ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ευχολόγια και κοροϊδία απέναντι στα νέα κύματα ανατιμήσεων

INTIME NEWS

Την ώρα που ένα νέο κύμα ανατιμήσεων στην Ενέργεια και τα βασικά καταναλωτικά προϊόντα περιμένει εκατομμύρια καταναλωτές από την 1.1.2024, ο Κυρ. Μητσοτάκης προέδρευσε χτες σε σύσκεψη στην έδρα της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), όπου επισήμως «ενημερώθηκε για τους ελέγχους που διενεργούνται και για τα μέτρα αντιμετώπισης αθέμιτων πρακτικών στην αγορά».

Συγκεκριμένα, την ώρα που η ακρίβεια θερίζει το λαϊκό εισόδημα, στη σύσκεψη πανηγύρισαν ότι «φέτος έχουν ολοκληρωθεί περισσότεροι από 21.000 έλεγχοι, με έμφαση στην αθέμιτη κερδοφορία και την παράνομη διακίνηση, με αποτέλεσμα να έχουν επιβληθεί πρόστιμα που υπερβαίνουν τα 10,5 εκατομμύρια ευρώ, ποσό σχεδόν διπλάσιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος». Αυτά λέγονται όταν μια σειρά επιχειρηματικών ομίλων κάνουν «πάρτι» κερδών και τα έσοδα του κράτους μέσα από τον ΦΠΑ και άλλους φόρους που σχετίζονται με την κατανάλωση έχουν εκτιναχθεί.

Εξετάστηκαν επίσης «οι πρωτοβουλίες που υλοποιούνται για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων», ενώ σε ό,τι αφορά την περιλάλητη Μόνιμη Μείωση Τιμής, επισημάνθηκε ότι έως σήμερα έχουν ενταχθεί 1.286 προϊόντα, κι αυτό όταν το ντόμινο ανατιμήσεων δεν έχει τέλος, με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή να αποτυπώνουν τον πληθωρισμό που «έτρεχε» με 3% και τον Νοέμβρη, ενώ οι τιμές των τροφίμων εκτινάχθηκαν κατά 9%.

Σε αυτό το πλαίσιο, και κάνοντας το μαύρο άσπρο, ο Μητσοτάκης είπε χτες στα στελέχη της ΔΙΜΕΑ πως με τους ελέγχους αυτούς και τα πρόστιμα «έχει εμπεδωθεί και στην ίδια την αγορά ότι υπάρχει ένας μηχανισμός του κράτους, ο οποίος μπορεί να εντοπίζει παραβάσεις, όπως είναι, π.χ., η υπέρβαση του καθορισμένου περιθωρίου κέρδους ή οι πλασματικές εκπτώσεις, και να παρεμβαίνει κατασταλτικά ώστε να προστατεύεται ο ελεύθερος ανταγωνισμός και κυρίως να προστατεύεται ο καταναλωτής».

Επανέλαβε, εξάλλου, τον ισχυρισμό ότι «τα νοικοκυριά σήμερα δοκιμάζονται από ένα πρόβλημα το οποίο προφανώς δεν αφορά μόνο την Ελλάδα», και έφερε ως αντίδοτα την τάχα «μόνιμη μείωση τιμών, το ταμπελάκι 5%», το «Καλάθι των Χριστουγέννων», ή την «εισαγωγή νέων ψηφιακών εργαλείων», τα οποία θα βοηθούν, υποτίθεται, τον καταναλωτή «να συγκρίνει προϊόντα και όταν κρίνει ότι μπορεί και θέλει να καταγγείλει αθέμιτες πρακτικές, να είναι σε θέση να το κάνει» («e-Kαταναλωτής»). Μέτρα που όπως πριν το «καλάθι του νοικοκυριού» και το ταμπελάκι με το φθηνότερο προϊόν σε τίποτε δεν αντιμετώπισαν την ακρίβεια ούτε ελάφρυναν τους προϋπολογισμούς των λαϊκών οικογενειών.

ΣΥΡΙΖΑ
«Πλειοδοτεί» στα θέλω των επιχειρηματικών ομίλων

Με την προετοιμασία του συνεδρίου του κόμματος που θα διεξαχθεί τον Φλεβάρη ασχολήθηκε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίασή της το Σάββατο, απ' το βήμα της οποίας ο πρόεδρός του, Στ. Κασσελάκης, συνέχισε να φιλοτεχνεί για το κόμμα του το προφίλ της αξιόπιστης και ικανής να αναλάβει την αστική διαχείριση δύναμης.

Πλειοδοτώντας στη λογική της καταστολής ως απάντησης στο πρόβλημα της βίας στα γήπεδα, φυσικά με πλήρη αποσιώπηση της πραγματικής αιτίας που εντοπίζεται στα επιχειρηματικά συμφέροντα τα οποία συνδέονται με τις ομάδες και τον αθλητισμό, ο Στ. Κασσελάκης ζήτησε ουσιαστική λειτουργία των συστημάτων εποπτείας με κάμερες υψηλής ευκρίνειας, είσοδο στα γήπεδα μόνο με ταυτοποίηση, υποχρεωτική αρίθμηση θέσεων, υποχρεωτική έκδοση ετήσιου πιστοποιητικού ασφαλείας και έλεγχο λειτουργίας πριν από κάθε αναμέτρηση.

Από θέση υπεράσπισης των συμφερόντων του εγχώριου κεφαλαίου, ο Στ. Κασσελάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση επειδή, όπως είπε, η Ελλάδα είναι ουραγός στην ΕΕ «όσον αφορά την αναλογία επενδύσεων προς ΑΕΠ, με απόκλιση 8,8% του ΑΕΠ από την ΕΕ και 8,7% από την Ευρωζώνη. Ετήσιο επενδυτικό κενό: 18 δισ. ευρώ». Δεσμεύτηκε ξανά ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τα ηνία της αστικής διαχείρισης θα δημιουργήσει «τις συνθήκες για προσέλκυση Αμεσων Ξένων Επενδύσεων που θα έχουν προστιθέμενη αξία για την εθνική οικονομία».

Συνθήκες που βεβαίως δημιουργούνται με ποικίλους μποναμάδες στους «επενδυτές», προερχόμενους απ' την άγρια φοροληστεία του λαού, τη διαιώνιση του καθεστώτος ζούγκλας σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις και τα εργασιακά δικαιώματα, τους καθηλωμένους μισθούς και τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, με μπούσουλα και τις σχετικές κατευθύνσεις της ΕΕ. Την οποία ο Στ. Κασσελάκης θαυμάζει τόσο ώστε να καταγγέλλει «δραματικές αποκλίσεις της Ελλάδας από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα» που σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους συνίσταται σε γενικευμένη ανασφάλεια, φτώχεια, μισθούς - φιλοδωρήματα κ.λπ.

Ο Στ. Κασσελάκης επιτέθηκε στους αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ για το «παρών» τους στα άρθρα του πρόσφατου νομοσχεδίου που θωρακίζουν τα «κοράκια» των τραπεζών, λέγοντας: «Επειδή ακούγονται πολλά τώρα τελευταία για "μετάλλαξη" του ΣΥΡΙΖΑ, έχω να πω ότι η μόνη μετάλλαξη είναι ότι πλέον δεν υπάρχουν αυλικοί που δουλεύουν για τους servicers και τις τράπεζες και ποτέ δεν πρόκειται επιχειρηματικά συμφέροντα να ελέγξουν τον ΣΥΡΙΖΑ». Κι αυτά τα έλεγε όταν την ίδια ώρα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως κι αυτοί του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν σχεδόν το 50% του ίδιου νόμου!

Τέλος, για τα Ελληνοτουρκικά ο Στ. Κασσελάκης έσπευσε να επαναλάβει τη στήριξή του στα παζάρια για διευθετήσεις εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου, καλωσορίζοντας το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας της περασμένης Τετάρτης. Είπε χαρακτηριστικά ότι «αναγνωρίζουμε κάθε θετικό βήμα και δεν θα συρθούμε ποτέ στην πατριδοκαπηλία που επέδειξε ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ την περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών ή αργότερα, την περίοδο 2021 - 2023, στα Ελληνοτουρκικά».

Στο μεταξύ, με κείμενό τους ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ 51 συνδικαλιστές.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Να σταματήσουν τώρα οι σχεδιασμοί για σταθμό LNG

Το μαζικό συλλαλητήριο που έγινε το Σάββατο στον Βόλο έστειλε ηχηρό μήνυμα ενάντια στους σχεδιασμούς που υπονομεύουν την ασφάλεια του λαού

Από την κινητοποίηση φορέων στον Βόλο
Από την κινητοποίηση φορέων στον Βόλο
Ηχηρό μήνυμα ενάντια στην κατασκευή σταθμού αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Μαγνησία έστειλαν χιλιάδες εργαζόμενοι και νέοι που συμμετείχαν στο διήμερο πολύμορφων δράσεων που οργάνωσαν σωματεία και μαζικοί φορείς της Μαγνησίας. Η αρχή έγινε την Παρασκευή με τη συναυλία που έγινε στην παραλία του Βόλου, ενώ το Σάββατο πραγματοποιήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια των τελευταίων χρόνων στον Βόλο.

Ανθρωποι κάθε ηλικίας, παρά το τσουχτερό κρύο, έδωσαν βροντερό «παρών» στη συγκέντρωση στην παραλία και στη μεγαλειώδη πορεία που ακολούθησε. Εξέφρασαν με αυτόν τον τρόπο την πάνδημη πλέον αντίθεση που υπάρχει απέναντι σ' αυτή την καταστροφική, όπως αναφέρουν, για τις ζωές τους και το περιβάλλον επένδυση, στην οποία οι μόνοι που θα βγουν κερδισμένοι είναι οι αμερικανικοί όμιλοι, που θα εξάγουν σε υψηλές τιμές περισσότερο LNG στην ΕΕ, οι Ελληνες εφοπλιστές που το μεταφέρουν και ελέγχουν ήδη το 22% της παγκόσμιας χωρητικότητας των πλοίων μεταφοράς LNG, αλλά και οι μέτοχοι του συγκεκριμένου έργου.

Στο συλλαλητήριο του Σαββάτου συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Αποστόλη Ριζόπουλο, Γραμματέα της ΤΕ Μαγνησίας και δημοτικό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και τον Βασίλη Μεταξά, βουλευτή Μαγνησίας.

Στη συγκέντρωση πήραν τον λόγο πολλοί εκπρόσωποι σωματείων και φορέων της πόλης του Βόλου, τονίζοντας τις καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον και τη ζωή των κατοίκων της περιοχής από τη λειτουργία ενός σταθμού αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG στον Παγασητικό.

Ο Κώστας Στεργίου, μιλώντας εκ μέρους των ταξικών σωματείων, ανέφερε ότι «η θηριώδης αυτή εγκατάσταση εντάσσεται στις εγκαταστάσεις ανώτερης βαθμίδας επικινδυνότητας! Τόνισε ακόμα ότι ο κίνδυνος για την περιοχή είναι διπλός, αφού πέρα από τις καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον, που είναι πολύ σημαντικές, η επένδυση LNG μας μπλέκει στους ενεργειακούς ανταγωνισμούς, που "γεννούν" πολέμους! Οπως αυτοί που γίνονται στη γειτονιά μας με θύματα τον ουκρανικό και τον παλαιστινιακό λαό, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς».

Κατήγγειλε ότι η περιοχή της Μαγνησίας έχει μετατραπεί σε μια τεράστια αμερικανοNATOική βάση, ότι η ύπαρξη πολλών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, που αναπτύσσονται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, για να εξυπηρετήσουν και ΝΑΤΟικές ανάγκες και τώρα τα σχέδια της «Mediterranian Gas» για την εγκατάσταση του LNG, βάζουν στο «μάτι του κυκλώνα» τον λαό της περιοχής και όχι μόνο, αφού τον μετατρέπουν σε στόχο στρατιωτικών αντιποίνων.

Καταλήγοντας ο εκπρόσωπος των ταξικών σωματείων επισήμανε: «Η νομιμότητά τους δεν μπορεί να μας προστατέψει, δεν μπορεί να τους σταματήσει! Οι νόμοι τους και οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων "κόβονται και ράβονται" στα μέτρα των επενδυτών. Ο μόνος ελπιδοφόρος και νικηφόρος δρόμος είναι ο δρόμος της σύγκρουσης με την πολιτική που βάζει τα κέρδη τους πάνω από τις ζωές μας».

Εκοψαν το ρεύμα και με μισό λογαριασμό πληρωμένο...

Νέα μέθοδο για να κατεβάζει τους διακόπτες και να επιβάλλει ...συσκότιση σε σπίτια λαϊκών νοικοκυριών εφαρμόζει η ΔΕΗ, πιθανώς και άλλοι πάροχοι ρεύματος που ακολουθούν την εμπορική της πολιτική. Ετσι, η εταιρεία που τις προηγούμενες μέρες διαφήμιζε την αύξηση των κερδών της και των επενδύσεών της το πρώτο 9μηνο του 2023, έκοψε το ρεύμα σε οικογένεια με παιδί στο Μενίδι, αν και η οικογένεια, από το συνολικό χρέος των 480 ευρώ που είχε, πλήρωσε 200 ευρώ!

Οταν οι άνθρωποι απευθύνθηκαν στη ΔΕΗ για να διαμαρτυρηθούν, έμαθαν από το Τμήμα Διακανονισμού της εταιρείας ότι πλέον το ρεύμα κόβεται όσο κι αν είναι το ποσό της οφειλής, αν υπάρχουν δύο εκπρόθεσμες πληρωμές λογαριασμών. Φαίνεται λοιπόν ότι οι πάροχοι ζεσταίνουν τις ...μηχανές γι' αυτό που θα ακολουθήσει από 1/1/2024, όταν και θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα τιμολόγησης, που λόγω της εκτόξευσης των τιμών θα οδηγήσει και σε αποκοπές ρεύματος.

ΕΣΗΕΑ
Σήμερα η επαναληπτική ψηφοφορία για την Εφορευτική Επιτροπή

Σε επαναληπτική ψηφοφορία σήμερα Τρίτη (8 π.μ. - 5.06 μ.μ.) καλούνται οι δημοσιογράφοι - μέλη της ΕΣΗΕΑ, για την ανάδειξη Εφορευτικής Επιτροπής που θα έχει την ευθύνη της διεξαγωγής των αρχαιρεσιών για το νέο ΔΣ.

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» στηρίζει την υποψήφια Βαρβάρα Γούτσου για την ανάδειξή της στην Εφορευτική Επιτροπή.

Για τη συμμετοχή των μελών στην ψηφοφορία είναι απαραίτητη η επίδειξη της θεωρημένης δημοσιογραφικής ταυτότητας μέλους της ΕΣΗΕΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ