ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Διαδηλώνουν ενάντια στον προϋπολογισμό - οδοστρωτήρα για τις λαϊκές ανάγκες

Συλλαλητήρια στην Αθήνα (7 μ.μ. Σύνταγμα), στη Θεσσαλονίκη (7 μ.μ. Αγαλμα Βενιζέλου) και σε άλλες πόλεις

Στην τελική ευθεία της διοργάνωσης των συλλαλητηρίων σε όλη τη χώρα ενάντια στον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό βρίσκονται εκατοντάδες σωματεία και μαζικοί φορείς, από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη. Συντονίζοντας τη δράση τους, συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων απλώνουν με μαχητικότητα σε κλάδους και χώρους δουλειάς το κάλεσμα πάλης, ενώ διεκδικούν άμεσα μέτρα προστασίας του λαϊκού εισοδήματος, κόντρα στα «ματωμένα» πλεονάσματα, στη φορολεηλασία, στην ακρίβεια, στις ατελείωτες περικοπές στην Υγεία και την Παιδεία.

Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων βρίσκονται οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, οι μειώσεις στα τιμολόγια του ρεύματος.

Είναι διεκδικήσεις που πυροδοτούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε κλάδους και χώρους δουλειάς, ενώ ανάλογα ζητήματα βρέθηκαν στην προμετωπίδα των πρόσφατων κινητοποιήσεων των επαγγελματιών ενάντια στον νέο φορολογικό νόμο της κυβέρνησης. Στο μεταξύ, σε αναβρασμό βρίσκονται οι βιοπαλαιστές αγρότες (βλ. σελ. 19), διεκδικώντας μέτρα για την επιβίωσή τους σε μια χρονιά που τσακίζονται από ζημιές, ακαρπία αλλά και τις επιπτώσεις της ανυπαρξίας υποδομών πρόληψης από μεγάλες καταστροφές, όπως στη Θεσσαλία με τις πλημμύρες κ.λπ.

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και εργατικά σωματεία της Αττικής καλούν σε μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 15 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα.

Συλλαλητήριο πραγματοποιείται την Παρασκευή 15 Δεκέμβρη και στη Θεσσαλονίκη, στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Οι επαγγελματίες ενώνουν τη φωνή τους με τους εργαζόμενους

Κάλεσμα στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες να δώσουν συνέχεια στον αγώνα για την υπεράσπιση του εισοδήματός τους, ενώνοντας τη φωνή τους με τους εργαζόμενους στο συλλαλητήριο ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, απευθύνει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ).

Στην ανακοίνωσή της η ΟΒΣΑ χαιρετίζει τους χιλιάδες επαγγελματίες, βιοτέχνες, αυτοκινητιστές, επιστήμονες που συμμετείχαν στο κλείσιμο των καταστημάτων στις 5 Δεκέμβρη και στις πολύμορφες κινητοποιήσεις τις μέρες συζήτησης και ψήφισης του φορομπηχτικού κυβερνητικού νομοσχεδίου. Χωρίς αυτήν την πρωτοπόρα δράση «δεν θα είχε υψωθεί ένα κύμα αντίστασης» στην πολιτική και την προπαγάνδα της κυβέρνησης, επισημαίνει, ούτε θα είχαν ακουστεί τα αιτήματα των επαγγελματιών για αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, κατάργηση των υπερβολικών κρατήσεων για τις τραπεζικές συναλλαγές.

«Αυτή η πρωτοπόρα δράση των Ομοσπονδιών, των Σωματείων, των Ενώσεων είναιπαρακαταθήκη για το επόμενο διάστημα.Σε αυτές τις κινητοποιήσεις διευρύνθηκε η συμμαχία των επαγγελματιών και βιοτεχνών με άλλες επαγγελματικές ομάδες, όπως οι αυτοκινητιστές και οι επιστήμονες. Είχαμε την συμπαράσταση των εργατικών σωματείων. Αυτή η συμμαχία πρέπει το επόμενο διάστημα να δυναμώσει», τονίζει η ΟΒΣΑ. Αναφέρεται επίσης στην ανάγκη να δυναμώσει η αγωνιστική αντιπαράθεση «με τις δυνάμεις που καλλιεργούν τη μοιρολατρία» και έχουν «γραμμή συμβιβασμού με την πολιτική που μας τσακίζει», όπως οι ηγεσίες των τριτοβάθμιων οργανώσεων (ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ). Ακόμα και εν μέσω των κινητοποιήσεων, καταγγέλλει, «λειτούργησαν διασπαστικά, στη λογική "μπορεί ο κλάδος μας να εξαιρεθεί τελικά", όπως έκανε η ΕΣΕΕ, ή προχώρησαν σε ανοιχτή υπονόμευση της κινητοποίησης με κάθε μέσο, όπως έκανε η ΓΣΕΒΕΕ. Ετσι εξηγείται το γεγονός ότι στις συγκεντρώσεις αυτών των δύο Συνομοσπονδιών δεν παρευρέθηκαν συνολικά πάνω από 100 άτομα!».

Με παρακαταθήκη τα βήματα που καταγράφηκαν στη συμμετοχή των επαγγελματιών στις πρόσφατες κινητοποιήσεις, η ΟΒΣΑ οργανώνει τα επόμενα βήματά της. «Μπροστά μας έχουμε να δώσουμε τη μάχη απέναντι σε έναν ακόμα βάρβαρο κρατικό προϋπολογισμό. Και είναι βάρβαρος γιατί προϋπολογίζει στα έσοδα τα έσοδα αυτού του φορολογικού εκτρώματος, του κεφαλικού φόρου και του ηλεκτρονικού λαβύρινθο των myDATA, αλλά και γιατί προϋπολογίζει νέα αφαίμαξη μέσα από την εκτίναξη των εσόδων του προϋπολογισμού κατά 6,2 δισ. ευρώ», τονίζει, καταλήγοντας: «Συνεχίζουμε πιο δυναμικά, πιο πολλοί, απέναντι σε αυτήν την πολιτική που συνθλίβει τη ζωή μας».

Σύσκεψη σωματείων του Δημοσίου στη Θεσσαλονίκη

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη σύσκεψη για την ακρίβεια από σωματεία του Δημοσίου, τα οποία εξέφρασαν την απόφασή τους για οργάνωση και κλιμάκωση της πάλης για τις οικονομικές διεκδικήσεις, παράλληλα με τον αγώνα για την κατάργηση των νόμων που απαγορεύουν την υπογραφή ΣΣΕ για μισθολογικά ζητήματα στο Δημόσιο, με πρώτο μεγάλο σταθμό το συλλαλητήριο στις 15 Δεκέμβρη, για μέτρα προστασίας του εισοδήματος και αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Εισηγητικά ο Γιάννης Κουρμούλης, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, μίλησε για την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι και η οποία έχει φτάσει στο απροχώρητο, με τους μισθούς να εξανεμίζονται, τις συνταξιοδοτήσεις να είναι πάντα περισσότερες από τις ελάχιστες προσλήψεις και την τεράστια υποστελέχωση να «μπαλώνεται» από κάθε είδους ελαστική σχέση εργασίας, έτσι που πλέον ένας στους τέσσερις εργαζόμενους στο Δημόσιο να είναι αναλώσιμος και ανακυκλώσιμος.

Αναφέρθηκε στις δήθεν αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους τις οποίες διαφημίζει η κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι δεν είναι τίποτα παραπάνω από τη νομιμοποίηση των απωλειών των προηγούμενων χρόνων, αφού κατά την περίοδο 2008 - 2020 ο μέσος μεικτός μισθός μειώθηκε πάνω από 25%.

Παρουσιάζοντας τους επόμενους αγωνιστικούς σταθμούς, ανέφερε ότι τα σωματεία στηρίζουν την απόφαση του ενδιάμεσου συνεδρίου της ΠΟΕ ΟΤΑ για κήρυξη απεργίας στις 14 Δεκέμβρη, με ζητήματα αιχμής τους μισθούς και το δικαίωμα στη δουλειά, τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Επίσης: Τις πρωτοβουλίες που παίρνουν εκπαιδευτικά σωματεία για την υπογραφή ειδικής Συλλογικής Σύμβασης, και την απεργία των εργαζομένων στους δήμους για τη μετατροπή των συμβάσεων των συναδέλφων τους συμβασιούχων σε αορίστου χρόνου.

Το ...δέντρο της ακρίβειας στόλισαν στην Καβάλα

Σε μια ξεχωριστή, συμβολική δράση ενάντια στην ακρίβεια που τσακίζει το λαϊκό εισόδημα προχώρησαν χτες το απόγευμα εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς της Καβάλας.

Στόλισαν ένα διαφορετικό δέντρο στην κεντρική πλατεία της πόλης, με μηνύματα και συνθήματα ενάντια στην ακρίβεια. Παράλληλα, καλούν τον λαό σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο αύριο Τετάρτη. Στα στολίδια που έφτιαξαν ανέγραψαν τα ποσοστά του πληθωρισμού σε βασικά αγαθά, αλλά και συνθήματα όπως για «αυξήσεις μισθών και συντάξεων τώρα», «όχι στην άδικη φορολογία εις βάρος του λαού».

ΣΕ ΚΛΑΔΟΥΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Καθημερινή δράση για αυξήσεις στους μισθούς, ενάντια σε απολύσεις, για υγεία και ασφάλεια

Με απεργιακές κινητοποιήσεις, στάσεις εργασίας, παραστάσεις διαμαρτυρίας σε χώρους δουλειάς και κλάδους φουντώνουν οι αγωνιστικές διεκδικήσεις των εργαζομένων για ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα, για προστασία στην πράξη από την ακρίβεια και τις διαρκείς ανατιμήσεις, αλλά και ενάντια σε απολύσεις, για μέτρα υγείας και ασφάλειας σε χώρους δουλειάς.

Την Πέμπτη απεργούν στους ΟΤΑ

Στο πλαίσιο αυτό ξεχωρίζει η απεργία στους ΟΤΑ την Πέμπτη 14 Δεκέμβρη, με απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου της Ομοσπονδίας (ΠΟΕ ΟΤΑ), με βασικά αιτήματα τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς.

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής με ανακοίνωσή του καλεί στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα στις 9.30 π.μ. στην πλατεία Βάθης, με το κάλεσμά του να σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «ένας στους δύο συναδέλφους δεν γνωρίζει αν θα έχει δουλειά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, γιατί εργάζεται με σχέσεις εργασίας με ημερομηνία λήξης». Κι όμως, την ίδια ώρα «γίνεται πάρτι εκατομμυρίων με εργολαβίες, ιδιωτικοποιήσεις, αναπτυξιακούς οργανισμούς, λεφτά να δίνονται απλόχερα στην "πράσινη ανάπτυξη". Το κράτος, ως εργοδότης μας, αποδεικνύεται "ανίκανο" να καλύψει τις ανάγκες μας, την ίδια στιγμή που είναι πολύ ικανό να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων».

Χαρακτηρίζει πρόκληση τα ψίχουλα που η κυβέρνηση βαφτίζει αυξήσεις και υπογραμμίζει ότι ο κλάδος μετράει δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες σακατεμένους τα τελευταία χρόνια, ενώ οι επαγγελματικές ασθένειες θερίζουν. Ακόμα αναφέρεται στην τραγική κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων, στους χιλιάδες πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών, αναδεικνύοντας τη γενικότερη επίθεση που δέχονται συνολικά οι εργαζόμενοι σε όλες τις πτυχές της ζωής τους.

Στο πλαίσιο της ίδιας απεργιακής κινητοποίησης, σε συγκέντρωση την Πέμπτη 14/12, στις 11 π.μ., στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, καλεί τους εργαζόμενους η ΔΑΣ Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στάση εργασίας σε μεγάλη βιομηχανία Μετάλλου

Με στάση εργασίας (7 π.μ. - 10 π.μ.) και συγκέντρωση στον χώρο δουλειάς αύριο, Τετάρτη, απαντούν οι εργαζόμενοι της βιομηχανίας ΕΜΕΚ κλιμακώνοντας την αγωνιστική τους δράση απέναντι στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας προς τα δίκαια αιτήματά τους.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για βιομηχανία, όπου κατασκευάζονται μεταλλικές κατασκευές για μεγάλα έργα (από κτίρια μέχρι γέφυρες και ανεμογεννήτριες), με τους εργαζόμενους να απαιτούν ουσιαστικές αυξήσεις στο μεροκάματο, αλλά την εργοδοσία να απαντά με ...κάμερες στους χώρους δουλειάς και μπόνους παραγωγικότητας.

Οι διεκδικήσεις τους, που ομόφωνα αποφάσισαν σε Γενική τους Συνέλευση, μεταφέρθηκαν από το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας στην εργοδοσία, με την τελευταία να παρουσιάζει ως ...φιλεργατικό μέτρο την «παροχή ατομικών μπόνους», με βάση την απόδοση του καθενός. «Μας λέει δηλαδή ότι ο μισθός μας θα πρέπει να συνδέεται με την παραγωγικότητα, με το αν βγαίνει το απαιτούμενο κέρδος γι' αυτούς. Γι' αυτόν τον λόγο στο αίτημα για 10% αύξηση απάντησε ότι δεν είναι διατεθειμένη ούτε γι' αυτό, αλλά ούτε και τίποτε άλλο να καταβάλει γιατί, όπως εκτιμούν, οι δουλειές του 2024 δεν θα αποδώσουν την προσδοκώμενη γι' αυτούς αύξηση των κερδών», σχολιάζει το Συνδικάτο.

Με την ίδια λογική απέρριψε και το επί χρόνια αίτημα των εργαζομένων να προστατευτεί η υγεία τους με την εγκατάσταση ολοκληρωμένου και σύγχρονου συστήματος εξαερισμού στον χώρο του εργοστασίου. Η απάντηση της εργοδοσίας ήταν ότι αυτό θα υλοποιηθεί μόνο αν η εταιρεία πάρει σχετική επιδότηση, «δηλαδή μόνο αν το κράτος δώσει λεφτά που βγαίνουν από τις δικές μας πλάτες, από την άγρια φοροληστεία που μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο», σημειώνει το Συνδικάτο.

Η εργοδοσία εμφανίζεται αμετακίνητη και στην απαίτηση για απεγκατάσταση των καμερών από τους χώρους δουλειάς. Οπως σημειώνει το Συνδικάτο, επιβεβαιώνεται ότι «πρόθεση της εργοδοσίας είναι να επιβληθεί κλίμα αστυνόμευσης του χώρου, περισσότερη πίεση σε εμάς τους εργαζόμενους για να ανεβαίνουν οι ρυθμοί της δουλειάς, να κρατιέται χαμηλό το κόστος, άρα και να μεγαλώνουν τα κέρδη της εταιρείας».

Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή αντιπροσωπεία της διοίκησης του Συνδικάτου πραγματοποίησε νέα συνάντηση με τη διεύθυνση της εταιρείας, η οποία απέβη άκαρπη, εξαιτίας της εργοδοτικής αδιαλλαξίας. Μάλιστα, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, καθ' όλη τη διάρκεια της συνάντησης, η διεύθυνση είχε απαξιωτική στάση απέναντι στα προβλήματα των εργαζομένων, «δείχνοντας έτσι ότι πάνω από όλα βάζει τα κέρδη της εταιρείας».

«Δεν έχουμε άλλες αντοχές, άλλα περιθώρια να σφίξουμε παραπάνω το ζωνάρι! Εμείς κάθε μήνα ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ακρίβεια που φουντώνει στα τρόφιμα, στα είδη πρώτης ανάγκης, στα καύσιμα», τονίζεται στο κάλεσμα κλιμάκωσης που απευθύνει το Συνδικάτο Μετάλλου.

Σήμερα στη ΣΤΑΣΥ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της ΣΤΑΣΥ («Σταθερές Συγκοινωνίες») οργανώνουν σήμερα, Τρίτη, στις 10 π.μ., σωματεία εργαζομένων στην εταιρεία, διεκδικώντας την υλοποίηση όλων των όρων της υπάρχουσας Συλλογικής Σύμβασης. Σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΣΤΑΣΥ καλεί στη συγκέντρωση αναδεικνύοντας διεκδικήσεις για νέα ΣΣΕ με πραγματικές αυξήσεις, για επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, όπως και τριετιών, για πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, απορρόφηση από τη ΣΤΑΣΥ όλων των συμβασιούχων και των εργολαβικών εργαζομένων με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου και πλήρη δικαιώματα, αλλά και ενάντια στην εμπορευματοποίηση και την επιχειρηματική δράση στις συγκοινωνίες.

Συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα

Μέχρι στιγμής συλλαλητήρια ενάντια στον προϋπολογισμό οργανώνονται στις εξής πόλεις:

Την Παρασκευή 15 Δεκέμβρη

-- Αθήνα, 7 μ.μ., πλατεία Συντάγματος

-- Θεσσαλονίκη, 7 μ.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

-- Πάτρα, 6.30 μ.μ., έξω από το Εργατικό Κέντρο

-- Αλεξανδρούπολη, 6.30 μ.μ., δημαρχείο

-- Βέροια, 7 μ.μ., πλατεία Δημαρχείου

-- Εδεσσα, 6.30 μ.μ., Μικροί Καταρράκτες

-- Καλαμάτα, 6.30 μ.μ., πλατεία 23ης Μαρτίου

-- Κατερίνη, 6.30 μ.μ., Σιντριβάνι

-- Νάουσα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

-- Πρέβεζα, 7 μ.μ., Θεοφάνειο

-- Σέρρες, 6 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Αύριο, Τετάρτη 13 Δεκέμβρη:

-- Γιάννενα, 6.30 μ.μ., έξω από το Εργατικό Κέντρο

-- Καβάλα, 5 μ.μ., κεντρική πλατεία

Την Πέμπτη 14 Δεκέμβρη:

-- Αμφισσα, 6 μ.μ., πλατεία Λαού

-- Ζάκυνθος, 6.30 μ.μ., πλατεία Αγίου Μάρκου

-- Κοζάνη, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

-- Χαλκίδα, 7 μ.μ., πλατεία Δικαστηρίων

Στην Αρτα, το Σάββατο 16 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ., στην πλατεία Κιλκίς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ