Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΓΑΖΑ
Πρωτοβουλίες για νέα εκεχειρία στη Γάζα

Από τις επαφές Οστιν στο Ισραήλ

Copyright 2023 The Associated

Από τις επαφές Οστιν στο Ισραήλ
Η συνεχής κλιμάκωση των ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας και της Δυτικής Οχθης προκαλεί αποτροπιασμό στους λαούς όλου του κόσμου και πολλαπλασιάζει στο παρασκήνιο αλλά και στην έδρα του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ τις ζυμώσεις και τις διαβουλεύσεις με στόχο μια επείγουσα ανθρωπιστική εκεχειρία διαρκείας. Ωστόσο, η στάση των ΗΠΑ εμποδίζει τη λήψη σχετικής απόφασης στο ΣΑ του ΟΗΕ, όπως έδειξε το «βέτο» που άσκησαν στις 9 Δεκέμβρη, με 13 από τις 15 χώρες να ψηφίζουν υπέρ του σχεδίου απόφασης για κατάπαυση των εχθροπραξιών (με εξαίρεση τις ΗΠΑ που ψήφισαν κατά και τη Βρετανία που απείχε).

Αργότερα το βράδυ ένα ακόμη σχέδιο ψηφίσματος από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προωθήθηκε για συζήτηση και ψήφιση δίχως πολλές πιθανότητες έγκρισης καθώς οι ΗΠΑ δεν έχουν αλλάξει στο παραμικρό τη στάση τους για το ...«δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ».

Το σχέδιο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ζητά να κηρυχθεί «επείγουσα και διαρκής παύση των εχθροπραξιών για να επιτραπεί ανεμπόδιστη παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας». Αξιώνει ιδίως τα εμπόλεμα μέρη να διευκολύνουν την είσοδο και τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, «από τη γη, τη θάλασσα και τον αέρα». Ακόμη, το κείμενο εκφράζει υποστήριξη στη λύση των δύο κρατών και «υπογραμμίζει τη σημασία που έχει να ενοποιηθούν η Λωρίδα της Γάζας και η Δυτική Οχθη υπό την αιγίδα της Παλαιστινιακής Αρχής».

Την περασμένη βδομάδα, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε πρακτικά (μη δεσμευτικό νομικά) κείμενο για εκεχειρία στη Γάζα με 153 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 23 αποχές επί συνόλου 193 κρατών - μελών. Αραβικές χώρες ανήγγειλαν μετά το αποτέλεσμα αυτό νέα προσπάθεια στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με έκβαση ωστόσο ακόμη αβέβαιη.

Στο πλαίσιο αύξησης πιέσεων διαφόρων δυνάμεων, συμμετείχαν προχτές, έστω και με μια μικρή αλλαγή διπλωματικής «γλώσσας», οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, και Γαλλίας, Κατρίν Κολονά. Οι δύο πρώτοι με άρθρο στις εφημερίδες «Sunday Times» και «Welt am Sonntag», κάλεσαν το Ισραήλ να σταματήσει τους βομβαρδισμούς επειδή έχουν σκοτωθεί πάρα πολλοί άμαχοι.

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Αμυνας της Βρετανίας Μπεν Γουάλας με δικό του άρθρο («Daily Telegraph») προειδοποίησε πως οι ισραηλινές επιθέσεις που γίνονται χωρίς καμία διάκριση θα κάνουν πιο ριζοσπαστικοποιημένες τη σημερινή νέα γενιά Παλαιστινίων και μουσουλμάνων σε άλλες χώρες αλλά και τις επόμενες γενιές.

Στο πλαίσιο της υποτιθέμενης «πίεσης» των ΗΠΑ για πιο «στοχευμένες επιθέσεις» σε βάρος της Χαμάς κινήθηκε χτες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λόιντ Οστιν, που πήγε στο Ισραήλ μαζί με τον γενικό επιτελάρχη του αμερικανικού στρατού, στρατηγό Τσαρλς Μπράουν. Σε δηλώσεις που έκανε ο Οστιν από κοινού με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιοάβ Γκάλαντ, χτες το απόγευμα, δεν ανέφερε κάτι νέο. Αναμάσησε τα περί «διαφόρων φάσεων στρατιωτικών επιχειρήσεων», όπως αυτή που εξαπολύει από τις 7 Οκτώβρη ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα επαναλαμβάνοντας πως διαφέρουν σε στόχους και στόχευση ανάλογα με τα αποτελέσματα στο έδαφος.

Ευχαρίστησε τον Αμερικανό υπουργό για την επίσκεψή του καθώς και για τη «δέσμευσή του και του Προέδρου Μπάιντεν για την ασφάλεια του Ισραήλ και την επιστροφή των ομήρων, καθώς και για το ότι στέκεται δίπλα στο Ισραήλ αυτήν τη στιγμή».

Προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, και τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντονι Μπλίνκεν, ζητώντας του ξανά η Ουάσιγκτον να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στο Ισραήλ για να σταματήσει τις επιθέσεις του στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης την υποψηφιότητα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και το αίτημα της Αγκυρας για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν έχουν «αποδεικτικά στοιχεία» για τη γενοκτονία στη Γάζα, δηλώνουν οι ΗΠΑ...(2024-04-10 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις για την «επόμενη μέρα» του πολέμου και τους ομήρους(2023-12-30 00:00:00.0)
Συνεχή εμπόδια από τις ΗΠΑ σε οποιαδήποτε απόφαση θα καλεί να σταματήσει το ισραηλινό μακελειό(2023-12-21 00:00:00.0)
«Επίσκεψη εργασίας» του Ισραηλινού ΥΠΕΞ στην Κύπρο(2023-12-21 00:00:00.0)
Προ των πυλών η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα με τη στήριξη ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ(2023-10-20 00:00:00.0)
Ασταμάτητη η σφαγή του Παλαιστινιακού λαού(2014-07-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ