Τετάρτη 10 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
KINA - ΡΩΣΙΑ
Σχέδια περαιτέρω συνεργασίας για την «ασφάλεια» στην Ευρασία και όχι μόνο

Τις «προοπτικές δημιουργίας μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρασία» συζήτησαν οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών

Από τη συνάντηση των Γουάνγκ Γι - Λαβρόφ

Russian Foreign Ministry Press

Από τη συνάντηση των Γουάνγκ Γι - Λαβρόφ
Δεσμεύσεις για ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της συνεργασίας τους στην «ασφάλεια» είναι έτοιμες να αναλάβουν Ρωσία και Κίνα, καθώς στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης που ολοκλήρωσε χτες στο Πεκίνο ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ οι δύο πλευρές ξεχώρισαν «την ανάγκη κατοχύρωσης της ασφάλειας και της σταθερότητας» καταρχάς στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, αλλά όχι μόνο.

Οπως δήλωσε ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι, το Πεκίνο θέλει «να ενισχύσει τη στρατηγική συνεργασία» με τη Μόσχα. Κίνα και Ρωσία, συνέχισε, «βρήκαν έναν σωστό δρόμο για την υγιή και σταθερή ανάπτυξη των διμερών τους σχέσεων». Ο ίδιος τόνισε πως «το Πεκίνο και η Μόσχα θα συνεχίσουν να ενισχύουν τη στρατηγική συνεργασία τους στη διεθνή σκηνή και να αλληλοϋποστηρίζονται». Αφού επεσήμανε ότι συζήτησε με τον Ρώσο ομόλογό του όλα τα «σημαντικά διεθνή και περιφερειακά ζητήματα», κατέληξε ότι «η Κίνα, ως υπεύθυνη χώρα, αποφασίζει πάντα για τη θέση της με τρόπο ανεξάρτητο και αυτόνομο (...) Ταυτόχρονα, ως δύναμη ειρήνης και σταθερότητας θα διαδραματίζει πάντα εποικοδομητικό ρόλο στη διεθνή σκηνή και στις πολυμερείς υποθέσεις». Και κατέληξε ότι «ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ως αναδυόμενες μεγάλες δυνάμεις, η Κίνα και η Ρωσία οφείλουν ξεκάθαρα να ταχθούν στην πλευρά της ιστορικής προόδου, της ευθυδικίας και της δικαιοσύνης».

Από τη μεριά του ο Σ. Λαβρόφ στάθηκε ειδικά στην περιοχή της Ευρασίας, τονίζοντας πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν να δεσμευτούν «με τη συμμετοχή και συμμάχων τους» για την «ευρασιατική ασφάλεια» και να ακολουθήσουν μια πολιτική «διπλής αντίθεσης» στη «διπλή αποτροπή» της Δύσης.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ επέκρινε τις ΗΠΑ ότι στην ευρύτερη Ευρασία «συνεχίζουν να ακολουθούν μια πολιτική ιδιωτικών στρατιωτικών και πολιτικών συμμαχιών με περιορισμένα μέλη που στρέφονται σαφώς εναντίον της Κίνας και της Ρωσίας και μεταξύ άλλων επιδιώκουν να καταστρέψουν την αρχιτεκτονική ασφάλειας που αναπτύχθηκε γύρω από την Ενωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) τις τελευταίες δεκαετίες», εκτιμώντας ότι «όλα αυτά δεν ταιριάζουν στις ΗΠΑ και στους συμμάχους τους» και γι' αυτό «προωθούν τις δικές τους προσεγγίσεις (...) ιδιαίτερα την ανάγκη να εισέλθει η Βορειοατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ) στην περιοχή».

Μίλησε δε για «προοπτικές δημιουργίας μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρασία» που συζητήθηκαν, «καθώς οι ευρωατλαντικοί μηχανισμοί συνεχίζουν να αποσυντίθενται και να αυτοκαταστρέφονται».

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας συνάντησε και τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, στον οποίο εξέφρασε «την υψηλότερη εκτίμηση και τον θαυμασμό για τις επιτυχίες που αποσπάσατε τα τελευταία χρόνια» και για τις οποίες «είμαστε αληθινά ικανοποιημένοι, γιατί πρόκειται για επιτυχίες φίλων», ενώ «δεν συμμερίζονται όλοι την ίδια άποψη». Ανάμεσα σε άλλα ο Λαβρόφ επέκρινε τη «Δύση» για τις «παράνομες κυρώσεις» εναντίον της Ρωσίας και άλλων χωρών, επιλέγοντας πολιτική που «εφαρμόζεται δραστήρια και εναντίον της Κίνας».

Ο Σολτς ετοιμάζεται για Πεκίνο

Στο μεταξύ, την Κυριακή αναμένεται να ξεκινήσει τετραήμερη επίσκεψη στην Κίνα ο Γερμανός καγκελάριος Ολ. Σολτς, λίγα 24ωρα αφού αποχώρησε από τη χώρα η επικεφαλής του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, απευθύνοντας μια σειρά «προειδοποιήσεις» για την «πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα» του Πεκίνου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποστήριξε πως ο Σολτς στις επαφές του πρέπει να μεταφέρει την ανησυχία των Βρυξελλών και γενικά οι Ευρωπαίοι να «μιλήσουν» αποφασιστικά με το Πεκίνο για τις «αθέμιτες εμπορικές πρακτικές» του, ζητώντας οι ευρωπαϊκές εταιρείες να έχουν πρόσβαση στην αγορά της Κίνας με τους όρους που έχουν και οι κινεζικές εταιρείες στην Ευρώπη.

Από την άλλη πλευρά, ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου είπε ότι «οι κατηγορίες περί πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας είναι αβάσιμες» και ότι η γοργή ανάπτυξη της κινεζικής ηλεκτροκίνησης οφείλεται στην καινοτομία και στις εφοδιαστικές αλυσίδες, όχι στις επιδοτήσεις του κινεζικού κράτους.

Στην Ουάσιγκτον ο Ιάπωνας πρωθυπουργός

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, σήμερα ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν υποδέχεται στον Λευκό Οίκο τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα.

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν για όλες τις πλευρές της διμερούς συνεργασίας, μεταξύ άλλων και για τους όρους «φιλοξενίας» των αμερικανικών στρατευμάτων στην Ιαπωνία. Αύριο, μάλιστα, Μπάιντεν και Κισίντα θα συναντηθούν για πρώτη φορά σε τριμερή Σύνοδο Κορυφής με τον Πρόεδρο των Φιλιππίνων Φέρντιναντ Μάρκος Τζούνιορ, προωθώντας την ενίσχυση της συνεργασίας τους, με το βλέμμα στην Κίνα.

Αναχωρώντας από το Τόκιο ο Κισίντα υποστήριξε ότι «η συνεργασία ανάμεσα στις τρεις χώρες είναι εξαιρετικά σημαντική για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στον Ινδο-Ειρηνικό, και την υπεράσπιση μιας ελεύθερης και ανοιχτής διεθνούς τάξης, βασισμένης στο κράτος δικαίου». Ο δε Ιάπωνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Σ. Γιαμάντα, εξέφρασε την ανησυχία πως «ό,τι είναι η Ουκρανία σήμερα μπορεί να γίνει η Ανατολική Ασία αύριο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ