Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Περαιτέρω βήματα στη μετατροπή της Ασφάλισης από κοινωνική σε ατομική υπόθεση

Με συνοπτικές διαδικασίες απορρίπτεται η τροπολογία του ΚΚΕ για επαναφορά και καταβολή 13ου - 14ου μισθού και σύνταξης

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητιέται από χτες το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, που σήμερα αναμένεται να ψηφιστεί, και με το οποίο εισάγονται νέες ρυθμίσεις για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο προβλέπει την ενίσχυση και εξάπλωση των «Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης» (ΤΕΑ), συνεχίζοντας την απόσυρση του κράτους από την ευθύνη της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ανάμεσα στις αντιδραστικές διατάξεις του, το νομοσχέδιο προβλέπει και την πριμοδότηση της λεγόμενης «ενεργού γήρανσης», με «κίνητρα» στους συνταξιούχους για να συνεχίσουν να εργάζονται μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Στο μεταξύ, τροποποιώντας το νομοσχέδιο, το αρμόδιο υπουργείο ανακοίνωσε ότι η άρση της υποχρεωτικής ασφάλισης για τα ταμεία αλληλοβοήθειας παραπέμπεται για το 2026, αντί για το 2025 που προβλεπόταν αρχικά, χωρίς να αλλάζει βέβαια το γεγονός ότι έτσι θα κινδυνεύει η ύπαρξη των ταμείων αυτών, επομένως και των χρημάτων που μέχρι σήμερα συγκέντρωναν από τις εισφορές των εργαζομένων.

Τσιμουδιά για την τροπολογία του ΚΚΕ

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ Δ. Κουτσούμπα, κατέθεσε τροπολογία στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και της 13ης και 14ης σύνταξης για τους συνταξιούχους. Τροπολογία που ανταποκρίνεται στα δίκαια αιτήματα εργαζομένων και συνταξιούχων και για την οποία δεν τοποθετήθηκε ούτε η κυβέρνηση ούτε κανένα από τα άλλα κόμματα, απορρίπτοντάς την με τις γνωστές «συνοπτικές διαδικασίες».

Να αποσυρθεί το αντιδραστικό νομοσχέδιο

Tην απόσυρση του νομοσχεδίου, ως βαθιά αντιδραστικού, ζήτησε για μια ακόμα φορά το ΚΚΕ, με τον ειδικό αγορητή και βουλευτή του Κόμματος Χρήστο Κατσώτη να αναδεικνύει τις αντιλαϊκές του στοχεύσεις.

Οσον αφορά τη στρατηγική που πραγματικά υπηρετεί και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ο Χρ. Κατσώτης σημείωσε πως ο πυρήνας του είναι η ενίσχυση του δεύτερου και τρίτου πυλώνα του μοντέλου Πινοσέτ, ενός αντιδραστικού και αντικοινωνικού συστήματος που απαλλάσσει το κράτος και την εργοδοσία και μετατρέπει την Ασφάλιση από κοινωνική σε ατομική ευθύνη. Σύστημα που έχουν υιοθετήσει η ΕΕ των μονοπωλίων και οι αστικές κυβερνήσεις των χωρών - μελών της, όπως στη χώρα μας οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, με τους νόμους που έχουν ψηφίσει διαχρονικά.

Τόνισε πως το ΚΚΕ θα το καταψηφίσει και ζητά να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου, γιατί «είναι σε αντίθετη κατεύθυνση με τα κριτήρια που θέτουμε και είναι η ενίσχυση της δημόσιας υποχρεωτικής καθολικής Κοινωνικής Ασφάλισης, από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις των εργαζομένων, προϊόν πολύχρονων και αιματηρών συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο με το μεγάλο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις σε κάθε χώρα».

Κατήγγειλε ότι για τα μονοπώλια, την ΕΕ, την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, το Ασφαλιστικό χαρακτηρίζεται ως οικονομοτεχνικό, αφού όλοι τους δεν έχουν αφετηρία τις λαϊκές ανάγκες, αλλά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Αναλύοντας τις σχετικές διατάξεις υπογράμμισε πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η διευκόλυνση της ίδρυσης των Επαγγελματικών Ταμείων από περισσότερους εργοδότες (πολυεργοδοτικά ΤΕΑ), χωρίς να απαιτείται κλαδική ή επαγγελματική συνάφεια μεταξύ τους, που θα λειτουργούν με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, με βάση το οποίο οι ασφαλισμένοι θα γνωρίζουν τι θα πληρώνουν ως εισφορές, αλλά δεν θα ξέρουν τι θα πάρουν ως σύνταξη, κι αυτό γιατί οι εισφορές θα επενδύονται σε χρηματιστηριακά προϊόντα και οι αποδόσεις θα εξαρτώνται από την πορεία της οικονομίας. Μια καπιταλιστική κρίση μπορεί να πτωχεύει τα Ταμεία, σημείωσε χαρακτηριστικά κι έφερε ως παράδειγμα τα ασφαλιστικά ταμεία σε Σουηδία και Δανία, που έχασαν δισ. ευρώ εξαιτίας της χασούρας στο Χρηματιστήριο.

Ετσι, τόνισε χαρακτηριστικά, δημιουργείται ένα νόμιμο πεδίο αρπαγής των αποθεματικών των Ταμείων και ανέφερε πως αυτό το πλαίσιο το προετοίμασαν και το ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν.

Κατήγγειλε ακόμα ότι με το νομοσχέδιο καταργείται η υποχρεωτικότητα στα Ταμεία Αλληλοβοήθειας, όπως το ΤΑΥΦΕ, με συνέπεια την κατάργηση του εφάπαξ στους ασφαλισμένους φαρμακοϋπαλλήλους, καθώς η κατάργηση της υποχρεωτικότητας της Ασφάλισης σε καμία περίπτωση δεν εγγυάται τη διατήρηση της βιωσιμότητας του Ταμείου.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ υπογράμμισε ακόμα πως η αναμόρφωση της ασφαλιστικής νομοθεσίας, που επικαλείται η κυβέρνηση, δεν έχει να κάνει με την επαναφορά του ΕΚΑΣ, τη μείωση των ορίων ηλικίας ή την επαναφορά της 13ης - 14ης σύνταξης, όπως ζητά και το ΚΚΕ με την πρόταση νόμου, αλλά με τα ακριβώς αντίθετα, δηλαδή ρυθμίσεις για αύξηση των ορίων ηλικίας, μείωση των συντάξεων, απαλλαγή του κράτους και της εργοδοσίας.

«Κίνητρα» για την απασχόληση μέχρι τα βαθιά γεράματα

«Τι είναι τα κίνητρα για την απασχόληση των συνταξιούχων μέχρι τα βαθιά γεράματα και τον θάνατο; Είναι πρόοδος αυτό;» αναρωτήθηκε, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη διάταξη εντάσσεται στην κατεύθυνση της ΕΕ για την «ενεργό σύνταξη» και στηρίζεται πάνω στις συντάξεις πείνας που έχουν διαμορφωθεί.

Σχετικά με τη διάταξη για τη «ρύθμιση» των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ για αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, σημείωσε τον απαράδεκτο τρόπο παρακράτησης των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ, που φθάνει έως και το 60% της σύνταξης, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να παίρνουν τελικά ένα πολύ μικρό ποσοστό από τη σύνταξή τους.

Στο άρθρο 119, που προβλέπεται η περικοπή των συντάξεων σε παιδιά ορφανά στο 50%, σημείωσε ότι η σύνταξη των θανόντων γονέων πρέπει να καταβάλλεται στο παιδί στο 100%, ανεξάρτητα από το αν είναι ανάπηρο, και ειδικά στα ανάπηρα παιδιά να καταβάλλεται εφ' όρου ζωής και όχι μέχρι τα 24 έτη.

Για το άρθρο 123 που αφορά το εφάπαξ επίδομα προς τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, επισήμανε την ανάγκη να υιοθετηθεί το αίτημα των συνταξιούχων για ουσιαστικές αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις με ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς.

Οσον αφορά στο άρθρο 150 για τις εργαζόμενες μητέρες, υπογράμμισε ότι κακώς παραμένει η προϋπόθεση των 200 ενσήμων, προκειμένου να πάρει μία γυναίκα την άδεια τοκετού και μητρότητας, και ζήτησε την κατάργηση της συγκεκριμένης διάταξης, όπως και της προϋπόθεσης να είναι ασφαλιστικά ενήμερη η μητέρα αν είναι επαγγελματίας για να πάρει το σχετικό επίδομα, σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολλές αυτοαπασχολούμενες και επιστήμονες γυναίκες που δεν μπορούν να είναι ασφαλιστικά ενήμερες.

Να επανέλθουν 13ος - 14ος μισθός και σύνταξη

Την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στους εργαζόμενους του Δημοσίου και των αντίστοιχων συντάξεων στους συνταξιούχους, τα οποία καταργήθηκαν την περίοδο των μνημονίων, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης.

Θύμισε ότι το ΚΚΕ κατέθεσε την τροπολογία για την επαναφορά τους και κάλεσε την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα να πάρουν θέση, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται ζήτημα πόρων και δημοσιονομικού χώρου για να πάρουν μια ανάσα οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι.

Σημείωσε ότι στην πολιτική της κυβέρνησης δεν χωράνε οι ανάγκες εργαζομένων και συνταξιούχων, αλλά χωράνε τα 7 δισ. για το ΝΑΤΟ και τα 87 δισ. ληξιπρόθεσμων οφειλών των μεγάλων ομίλων που δεν ακουμπά κανείς. Κάλεσε τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να μην ανεχθούν το ασφυκτικό πλαίσιο που τους επιβάλλεται, ενώ χαιρέτισε τους μαζικούς αγώνες των συνταξιούχων.

Ακόμα, αναφέρθηκε στις διατάξεις για τους εκπαιδευτικούς σε σχολές της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) και για σχολές ΑμεΑ, ξεκαθαρίζοντας ότι απαιτούνται προσλήψεις όλου του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού σε Ειδική Αγωγή και κατάρτιση ΑμεΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ