ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /40
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Κλιμακώνονται οι δολοφονικές ισραηλινές επιθέσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας

Πάνω από 17.200 οι νεκροί Παλαιστίνιοι, ξεπερνούν τα 1,9 εκατομμύρια οι εκτοπισμένοι

Copyright 2023 The Associated

Με τις «πλάτες» των ΗΠΑ, του G7 και της ΕΕ ο ισραηλινός κατοχικός στρατός κλιμακώνει το μακελειό σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας.

Μέσα σε δύο μήνες οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν σκοτώσει πάνω από 17.200 Παλαιστίνιους, εκ των οποίων πάνω από το 80% είναι παιδιά και γυναίκες, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 46.000.

Επίσης, πάνω από 1,9 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι - δηλαδή το 85% του συνολικού πληθυσμού της Γάζας - έχουν εκτοπιστεί βίαια από τις πόλεις τους και πλέον, με την κλιμάκωση των ισραηλινών επιθέσεων και στη νότια Γάζα, αδυνατούν να βρουν ασφαλές καταφύγιο και τα στοιχειώδη για την επιβίωσή τους.

Χαρακτηριστικό αυτής της νέας φάσης παραπέρα κλιμάκωσης της σφαγής είναι το γεγονός ότι ο ισραηλινός στρατός, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος την Παρασκευή, χτύπησε πάνω από 450 στόχους μέσα σε ένα 24ωρο. Το ίδιο διάστημα σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές επιθέσεις πάνω από 350 Παλαιστίνιοι...

Μαζί με τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς σε σχολεία, πολυκατοικίες, τεμένη, εκκλησίες, νοσοκομεία, ο κατοχικός στρατός αναπτύσσει ελεύθερους σκοπευτές σε πυκνοκατοικημένες περιοχές μετά από επιδρομές, ανοίγοντας πυρ εναντίον σχολείων του ΟΗΕ που στεγάζουν εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους και πυροβολώντας αμάχους που προσπαθούν να βοηθήσουν τραυματίες ή εγκλωβισμένους σε ερείπια.

Copyright 2023 The Associated

Οι θηριωδίες του κατοχικού στρατού συμπληρώθηκαν αυτές τις μέρες από τις απαράδεκτες εικόνες εξευτελισμού Παλαιστινίων μετά από πογκρόμ συλλήψεων. Τον γύρο του κόσμου κάνουν φωτογραφίες και βίντεο με δεκάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους οι οποίοι υπό την απειλή των όπλων αναγκάζονται από τον ισραηλινό στρατό να ξεγυμνωθούν και να πέσουν στο έδαφος, φορώντας μόνο ένα εσώρουχο, με δεμένα μάτια, ενώ στη συνέχεια στοιβάζονται σε στρατιωτικά οχήματα και οδηγούνται στην αιχμαλωσία.

Ισραηλινά ΜΜΕ ισχυρίστηκαν ότι οι περισσότεροι ήταν μαχητές της Χαμάς (κάτι που φυσικά δεν αναιρεί την επιχείρηση εξευτελισμού από τον κατοχικό στρατό), ωστόσο Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι, βλέποντας τις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στην πλατφόρμα «Χ» και σε άλλα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, αναγνώρισαν ανάμεσά τους συναδέλφους τους και εργαζόμενους σε υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Θερίζουν η πείνα και οι ελλείψεις βασικών αγαθών

Πάνω από το 85% του πληθυσμού της Γάζας έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις πόλεις τους, χωρίς κανένα ασφαλές μέρος για να καταφύγουν. Και πάνω από το 45% όλων των κατοικιών έχουν ισοπεδωθεί από τις ισραηλινές επιθέσεις.

Η Οργάνωση Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) χαρακτήρισε «απελπιστική» την κατάσταση στον θύλακα, τονίζοντας ότι οι συνθήκες επιδεινώνονται καθημερινά και δεν επιτρέπουν τη διανομή βοήθειας, η οποία έχει σταματήσει τελείως εδώ και πολλές μέρες στο βόρειο τμήμα της Γάζας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επικεφαλής της UNRWA, Φ. Λαζαρινί, αναγκάστηκε να ενημερώσει τον γγ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες πως η οργάνωση πλέον αδυνατεί να διεκπεραιώσει την αποστολή της στη Λωρίδα της Γάζας.«Δουλεύοντας εδώ και 35 χρόνια σε σύνθετες, έκτακτες καταστάσεις, ποτέ δεν περίμενα ότι θα έγραφα μία επιστολή όπου θα προέβλεπα τη δολοφονία του προσωπικού μου και την κατάρρευση της αποστολής που ανέλαβα», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Το ψωμί και το καθαρό νερό παραμένουν είδη πολυτελείας. Στοιχεία του WFP (Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ) ανέφεραν ότι πάνω από το 83% των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας πεινάνε, καθώς εδώ και βδομάδες δεν έχουν επαρκή ποσότητα τροφίμων για την καθημερινή τους σίτιση. Σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού, το 97% των νοικοκυριών που απέμειναν στη βόρεια Γάζα δεν έχουν επαρκή τρόφιμα, πράγμα που στον νότο ισχύει για το 83% των νοικοκυριών. Στον βορρά το 48% των νοικοκυριών υποφέρει από μεγάλη πείνα, πράγμα που στον νότο αφορά το 38% των νοικοκυριών. Οι άνθρωποι που περνούν μέχρι και 24 ώρες χωρίς μια μπουκιά φαΐ είναι 9 στους 10 στη βόρεια Γάζα και 2 στους 3 στη νότια Γάζα.

Οι ελλείψεις σε ζεστά ρούχα, κουβέρτες και σκηνές ανθεκτικές στη βροχή και στο κρύο κάνουν μαρτύριο τη ζωή για τους εκτοπισμένους.

Οι πολύωροι βομβαρδισμοί πόλεων και χωριών σε βορρά και νότο έχουν ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, ο άμαχος πληθυσμός να αναγκάζεται να εκτοπιστεί σε περίμετρο που συρρικνώνεται ολοένα και περισσότερο, στη Ράφα, πόλη στα σύνορα με την Αίγυπτο, γεγονός που φέρνει πιο κοντά στην πραγματικότητα τα «ανεπίσημα» σχέδια της κυβέρνησης Νετανιάχου για πλήρη ξεριζωμό των κατοίκων της Γάζας από τις πόλεις τους, με προοπτική τη «μετατόπισή» τους στην Αίγυπτο ή σε άλλες χώρες.

«Εδώ και δυο μήνες πάμε από το ένα μέρος στο άλλο (...) Είμαστε πολύ κουρασμένοι, κοιμόμαστε στον δρόμο», ανέφερε ο Αμπντουλά Αμπού Ντάκα, ο οποίος κατάφερε να φτάσει στην παραμεθόρια πόλη. Μίλησε για τους «δύο σκληρότερους μήνες» της ζωής του.

Ο Αχμαντ Χατζάζ, που κατάφερε επίσης να φτάσει στη Ράφα φεύγοντας από τον καταυλισμό Σάτι στον βορρά, περιέγραψε την καταστροφική κατάσταση: «Δεν έχουμε είδη πρώτης ανάγκης, η κατάσταση χειροτερεύει κάθε μέρα που περνάει και δεν υπάρχει πολιτική λύση στον ορίζοντα».

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, αναφέρθηκε στο «γονατισμένο» σύστημα Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου σχεδόν όλα τα νοσοκομεία στον βορρά έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, ενώ όσα απέμειναν στον νότο έχουν κατακλυστεί από χιλιάδες τραυματίες και σακατεμένους, τους οποίους δεν μπορούν να διαχειριστούν και να περιθάλψουν.

Ολα αυτά ενώ η ανθρωπιστική βοήθεια εξακολουθεί να εισέρχεται με το σταγονόμετρο από το πέρασμα της Ράφα και να μη φτάνει στο μεγαλύτερο μέρος της Λωρίδας της Γάζας.

Μετά από παρεμβάσεις των ΗΠΑ, που επιχειρούν να σώσουν τα προσχήματα για την προκλητική στήριξή τους στο μακελειό, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εξετάζει το άνοιγμα του συνοριακού περάσματος Κερέμ Σαλόμ, νοτιοανατολικά της Ράφα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, ενώ αντίστοιχα την Πέμπτη αποφάσισε να εγκρίνει την παράδοση «ελάχιστης ποσότητας καυσίμων» στη Λωρίδα της Γάζας, για να αποφευχθούν η «ανθρωπιστική κατάρρευση» και η εκδήλωση επιδημιών - που έχουν κάνει την εμφάνισή τους εδώ και βδομάδες, με ευθύνη του κράτους του Ισραήλ.

Με τη στήριξη ΗΠΑ - G7 - ΕΕ οι ισραηλινές θηριωδίες στη Γάζα

Το μακελειό από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα κλιμακώνεται σε πλήρη επιχειρησιακό συντονισμό και συνεννόηση με τις ΗΠΑ, έχοντας ταυτόχρονα την πολιτική στήριξη του G7, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που αναμασούν το «δικαίωμα αυτοάμυνας» του κράτους - δολοφόνου, ανεξάρτητα από επιμέρους «αστερίσκους» που βάζουν προσχηματικά διάφορες πλευρές, συνυπολογίζοντας την ενίσχυση της διεθνούς λαϊκής αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, τις ευρύτερες γεωπολιτικές επιδιώξεις τους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπως και τα μονοπωλιακά συμφέροντά τους σε αραβικές και άλλες μουσουλμανικές χώρες.

Χαρακτηριστική είναι η στάση των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, την Παρασκευή, με τον εκπρόσωπο της Ουάσιγκτον, επικαλούμενος το ότι η Χαμάς «συνεχίζει να αποτελεί απειλή για το Ισραήλ και να παραμένει επικεφαλής της Γάζας», να δηλώνει ξανά ότι οι ΗΠΑ «δεν υποστηρίζουν τα καλέσματα για άμεση κατάπαυση πυρός».

Την ίδια μέρα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λ. Οστιν επικοινώνησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γ. Γκάλαντ, και εξέφρασε την «διαρκή υποστήριξη στο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τον εαυτό του από την τρομοκρατία».

Νωρίτερα μέσα στη βδομάδα, ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζ. Σάλιβαν, επιβεβαίωσε τον στενό συντονισμό και τις συζητήσεις των ΗΠΑ με Ισραηλινούς στρατιωτικούς αξιωματούχους σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα. Οπως δήλωσε, συζήτησαν και το «πώς αυτό εντάσσεται σε μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική για την αντιμετώπιση αυτού του θέματος, που υπερβαίνει τα απλά στρατιωτικά μέσα».

Ο δε αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Φάινερ, μιλώντας στο Aspen Security Forum, τόνισε πως οι ΗΠΑ δεν επιβάλλουν στο Ισραήλ πιεστικά κάποια ημερομηνία τερματισμού της «επιχείρησης» στη Γάζα, καθώς - όπως ισχυρίστηκε - αν σταματήσει τώρα ο πόλεμος, η Χαμάς θα συνεχίσει να αποτελεί απειλή για το Ισραήλ... Παραδέχτηκε δε ότι οι ΗΠΑ «έχουν επιρροή, ακόμα κι αν δεν έχουν τελικό έλεγχο» σε τέτοιες αποφάσεις.

Σε ένα τέτοιο φόντο, την Πέμπτη, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στη διάρκεια της 16ης τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπ. Νετανιάχου, από τις 7 Οκτώβρη, παρατήρησε υποκριτικά πως υπάρχει «κρίσιμη ανάγκη προστασίας των αμάχων» και διαχωρισμού τους από τους μαχητές της Χαμάς. Αντίστοιχα επανέλαβε τα περί «ανάγκης δημιουργίας ανθρωπιστικού διαδρόμου», την ώρα που με τη στήριξη και της Ουάσιγκτον το Ισραήλ έχει μετατρέψει ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας σε μία κόλαση.

Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε την ίδια μέρα και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό ομόλογό του, «διαπιστώνοντας» μάλιστα ότι «παραμένει το χάσμα μεταξύ (...) της πρόθεσης (σ.σ. του Ισραήλ) να προστατεύσει αμάχους και των πραγματικών αποτελεσμάτων που βλέπουμε στο πεδίο»!

Ο δε Βρετανός ΥΠΕΞ, Ντ. Κάμερον, μιλώντας σε φόρουμ στις ΗΠΑ, απέρριψε τις πιέσεις για άμεση «μόνιμη εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας, ισχυριζόμενος ότι αν παραμείνει εκεί η Χαμάς «δεν θα επιτευχθεί ποτέ λύση δύο κρατών»...

Παράλληλα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ξανάρχισαν τις πτήσεις τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας, με πρόσχημα «τον εντοπισμό ομήρων» της Χαμάς. Οι πτήσεις είχαν διακοπεί μόνο για λίγες μέρες, κατά τη διάρκεια της προσωρινής εκεχειρίας.

Αντίστοιχες πτήσεις drones πάνω από τη Γάζα ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιεί και η Βρετανία.

Την Τετάρτη, η Σύνοδος Κορυφής του G7 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Καναδάς, Ιαπωνία και ΕΕ) εξέφρασε επίσης την αμέριστη στήριξή της στην επανέναρξη της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα, επαναλαμβάνοντας τα περί «δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και στην υπεράσπιση του λαού του κατά της Χαμάς, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Υιοθετώντας πλήρως την ισραηλινή προπαγάνδα, οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά «ξεπλένουν» το Ισραήλ επιρρίπτοντας στη Χαμάς την ευθύνη για τη μη ανανέωση της προσωρινής εκεχειρίας και κατηγορώντας την ότι «δεν προσφέρει παρά δεινά στον παλαιστινιακό λαό».

Σε νέο ρεσιτάλ υποκρισίας, οι ηγέτες του G7 επανέφεραν την έκκληση για «περισσότερες ανθρωπιστικές παύσεις», ενώ απορρίπτουν τη σύναψη μόνιμης εκεχειρίας.

Για τα μάτια του κόσμου «καταδίκασαν» στα λόγια την προκλητική «αύξηση της βίας εξτρεμιστών εποίκων» κατά Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη, συσκοτίζοντας το γεγονός ότι η βία αυτή αποτελεί επίσημη πολιτική και πρακτική του ισραηλινού κατοχικού κράτους.

Διαβουλεύσεις για την «επόμενη μέρα»

Παράλληλα, συνεχίζονται διαβουλεύσεις και ζυμώσεις για την «επόμενη μέρα» στην περιοχή.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Μ. Σταγιέχ, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο «Bloomberg» την Πέμπτη παραδέχθηκε πως η Παλαιστινιακή Αρχή «συνεργάζεται με τις ΗΠΑ σε νέα σχέδιο διαχείρισης της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου».

Ο Σταγιέχ είπε ότι το προτιμότερο αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης θα ήταν η Χαμάς «να γίνει εταίρος σε μία ευρύτερη Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» (ΟΑΠ) και να βοηθήσει «στην ανοικοδόμηση νέου ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους» που θα συμπεριλαμβάνει τη Δυτική Οχθη, τη Γάζα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Εάν ήταν έτοιμοι να έρθουν σε συμφωνία και να αποδεχθούν την πολιτική πλατφόρμα της ΟΑΠ, τότε θα υπήρχε χώρος για συνομιλίες. Οι Παλαιστίνιοι δεν θα πρέπει να είναι διχασμένοι», πρόσθεσε.

Ο Σταγιέχ πρόσθεσε πως κατά τις συνομιλίες που είχαν προ ημερών Αμερικανοί αξιωματούχοι με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μ. Αμπάς στη Ραμάλα, συζητήθηκε «ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα στη Γάζα» και πως οι δύο πλευρές «συμφώνησαν πως το Ισραήλ δεν θα πρέπει να καταλάβει ξανά τη Γάζα, να μειώσει το μέγεθος της γης για τη δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης ή να εκτοπίσει τους Παλαιστίνιους».

Ο Σταγιέχ ξεκαθάρισε πως η Παλαιστινιακή Αρχή δεν επιθυμεί ρόλο διαχείρισης στη Γάζα, παρουσία του ισραηλινού στρατού.

Απαντώντας στον Σταγιέχ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου τόνισε σε ανάρτησή του πως «δεν θα υπάρχει Χαμάς γιατί θα την εξαλείψουμε», προσθέτοντας: «Το απλό γεγονός πως αυτή εδώ είναι η πρόταση της Παλαιστινιακής Αρχής ενισχύει την πολιτική μου: Η Παλαιστινιακή Αρχή δεν είναι η λύση».

Νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Με δεδομένη τη στάση των ΗΠΑ και άλλων ΝΑΤΟικών χωρών που αντιτίθενται στις εκκλήσεις για άμεση και μόνιμη εκεχειρία στη Γάζα, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με αίτημα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, προκειμένου να ψηφιστεί σχέδιο απόφασης για επίτευξη άμεσης και βιώσιμης κατάπαυσης πυρός στη Γάζα.

Οι ΗΠΑ που διαθέτουν δικαίωμα βέτο και μπορούσαν να μπλοκάρουν το ψήφισμα, ξεκαθάρισαν ξανά στη συνεδρίαση πως μέχρι να «ηττηθεί» η Χαμάς δεν συντρέχουν λόγοι κατάπαυσης πυρός...

Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ υπερασπιζόμενες τα συμφέροντα του Ισραήλ έχουν ασκήσει άλλες 46 φορές βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μέσα στα τελευταία 50 χρόνια.

Στα μέσα της βδομάδας, ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, ενεργοποίησε για πρώτη φορά στη θητεία του το άρθρο 99 της Χάρτας Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να επιστήσει την προσοχή του Συμβουλίου Ασφαλείας στους κινδύνους για τη διεθνή ειρήνη και την περιφερειακή σταθερότητα που ελλοχεύει ο πόλεμος στη Γάζα.

Νέες αντιδράσεις από Ρωσία, Ιράν και Σαουδική Αραβία

Σε κοινή ανακοίνωση του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν με τον Σαουδάραβα πρωθυπουργό και πρίγκιπα - διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, μετά την επίσκεψη του πρώτου στη Σαουδική Αραβία, τονίζεται «η ανάγκη να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη» και «να προστατευτούν οι άμαχοι, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο». Υποστήριξαν δε και οι δύο την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους «στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Τη στήριξη της «Δύσης» στη γενοκτονία που διαπράττει ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα κατήγγειλε από τη Μόσχα την Πέμπτη και ο Ιρανός Πρόεδρος Ε. Ραϊσί, παρατηρώντας πως αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Παλαιστίνη «είναι, βεβαίως, γενοκτονία και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, επιστρέφοντας από την Ελλάδα την Πέμπτη, δήλωσε ότι «η νίκη της Παλαιστίνης σημαίνει νίκη της παγκόσμιας ειρήνης και αποκατάσταση της δέσμευσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εάν δεν επιθυμούμε ένα δυσλειτουργικό παγκόσμιο σύστημα και ένα μπερδεμένο διεθνές δίκαιο, πρέπει να υποστηρίξουμε τη νίκη της Παλαιστίνης».

Ο δε Τούρκος ΥΠΕΞ, Χ. Φιντάν, συμμετείχε στην Ομάδα Επαφής αραβικών και μουσουλμανικών χωρών για τη Γάζα, που μετέβη την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον για συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, ΑΝΤ. Μπλίνκεν, ώστε να ζητήσουν να παρέμβει για την κήρυξη πλήρους και άνευ όρων κατάπαυσης του πυρός. Ακολούθως σχεδίαζαν να μεταβούν στον Καναδά.

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Καθημερινές οι φονικές εισβολές του στρατού

Copyright 2023 The Associated

Σημαντική επιδείνωση καταγράφεται μέρα με τη μέρα και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης. Συνεχίζονται οι δολοφονίες, οι τραυματισμοί αμάχων, οι συλλήψεις (ακόμη και παιδιών) και η κλοπή παλαιστινιακής γης από τον ισραηλινό στρατό και τους εποίκους. Η τελευταία εισβολή του ισραηλινού στρατού καταγράφηκε το πρωί της Παρασκευής 8 Δεκέμβρη, στο Τουμπάς της βόρειας Δυτικής Οχθης, όταν Ισραηλινοί στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων ελεύθερων σκοπευτών, εισέβαλαν στον προσφυγικό καταυλισμό Φαρ'α σκοτώνοντας τουλάχιστον έξι αμάχους (ανάμεσά τους ένα 14χρονο αγόρι) και τραυματίζοντας πολλούς περισσότερους, εμποδίζοντας παράλληλα τα ασθενοφόρα της Ερυθράς Ημισελήνου να παραλάβουν τραυματίες ώστε να αυξήσουν τον αριθμό των νεκρών.

Λίγη ώρα μετά, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε σε τέμενος της πόλης Χίζμπα (που βρίσκεται ΒΑ της Ιερουσαλήμ) προκαλώντας τις εύλογες αντιδράσεις των πιστών που είχαν πάει για την προσευχή της Παρασκευής. Ακολούθησαν συγκρούσεις που προκάλεσαν τον σοβαρό τραυματισμό τεσσάρων πολιτών.

Παράλληλα, την ίδια μέρα, Ισραηλινοί αστυνομικοί περιόρισαν τις κινήσεις Παλαιστινίων κατοίκων της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και επιτέθηκαν σε προσκυνητές που μετέβησαν στο τέμενος Αλ Ακσα για προσευχή, κατά παράβαση του πρωτοκόλλου που έχουν υπογράψει μετά τον πόλεμο του 1967 οι ισραηλινές κατοχικές αρχές με την Ιορδανία, που έχει ρόλο κηδεμονίας των ιερών τόπων στην κατεχόμενη πόλη.

Οι επιθέσεις αυτές μόνο από τις 7 Οκτώβρη έχουν προκαλέσει τον θάνατο 265 Παλαιστινίων (και πάνω από 450 από την αρχή του 2023), τον τραυματισμό πάνω από 3.500 άλλων και πολλές χιλιάδες συλληφθέντες που οδηγούνται στις ισραηλινές φυλακές, στις οποίες επικρατούν απαράδεκτες συνθήκες κράτησης (πέρα από ψυχολογικά βασανιστήρια και ξυλοδαρμούς ή εξευτελισμούς κρατουμένων).

ΙΣΡΑΗΛ
Απειλές για επέκταση των επιθέσεων στον Λίβανο

Απειλές για επέκταση και κλιμάκωση των επιθέσεων του ισραηλινού στρατού όχι μόνο στον νότιο Λίβανο αλλά ακόμη και στην πρωτεύουσα της χώρας, Βηρυτό, εκτόξευσε στις 7/12 Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενώ νωρίτερα και ο υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να ενταθούν οι επιχειρήσεις του στρατού σε βάρος της Χεζμπολάχ σε βάθος περισσότερων δεκάδων χιλιομέτρων από τα σύνορα.

Ο Νετανιάχου απείλησε να μετατρέψει τη Βηρυτό και τον νότιο Λίβανο «σε Γάζα και Χαν Γιούνις», εάν η «Χεζμπολάχ κάνει το λάθος», ενώ νωρίτερα ο Γιοάβ Γκάλαντ, μιλώντας σε δημάρχους πόλεων από το βόρειο Ισραήλ, είπε πως η κυβέρνηση δεν θα ενθαρρύνει τους περίπου 80.000 αμάχους που έχουν εκκενώσει τις εστίες τους από μεθοριακές κοινότητες και πόλεις στα σύνορα με τον Λίβανο να επιστρέψουν «προτού η Χεζμπολάχ οδηγηθεί πίσω από τον ποταμό Λιτάνι».

Στο φόντο των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου, εντείνονται και οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Συρία, με την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία να πραγματοποιεί ακόμη μία επιδρομή πριν το χάραμα της Παρασκευής χτυπώντας (σύμφωνα με ανακοίνωσή της) «αρκετούς στόχους». Κατά την επίθεση που έγινε με ισραηλινό drone, ανακοινώθηκε πως σκοτώθηκαν τέσσερις μαχητές που πρόσκεινται στη Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι τέσσερις σκοτώθηκαν όταν χτυπήθηκαν σε αυτοκίνητο στην επαρχία Κουνέιτρα, ενώ ανέφερε ότι την Πέμπτη ο ισραηλινός στρατός «έπληξε με οκτώ πυραύλους» και τοποθεσίες κοντά στη Δαμασκό, χωρίς να αναφερθούν θύματα.

Ρουκέτες κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη

Παράλληλα, η κάλυψη των ΗΠΑ στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα αυξάνει τα αντίποινα κατά των αμερικανικών στρατευμάτων σε άλλες χώρες της περιοχής. Την Παρασκευή το πρωί σημειώθηκαν επιθέσεις με ρουκέτες Κατιούσα κοντά στο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη, χωρίς να ανακοινωθούν θύματα ή τραυματίες. Οι ρουκέτες έπεσαν στη λεγόμενη «Πράσινη ζώνη» κοντά στον Τίγρη ποταμό. Οι επιθέσεις εναντίον διπλωματικών αποστολών «βλάπτουν το Ιράκ, τη σταθερότητα και την ασφάλειά του», δήλωσε την Παρασκευή ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ αλ Σουντάνι, ζητώντας από τον ιρακινό στρατό «να διώξει τους δράστες» που εξαπέλυσαν την επίθεση, για την οποία δεν αναλήφθηκε ευθύνη από κάποια οργάνωση.

Πριν την αντίδραση του Ιρακινού πρωθυπουργού, εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας κάλεσε την κυβέρνηση του Ιράκ «να κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει» το διπλωματικό προσωπικό και τον διεθνή συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών, εκτιμώντας ότι η επίθεση έχει τη σφραγίδα «πολιτοφυλακών που πρόσκεινται στο Ιράν».

Παράλληλα συνεχίζονται και οι επιθέσεις Υεμενιτών Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα κατά στόχων του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Αμερικανικά πολεμικά πλοία κατέρριψαν και αυτήν τη βδομάδα πυραύλους και drone των Χούθι, δίχως οι επιθέσεις αυτές να προκαλέσουν θύματα. Με αυτή την αφορμή, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε 13 άτομα και εταιρείες για συναλλαγές με τους Χούθι και το Ιράν.

Σχέδια απαγόρευσης του συνεδρίου του «Hadash»

Εντείνεται η προσπάθεια φίμωσης όσων και μέσα στο ίδιο το Ισραήλ καταγγέλλουν τη σφαγή

Νέες προσπάθειες φίμωσης των αγωνιστικών δυνάμεων στο Ισραήλ εντείνει η κυβέρνηση Νετανιάχου και συνολικά η αστική τάξη της χώρας, καθώς η κλιμάκωση της σφαγής στη Γάζα εξαρτάται και από το να πετύχει να έχει την κοινωνική συναίνεση στο εσωτερικό της χώρας.

Οπως κατήγγειλε την Παρασκευή το Δημοκρατικό Μέτωπο για την Ειρήνη και την Ισότητα («Hadash», το πολιτικό μέτωπο στο οποίο συμμετέχει και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ), η ισραηλινή αστυνομία προσπαθεί να εμποδίσει τη διεξαγωγή εθνικού συνεδρίου του «Hadash» που είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο 16 Δεκέμβρη, με το επιχείρημα ότι θα περιλαμβάνει «υποκινητικές ομιλίες που θα έθεταν σε κίνδυνο τη δημόσια ευημερία». Σε αυτό το πλαίσιο, η αστυνομία απείλησε τον ιδιοκτήτη του χώρου όπου είχε σχεδιαστεί η διεξαγωγή του συνεδρίου, στην πόλη Shefa-Amr στο βόρειο Ισραήλ.

Τι ανησύχησε την ισραηλινή κυβέρνηση; Οτι στην ατζέντα του συνεδρίου περιλαμβάνεται και η «πολιτική δράση ενάντια στη συνέχιση του πολέμου στη Γάζα και κατά της πολιτικής δίωξης από την ακροδεξιά κυβέρνηση», όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του «Hadash», Amjad Shbita.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, η αστυνομία δεν παρέλειψε να δώσει άδεια για να γίνει την Πέμπτη πορεία ακροδεξιών με αίτημα την «ανανέωση του πλήρους εβραϊκού ελέγχου στην Ιερουσαλήμ και στο Ορος του Ναού».

Σε αυτές τις συνθήκες, συνεδρίασε το Πολιτικό Γραφείο του «Hadash» και - όπως μεταδόθηκε και στην ιστοσελίδα του - αποφασίστηκε «η απόρριψη των μέτρων εκφοβισμού από τη δεξιά κυβέρνηση. Επιμένουμε να υψώσουμε τη φωνή μας ενάντια στον πόλεμο και τον φασισμό. Με θάρρος και υπευθυνότητα θα πραγματοποιήσουμε το Συμβούλιο Hadash την προγραμματισμένη ημερομηνία».

Το «Hadash» και το ΚΚ Ισραήλ καλούν επίσης «τους ακτιβιστές, σε όλες τις αραβικές και εβραϊκές δυνάμεις, μαζί με τις διεθνείς αντιφασιστικές δυνάμεις να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη δίωξη των μακαρθιστών, να αντιταχθούν στην καταστολή των φωνών ενάντια στον εγκληματικό πόλεμο και στην εγκαθίδρυση ενός σκοτεινού φασιστικού καθεστώτος στο Ισραήλ». Καταγγέλλουν επιπλέον ότι η ισραηλινή κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον πόλεμο ως ευκαιρία για να επιταχύνει την επίθεση και στα δημοκρατικά δικαιώματα.

Οπως μεταδίδουν και αστικά ισραηλινά ΜΜΕ, όπως η «Χααρέτζ», από την έναρξη του πολέμου, είναι αμείωτα τα περιστατικά φίμωσης φωνών που αντιστέκονται στη σφαγή και στην καταστολή: Μεταξύ άλλων, η αστυνομία διέλυσε βίαια τις σιωπηρές αγρυπνίες διαμαρτυρίας μπροστά από το σπίτι του υπουργού Nir Barkat στην Ιερουσαλήμ. Συνέλαβε στελέχη αραβικών δυνάμεων που ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να διαδηλώσουν κατά του πολέμου. Αρνήθηκε να εκδώσει άδεια για διαδήλωση στο Τελ Αβίβ για κατάπαυση του πυρός. Συνέλαβε διαδηλωτές σε σιωπηρή διαμαρτυρία στη Χάιφα κ.λπ. Ολα αυτά με το επιχείρημα ότι τέτοιες δράσεις απειλούν τη δημόσια ασφάλεια...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ