Τετάρτη 10 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
Δεν έχουν «αποδεικτικά στοιχεία» για τη γενοκτονία στη Γάζα, δηλώνουν οι ΗΠΑ...

Με τις πλάτες της Ουάσιγκτον το Ισραήλ αρνείται να δεσμευτεί για πλήρη αποχώρηση του κατοχικού στρατού από τη Γάζα και μόνιμη κατάπαυση του πυρός

Από τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Βρετανίας

Copyright 2024 The Associated

Από τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Βρετανίας
Χωρίς συγκεκριμένο και άμεσο αποτέλεσμα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις και οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο της Αιγύπτου, καθώς με τις πλάτες των ΗΠΑ και των άλλων συμμάχων του το Ισραήλ αρνείται κατηγορηματικά να δεσμευτεί για απόσυρση των δυνάμεών του από τη Λωρίδα της Γάζας και μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Χωρίς αυτές τις δεσμεύσεις οι εκπρόσωποι της Χαμάς απορρίπτουν τις τελευταίες προτάσεις των μεσολαβητών για εκεχειρία 6 βδομάδων, με απελευθερώσεις δεκάδων Ισραηλινών ομήρων και αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα, έναντι 700 Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων. Ωστόσο, στελέχη της Χαμάς ξεκαθάρισαν ότι η οργάνωση συνεχίζει να «μελετά» την πρόταση που της έχει παραδοθεί, ώστε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις.

Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χαμάς, η τελευταία πρόταση προβλέπει κατάπαυση πυρός για 6 βδομάδες, απελευθέρωση αρχικά 42 Ισραηλινών ομήρων και σε αντάλλαγμα 800 έως 900 Παλαιστίνιων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές, είσοδο 400 έως 500 φορτηγών με τρόφιμα στον θύλακα κάθε μέρα και επιστροφή κατοίκων της βόρειας Γάζας στα σπίτια τους, που αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν εξαιτίας του πολέμου, χωρίς ηλικιακό όριο.

Παράλληλα, εκπρόσωπος του καταριανού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του BBC για τις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο, δήλωσε «πιο αισιόδοξος» απ' ό,τι μερικές μέρες πριν, προσθέτοντας όμως ότι οι διαπραγματεύσεις απέχουν πολύ ακόμα από το να έχουν φτάσει στην τελική ευθεία.

«Δεν έχουν αποδείξεις για γενοκτονία» στη Γάζα οι ΗΠΑ...

Πλάτες στα εγκλήματα του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έβαλε και χτες η αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, με χαρακτηριστικές δηλώσεις σε επιτροπή του Κογκρέσου από τον υπουργό Αμυνας Λόιντ Οστιν.

Οπως είπε, οι ΗΠΑ δεν έχουν «αποδεικτικά στοιχεία» ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας... «Δεν έχουμε αποδείξεις γι' αυτό», ισχυρίστηκε προκλητικά.

Πριν την κατάθεσή του στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων, προχτές το βράδυ ο Οστιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γ. Γκάλαντ. Στο επίκεντρο της επικοινωνίας τέθηκαν οι εξελίξεις στη Γάζα, τα σχέδια γενικευμένης ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα, οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία και ανταλλαγή κρατουμένων και η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου, από αμερικανικής πλευράς τονίστηκε η «επείγουσα ανάγκη να αυξηθεί σημαντικά η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα» και έγιναν δεκτά τα βήματα που εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση πολέμου του Ισραήλ. Συζητήθηκαν επίσης η πρόσφατη «αποχώρηση» ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα και η επίθεση που έκανε την 1η Απρίλη ο ισραηλινός στρατός σε κομβόι φορτηγών της ΜΚΟ WCK, με αποτέλεσμα τον θάνατο ξένων εργαζομένων και του Παλαιστίνιου οδηγού τους.

Συζήτησαν ακόμα τις «απειλές για επίθεση από το Ιράν» ή από «τους αντιπροσώπους του στην περιοχή, όπως η Χεζμπολάχ στον Λίβανο», και ο Οστιν επιβεβαίωσε την «αταλάντευτη στήριξη των ΗΠΑ στην άμυνα του Ισραήλ από απειλές που θέτουν το Ιράν και το δίκτυο αντιπροσώπων του».

Παράλληλα, χτες σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στην Ουάσιγκτον οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, και της Βρετανίας, Ντ. Κάμερον, αναφέρθηκε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει ενημερωθεί από το Ισραήλ για την ημερομηνία έναρξης της χερσαίας επιχείρησης στη Ράφα. «Δεν έχουμε καμία ημερομηνία για καμία επιχείρηση», είπε ο Μπλίνκεν, προσθέτοντας ότι το μόνο που υπάρχει είναι «η συνέχιση της κουβέντας με το Ισραήλ για οποιαδήποτε επιχείρηση».

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου είχε δηλώσει πως ήδη έχει οριστεί ημερομηνία για την επίθεση στη Ράφα.

Ο Κάμερον από την πλευρά του ανέφερε ότι το Λονδίνο έχει «ένα πολύ καθαρό σχέδιο για το πώς θα τερματιστεί ο πόλεμος», εννοώντας προσωρινή παύση των εχθροπραξιών που θα οδηγήσει σε «βιώσιμη εκεχειρία», αποχώρηση της ηγεσίας της Χαμάς από τη Γάζα και κατεδάφιση «των υποδομών της τρομοκρατικής οργάνωσης».

Την ίδια ώρα, βέβαια, ξεκαθάρισε πως σε ό,τι αφορά την πώληση όπλων στο Ισραήλ η θέση της Βρετανίας παραμένει αμετάβλητη, μετά την αξιολόγηση της τελευταίας νομικής γνωμοδότησης - και άρα οι εξαγωγές όπλων συνεχίζονται...

Κοινή έκκληση Γαλλίας - Ιορδανίας - Αιγύπτου

Στο φόντο των μέχρι τώρα ατελέσφορων διαπραγματεύσεων στο Κάριο, ο Ιορδανός μονάρχης Αμπντάλα Β', ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, σε κοινό άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Washington Post», πρότειναν να ξεκινήσει διαδικασία για λύση στη βάση των δύο κρατών και ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

«Η βία, ο τρόμος και ο πόλεμος δεν μπορούν να φέρουν ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Μια λύση στη βάση των δύο κρατών θα μπορεί», ανέφεραν, θυμίζοντας την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που ζητά άμεση εκεχειρία στη Γάζα και η οποία αγνοήθηκε επιδεικτικά από το Ισραήλ.

Οι τρεις ηγέτες κάνουν αναφορά στον «μη ανεκτό φόρο αίματος των ανθρώπων σε αυτόν τον πόλεμο», στις επικίνδυνες συνέπειες μιας επικείμενης ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα, στις δολοφονίες υπαλλήλων ΜΚΟ και στον λιμό που ήδη πλήττει τη Λωρίδα της Γάζας. Στη συνέχεια καταδικάζουν «όλες τις μορφές βίας, τρομοκρατίας και αδιάκριτων επιθέσεων σε αμάχους».

Επιπλέον, χτες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στ. Σεζουρνέ δήλωσε πως θα πρέπει να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ, πιθανώς ακόμη και να του επιβληθούν κυρώσεις, προκειμένου να ανοίξει τα συνοριακά περάσματα και να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. «Πρέπει να υπάρξουν μοχλοί επιρροής, και υπάρχουν πολλοί μοχλοί που φτάνουν μέχρι τις κυρώσεις, ώστε να επιτραπεί στην ανθρωπιστική βοήθεια να περάσει από τα σημεία ελέγχου», τόνισε ο Σεζουρνέ σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό RFI και στο τηλεοπτικό δίκτυο «France 24».

«Η Γαλλία ήταν μία από τις πρώτες χώρες που πρότειναν την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ σε βάρος των Ισραηλινών εποίκων που επιδίδονται σε πράξεις βίας στη Δυτική Οχθη. Θα συνεχίσουμε αν χρειαστεί ώστε να πετύχουμε τη διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας», επεσήμανε ο Γάλλος υπουργός.

ΟΗΕ: Μέχρι τέλη Απρίλη η απάντηση για το αίτημα ένταξης της Παλαιστίνης

Προχτές το βράδυ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έλαβε αίτηση της Παλαιστινιακής Αρχής για να γίνει το κράτος της Παλαιστίνης πλήρες μέλος του ΟΗΕ.

Το Συμβούλιο απάντησε ότι θα δώσει την απάντησή του μέχρι τέλη Απρίλη και η πρέσβειρα της Μάλτας, Βανέσα Φρέιζερ, που προεδρεύει αυτόν τον μήνα στο Συμβούλιο, εξήγησε ότι η αίτηση προωθήθηκε στο αρμόδιο τμήμα και θα γίνει συζήτηση τις επόμενες βδομάδες.

Για «ιστορική στιγμή» έκανε λόγο ο Παλαιστίνιος πρέσβης στον ΟΗΕ Ριάντ Μανσούρ, παρότι το εγχείρημα θεωρείται εντελώς απίθανο να έχει αποτέλεσμα. Για να καρποφορήσει η προσπάθεια απαιτούνται καταρχάς θετική εισήγηση του Συμβουλίου Ασφαλείας (χρειάζονται τουλάχιστον 9 ψήφοι υπέρ και να μην ασκηθεί βέτο από κάποιο από τα 5 κράτη - μόνιμα μέλη) και κατόπιν έγκρισή της με πλειοψηφία δύο τρίτων από τη Γενική Συνέλευση.

Ομως οι περισσότεροι παρατηρητές προεξοφλούν ότι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν βέτο, όπως είχαν εναντιωθεί στην ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ και το 2011.

Οπως αναμενόταν, έντονη ήταν η αντίδραση του Ισραήλ στην προσπάθεια της Παλαιστινιακής Αρχής. Ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ Γκιλάντ Ερντάν έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας συζητά αυτήν τη στιγμή την αναγνώριση παλαιστι-ναζιστικού κράτους»! Μιλώντας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης ο Ερντάν ισχυρίστηκε ότι και μόνο η εξέταση αυτού του αιτήματος είναι «ήδη νίκη» εκείνων που διέπραξαν και υποστήριξαν την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτώβρη.

Στο μεταξύ, χτες συνεχίστηκε για δεύτερο 24ωρο στην έδρα του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ στη Χάγη η ακρόαση της προσφυγής της Νικαράγουας κατά της Γερμανίας, με την οποία ζητά να σταματήσει να δίνει όπλα στο Ισραήλ, καταγγέλλοντάς την για παραβίαση της διεθνούς συμφωνίας του 1948 περί Γενοκτονίας.

Η εκπρόσωπος της Γερμανίας στη Χάγη, δικηγόρος Τάνια φον Ούσλαρ Γκλάιχεν, υποστήριξε πως «η ασφάλεια του Ισραήλ βρίσκεται στην καρδιά της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής» και πως η Γερμανία «απορρίπτει με απόλυτο τρόπο» τους ισχυρισμούς της Νικαράγουας.

Διελκυστίνδα εμπορικών κυρώσεων Ισραήλ - Τουρκίας

Εντείνονται παράλληλα οι κόντρες Ισραήλ και Τουρκίας, με αφορμή την άρνηση του πρώτου να επιτρέψει το πέρασμα τουρκικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χ. Φιντάν ανακοίνωσε ότι θα επιβληθούν περιορισμοί στις τουρκικές εξαγωγές 54 προϊόντων προς το Ισραήλ.

Απαντώντας, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Ισραέλ Κατζ απείλησε ότι η χώρα του θα προχωρήσει σε αναλογικά μέτρα εμπορικών περιορισμών κατά της Τουρκίας. Ο Ερντογάν «θυσιάζει και πάλι τα οικονομικά συμφέροντα του λαού της Τουρκίας για να υποστηρίξει την Χαμάς, και εμείς θα απαντήσουμε αναλόγως», δήλωσε.

Οι τουρκικοί περιορισμοί εξαγωγών στο Ισραήλ αφορούν 54 προϊόντα, ανάμεσά τους κατασκευαστικά υλικά από χάλυβα, σίδηρο και αλουμίνιο, καθώς επίσης καύσιμα αεροσκαφών. Η Αγκυρα διευκρινίζει επίσης ότι «η πώληση προϊόντων και υπηρεσιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το Ισραήλ για στρατιωτικούς σκοπούς» δεν επιτρέπεται «εδώ και καιρό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ