Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΥΕΜΕΝΗ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΣΥΡΙΑ
Αντιδράσεις εταιρειών στις επιθέσεις των Χούθι

Οι εντεινόμενες επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης σε εμπορικά σκάφη ισραηλινών συμφερόντων ή σκάφη που προσεγγίζουν λιμάνια του Ισραήλ αναγκάζουν πολυεθνικές εταιρείες θαλάσσιων μεταφορών και μεγάλους πλοιοκτήτες να αναπροσαρμόζουν τα δρομολόγια των πλοίων τους προκειμένου να αποφύγουν τυχόν πλήγματα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται ο χρόνος και το κόστος μεταφοράς προϊόντων. Από την άλλη, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αξιοποιούν την κατάσταση για να αυξήσουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην Ερυθρά Θάλασσα παίζοντας τον ρόλο αυτόκλητου προστάτη της «εμπορικής ναυτιλίας».

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λόιντ Οστιν, συζήτησε χτες στο Ισραήλ μεταξύ άλλων την «ασφάλεια της ναυσιπλοΐας», λέγοντας ότι οι ΗΠΑ εντείνουν τις προσπάθειες συγκρότησης μιας πολυεθνικής δύναμης στην περιοχή, με αξιωματούχο της κυβέρνησης της Νορβηγίας να ανακοινώνει πως προτίθεται να συμμετάσχει. Πριν από λίγες μέρες, η κυβέρνηση της Αυστραλίας είχε ανακοινώσει ότι μελετά σχετικό αίτημα των ΗΠΑ δίχως να αποσαφηνίσει άμεσα τη στάση της.

Μετά τη δανέζικη πολυεθνική θαλάσσιων μεταφορών «Maersk», η γερμανική «Hapag-Lloyd» και η εταιρία MSC που ιδρύθηκε στην Ιταλία αλλά έχει έδρα στην Ελβετία ανακοίνωσαν πως σταματούν τον διάπλου των Στενών Μπαμπ αλ Μαντίμπ μεταξύ Ερυθράς και Κόλπου του Αντεν λόγω των επιθέσεων των Χούθι. Το ίδιο έκαναν η βρετανική πετρελαϊκή πολυεθνική ΒΡ και η εταιρεία τάνκερ «Frontline».

Η εξέλιξη αυτή έχει ως εκ τούτου οικονομικές συνέπειες και για την Αίγυπτο καθώς μειώνεται η κίνηση εμπορικών σκαφών που περνούν την Ερυθρά Θάλασσα και τη διώρυγα του Σουέζ. Αυτό εξηγεί και τις χτεσινές δηλώσεις του Αιγύπτιου Προέδρου, Α. Φ. Σίσι, ότι η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα αυξάνει τους κινδύνους για την εθνική ασφάλεια της χώρας του. Επιπροσθέτως, η εύφλεκτη κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα δίνει το έναυσμα σε μεγάλα ασφαλιστικά γραφεία να αυξήσουν ξανά τα ασφάλιστρα στην εμπορική ναυτιλία. Ηδη τα ασφάλιστρα σε ισραηλινές ναυτιλιακές εταιρείες λέγεται πως ανεβαίνουν κατά 250%...

Από την άλλη, ο συνδυασμός των εξελίξεων αυτών και η κλιμάκωση των ισραηλινών επιθέσεων σε Λωρίδα Γάζας, Δυτική Οχθη και μεθόριο του Λιβάνου αυξάνουν τις πιθανότητες περαιτέρω ανάφλεξης της κρίσης, με τους Χούθι να προειδοποιούν ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις με εξαίρεση τα πλοία που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Επίσης, χτες, ένα ακόμη νορβηγικό πλοίο, το M/V Swan Atlantic, δέχθηκε επίθεση από τους Χούθι, δίχως να τραυματιστεί κάποιο μέλος του πληρώματος. Η βρετανική υπηρεσία United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO) εξέδωσε χτες προειδοποίηση για «πιθανή έκρηξη» κοντά σε πλοίο.

Επίσκεψη της Γαλλίδας ΥΠΕΞ

Μετά την επίσκεψή της στο Ισραήλ, η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών, Κατρίν Κολονά, έφθασε χτες στη Βηρυτό, όπου συζήτησε με τον Λιβανέζο πρωθυπουργό, Νατζίμπ Μικάτι, και τον πρόεδρο της Βουλής, Ναμπίχ Μπέρι, τρόπους για περιορισμό των εχθροπραξιών με το Ισραήλ. Η Κολονά είχε ζητήσει προχτές «αποκλιμάκωση», επειδή «εάν τα πράγματα τεθούν εκτός ελέγχου, κανείς δεν θα ωφεληθεί».

Ο ισραηλινός στρατός και Ισραηλινοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης της σύγκρουσης εάν δεν τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το 2006 (που εκδόθηκε μετά τον τότε πόλεμο) που ζητούσε μεταξύ άλλων αποχώρηση της Χεζμπολάχ από τα νότια σύνορα του Λιβάνου, ανάπτυξη δυνάμεων του τακτικού στρατού του Λιβάνου και αποστρατιωτικοποίηση της Χεζμπολάχ. Το Σάββατο, ο ισραηλινός στρατός στοχοποίησε «υποδομές της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο», πράγμα που επανέλαβε και χτες.

Νέες ισραηλινές επιδρομές στη Συρία

Το Ισραήλ πραγματοποίησε την Κυριακή αεροπορικά πλήγματα κοντά στη Δαμασκό, τραυματίζοντας (σύμφωνα με το συριακό υπουργείο Αμυνας) τουλάχιστον δύο Σύρους στρατιώτες.

Σύμφωνα με το αντικυβερνητικό Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έπληξε «κέντρα της αντιαεροπορικής άμυνας του συριακού στρατού καθώς και θέσεις μαχητών συνδεόμενων με τη Χεζμπολάχ».

Προχτές, η συριακή αεροπορία πραγματοποίησε επιδρομές σε περιοχή της βορειοδυτικής Συρίας που έχει γίνει «προπύργιο» τζιχαντιστών και άλλων δυνάμεων που αντιτίθενται στην κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, με αποτέλεσμα (σύμφωνα με το αντικυβερνητικό Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) να σκοτωθούν 8 άμαχοι, μεταξύ των οποίων και μία έγκυος, και να τραυματιστούν άλλοι 6.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ