Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΕ ΚΛΑΔΟΥΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Καθημερινή δράση για αυξήσεις στους μισθούς, ενάντια σε απολύσεις, για υγεία και ασφάλεια

Με απεργιακές κινητοποιήσεις, στάσεις εργασίας, παραστάσεις διαμαρτυρίας σε χώρους δουλειάς και κλάδους φουντώνουν οι αγωνιστικές διεκδικήσεις των εργαζομένων για ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα, για προστασία στην πράξη από την ακρίβεια και τις διαρκείς ανατιμήσεις, αλλά και ενάντια σε απολύσεις, για μέτρα υγείας και ασφάλειας σε χώρους δουλειάς.

Την Πέμπτη απεργούν στους ΟΤΑ

Στο πλαίσιο αυτό ξεχωρίζει η απεργία στους ΟΤΑ την Πέμπτη 14 Δεκέμβρη, με απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου της Ομοσπονδίας (ΠΟΕ ΟΤΑ), με βασικά αιτήματα τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς.

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής με ανακοίνωσή του καλεί στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα στις 9.30 π.μ. στην πλατεία Βάθης, με το κάλεσμά του να σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «ένας στους δύο συναδέλφους δεν γνωρίζει αν θα έχει δουλειά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, γιατί εργάζεται με σχέσεις εργασίας με ημερομηνία λήξης». Κι όμως, την ίδια ώρα «γίνεται πάρτι εκατομμυρίων με εργολαβίες, ιδιωτικοποιήσεις, αναπτυξιακούς οργανισμούς, λεφτά να δίνονται απλόχερα στην "πράσινη ανάπτυξη". Το κράτος, ως εργοδότης μας, αποδεικνύεται "ανίκανο" να καλύψει τις ανάγκες μας, την ίδια στιγμή που είναι πολύ ικανό να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων».

Χαρακτηρίζει πρόκληση τα ψίχουλα που η κυβέρνηση βαφτίζει αυξήσεις και υπογραμμίζει ότι ο κλάδος μετράει δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες σακατεμένους τα τελευταία χρόνια, ενώ οι επαγγελματικές ασθένειες θερίζουν. Ακόμα αναφέρεται στην τραγική κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων, στους χιλιάδες πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών, αναδεικνύοντας τη γενικότερη επίθεση που δέχονται συνολικά οι εργαζόμενοι σε όλες τις πτυχές της ζωής τους.

Στο πλαίσιο της ίδιας απεργιακής κινητοποίησης, σε συγκέντρωση την Πέμπτη 14/12, στις 11 π.μ., στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, καλεί τους εργαζόμενους η ΔΑΣ Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στάση εργασίας σε μεγάλη βιομηχανία Μετάλλου

Με στάση εργασίας (7 π.μ. - 10 π.μ.) και συγκέντρωση στον χώρο δουλειάς αύριο, Τετάρτη, απαντούν οι εργαζόμενοι της βιομηχανίας ΕΜΕΚ κλιμακώνοντας την αγωνιστική τους δράση απέναντι στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας προς τα δίκαια αιτήματά τους.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για βιομηχανία, όπου κατασκευάζονται μεταλλικές κατασκευές για μεγάλα έργα (από κτίρια μέχρι γέφυρες και ανεμογεννήτριες), με τους εργαζόμενους να απαιτούν ουσιαστικές αυξήσεις στο μεροκάματο, αλλά την εργοδοσία να απαντά με ...κάμερες στους χώρους δουλειάς και μπόνους παραγωγικότητας.

Οι διεκδικήσεις τους, που ομόφωνα αποφάσισαν σε Γενική τους Συνέλευση, μεταφέρθηκαν από το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας στην εργοδοσία, με την τελευταία να παρουσιάζει ως ...φιλεργατικό μέτρο την «παροχή ατομικών μπόνους», με βάση την απόδοση του καθενός. «Μας λέει δηλαδή ότι ο μισθός μας θα πρέπει να συνδέεται με την παραγωγικότητα, με το αν βγαίνει το απαιτούμενο κέρδος γι' αυτούς. Γι' αυτόν τον λόγο στο αίτημα για 10% αύξηση απάντησε ότι δεν είναι διατεθειμένη ούτε γι' αυτό, αλλά ούτε και τίποτε άλλο να καταβάλει γιατί, όπως εκτιμούν, οι δουλειές του 2024 δεν θα αποδώσουν την προσδοκώμενη γι' αυτούς αύξηση των κερδών», σχολιάζει το Συνδικάτο.

Με την ίδια λογική απέρριψε και το επί χρόνια αίτημα των εργαζομένων να προστατευτεί η υγεία τους με την εγκατάσταση ολοκληρωμένου και σύγχρονου συστήματος εξαερισμού στον χώρο του εργοστασίου. Η απάντηση της εργοδοσίας ήταν ότι αυτό θα υλοποιηθεί μόνο αν η εταιρεία πάρει σχετική επιδότηση, «δηλαδή μόνο αν το κράτος δώσει λεφτά που βγαίνουν από τις δικές μας πλάτες, από την άγρια φοροληστεία που μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο», σημειώνει το Συνδικάτο.

Η εργοδοσία εμφανίζεται αμετακίνητη και στην απαίτηση για απεγκατάσταση των καμερών από τους χώρους δουλειάς. Οπως σημειώνει το Συνδικάτο, επιβεβαιώνεται ότι «πρόθεση της εργοδοσίας είναι να επιβληθεί κλίμα αστυνόμευσης του χώρου, περισσότερη πίεση σε εμάς τους εργαζόμενους για να ανεβαίνουν οι ρυθμοί της δουλειάς, να κρατιέται χαμηλό το κόστος, άρα και να μεγαλώνουν τα κέρδη της εταιρείας».

Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή αντιπροσωπεία της διοίκησης του Συνδικάτου πραγματοποίησε νέα συνάντηση με τη διεύθυνση της εταιρείας, η οποία απέβη άκαρπη, εξαιτίας της εργοδοτικής αδιαλλαξίας. Μάλιστα, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, καθ' όλη τη διάρκεια της συνάντησης, η διεύθυνση είχε απαξιωτική στάση απέναντι στα προβλήματα των εργαζομένων, «δείχνοντας έτσι ότι πάνω από όλα βάζει τα κέρδη της εταιρείας».

«Δεν έχουμε άλλες αντοχές, άλλα περιθώρια να σφίξουμε παραπάνω το ζωνάρι! Εμείς κάθε μήνα ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ακρίβεια που φουντώνει στα τρόφιμα, στα είδη πρώτης ανάγκης, στα καύσιμα», τονίζεται στο κάλεσμα κλιμάκωσης που απευθύνει το Συνδικάτο Μετάλλου.

Σήμερα στη ΣΤΑΣΥ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της ΣΤΑΣΥ («Σταθερές Συγκοινωνίες») οργανώνουν σήμερα, Τρίτη, στις 10 π.μ., σωματεία εργαζομένων στην εταιρεία, διεκδικώντας την υλοποίηση όλων των όρων της υπάρχουσας Συλλογικής Σύμβασης. Σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΣΤΑΣΥ καλεί στη συγκέντρωση αναδεικνύοντας διεκδικήσεις για νέα ΣΣΕ με πραγματικές αυξήσεις, για επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, όπως και τριετιών, για πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, απορρόφηση από τη ΣΤΑΣΥ όλων των συμβασιούχων και των εργολαβικών εργαζομένων με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου και πλήρη δικαιώματα, αλλά και ενάντια στην εμπορευματοποίηση και την επιχειρηματική δράση στις συγκοινωνίες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολύμορφη αγωνιστική δραστηριότητα (2020-06-18 00:00:00.0)
Πλήθος πρωτοβουλιών στο πλαίσιο της σημερινής μέρας δράσης στους χώρους δουλειάς (2020-04-28 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2018-07-11 00:00:00.0)
Νέες κινητοποιήσεις με αιχμή τα «πεντάμηνα» (2015-11-24 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2014-02-07 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2008-10-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ