Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φοροκαταιγίδα για τον λαό - «ζεστό» χρήμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους

6,2 δισ. ευρώ παραπάνω θα κληθούν να πληρώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά

Την καρμανιόλα που περιμένει το λαϊκό εισόδημα και μέσω του κρατικού προϋπολογισμού αποκαλύπτει η φοροκαταιγίδα που προβλέπεται για το 2024, παράλληλα με την ουσιαστική καθήλωση των μισθών, οι οποίοι εξαϋλώνονται από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό.

Ολα αυτά στο όνομα της «ανάπτυξης», που βεβαίως αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό με τα ματωμένα «πλεονάσματα» και τους «δημοσιονομικούς περιορισμούς» για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει για το 2024:

  • 6,2 δισ. ευρώ παραπάνω φόρους - συνολικά 62,9 δισ. - σε σχέση με όσα προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2023 (56,7 δισ.).
  • Εκτίναξη των εσόδων από τον ΦΠΑ στα 24,3 δισ., από 22,1 δισ. που προέβλεπε ο προηγούμενος προϋπολογισμός. Συνολικά οι φόροι επί των αγαθών και των υπηρεσιών εκτινάσσονται στα 35,1 δισ.
  • Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης που αφορά τα καύσιμα θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στα 7 δισ., όπως και το 2023.
  • Παραπέρα γιγάντωση και των άμεσων φόρων, όπως οι φόροι εισοδήματος φυσικών προσώπων, που προβλέπεται να φτάσουν τα 13 δισ., αυξημένοι κατά 1,7 δισ. σε σχέση με φέτος.
  • Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων θα φτάσει τα 6,69 δισ., αυξημένος κατά περίπου 2 δισ. Η αύξηση αποτυπώνει το άγριο πογκρόμ με το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη, που έρχεται να λεηλατήσει τους μικρούς επαγγελματίες.
Χαράς ευαγγέλια για τους ομίλους

Γιατί θα ματώσουν όμως τα λαϊκά νοικοκυριά; Η απάντηση δίνεται πάλι από τον προϋπολογισμό για το 2024, όπου περιγράφεται με το «νι και με το σίγμα» η στήριξη στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Συγκεκριμένα προβλέπεται:

-- Μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2%.

-- Μείωση κατά 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών.

-- Κατάργηση του φόρου τόκων ομολόγων σε κρατικά και επιχειρηματικά ομόλογα.

Πρόκειται για επιπλέον μέτρα στήριξης του κεφαλαίου, που προστίθενται στις δεκάδες φοροαπαλλαγές που ήδη ισχύουν, όπως την εθελοντική φορολόγηση και άλλα «κίνητρα», με αποτέλεσμα το 95% των συνολικών φορολογικών εσόδων να το πληρώνει ο λαός και μόλις το 5% να πληρώνουν οι όμιλοι. Μεταξύ πολλών άλλων, στον προϋπολογισμό προβλέπονται για τους ομίλους 12,1 δισ. ευρώ «ζεστό» χρήμα μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (8,5 δισ.) και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (3,6 δισ.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ