ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /32
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Στυγνά εγκλήματα από τον ισραηλινό στρατό - Σκοτώνουν εν ψυχρώ, θάβουν ζωντανούς

Ψάχνουν ό,τι απέμεινε στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ

Copyright 2023 The Associated

Ψάχνουν ό,τι απέμεινε στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ
Την ίδια ώρα που ΗΠΑ και Ισραήλ μιλούν για δήθεν «πιο στοχευμένες» επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, τα στυγνά εγκλήματα του ισραηλινού κατοχικού στρατού εναντίον των Παλαιστινίων κλιμακώνονται χωρίς προηγούμενο.

Μέχρι χθες, 73η μέρα της ισραηλινής επίθεσης, οι νεκροί Παλαιστίνιοι έφτασαν τους 19.453 και οι τραυματίες τους 52.286, χωρίς να υπολογίζονται χιλιάδες αγνοούμενοι, θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια.

Αποτροπιασμό προκάλεσαν το Σάββατο οι εικόνες από τις μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού στο Νοσοκομείο «Καμάλ Αντουάν» (το οποίο βομβάρδιζαν για μέρες) να σαρώνουν σκηνές εκτοπισμένων αμάχων.

Οπως καταγγέλλεται, οι μπουλντόζες του στρατού έθαψαν ζωντανούς μέσα στα χώματα στον αυλόγυρο του νοσοκομείου άγνωστο αριθμό τραυματιών και άλλων ανήμπορων ανθρώπων...

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, εξέφρασε «φρίκη» για την «ουσιαστική καταστροφή» του νοσοκομείου και έντονη ανησυχία για την κατάσταση, καθώς 70 γιατροί και νοσηλευτές συνελήφθησαν από τον ισραηλινό στρατό και έκτοτε τα ίχνη τους αγνοούνται. Συνέλαβαν ακόμα και σοβαρά τραυματισμένους ανθρώπους για να τους «ανακρίνουν»...

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας απαίτησε διεθνή έρευνα για «εσκεμμένο έγκλημα πολέμου» στο Νοσοκομείο «Καμάλ Αντουάν», ενώ ο ισραηλινός στρατός... επέκρινε τον ΠΟΥ επειδή δεν υιοθέτησε τον ισχυρισμό του ότι στα νοσοκομεία βρίσκονται «τρομοκράτες και όπλα» της Χαμάς.

«Νοσηλεία» τραυματισμένου παιδιού στη Χαν Γιούνις...
«Νοσηλεία» τραυματισμένου παιδιού στη Χαν Γιούνις...
Την ίδια ώρα, το μεγάλο Νοσοκομείο «Αλ Σίφα» της Γάζας, που έχει χτυπηθεί επανειλημμένα από τον ισραηλινό στρατό, παρέχει πλέον μόνο βασικές υπηρεσίες σε τραυματίες. Εχει ξεμείνει εντελώς από αίμα και το προσωπικό αδυνατεί να διαχειριστεί νέο αριθμό ασθενών ή τραυματιών. Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι επικρατούν τραγικές συνθήκες και στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, με τους γιατρούς να αναγκάζονται να κάνουν ράμματα σε τραυματίες στο πάτωμα...

Στοιχεία του ΠΟΥ αναφέρουν ότι από τα 24 νοσοκομεία που λειτουργούσαν στη βόρεια Γάζα πριν τον πόλεμο τώρα έχουν απομείνει 4, κι αυτά υπολειτουργούν.

Νέα δολοφονικά πλήγματα σε προσφυγικούς καταυλισμούς

Παράλληλα συνεχίζονται τα δολοφονικά πλήγματα εναντίον αμάχων και προσφυγικών καταυλισμών.

Την Κυριακή το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι πάνω από 90 άμαχοι σκοτώθηκαν από νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια στη βόρεια Γάζα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, από ισραηλινές επιδρομές σε κτιριακό συγκρότημα στη Τζαμπαλίγια την Κυριακή θάφτηκαν ζωντανοί τουλάχιστον 50 ακόμα άνθρωποι.

Παλαιστινιακός ραδιοφωνικός σταθμός μετέδωσε χθες ότι πυραυλική επίθεση σε σπίτι όπου στεγαζόταν η οικογένεια Σεχάμπ είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 24 άτομα. Νοσοκομειακές πηγές ανέφεραν δεκάδες νεκρούς ή τραυματίες στο σπίτι της οικογένειας Σεχάμπ και σε παρακείμενα κτίρια.

Η 252η Εφεδρική Μεραρχία του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε χθες ότι ολοκλήρωσε τις επιχειρήσεις της κατά της Χαμάς στην περιοχή Μπέιτ Χανούν στη βόρεια Γάζα και παρέδωσε την ευθύνη της περιοχής στη Μεραρχία της Γάζας.

Σε κάθε περίπτωση, καθώς εντείνονται οι μάχες Παλαιστίνιοι μαχητές προβάλλουν σθεναρή αντίσταση, με τον ισραηλινό κατοχικό στρατό να ανακοινώνει επισήμως τον θάνατο 127 στρατιωτών του από την έναρξη της χερσαίας εισβολής στη Γάζα στις 27 Οκτώβρη.

Καταστράφηκε το σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης

Εκπρόσωπος της ΜΚΟ «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» κατήγγειλε χθες ότι οι ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν καταστρέψει εντελώς το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, και ότι η έλλειψη καθαρού νερού και πρόσβασης σε σύστημα επεξεργασίας λυμάτων πλέον γίνεται «εξίσου επικίνδυνη» με τις επιδρομές.

«Οι άνθρωποι ωθούνται στα όριά τους ώστε να επιβιώσουν. Οι περισσότεροι έχουν ένα λίτρο νερό τη μέρα για να ικανοποιήσουν τη δίψα, να μαγειρέψουν, να πλυθούν», ανέφερε ο Ρ. Μαρτίνεθ.

«Χωρίς καύσιμα δεν δουλεύουν οι μύλοι, επομένως κανένας δεν έχει αλεύρι (...) Χωρίς αλεύρι δεν έχεις ψωμί. Τα φορτηγά που έρχονται από την Αίγυπτο φέρνουν κάποια βοήθεια στη Γάζα, αλλά όχι καύσιμα, επομένως τα φορτηγά που θα μπορούσαν να τη μεταφέρουν δεν μπορούν να κινηθούν», πρόσθεσε.

Νωρίτερα χθες, εκπρόσωπος της ΜΚΟ «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (με έδρα τη Νέα Υόρκη) ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί «την πείνα σαν όπλο και καταστρέφει σκόπιμα» βασικές υποδομές σε ύδρευση, ηλεκτροδότηση, αλευρόμυλους, σύστημα αποχέτευσης και μονάδες επεξεργασίας λυμάτων».

Σε ένα τέτοιο φόντο, το Ισραήλ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι επέτρεψε για πρώτη φορά από την έναρξη της επίθεσης στη Γάζα να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια από το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, στα σύνορα Ισραήλ - Γάζας - Αιγύπτου. Εγινε λόγος για 79 φορτηγά που περίμεναν να περάσουν, αριθμός σχεδόν μηδαμινός αν σκεφθεί κανείς ότι πριν τον πόλεμο έμπαιναν στη Γάζα τουλάχιστον 500 φορτηγά τη μέρα.

Νέες εν ψυχρώ δολοφονίες αμάχων

Αλλο ένα ισραηλινό έγκλημα που προκάλεσε διεθνή αποτροπιασμό και την έντονη αντίδραση του Ιταλού ΥΠΕΞ, Αντ. Ταγιάνι, ήταν η εν ψυχρώ δολοφονία μιας γυναίκας και της κόρης της στην ενορία της εκκλησίας της Αγίας Οικογένειας στη Γάζα από ελεύθερο σκοπευτή.

Σε ανακοίνωση του Λατίνου Πατριάρχη Ιεροσολύμων αναφέρεται ότι οι δύο γυναίκες περπατούσαν προς τη Μονή των Αδελφών όταν πυροβολήθηκαν εν ψυχρώ, δίχως καμία αφορμή. Αλλα 7 άτομα υπό παρόμοιες συνθήκες τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά.

Το ίδιο Πατριαρχείο ανέφερε ότι ισραηλινά τανκς χτύπησαν και το μοναστήρι της Μητέρας Τερέζας, που στεγάζει 54 ανάπηρους και αποτελεί μέρος του συγκροτήματος της εκκλησίας.

«Η επίθεση αυτή δεν έχει σχέση με τον πόλεμο κατά της Χαμάς γιατί οι τρομοκράτες δεν κρύβονται σε χριστιανικές εκκλησίες», παρατήρησε ο Ταγιάνι.

Την Κυριακή, και ενώ η Γαλλίδα ΥΠΕΞ, Κατρίν Κολονά, επισκεπτόταν το Ισραήλ, ανακοινώθηκε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν το σπίτι εργαζόμενου του Γαλλικού Ινστιτούτου στη Γάζα, σκοτώνοντάς τον. Ο Παλαιστίνιος εργαζόμενος στο Γαλλικό Ινστιτούτο είχε αρνηθεί να εγκαταλείψει την περιοχή διαμαρτυρόμενος για την απόφαση των γαλλικών αρχών να μη συμπεριλάβουν τους 4 ενήλικους γιους του σε λίστα απομάκρυνσης ατόμων από το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα στην Αίγυπτο, επειδή ήταν πάνω από 18 ετών.

«Η Γαλλία καταδικάζει τον βομβαρδισμό κατοικίας που προκάλεσε τον θάνατο πολλών άλλων αμάχων», ανέφερε η ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών. Το θέμα έθιξε η Γαλλίδα υπουργός κατά τη συνάντησή της με τον Ισραηλινό ομόλογό της, Ελι Κοέν, επισημαίνοντας ότι έχουν σκοτωθεί «πάρα πολλοί άμαχοι».

Σάλος από τις δηλώσεις Ισραηλινού δημάρχου

Χαρακτηριστικές είναι εξάλλου οι δηλώσεις Ισραηλινού δημάρχου που ζήτησε τη μόνιμη ερήμωση της Λωρίδας της Γάζας και τη μετατροπή της σε υπαίθριο μουσείο (!), παρόμοιο με το πρώην ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Αουσβιτς-Μπίρκεναου...

Ο Νταβίντ Αζουλάι, δήμαρχος της πόλης Μετούλα, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό ζήτησε να σταλούν όλοι οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας σε προσφυγικούς καταυλισμούς στον Λίβανο και στη συνέχεια να δημιουργηθεί μια νεκρή ζώνη στον παλαιστινιακό θύλακα ώστε να μοιάζει με το Αουσβιτς.

«Ολόκληρη η Λωρίδα της Γάζας πρέπει να αδειάσει. Να ισοπεδωθεί. Οπως στο Αουσβιτς. Ας μετατραπεί σε ένα μουσείο για όλο τον κόσμο για να δει τι μπορεί να κάνει το Ισραήλ», είπε ο Αζουλάι.

Οι εν λόγω δηλώσεις βέβαια απηχούν σχεδιασμούς βίαιου εκτοπισμού που απεργάζεται ήδη η ισραηλινή κυβέρνηση, σε διάφορες παραλλαγές.


ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΓΑΖΑ
Πρωτοβουλίες για νέα εκεχειρία στη Γάζα

Από τις επαφές Οστιν στο Ισραήλ

Copyright 2023 The Associated

Από τις επαφές Οστιν στο Ισραήλ
Η συνεχής κλιμάκωση των ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας και της Δυτικής Οχθης προκαλεί αποτροπιασμό στους λαούς όλου του κόσμου και πολλαπλασιάζει στο παρασκήνιο αλλά και στην έδρα του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ τις ζυμώσεις και τις διαβουλεύσεις με στόχο μια επείγουσα ανθρωπιστική εκεχειρία διαρκείας. Ωστόσο, η στάση των ΗΠΑ εμποδίζει τη λήψη σχετικής απόφασης στο ΣΑ του ΟΗΕ, όπως έδειξε το «βέτο» που άσκησαν στις 9 Δεκέμβρη, με 13 από τις 15 χώρες να ψηφίζουν υπέρ του σχεδίου απόφασης για κατάπαυση των εχθροπραξιών (με εξαίρεση τις ΗΠΑ που ψήφισαν κατά και τη Βρετανία που απείχε).

Αργότερα το βράδυ ένα ακόμη σχέδιο ψηφίσματος από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προωθήθηκε για συζήτηση και ψήφιση δίχως πολλές πιθανότητες έγκρισης καθώς οι ΗΠΑ δεν έχουν αλλάξει στο παραμικρό τη στάση τους για το ...«δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ».

Το σχέδιο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ζητά να κηρυχθεί «επείγουσα και διαρκής παύση των εχθροπραξιών για να επιτραπεί ανεμπόδιστη παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας». Αξιώνει ιδίως τα εμπόλεμα μέρη να διευκολύνουν την είσοδο και τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, «από τη γη, τη θάλασσα και τον αέρα». Ακόμη, το κείμενο εκφράζει υποστήριξη στη λύση των δύο κρατών και «υπογραμμίζει τη σημασία που έχει να ενοποιηθούν η Λωρίδα της Γάζας και η Δυτική Οχθη υπό την αιγίδα της Παλαιστινιακής Αρχής».

Την περασμένη βδομάδα, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε πρακτικά (μη δεσμευτικό νομικά) κείμενο για εκεχειρία στη Γάζα με 153 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 23 αποχές επί συνόλου 193 κρατών - μελών. Αραβικές χώρες ανήγγειλαν μετά το αποτέλεσμα αυτό νέα προσπάθεια στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με έκβαση ωστόσο ακόμη αβέβαιη.

Στο πλαίσιο αύξησης πιέσεων διαφόρων δυνάμεων, συμμετείχαν προχτές, έστω και με μια μικρή αλλαγή διπλωματικής «γλώσσας», οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, και Γαλλίας, Κατρίν Κολονά. Οι δύο πρώτοι με άρθρο στις εφημερίδες «Sunday Times» και «Welt am Sonntag», κάλεσαν το Ισραήλ να σταματήσει τους βομβαρδισμούς επειδή έχουν σκοτωθεί πάρα πολλοί άμαχοι.

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Αμυνας της Βρετανίας Μπεν Γουάλας με δικό του άρθρο («Daily Telegraph») προειδοποίησε πως οι ισραηλινές επιθέσεις που γίνονται χωρίς καμία διάκριση θα κάνουν πιο ριζοσπαστικοποιημένες τη σημερινή νέα γενιά Παλαιστινίων και μουσουλμάνων σε άλλες χώρες αλλά και τις επόμενες γενιές.

Στο πλαίσιο της υποτιθέμενης «πίεσης» των ΗΠΑ για πιο «στοχευμένες επιθέσεις» σε βάρος της Χαμάς κινήθηκε χτες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λόιντ Οστιν, που πήγε στο Ισραήλ μαζί με τον γενικό επιτελάρχη του αμερικανικού στρατού, στρατηγό Τσαρλς Μπράουν. Σε δηλώσεις που έκανε ο Οστιν από κοινού με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιοάβ Γκάλαντ, χτες το απόγευμα, δεν ανέφερε κάτι νέο. Αναμάσησε τα περί «διαφόρων φάσεων στρατιωτικών επιχειρήσεων», όπως αυτή που εξαπολύει από τις 7 Οκτώβρη ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα επαναλαμβάνοντας πως διαφέρουν σε στόχους και στόχευση ανάλογα με τα αποτελέσματα στο έδαφος.

Ευχαρίστησε τον Αμερικανό υπουργό για την επίσκεψή του καθώς και για τη «δέσμευσή του και του Προέδρου Μπάιντεν για την ασφάλεια του Ισραήλ και την επιστροφή των ομήρων, καθώς και για το ότι στέκεται δίπλα στο Ισραήλ αυτήν τη στιγμή».

Προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, και τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντονι Μπλίνκεν, ζητώντας του ξανά η Ουάσιγκτον να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στο Ισραήλ για να σταματήσει τις επιθέσεις του στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης την υποψηφιότητα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και το αίτημα της Αγκυρας για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ