ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ανακήρυξη του Δ. Κουτσούμπα σε επίτιμο μέλος του «Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας»

Την ανακήρυξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, σε επίτιμο μέλος του «Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας» αποφάσισε ομόφωνα η Διοικούσα Επιτροπή του Μουσείου.

Η επίσημη απόδοση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Δεκέμβρη, το μεσημέρι, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Μουσείου και σε ειδική εκδήλωση σε συνεργασία με τον δήμο Γορτυνίας, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Γορτυνίας, στη Δημητσάνα.

Στην εκδήλωση προβλήθηκε μήνυμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και εκ μέρους του ΚΚΕ παρευρέθηκαν ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και ο Νίκος Γόντικας, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου.

Στο μήνυμά του ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε τα εξής:

«"Ερχόμαστε από πολύ μακριά και πηγαίνουμε πολύ μακριά" και σε αυτόν τον δρόμο σύντροφος είναι ο Μίκης Θεοδωράκης, για τον οποίο το "μεγάλο μέγεθος" της ζωής του ήταν όταν βρέθηκε κάτω από τις σημαίες του ΚΚΕ. Αυτό κράτησε ως απόσταγμα της ζωής και του έργου του.

Στο ιδιαίτερης σημασίας, υψηλής αισθητικής και πολύτιμης ιστορικής προσφοράς Μουσείο υπάρχουν τα τεκμήρια - ανεκτίμητα κειμήλια των λαϊκών αγώνων - των 10+1 κύκλων τραγουδιών με τον τίτλο "Αρκαδίες", που ο Μίκης συνέθεσε στο σπίτι με τα κόκκινα παράθυρα - πολύ κοντά στο Μουσείο - όπου τον εξόρισε η χούντα τον Αύγουστο του 1968 ως τον Οκτώβρη του 1969.

Οι δεσμώτες του πίστευαν ότι έτσι θα φιμώσουν τη φωνή του, ότι θα βρει τείχος απροσπέλαστο στον τοπικό πληθυσμό, που αριθμούσε όλες κι όλες 20 οικογένειες, και είχε, υποτίθεται, αντικομμουνιστικά αισθήματα.

Ο Μίκης, αντιπαλεύοντας και τότε, όπως και σε όλη τη ζωή του, τη μοιρολατρία, τον συμβιβασμό και την ηττοπάθεια, δεν γινόταν να περιοριστεί, να σταματήσει να ζει, να ονειρεύεται και να παλεύει. Στο έργο του και την προσωπικότητά του δεν μπορούσαν να αντισταθούν ούτε οι δεσμοφύλακές του. Και η Ζάτουνα έγινε ένας ακόμα βράχος, απ' όπου σάλπισε το τραγούδι του - που κατάφερε, με μεγάλη φαντασία, να διώξει "έξω" - το τραγούδι του που έφερνε την ανάταση σε κάθε τίμιο άνθρωπο σε όλη την οικουμένη.

Αγαπητοί φίλοι, αφού σας ευχαριστήσω και πάλι εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, επιτρέψτε μου να κλείσω το μήνυμα αυτό με τα τελευταία λόγια μηνύματος του Μίκη από τη Ζάτουνα, που μεταδόθηκε από τον ραδιοφωνικό σταθμό της Μόσχας και σώζεται στο Αρχείο του ΚΚΕ: "Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον ανελέητο αγώνα έως την τελική νίκη. Κι ας μην ξεχνάμε ποτέ ότι η λευτεριά δε χαρίζεται, η λευτεριά κερδίζεται. Γεια χαρά"».

Υπενθυμίζεται ότι η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ πραγματοποίησε, τον περασμένο Αύγουστο, σε συνεργασία με το Μουσείο, μεγάλη συναυλία - εκδήλωση τιμής, με αφορμή τη συμπλήρωση 2 χρόνων από τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, στη Ζάτουνα Αρκαδίας.

ΚΟΒ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ
Εκθεση εικαστικού έργου - προσφορά στο ΚΚΕ

Μια ενδιαφέρουσα έκθεση οργανώνει η ΚΟΒ Εικαστικών της Τομεακής Οργάνωσης Καλλιτεχνών της ΟΠ Αττικής του ΚΚΕ στον Χώρο Πολιτισμού - «Εργαστήρι Γιώργη Βαρλάμου» (Λεάγρου 23, Γούβα, στάση μετρό «Αγ. Ιωάννης»), με εικαστικά έργα και αντικείμενα τέχνης, στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης του Κόμματος.

Η έκθεση αυτή, που πραγματοποιείται κάθε Δεκέμβρη, είναι πλέον θεσμός για όποιον αναζητά έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, κεραμικά, κοσμήματα και άλλα είδη διακοσμητικής τέχνης. Φέτος, επιστρέφει ανανεωμένη, με ιδιαίτερο εικαστικό ενδιαφέρον, ενώ φιλοξενείται σε έναν χώρο με ξεχωριστή σημασία για την ίδια την έκθεση, το εργαστήρι του Γιώργη Βαρλάμου.

Δεκάδες καλλιτέχνες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και προσφέρουν εικαστικό έργο για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ.

Συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά: Φανή Αϊνατζή, Στάθης Ανδρουτσάκης, Φανή Αχειμάστου, Ιάκωβος Βάης, Τάκης Βαρελάς, Ράνια Βαρβάκη, Βασίλης Βλάχος, Ουρανία Βολονάκη, Μάρκος Γεωργηλάκης, Δανάη Γιεμενάκη, Ελενα Γκαρστέα, Βούλα Γουνελά, Γιάννης Γουρζής, Μπάμπης Δαραδήμος, Χαρά Δημακάκου, Βασίλης Διονυσόπουλος, Μαριλένα Ζαμπούρα, Κωνσταντίνα Καραχάλιου, Μιχάλης Κευγάς, Γιάννης Κλεφτογιάννης, Νικόλας Κληρονόμος, Μάρθα Κορίτσογλου, Σπύρος Κουρσάρης, Μπάμπης Κρέτσης, Κλέβες Κρίσικο, Νίκος Κυριακόπουλος, Ντίνα Κώτσιου, Χριστιάνα Λαζοπούλου, Αντώνης Λάζος, Φιλιππίνα Λιβιτσάνου, Εφη Μάνου, Ελένη Μαραθού, Ελένη Μαραγκουδάκη, Εύα Μελά, Φανή Μιχαηλίδου, Χρήστος Μίτσικας, Κατερίνα Μονιάκη, Λία Μπλιούμη, Αντώνης Μυρωδιάς, Ανθούλα Μωραΐτου, Δημήτρης Νικολούλιας, Βικτώρια Νταρίλα, Μαριάννα Ξενάκη, Σίσσυ Παναγοπούλου, Χρήστος Παπαδάκης, Λιάνα Παπαϊωάννου, Μαρίνα Παπαλαμπρίδου, Νίκη Πέρδικα, Μερόπη Πρέκα, Πάρις Πρέκας, Γιασεμή Ράπτη, Βασίλης Σολιδάκης, Εφη Σούτογλου, Στέλιος Σταφέτος, Φωτεινή Στεφανίδη, Ιωάννα Τερλίδου, Κατερίνα Τσιμιχοδήμου, Εφη Φουνκ, Νάσος Χαλκίδης, Κατερίνα Χατζηγιαννούλη, Νίκος Χριστοφοράκης.

Ηδη δεκάδες έχουν επισκεφθεί την έκθεση, ενώ το ενδιαφέρον συγκέντρωσε και η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή με την ομιλία της Βαγγελιώς Πλατανιά, μέλους της ΚΕΟΕ και του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, για τη θέση και τη συμβολή του καλλιτέχνη στις σημερινές εξελίξεις.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 17 Δεκέμβρη.

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή 6 - 9 μ.μ., Σάββατο - Κυριακή 10 π.μ. - 2 μ.μ.

«Η μορφή της μάνας» και μια διαδρομή στη νεοελληνική χαρακτική

Το Εργαστήριο Χαρακτικής της Ρένας Ανούση - Ηλία, του δήμου Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη, που λειτουργεί σε συνεργασία με το Εικαστικό Επιμελητήριο Τεχνών Ελλάδος, οργανώνει έως το Σάββατο 16 Δεκέμβρη στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης της Ηλιούπολης (Μαρίνου Αντύπα και Σοφοκλή Βενιζέλου, πλ. Εθνικής Αντίστασης), την έκθεση «Η μορφή της μάνας».

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν αύριο, Τετάρτη, στις 6 μ.μ. και θα παρουσιαστεί και το ομώνυμο ημερολόγιο τέχνης για το 2024.

Μετά από την εικαστική πρόταση - πρόσκληση της χαράκτριας Ρένας Ανούση - Ηλία προς τους μαθητές της, φιλοτεχνήθηκαν 17 έργα (ξυλογραφίες & λινόλεουμ) με θέμα τη «μορφή της μάνας» που κόσμησαν το ημερολόγιο του 2024 και θα εκτεθούν στην κεντρική αίθουσα του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης της Ηλιούπολης. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες - μαθητές του εργαστηρίου: Αλεξοπούλου Γιάννα, Βρακάς Γιάννης, Βρελιανάκη Πολυάννα, Γέντζου Νατάσα, Γεωργιάδου Μαρία, Θεοδώρου Κατερίνα, Ματάλα Μαρία, Μέλλου Τώνια, Νέτση Μαίρη, Νικολούλιας Δημήτρης, Παπαδημητρίου Μαρίνα, Παυλή Αγγελική, Σαμαντζή Θωμαΐς, Σιδέρη Βαρβάρα, Σκλαβενίτης Δημήτρης, Τσαβαρή Καίτη, Τσιμογιάννης Στέλιος.

Στην έκθεση φιλοξενούνται και 24 έργα της συλλογής Χαράλαμπου Λεοντιάδη από την ιστορική διαδρομή της νεοελληνικής χαρακτικής.

Ανάμεσα στα έργα που εκτίθενται, άλλα αποτελούν σταθμούς στην ιστορία της νεοελληνικής χαρακτικής, όπως τα έργα του Δ. Γαλάνη, «Το Παλάτι των Παπών στην Αβινιόν τον Αύγουστο του 1914», από την πρώτη σειρά των 20 αντιτύπων, και η σπανιότατη οξυγραφία του 1912 - '13 «Η Παριζιάνα», τυπωμένη σε τέσσερα μόνο αντίτυπα. Ακόμη το φιλότεχνο κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει και να θαυμάσει έργα που φιλοτέχνησαν μυθικά ονόματα της νεοελληνικής χαρακτικής, όπως οι Μάρκος Ζαβιτζιάνος, Λυκούργος Κογεβίνας, Αγγελος Θεοδωρόπουλος, Δημήτρης Γιαννουκάκης, Νικόλαος Βεντούρας, Γιάννης Κεφαλληνός, Βάσω Κατράκη και Τάσσος (των οποίων εκτίθενται δύο αδημοσίευτα έργα), Κώστας Γραμματόπουλος, Γιώργος Βελισσαρίδης, Αργύρης Στυλιανίδης, Φώτης Μαστιχιάδης, Αλέξανδρος Κορογιαννάκης, Λάμπρος Ορφανός. Από το εργαστήριο (ΑΣΚΤ) του Γ. Κεφαλληνού παρουσιάζεται μια εξαιρετική χαλκογραφία (vernis mou) της Ρένας Ανούση και από το εργαστήριο του Κ. Γραμματόπουλου (ΑΣΚΤ) μια επίσης θαυμάσια οξυγραφία του Γιάννη Γουρζή και έργο του Γιώργου Βαρλάμου.

Ωρες λειτουργίας της έκθεσης: 11.00 - 14.00 & 17.00 - 21.00

«Το νούμερο 31328» του Ηλία Βενέζη στη σκηνή

«Το νούμερο 31328», του Ηλία Βενέζη, είναι ένα από τα πλέον εμβληματικά έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, όπου αποτυπώνει την πραγματική εμπειρία του συγγραφέα στα τάγματα εργασίας, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Αυτό το έργο ανεβαίνει στο Δώμα του «Θεάτρου του Νέου Κόσμου», σε διασκευή και σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου, από τις 18 Δεκέμβρη και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15.

Ο συγγραφέας, ένα νέο αγόρι δεκαοκτώ χρόνων τότε, ξεκινάει ένα μεγάλο ταξίδι στα βάθη της Τουρκίας, με τα πόδια, χωρίς παπούτσια, χωρίς φαγητό και νερό, με αδιάκοπη, απάνθρωπη δουλειά και εκμετάλλευση, ανάμεσα σε ανθρώπους που πεθαίνουν από τις κακουχίες και την εξάντληση. Ενα ταξίδι επιβίωσης από την ελευθερία στη σκλαβιά, αλλά και αντίστροφα, από τον θάνατο στη ζωή, που ξεκίνησε το 1922 και σήμερα, 101 χρόνια αργότερα, είναι ταυτόχρονα ιστορικό και επίκαιρο.

«Το Νούμερο 31328» είναι μια αντιπολεμική αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο πάνω στο χρονικό ενός σπάνιου συλλογικού πόνου, που συνδέεται με άμεσο τρόπο με την εποχή μας, αναδεικνύοντας τη σημασία της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Μια ιστορία που αξίζει να ξαναειπωθεί, να ζωντανέψει, να αγγίξει, να ταράξει και να συγκινήσει. Να μην ξεχαστεί.

Ταυτότητα της παράστασης: Σκηνοθεσία - διασκευή: Βασίλης Μαυρογεωργίου. Μουσική: Γιώργος Φουντούκος. Σκηνικά: Ελλη Παπαδάκη. Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα. Κίνηση: Πάρης Μαντόπουλος. Σχεδιασμός φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου

Παίζουν: Αριάδνη Καβαλιέρου, Ρηνιώ Κυριαζή, Σωτήρης Τσακομίδης, Ευθύμης Χαλκίδης

Προπώληση more.com.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ