Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Οργή για τον θάνατο ομήρων από ισραηλινά πυρά

Από τις διαδηλώσεις στο Τελ Αβίβ κατά της ισραηλινής κυβέρνησης
Από τις διαδηλώσεις στο Τελ Αβίβ κατά της ισραηλινής κυβέρνησης
Θύελλα διαδηλώσεων και άλλες αντιδράσεις προκαλεί στο Ισραήλ από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής η είδηση της δολοφονίας, από τα πυρά του ισραηλινού στρατού, τριών νεαρών Ισραηλινών ομήρων που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας.

Τα όσα ομολόγησε για τη δολοφονία τους ο κατοχικός στρατός επιβεβαιώνουν από άλλη μια πλευρά τα στυγνά εγκλήματά του εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα, το πώς οι κατοχικοί στρατιώτες δολοφονούν εν ψυχρώ, σε τέτοιο βαθμό που δεν γλιτώνουν ούτε καν οι Ισραηλινοί όμηροι τους οποίους υποτίθεται ότι πάνε για να σώσουν! Λίγες μέρες πριν, εξάλλου, ανακοινώθηκε επίσημα ότι πάνω από το 10% των νεκρών του ισραηλινού στρατού από τις 27 Οκτώβρη, που ξεκίνησε η χερσαία εισβολή στη Γάζα, έχουν σκοτωθεί από φίλια πυρά...

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό οι 3 Ισραηλινοί όμηροι - οι οποίοι πιθανότατα κατάφεραν να ξεφύγουν από την αιχμαλωσία κατά τη διάρκεια μαχών και βομβαρδισμών - σκοτώθηκαν από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη συνοικία Σατζάγια της Πόλης της Γάζας, την ώρα που προσπαθούσαν να καταφύγουν σε αυτούς, έχοντας μάλιστα γδυθεί από τη μέση και πάνω για να μην τους περάσουν για Παλαιστίνιους μαχητές, φωνάζοντας για βοήθεια στα Εβραϊκά και κρατώντας λευκή σημαία στην οποία έγραφαν SOS στα Εβραϊκά...

Ο κατοχικός στρατός ζήτησε ...«συγγνώμη», ενώ δημοσιοποίησε φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στον τόπο της δολοφονίας, όπου μεταξύ άλλων διακρίνονται μηνύματα γραμμένα στα Εβραϊκά πάνω σε λευκό χαρτί: «SOS», «Βοήθεια», «Τρεις όμηροι».

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, οι τρεις όμηροι «είχαν διαμείνει για κάποιο καιρό στο κτίριο όπου βρέθηκαν τα μηνύματα».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού, Ντ. Χαγκάρι, ισχυρίστηκε πως οι στρατιώτες «δεν περίμεναν» ότι θα έρχονταν σε επαφή με ομήρους, επειδή νόμιζαν ότι μπορεί να τους συναντούσαν «είτε σε κτίριο, είτε σε τούνελ, ή δεμένους με χειροπέδες».

Ο Ιντό Σαμρίζ, αδερφός του 26χρονου Αλόν, ενός από τους 3 ομήρους που σκοτώθηκαν από φίλια πυρά, κατήγγειλε τον ισραηλινό στρατό ότι τον «εγκατέλειψαν» και ότι τον «δολοφόνησαν», παρότι «τα έκανες όλα σωστά».

Ο Νόαμ Πέρι, συγγενής άλλου ομήρου, κατηγόρησε το ισραηλινό πολεμικό συμβούλιο για τον ισχυρισμό ότι ήταν απαραίτητη η στρατιωτική πίεση ώστε να απελευθερωθούν οι απαχθέντες. «Ολο και περισσότεροι όμηροι επιστρέφουν νεκροί», τόνισε.

Μπροστά στην οργή που δυναμώνει στο Ισραήλ, ο στρατός εκδίδει συνεχώς ανακοινώσεις διαβεβαιώνοντας ότι άντλησε «διδάγματα». Ο δε πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου χαρακτήρισε τον άδικο χαμό των τριών ομήρων «απερίγραπτη τραγωδία», προσθέτοντας πως «όλο το κράτος του Ισραήλ πενθεί».

«Κάλυψη» έσπευσαν να δώσουν οι ΗΠΑ, με τον Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπο Τύπου του συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, να σχολιάζει την Κυριακή ότι το περιστατικό αυτό «δεν είναι κατάλληλο για να εξαχθεί μία γενική κρίση» σχετικά με το αν μπορεί ο ισραηλινός στρατός να αναλάβει «δράση ακριβείας» στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ίδιος δήλωσε χτες ότι υπάρχουν συζητήσεις για την απελευθέρωση ομήρων, ώστε να συνοδευτεί μια τέτοια εξέλιξη με «άλλη μια ανθρωπιστική παύση» και ίσως «επιπρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια». Απέφυγε ωστόσο να πει αν η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να εκδηλωθεί σύντομα.

Μαζικές διαδηλώσεις στο Τελ Αβίβ

Μόλις έγινε γνωστή η δολοφονία ομήρων από ισραηλινά πυρά, το βράδυ της Παρασκευής πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις στο Τελ Αβίβ.

Η πίεση των οικογενειών των ομήρων, που ζητούν να ξαναρχίσουν διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς, συνεχίστηκε με νέα, μαζικότερη διαδήλωση το Σάββατο στο Τελ Αβίβ, με εκατοντάδες άτομα να κατασκηνώνουν μπροστά από το υπουργείο Αμυνας, ζητώντας να ληφθούν μέτρα για να επιστρέψουν οι άνθρωποί τους.

Νέα διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Τελ Αβίβ και χτες.

Νέες διαπραγματεύσεις για τους ομήρους

Σε ένα τέτοιο φόντο, η κυβέρνηση Νετανιάχου ξανάρχισε διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς για τους άμαχους ομήρους και τους αιχμάλωτους στρατιώτες που κρατούνται στη Γάζα, με διαμεσολάβηση από Κατάρ και ΗΠΑ, με διαδοχικές συναντήσεις των επικεφαλής της CIA και της Μοσάντ στο Οσλο και στη Βαρσοβία, με τον Καταριανό πρωθυπουργό, σεΐχη Αλ Θάνι.

Το ισραηλινό δίκτυο Ynet χαρακτήρισε τις διαβουλεύσεις αυτές «μακρές, σύνθετες και πιο δύσκολες από πριν». Αλλα ισραηλινά ΜΜΕ έφεραν τον επικεφαλής της Μοσάντ, Ντ. Μπαρνέα, να μην αντιτίθεται στο αίτημα της Χαμάς να επιλέξει η ίδια τους προς απελευθέρωση Ισραηλινούς ομήρους, εφόσον ευοδωθούν οι νέες διαπραγματεύσεις.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε χτες το βράδυ ότι οι όμηροι στη Γάζα είναι 129, χωρίς να είναι σαφές αν είναι όλοι ζωντανοί. Μέχρι χτες είχαν εντοπιστεί οι σοροί 8 ομήρων, πέρα από τους 3 που σκότωσε ο ισραηλινός στρατός την Παρασκευή.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επιβεβαιώσει επίσης τον θάνατο 20 ομήρων της Χαμάς, επικαλούμενες στοιχεία μυστικών υπηρεσιών.

Οι παλαιστινιακές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι πολλοί όμηροι έχουν σκοτωθεί από τους σφοδρούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς και τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα.

Στο μεταξύ, σε βίντεο που ανάρτησαν χθες οι «Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κασάμ» εμφανίζονται τρεις ηλικιωμένοι Ισραηλινοί όμηροι που παρακαλούν για την απελευθέρωσή τους. «Πρέπει να μας απελευθερώσετε από εδώ. Δεν έχει σημασία το κόστος. Δεν θέλουμε να γίνουμε θύματα, ως άμεση συνέπεια των αεροπορικών πληγμάτων του ισραηλινού στρατού. Απελευθερώστε μας χωρίς όρους. Μη μας αφήσετε να γεράσουμε εδώ», τονίζει στην κάμερα ένας από τους ομήρους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ