Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΜΠΗ
Να γίνει η διερεύνηση από το δυστύχημα των Τεμπών, ζήτησε ξανά το ΚΚΕ

Τη διερεύνηση του εγκλήματος από τη μέρα που έγινε το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη ζήτησε εκ νέου το ΚΚΕ στη χτεσινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής.

Συγκεκριμένα ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής, ζήτησε για μια ακόμα φορά με την έναρξη των εργασιών της Εξεταστικής μετά τις γιορτές να ξεκινήσει η διερεύνηση του δυστυχήματος, με τους συγγενείς και τους εμπειρογνώμονες, και να πηγαίνουμε προς τα πίσω ξετυλίγοντας το κουβάρι, κάτι που είναι μια ορθολογική προσέγγιση.

Χτες κατέθεσε ο Κ. Γιαννακός, διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ την περίοδο 2001 - 2005, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα ανέφερε πως «το δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί αν είχε τηρηθεί πιστά ο Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορίας». Οπως ανέφερε, υπάρχουν οκτώ δικλίδες ασφαλείας για την αποτροπή δυστυχημάτων των αμαξοστοιχιών, εκ των οποίων το μοιραίο εκείνο βράδυ τηρήθηκε μία, κι αυτή μισή. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Γιαννακό ο σταθμάρχης έδωσε στον μηχανοδηγό της επιβατικής αμαξοστοιχίας το «πράσινο φως» για να αναχωρήσει στη γραμμή καθόδου, χωρίς να τηρήσει όμως τις υπόλοιπες προβλεπόμενες διαδικασίες. Πρόσθεσε δε πως οι μηχανοδηγοί της επιβατικής αμαξοστοιχίας δεν έκαναν αναγγελία ότι το τρένο εισέρχεται σε ρεύμα καθόδου, ενώ διευκρίνισε ότι «η ύπαρξη ηλεκτρικής σηματοδότησης δεν καταργεί την υποχρέωση του σταθμάρχη να ζητήσει γραμμή ελευθέρας».

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, το σύστημα ERTMS, που περιλαμβάνει τηλεδιοίκηση, ραδιοεπικοινωνίες και σηματοδότηση, δεν αρκεί για να αποτρέψει συγκρούσεις. «Κάθε σύστημα θέλει και τον ανθρώπινο παράγοντα για να αποτρέψει τη σύγκρουση. Από μόνο του δεν είναι αρκετό», ανέφερε χαρακτηριστικά και έφερε ως παράδειγμα τη Γερμανία, όπου με εγκατεστημένο το σύστημα συνέβη θανατηφόρο δυστύχημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ