Τετάρτη 10 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση» στο πεδίο, προειδοποιεί ο Μπορέλ

Καλεί τα κράτη της ΕΕ να προετοιμαστούν για έναν πόλεμο υψηλής έντασης και να απεξαρτηθούν από τις ΗΠΑ

Την «εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση» που αντιμετωπίζει στο πεδίο η Ουκρανία λόγω έλλειψης εξοπλισμών, πυρομαχικών και στρατιωτών, υπογραμμίζουν καθημερινά αξιωματούχοι του ευρωατλαντικού στρατοπέδου και «δυτικά» δημοσιεύματα, ασκώντας πιέσεις στους Ρεπουμπλικάνους του αμερικανικού Κογκρέσου να εγκρίνουν το στρατιωτικό πακέτο 61 δισ. δολαρίων που προωθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Με τη σειρά της, πάντως, η εφημερίδα «Washington Post» επισημαίνει ότι και το πακέτο αυτό να εγκριθεί, τα χρήματα και οι αποστολές όπλων δεν μπορούν να λύσουν το άλλο βασικό πρόβλημα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, που είναι το λιγοστό και εξουθενωμένο στρατιωτικό δυναμικό τους.

«Λύπη» για την ανικανότητα των «Δυτικών» «συμμάχων» να παράσχουν στο Κίεβο τα συστήματα αεράμυνας που έχει ανάγκη «επειγόντως» εξέφρασε ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, καλώντας παράλληλα τα κράτη της ΕΕ να αυξήσουν την παραγωγή όπλων και να σταματήσουν τη μεγάλη «εξάρτηση» από τις ΗΠΑ.

Το Κίεβο ζητά επίμονα το τελευταίο διάστημα την αποστολή 7 ακόμα συστημάτων αεράμυνας «Patriot», προκειμένου να αντικρούσει τους μαζικούς ρωσικούς βομβαρδισμούς εναντίον στρατηγικών ουκρανικών υποδομών.

Οπως είπε ο Μπορέλ μιλώντας στο Forum Nueva Economia, «οι δυτικοί στρατοί έχουν περίπου 100 συστοιχίες "Patriot", και όμως, δεν μπορούμε να τους παράσχουμε 7 που ζητούν απεγνωσμένα!». «Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά δύσκολη, η ρωσική στρατιωτική μηχανή δουλεύει σε πλήρη δυναμικότητα», συνέχισε.

Η Γερμανία έχει «σχεδόν εξαντλήσει τα αποθέματα συστημάτων "Patriot", επομένως πρέπει να ελέγξουμε τη διαθεσιμότητα όλων των συστημάτων "Patriot" στην Ευρώπη και παγκοσμίως», είπε από την πλευρά της η ΥΠΕΞ της χώρας, Αν. Μπέρμποκ. Στο μεταξύ, η γερμανική εταιρεία κατασκευής όπλων «Rheinmetall» πρόκειται να στείλει στην Ουκρανία έως το τέλος του έτους 20 επιπλέον τεθωρακισμένα οχήματα μάχης «Marder».

Ο επικεφαλής της Εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ αναφέρθηκε και στην «εξάρτηση» της Ευρώπης από τις ΗΠΑ ζητώντας να μπει τέλος: Οι αγορές όπλων γίνονται περίπου σε ποσοστό 80% εκτός ΕΕ και το 80% των αγορών που πραγματοποιούνται εκτός ΕΕ γίνονται στις ΗΠΑ, ανέφερε.

Επέμεινε στην ανάγκη η Ευρώπη να αναπτύξει «αυτονομία» στον τομέα της Αμυνας και της Ασφάλειας, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, εξηγώντας για ακόμη μια φορά ότι «η αμερικανική ομπρέλα που μας προστάτευσε στη διάρκεια του πολέμου και μετά δεν θα είναι πιθανόν ανοικτή συνέχεια, ανάλογα ίσως με το ποιος κυβερνά στην Ουάσιγκτον».

«Η πιθανότητα ενός συμβατικού πολέμου υψηλής έντασης στην Ευρώπη δεν είναι πλέον φαντασία και πρέπει να κάνουμε απολύτως τα πάντα προκειμένου να τον αποτρέψουμε», τόνισε ο Μπορέλ.

Σε ένα τέτοιο φόντο, με τους επικεφαλής της γαλλικής βιομηχανίας όπλων («Airbus», «Dassault», «Thales», «Safran», MBDA, «Nexter», «Naval Group» κ.ά.) θα συναντηθεί αύριο ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, στο πλαίσιο των τακτικών συζητήσεών του για την οικονομία πολέμου, αναφέρει η εφημερίδα «La Tribune».

«Δυσοίωνες προοπτικές» για τις ουκρανικές δυνάμεις

«Δυσοίωνες προοπτικές» και «ζοφερή κατάσταση» για τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις αναφέρει άρθρο της «Washington Post», εξαιτίας των «εντάσεων στο Κογκρέσο» για τη στρατιωτική βοήθεια που έχει καθυστερήσει «επί έξι μήνες, χωρίς βάσιμο λόγο».

Την ίδια στιγμή, «η Ρωσία προσαρμόζεται τώρα με τρόπους που είναι δύσκολο για την Ουκρανία να αμυνθεί». Η Μόσχα χρησιμοποιεί τώρα «βόμβες ολίσθησης», που πετούν «εκτός της εμβέλειας των ουκρανικών αντιαεροπορικών συστημάτων», αναφέρει.

Πάντως, η εφημερίδα υπογραμμίζει ένα ακόμη βασικό ζήτημα για την Ουκρανία, «την κούραση και τις απώλειες των στρατιωτών», το οποίο «δεν μπορεί να επιλυθεί με χρήματα από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους».

Η «Washington Post», ωστόσο, ανέφερε ότι «η στρατιωτική κατάσταση της Ουκρανίας δεν είναι εντελώς απελπιστική», αλλά «θα μπορούσε να είναι η χρονιά που η Ρωσία θα διαπεράσει τις λεπτές γραμμές της Ουκρανίας» και επομένως μειώνονται οι πιθανότητες για νίκη της Ουκρανίας.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ντ. Κάμερον, συναντήθηκε τη Δευτέρα στη Φλόριντα με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ και εκ νέου υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, Ντ. Τραμπ, πριν από την επίσημη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, με αίτημα να αποδεσμευτεί η νέα βοήθεια για το Κίεβο.

«Η επιτυχία της Ουκρανίας και η αποτυχία του (Ρώσου Προέδρου) Πούτιν είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των Αμερικανών και των Ευρωπαίων», τόνισε ο Κάμερον, προειδοποιώντας για τη στενή συνεργασία Κίνας, Ιράν και Βόρειας Κορέας, που θα ενισχυθεί από μια ενδεχόμενη νίκη της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αντίστοιχα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό ομόλογό του, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ βλέπουν να χρησιμοποιούνται τεχνολογίες στον ρωσικό αμυντικό τομέα, οι οποίες προέρχονται από τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν και την Κίνα.

Στρατολόγηση Μεξικανών και Κολομβιανών φυλακισμένων

Ιδιωτικές μισθοφορικές εταιρείες των ΗΠΑ, με τη συμμετοχή των αμερικανικών αρχών, «στρατολογούν φυλακισμένα μέλη του καρτέλ ναρκωτικών από το Μεξικό και την Κολομβία για να σταλούν να πολεμήσουν στην Ουκρανία», δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο TASS το Γραφείο Τύπου της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσίας (SVR).

Σύμφωνα με την SVR, οι μισθοφορικές εταιρείες «σε συνεργασία με το FBI και τη Δίωξη Ναρκωτικών, έχουν αρχίσει να στρατολογούν μέλη μεξικανικών και κολομβιανών καρτέλ ναρκωτικών, που εκτίουν την ποινή τους σε αμερικανικές φυλακές, για να συμμετάσχουν στην ουκρανική σύγκρουση στο πλευρό του καθεστώτος του Κιέβου».

Επιπλέον, οι ΗΠΑ παρέδωσαν στην Ουκρανία πολυβόλα, τουφέκια και πυρομαχικά που κατασχέθηκαν κατά τη μεταφορά τους από τις ιρανικές δυνάμεις στους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη οι οποίοι υποστηρίζονται από την Τεχεράνη, ανακοίνωσε χτες ο αμερικανικός στρατός.

Στο Χάρκοβο η «προσοχή» των ουκρανικών δυνάμεων

Οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις «μεγιστοποιούν τις προσπάθειές τους προκειμένου να ματαιώσουν τα ρωσικά σχέδια εναντίον του Χαρκόβου», επιχειρώντας να ενισχύσουν την αεράμυνα στη στρατηγικής σημασίας αυτή ουκρανική πόλη, όπως δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι.

«Η προσοχή μας είναι στραμμένη πλέον στο Χάρκοβο: Στην ενεργειακή κατάσταση, στην υποστήριξη κατοίκων και επιχειρήσεων στην πόλη και στην ευρύτερη περιφέρεια», είπε μετά από σχετική σύσκεψη.

Ουκρανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι το Χάρκοβο θα αποτελέσει πιθανότατα τον επόμενο μεγάλο στόχο των ρωσικών στρατευμάτων. Οι ουκρανικές δυνάμεις εδώ και μήνες δέχονται επιθέσεις στην περιοχή του Κουπιάνσκ ενώ η πόλη του Χαρκόβου βομβαρδίζεται διαρκώς.

Ο Ζελένσκι επισκέφτηκε τις αμυντικές οχυρώσεις που κατασκευάστηκαν πρόσφατα στην περιοχή του Χαρκόβου, τονίζοντας ότι η ζώνη αυτή είναι «πολύ σημαντική» και «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι». Ο ουκρανικός στρατός έχει αρχίσει να κατασκευάζει χαρακώματα και αμυντικές γραμμές για να ανακόψει τους Ρώσους και να εμποδίσει μια προέλασή τους.

Στο μεταξύ, το Πεκίνο θέλει μια Διεθνή Διάσκεψη για την «ειρήνη», όπου θα συμμετάσχουν η Ρωσία και η Ουκρανία, δήλωσε χτες ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, μετά από συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ, στο Πεκίνο, απορρίπτοντας την ουκρανική πρόταση για μια Διεθνή Διάσκεψη που αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα στην Ελβετία για την ουκρανική «φόρμουλα ειρήνης», χωρίς τη συμμετοχή της Μόσχας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ