Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΕ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Οι καταστροφές ευκαιρία για να «τρέξουν» αντιλαϊκά σχέδια

Με τη συναίνεση των τοπικών αρχών η κυβέρνηση προωθεί την «ανασυγκρότηση» της περιοχής, με τα ίδια αντιλαϊκά εργαλεία που οδήγησαν στην τραγωδία

Στη Θεσσαλία βρέθηκε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, με στόχο την εμπέδωση των σχεδιασμών που εξυφαίνουν κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι για την «ανασυγκρότηση» της Θεσσαλίας μετά τις μεγάλες πλημμύρες και καταστροφές.

Αρχικά ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με δημάρχους και προέδρους Κοινοτήτων των παρακάρλιων περιοχών του νομού Λάρισας. Η συνάντηση έγινε στην 110 Πτέρυγα Μάχης και όχι στα χτυπημένα και εγκαταλελειμμένα χωριά της περιοχής, και συζητήθηκε σ' αυτήν «ο σχεδιασμός για την αποτελεσματική διαχείριση των υδάτων στη Θεσσαλία, με βάση τις τεχνικές και επιστημονικές εισηγήσεις», εννοώντας την έκθεση της ολλανδικής εταιρείας στην οποία ανατέθηκε η δημιουργία ενός «master plan» για την περιοχή.

Η έκθεση αυτή χαρακτηρίζεται από το γνωστό εγκληματικό κριτήριο του «κόστους - οφέλους» και γι' αυτόν τον λόγο απορρίπτεται η λύση των μεγάλων φραγμάτων, ενώ για τα παρακάρλια χωριά αναφέρεται ότι «μπορεί να πάρει 1,5 με 2 χρόνια για το νερό από την περιοχή της Κάρλας να απορροφηθεί μέσω της διόδου απορροής του και να εξατμιστεί - μεταφερθεί (...) Το πιο πιθανό σενάριο είναι οι παραγωγοί να πληρωθούν αποζημίωση, γιατί αυτό είναι πολύ μικρότερη δαπάνη από οποιοδήποτε είδος παρέμβασης».

Κι ενώ τρεις μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες οι πλημμυροπαθείς συνεχίζουν να βιώνουν την απουσία του κρατικού μηχανισμού, την εγκατάλειψη και το άθλιο παιχνίδι μετατόπισης των ευθυνών από την κυβέρνηση στην Περιφέρεια και τους δήμους, ο πρωθυπουργός αντέστρεψε την πραγματικότητα, ισχυριζόμενος ότι «η κυβέρνηση θα είναι εδώ όσο χρειάζεται».

Η πρόκληση είναι μεγάλη, καθώς υπάρχουν ακόμα νοικοκυριά και βιοπαλαιστές που δεν έχουν δει ούτε ευρώ αποζημίωση, χωριά έχουν ερημώσει και εκατοντάδες άνθρωποι μένουν μακριά από τα σπίτια τους, σε κοντέινερ, στον καταυλισμό στο Κουτσόχερο και αλλού, ενώ καθυστερεί η αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές, οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, σχολεία, Κέντρα Υγείας κ.λπ.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θριαμβολόγησε για «τις προκαταβολές που έχουν πιστωθεί έως τώρα για ζωική και φυτική παραγωγή και ανέρχονται σε 124 εκατομμύρια ευρώ», την ώρα που στο ΦΕΚ της 6ης Νοεμβρίου για τις αποζημιώσεις αποκαλύπτεται ότι η τελική τιμή των αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες είναι πολύ μικρή και απέχει πολύ από ό,τι ζητάει το αγροτικό κίνημα.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός μετέβη στην Καρδίτσα, όπου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του έργου ύδρευσης της ανατολικής πλευράς της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας από τη Λίμνη Σμοκόβου. Εκεί, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έργο, ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε ξανά για τον «Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, ο οποίος εγκρίθηκε ήδη από το υπουργικό συμβούλιο και προβλέπεται να νομοθετηθεί στις αρχές του επόμενου έτους».

Οι πανηγυρισμοί του όμως δεν μπορούν να κρύψουν ότι με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων υπάρχει μεγάλο υδατικό έλλειμμα στην περιοχή, με αποτέλεσμα οι αγρότες πολλές φορές να μην μπορούν να ποτίσουν τα χωράφια τους, ενώ και ο Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων παραπέμπει στην ευρωπαϊκή Οδηγία - πλαίσιο (2000/60/ΕΚ), που εντείνει την εμπορευματοποίηση του νερού και γίνεται καταλύτης για βαθύτερες αλλαγές στην αγροτική παραγωγή.

Να μη συναινέσει ο λαός

Σε ανακοίνωση για την επίσκεψη του πρωθυπουργού, η Τομεακή Επιτροπή Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ σχολιάζει τη συναίνεση που δείχνουν ο πρώην και ο νέος περιφερειάρχης, αλλά και οι δήμαρχοι Κιλελέρ, Αγιάς, Τεμπών, με την κυβέρνηση που αξιοποιεί τη μεγάλη καταστροφή ως «ευκαιρία», για να κλιμακωθεί η επίθεση στους βιοπαλαιστές αγρότες μέσα από αλλαγές στη χρήση γης και την αναδιάρθρωση καλλιεργειών.

Επίσης, για να προωθηθεί η περαιτέρω εμπορευματοποίηση του νερού (κάτι που βρίσκεται στα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης) με συνέπεια την αυξημένη τιμολόγησή του, ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα και τη λαϊκή κατανάλωση, τα επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο της «πράσινης μετάβασης», που τα πληρώνει ακριβά ο λαός στα τιμολόγια του ρεύματος.

Το ΚΚΕ καλεί τον λαό «να μην εφησυχάσει, να μη δείξει εμπιστοσύνη στο κράτος που τον έπνιξε, αλλά και να μην απογοητευτεί, να μη συμβιβαστεί με την κατάσταση που βιώνει και κυρίως να μη συναινέσει! Οπως τις μέρες της καταστροφής ο λαός βρήκε αποκούμπι στη μεγάλη αλληλεγγύη, που ξεμπρόστιασε την επιλεκτική ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού, έτσι και τώρα, για να σταθεί στα πόδια του, για να συνεχίσει να ζει και να παράγει στον τόπο του, δεν έχει να στηριχθεί πουθενά αλλού παρά μόνο στην οργανωμένη πάλη του, διεκδικώντας 100% αποζημίωση για τις καταστροφές, γρήγορη και πλήρη αποκατάσταση της περιουσίας του, ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία με χρηματοδότηση όλων των αναγκαίων υποδομών από το κράτος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ