Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνέχιση της τραγικής κατάστασης στην Υγεία

Η συνέχιση της τραγικής κατάστασης των δημόσιων νοσοκομείων και ΚΥ, των άλλων κρατικών δομών, της υποστελέχωσης και της ανάλογης «πριμοδότησης» του ιδιωτικού τομέα προδιαγράφεται από τον προϋπολογισμό για την Υγεία.

Η κυβέρνηση εμφανίζει μια αύξηση στα σχετικά κονδύλια κατά 4,5% (+250 εκατ. ευρώ) που, από τη μία, αφορά κάλυψη απλήρωτων χρεών προηγούμενων χρόνων και, από την άλλη, ακόμα κι αν δοθούν δεν πρόκειται να καλύψουν την υποχρηματοδότηση διαρκείας και τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, προσωπικό, εξοπλισμό κ.λπ., πόσο μάλλον τις διευρυμένες λαϊκές ανάγκες.

Επίσης, προβλέπονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 322 εκατ. ευρώ που κατευθύνονται στη χρηματοδότηση αποσπασματικών και ληξιπρόθεσμων προγραμμάτων πρόληψης, στη λογική των «ελαχίστων παροχών και για λίγο», στη ροή χρήματος προς τους φαρμακοβιομήχανους και μερικά σοβαντίσματα σε ΚΥ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το κράτος συμμετέχει στη χρηματοδότηση της Υγείας μόλις κατά 30,4%, ενώ οι ιδιωτικές δαπάνες, δηλαδή η τσέπη του λαού, κατά 69,6% (άμεσα κατά 37,8% και μέσω των ασφαλιστικών εισφορών κατά 31,8%).

Παράλληλα, η κυβέρνηση προβλέπει για μια ακόμα φορά τις περίφημες «6.500 προσλήψεις», που αν και εφόσον γίνουν, απλά θα προσθέσουν 408 άτομα στο σύστημα Υγείας, παίρνοντας υπόψη τις χιλιάδες αποχωρήσεις που ήδη έχουν γίνει. Χώρια που ένα μεγάλο μέρος των 6.500 προσλήψεων θα είναι οι «επικουρικοί» που ήδη υπηρετούν, δηλαδή πρόκειται στην ουσία για αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και όχι πρόσθετο προσωπικό στις δημόσιες μονάδες Υγείας.

Σε σχέση με τη φαρμακευτική δαπάνη προβλέπεται νέα μεγέθυνση της οικονομικής αιμορραγίας των ασθενών αφού θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν τα λεγόμενα «καινοτόμα» φάρμακα, προκαλώντας αύξηση της δαπάνης. Χαρακτηριστικό της πορείας που έχει πάρει αυτή η δαπάνη για τον λαό είναι το ότι μόνο το 2021 οι ασθενείς πλήρωσαν από την τσέπη τους 1,6 δισ. ευρώ.

Ο ταξικός αντιλαϊκός προσανατολισμός της κυβέρνησης φαίνεται και από το στοιχείο του κρατικού προϋπολογισμού που ενώ για τους ασθενείς προοιωνίζεται περαιτέρω επιβάρυνση, για τους φαρμακοβιομήχανους προβλέπεται «τζάμπα χρήμα» για επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη μέσω της απαλλαγής τους από το clawback και το rebate. Μάλιστα, η «τρύπα» που θα προκύψει στα έσοδα του ΕΟΠΥΥ προβλέπεται να καλυφθεί σε ένα μέρος από τον κρατικό προϋπολογισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ