Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ
Υποστελέχωση και έλλειψη υποδομών ταλαιπωρούν εργαζόμενους και μετανάστες

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γ. Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, στις Διευθύνσεις Μετανάστευσης

Από την περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ

RIZOSPASTIS

Από την περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ
Αδειες παραμονής οι οποίες καθυστερούν να δοθούν στους δικαιούχους στους μετανάστες έως και 1,5 χρόνο, ανεπαρκές μόνιμο προσωπικό, συμβάσεις εργαζομένων οι οποίες λήγουν στο τέλος της χρονιάς και δεν υπάρχει καμία ενημέρωση αν θα ανανεωθούν, ιδιωτικοποίηση της λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων, κτιριακές συνθήκες και τεχνικά ζητήματα λειτουργίας: Αυτά ήταν τα σοβαρά προβλήματα που διαπίστωσε χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια περιοδείας της στις Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Αθηνών Α', Κεντρικού Τομέα Αθηνών και Δυτικής Αττικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Επικεφαλής ήταν ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ συμμετείχαν επίσης η Κατερίνα Γεράκη, υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ για Πρόσφυγες και Μετανάστες, και ο Γιώργος Στεφανάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Αττικής. Η αντιπροσωπεία συζήτησε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας Γαβριήλ Ιωαννίδη, τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Αλέξη Δρόσο, διευθυντές των Διευθύνσεων, εργαζόμενους και μετανάστες.

Τεράστιες ελλείψεις προσωπικού


RIZOSPASTIS

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 7 Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας 500 μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι και 150 συμβασιούχοι έχουν αντικείμενο εργασίας τη χορήγηση και ανανέωση αδειών παραμονής για 650.000 «νόμιμους» μετανάστες, από τους οποίους οι 350.000 ζουν στην Αττική.

Οπως έλεγαν πολλοί εργαζόμενοι, η κυβέρνηση με την πρόσφατη τροπολογία Καιρίδη δίνει άδειες παραμονής χωρίς να διευκρινίζεται ποιοι υπάλληλοι θα τις διεκπεραιώσουν. «Δεν πρόκειται ποτέ να βγουν οι άδειες», τόνιζαν. «Εδώ είμαστε έναν χρόνο πίσω με τις υπάρχουσες, άλλες υπηρεσίες, όπως στην Παλλήνη, είναι δυο χρόνια πίσω». Στις ήδη υπάρχουσες αιτήσεις θα προστεθούν περίπου 30.000.

Οι εργαζόμενοι αμφισβήτησαν τον αριθμό που δίνει το υπουργείο Μετανάστευσης - Ασύλου με βάση την τροπολογία. «Αυτή αλλάζει τους εξαιρετικούς λόγους, που ήταν για 7 χρόνια. Δηλαδή όποιος ήταν παράτυπος και αποδεδειγμένα είχε 7 χρόνια έγγραφα στην Ελλάδα, νομιμοποιούνταν. Για να πάρει την πρώτη του άδεια. Τώρα χρειάζεται να έχει 3 χρόνια, δεν είναι μόνο οι τριετείς άδειες, αλλά και οι δικαιούχοι προσωρινής προστασίας. Θα υπάρξει πρόβλημα. Πέρα από τις ελλείψεις, δεν υπάρχει και καλή κατανομή του προσωπικού στην επικράτεια. Πρέπει να ανανεωθούν οι συμβάσεις. Θα αυξηθεί ο αριθμός των εκκρεμοτήτων. Με τις παρατάσεις που αναμένεται να δοθούν, το πρόβλημα απλά μετατίθεται. Πώς θα ανταποκριθούμε ως εργαζόμενοι;», διερωτούνται.

Ιδιωτικοποίηση

Οσον αφορά τη λήψη βιομετρικών στοιχείων (δακτυλικά αποτυπώματα), τονίζουν ότι τα αντίστοιχα γραφεία των δύο Διευθύνσεων στελεχώνονται κυρίως από συμβασιούχους. Η εργασία αυτή, με πρόσχημα την υποστελέχωση, έχει ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία (έχουν εγκριθεί τρία σημεία στην Αττική και ένα στη Θεσσαλονίκη). Η πιλοτική του εφαρμογή θα ξεκινήσει στις αρχές του 2024, με κόστος 7,5 εκατομμύρια ευρώ. Η Ομοσπονδία είχε προτείνει στο υπουργείο Μετανάστευσης - Ασύλου η λήψη αποτυπωμάτων να παραμείνει σε δημόσια υπηρεσία, έστω στην ΕΛ.ΑΣ., που διαθέτει σχετική υποδομή, ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα για το Δημόσιο. Επιπλέον, συζητιέται η ιδιωτικοποίηση των επιδόσεων των αδειών.

Μιλώντας στους εργαζόμενους ο Γ. Πρωτούλης τόνισε ότι «η επίθεση στους εργαζόμενους είναι ενιαία. Με το ένα χέρι χτυπιούνται χιλιάδες εργαζόμενοι που δουλεύουν στη χώρα μας χωρίς χαρτιά και με το ίδιο χέρι χτυπιούνται οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε αυτήν την υπηρεσία». Αναφέρθηκε στους συμβασιούχους (65 στην Αττική, ενώ οι μόνιμοι υπάλληλοι είναι 120) που δεν τους ανανεώνουν τη σύμβαση, όπως και στην ιδιωτικοποίηση της λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων. Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ έχει κάνει πολλές παρεμβάσεις για τα θέματα αυτά, ενώ ο μόνος πολιτικός αρχηγός που έχει επισκεφτεί και μιλήσει στη ΔΑΜ Αττικής είναι ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Η χτεσινή Παγκόσμια Μέρα Μετανάστη, είπε, «έχει σημαδευτεί από την άγρια σφαγή που συντελείται στην Παλαιστίνη, η οποία θα έχει εκατομμύρια εκτοπισμένους. Το κράτος - δολοφόνος Ισραήλ επιδιώκει να διώξει από τη Γάζα 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους. Ανθρωποι που δεν θέλουν να φύγουν από τη γη τους. Συνεχίζονται ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι σφαγές στην Αφρική από αυταρχικά καθεστώτα. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος είναι ο λόγος που οι άνθρωποι φεύγουν από τους τόπους τους. Την ίδια στιγμή στην ΕΕ υψώνουν φράχτες, σηκώνονται ρατσιστικοί λόγοι και κατηγορούν τα θύματα των πολέμων και της εκμετάλλευσης για το ότι γίνονται μετανάστες».

Για τις σφαγές αυτές η κυβέρνηση, για το ΝΑΤΟ που τις διεξάγει, δίνει 7,5 δισ. ευρώ, τόνισε. Αναφερόμενος στην τροπολογία Καιρίδη, επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση δίνει άδειες παραμονής για χιλιάδες ανθρώπους που είναι "αόρατοι", όταν ζητούν δικαίωμα να κυκλοφορούν ελεύθερα, θέλουν μια ανθρώπινη ζωή, αλλά δεν ήταν όλα αυτά τα χρόνια "αόρατοι" όταν ξεζουμίζονταν από τους εργοδότες στις πιο σκληρές δουλειές. Η κυβέρνηση δεν θέλει να τους δώσει δικαιώματα, αλλά να εξασφαλίσει φτηνά εργατικά χέρια». Ο μετανάστες πρέπει να παίρνουν τα έγγραφά τους, όπως τους αξίζει, χωρίς να πέφτουν θύματα διακινητών και κυκλωμάτων, «γι' αυτό η υπηρεσία πρέπει να κάνει προσλήψεις. Να έχει υποδομές και εξοπλισμό», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ