Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
Σφήνες ... της Βουλής

Ούτε καν τα προσχήματα δεν κράτησαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, στη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό. Και δεν είναι μόνο ότι σήκωσαν τα χεράκια και ψήφισαν μαζί τις αμυντικές δαπάνες. Είχε κι άλλα ο μπαξές, αλλά ας τα δούμε ένα ένα...

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, υπερψήφισαν τις αμυντικές δαπάνες, καθ' υπαγόρευση του ΝΑΤΟ για στρατιωτικούς εξοπλισμούς που υπηρετούν την εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς του, με τον τεράστιο λογαριασμό να στέλνεται στον λαό που στενάζει απ' την ακρίβεια, η οποία κατατρώει το ισχνό του εισόδημα.

* * *

Ετσι, την ώρα που αγόρευαν απ' το βήμα της Βουλής για τα βάσανα του λαού, τους χαμηλούς μισθούς και συντάξεις, τόσο ο Φάμελλος του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ο Ανδρουλάκης του ΠΑΣΟΚ, τσουπ... αποκαλύφθηκαν.

Δήλωσαν με δόξα και τιμή ότι τα κόμματά τους θα υπερψηφίσουν τις «αμυντικές δαπάνες» του νέου κρατικού προϋπολογισμού, δηλαδή να πληρώσει ο λαός το 3,54% του ΑΕΠ για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ και συνολικά να φορτωθεί 6,1 δισ. ευρώ για εξοπλισμούς και για τη συμμετοχή σε αποστολές εκτός των συνόρων.

* * *

Δεν ήταν όμως το μόνο σημείο ταύτισης.

Ο Φάμελλος καμάρωνε για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, διεκδικώντας μάλιστα μερίδιο του ...κατορθώματος για το κεφάλαιο, αφού, όπως είπε, «η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι αποτέλεσμα και της συμφωνίας που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Και άσκησε κριτική για λογαριασμό του κεφαλαίου ότι η κυβέρνηση δεν εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τα επενδυτικά σχέδια των ομίλων.

Σημείο ταύτισης ασφαλώς και το Ταμείο Ανάκαμψης και το «ζεστό» χρήμα που μεταφέρει στους ομίλους, με προαπαιτούμενα σε βάρος του λαού. Ο Φάμελλος έκανε κριτική στην κυβέρνηση διότι «το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα έπρεπε να είναι μία μεγάλη ευκαιρία, γίνεται μία μεγάλη χαμένη ευκαιρία», δεν γίνεται σωστά η μοιρασιά...

* * *

Τα μάθατε τα νέα; Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ...αποκέντρωση της φορολεηλασίας! «Να προχωρήσουμε σε μία θαρραλέα συζήτηση για τη φορολογική αποκέντρωση», είπε, με σκοπό «να διεκδικήσουμε δυνατή και υπεύθυνη αυτοδιοίκηση», δηλαδή οι δήμοι να επιβάλλουν απευθείας φόρους στον λαό και να μην εισπράττουν το ποσό των φόρων που πους αναλογεί από το κράτος!

Υπό αυτήν τη λογική, ο Σ. Φάμελλος υποστήριξε ότι οι εποχές που ζούμε «απαιτούν συνεργασίες και μία νέα κοινωνική συμφωνία, με προγραμματικό κυβερνητικό μεταρρυθμιστικό πλαίσιο και μία νέα συμφωνία Δημοκρατίας», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτός σε κυβερνητικές συνεργασίες με δυνάμεις που συμφωνεί στρατηγικά.

* * *

Ο Ανδρουλάκης δήλωσε προκαταβολικά ότι το ΠΑΣΟΚ υπερψηφίζει τους εξοπλισμούς, ζητώντας από την κυβέρνηση να ενημερώσει «αν υπάρχουν αλλαγές στα εξοπλιστικά προγράμματα», όπως αναφέρουν δημοσιεύματα.

Οπως ο Φάμελλος, έτσι και ο Ανδρουλάκης έδωσε τον καλύτερο εαυτό του για να επιβεβαιώσει τον πάντα χρήσιμο ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας για το σύστημα... Και εξέφρασε τη χαρά του για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας καθώς αυτή εξασφαλίζει φτηνό χρήμα στις επιχειρήσεις. Είπε κι άλλα... Οπως αυτό για το «κράτος - στρατηγείο», που είναι το ίδιο ακριβώς με το «επιτελικό κράτος» που επικαλείται η κυβέρνηση και το οποίο θα έχει προτεραιότητα τις ανάγκες του κεφαλαίου και όχι αυτές του λαού. Γι' αυτό άλλωστε, όπως έπραξε ο ΣΥΡΙΖΑ, έτσι και ο Ανδρουλάκης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι δεν τα πάει καλά με τις επενδύσεις, λέγοντας ότι «μειώθηκαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις».

* * *

Ταύτιση και στην επιδοματική πολιτική από το ΠΑΣΟΚ, που αντί για ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ειδικά για τους συνταξιούχους, πρότεινε ένα «νέο ΕΚΑΣ» στη λογική των κυβερνητικών «pass». Ενώ, όπως ήταν απολύτως αναμενόμενο, όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, η κριτική του ΠΑΣΟΚ εστιάστηκε επίσης στη μοιρασιά του πακέτου για την «πράσινη μετάβαση»...

Τελικό συμπέρασμα; ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκαν ως ...υπουργεία αντιπολίτευσης. Και δικαίωσαν τον ρόλο τους ως δεκανικιών της κυβέρνησης ενάντια στον λαό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ