Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑ
Στην Ανατολική Μεσόγειο η «Νικηφόρος Φωκάς»

Την ίδια ώρα που διεκπεραιωνόταν άλλη μια αποστολή πολεμικού υλικού των ΗΠΑ μέσω Αλεξανδρούπολης

Συνεχίζονται οι υπηρεσίες της κυβέρνησης στον ευρωατλαντικό άξονα, με αποστολή μέσων και προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων σε ζώνες αντιπαράθεσης στην Ανατολική Μεσόγειο, επιβεβαιώνοντας ότι τα περί «επανεξέτασης» των εξοπλισμών, τα οποία λέει η κυβέρνηση, δεν αφορούν την εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Χαρακτηριστικά, ενώ το κράτος του Ισραήλ συνεχίζει να μακελεύει τον Παλαιστινιακό λαό, η κυβέρνηση, υλοποιώντας κατά γράμμα τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό που κάνει πλάτες στο κράτος - δολοφόνο, αντικατέστησε τη φρεγάτα «Ψαρά» (που από τις 10/10 ήταν σε αποστολή του ΝΑΤΟ στην Ανατ. Μεσόγειο) με την «Νικηφόρος Φωκάς», στέλνοντάς την να ενταχθεί στη ΝΑΤΟική δύναμη SNMG2 που επιχειρεί στην ίδια περιοχή.

Η φρεγάτα «Αιγαίον» συνεχίζει ενταγμένη στην «IRINI», επιχείρηση της ΕΕ η οποία επισήμως «τρέχει» για την τήρηση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη.

Την ίδια ώρα, ολοκληρώθηκε άλλη μια διεκπεραίωση αμερικανοΝΑΤΟικού οπλισμού από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο του ως «μεταφορικού κόμβου διεθνούς αρωγής προς τη δοκιμαζόμενη χώρα, αλλά και ως στρατηγικής πύλης εισόδου της συμμαχίας προς τα Δυτικά Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα», όπως λένε αρμόδια στελέχη της ελληνικής πλευράς στις εισηγήσεις τους στα κεντρικά γραφεία της λυκοσυμμαχίας.

Συγκεκριμένα, στην Αλεξανδρούπολη έδεσε το προηγούμενο διάστημα το «MV Ocean Giant», ναυλωμένο από τη Διοίκηση Θαλάσσιων Μεταφορών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Υπό την επίβλεψη στελεχών κλιμακίου (TC Det Eastern Med - Greece Detachment) του 839 Τάγματος Μεταφορών του US Army (με χώρες ευθύνης Ελλάδα, Τουρκία και Ιταλία) που έχουν αποσπαστεί στην Ελλάδα, στο πλοίο φορτώθηκαν υλικό και μέσα της αμερικανικής 3ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (Combat Aviation Brigade), με προορισμό πίσω στη βάση τους στις ΗΠΑ, έπειτα από πολύμηνη παραμονή τους στο «ευρωπαϊκό πεδίο επιχειρήσεων».

Συγκεκριμένα, δίνουν το στοιχείο ότι φόρτωσαν 332 ελικόπτερα, οχήματα κι άλλα τεμάχια οπλισμού, ενώ στο λιμάνι «έτρεξε» παράλληλα και αναδίπλωση σιδηροδρομικώς μέσων των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων, που προηγουμένως είχαν αναπτυχθεί στη Βαλκανική.

Θυμίζουμε ότι τέλη Νοέμβρη ολοκληρώθηκε η πολυήμερη άσκηση «OLYMPIC COOPERATION-23» στο Πεδίο Βολής Αρμάτων στο Πετροχώρι Ξάνθης, με χερσαίες δυνάμεις και από Γαλλία, με υψηλόβαθμες στρατιωτικές πηγές να εστιάζουν στο γεγονός ότι για πρώτη φορά εμφανίστηκαν σε χερσαία άσκηση στην Ελλάδα οι Γάλλοι με τόσο προσωπικό (ένα ολόκληρο τάγμα) και τέτοια μέσα (4 κύρια άρματα μάχης «Leclerc», συν άλλα 17 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, κάποια μετακινούμενα ακόμα κι από το Τσαντ). Διόλου τυχαία η Γαλλίδα πρέσβειρα, Laurence Auer, τόνισε σχετικά ότι εκείνες τις μέρες είχαμε «τη μεγαλύτερη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο», ενώ εστίασε στην αξία της Αλεξανδρούπολης για τη διεκπεραίωση ΝΑΤΟικών μονάδων προς και από τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. Η ίδια άλλωστε επισκέφτηκε την πρωτεύουσα του Εβρου μαζί με εκπροσώπους γαλλικών εταιρειών εξετάζοντας «ευκαιρίες» τοποθέτησής τους στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ