε εδώ μια πρόσκαιρη αγανάκτηση για το σύστημα που σκοτώνει ψυχές, ζωές και συνειδήσεις, δεν μας ένωσε μια οργή για όλους αυτούς που λυμαίνονται την ιστορία ενός ιστορικού εργατικού και λαϊκού κινήματος, αλλά η αγάπη για την τάξη μας και η ανάγκη για την ανασυγκρότηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος».

Στην κεντρική ομιλία της Συνέλευσης, ο Αλέξης Αντωνίου ανέλυσε λεπτομερώς τις αρχές και τους σκοπούς που περιλαμβάνονται στο καταστατικό της «Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας Κύπρου» (ΚΠΚ), απαντώντας, μεταξύ άλλων, ότι στο δίλημμα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», «εμείς δεν συμβιβαζόμαστε με τη βαρβαρότητα».

Ακολούθησαν πλούσια συζήτηση και τροποποιήσεις επί του προτεινόμενου καταστατικού, το οποίο εγκρίθηκε στο σύνολό του. Στις αρχές και τους σκοπούς τονίζεται ότι η ΚΠΚ κατανοεί και επεξεργάζεται τον κόσμο μέσα από τα εργαλεία της μαρξιστικής - λενινιστικής επιστημονικής θεωρίας, εξηγώντας τη σύγχρονη πραγματικότητα, την εκμετάλλευση, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις ανισότητες στη βάση των αντιθέσεων του καπιταλισμού, της μεγιστοποίησης του κέρδους και της συσσώρευσης του πλούτου στους λίγους εις βάρος της πλειοψηφίας που τον παράγει.

Περαιτέρω, το Σωματείο ενεργεί και συνδράμει τους αγώνες για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, «για την κατάργηση εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και για την κοινωνική πρόοδο του λαού μας». Με πρωτοβουλίες που περιλαμβάνουν ευρεία συζήτηση μεταξύ των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων, το Σωματείο αποκαλύπτει τις αντιθέσεις που γεννά το απάνθρωπο σύστημα του καπιταλισμού - ιμπεριαλισμού. Προτάσσει τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό ως λύση στα προβλήματα του λαού και υποστηρίζει τη διεθνιστική αλληλεγγύη.

Το Σωματείο στέκεται απέναντι στις λογικές ταξικής συνεργασίας, «εργατικής ειρήνης» και αστικής διαχείρισης του καπιταλισμού και παλεύει για αποδέσμευση από τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό της ΕΕ, για την ειρήνη, ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στις αιτίες και τις συνέπειές του για τους λαούς και τις συνδεδεμένες με τον ιμπεριαλισμό στρατηγικές επιλογές της αστικής τάξης. Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και αναπτύσσει πλατιά συζήτηση για τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον, για δωρεάν δημόσια Παιδεία και Υγεία, για Πολιτισμό και Αθλητισμό που θα ανταποκρίνονται στις λαϊκές ανάγκες της εποχής μας και τη λαϊκή ευημερία.

Για το Κυπριακό, δίνεται ιδιαίτερη σημασία ως ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής από την Τουρκία και ξένων ΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Αυτές οι επεμβάσεις εργαλειοποίησαν και ενίσχυσαν τον εθνικισμό - σοβινισμό, με αποκορύφωμα το δίδυμο έγκλημα του προδοτικού φασιστικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής. Αυτή η δράση οδήγησε στη βίαιη διαίρεση της χώρας και του λαού, Ελληνοκυπρίων και Ττουρκοκυπρίων.

Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι στη λύση θα πρέπει να θεσπίζεται η καθιέρωση αρχών και θεσμών που συγκρούονται με κάθε μορφή διάκρισης και ιδιαίτερα του εθνοτικού διαχωρισμού. «Η αναγκαία και επιτακτική λύση θα θέτει ως προαπαιτούμενο ο λαός να είναι κυρίαρχος αφέντης σε μια ακέραιη, ανεξάρτητη, ελεύθερη από εγγυητές, ξένα στρατεύματα και διαχωρισμούς, επανενωμένη πατρίδα», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στο καταστατικό, το οποίο θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στον Εφορο Σωματείων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ