Τετάρτη 10 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Η διεύρυνση της ΕΕ αφορά «σαφείς γεωπολιτικές επενδύσεις»

Στο «γεωπολιτικό πλαίσιο» που «άλλαξε τα τελευταία χρόνια» αναφέρθηκε από τη Σόφια ο επίτροπος Βαρχέλι

Την ανάγκη να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση η διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια τόνισε ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ, Ολ. Βαρχέλι, μιλώντας σε σχετικό φόρουμ στη Σόφια προχτές και υπογραμμίζοντας πόσο «άλλαξε τα τελευταία χρόνια το γεωπολιτικό πλαίσιο».

Σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ, ο Βαρχέλι επέμεινε ότι η πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ αφορά «σαφείς γεωπολιτικές επενδύσεις». Παρότρυνε σε γρήγορη υιοθέτηση «μεταρρυθμίσεων» που έχουν καθοριστεί ως προαπαιτούμενα για την είσοδο στην ΕΕ υποψήφιων χωρών, μιλώντας για «σαφή ατζέντα» που η Ενωση έχει πλέον για την «επιτάχυνση της πραγματικής ολοκλήρωσης». Κατέληξε πως μετά και τις προσεχείς ευρωεκλογές, η νέα Κομισιόν πρέπει να καλωσορίσει τα νέα μέλη της ΕΕ.

Ο Βαρχέλι συναντήθηκε επίσης στη Σόφια με τον Βούλγαρο Πρόεδρο, Ρ. Ράντεφ, με φόντο και την προκήρυξη νέων, έκτακτων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, που θα γίνουν στις 9 Ιούνη (μαζί με τις ευρωεκλογές), μετά την όξυνση των αντιθέσεων μεταξύ των κομμάτων GERB και ΡΡ που δεν επέτρεψαν να παραμείνουν σε κοινό κυβερνητικό σχήμα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της βουλγαρικής προεδρίας, ο Ράντεφ δήλωσε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική από την «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και ότι η ΕΕ δεν πρέπει να παραβλέψει την πρόοδο που έχουν κάνει χώρες της περιοχής.

Εξέφρασε δε ευγνωμοσύνη για τον «εποικοδομητικό διάλογο» των Βρυξελλών σχετικά με τη διαδικασία «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», που μεταξύ άλλων αλληλεπιδρά με τα παζάρια Σόφιας - Σκοπίων για τη διευθέτηση μεταξύ τους διαφορών. Στο πλαίσιο αυτών των παζαριών η Σόφια προχώρησε στην άρση του «βέτο» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, θέτοντας ωστόσο μια σειρά προϋποθέσεων που «κολλάνε» στα Σκόπια.

Ο Ράντεφ επέκρινε «δηλώσεις ηγετικών πολιτικών προσώπων στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας με προκλητικό χαρακτήρα» και «δεν βοηθούν στην ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των χωρών μας», καθώς το κόμμα VMRO επιμένει σε ενστάσεις για τη διμερή συμφωνία που «έκλεισε» ενάμιση χρόνο πριν.

Αναλαμβάνοντας καθήκοντα υπηρεσιακού πρωθυπουργού στη Βουλγαρία ο επικεφαλής του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ντιμίταρ Γκλάβτσεφ, είπε ότι «πρέπει να είμαστε εγγυητές της σταθερότητας, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η χώρα μας να εμπλακεί σε κοινοβουλευτική κρίση».

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Ν. Ντένκοφ, «προειδοποίησε» πως μετά τις συστηματικές ενέργειες της κυβέρνησής του απέναντι στην «επιρροή» της Μόσχας, «η Ρωσία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ανακτήσει την ισχυρή επιρροή της στη Βουλγαρία».

Δηλώσεις Ρουμάνου πρωθυπουργού για «ένωση» με Μολδαβία

Τη συνάντηση Ράντεφ - Βαρχέλι απασχόλησε και η ενταξιακή προοπτική άλλων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ φουντώνουν διάφορα σενάρια, μεταξύ άλλων και για συνοριακές αλλαγές.

Είναι χαρακτηριστική η συζήτηση που φέρεται να άνοιξε για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Ρουμανίας - Μολδαβίας, που τα τελευταία χρόνια έχουν προχωρήσει σε κοινή συνεδρίαση Κοινοβουλίων, συναντήσεις των υπουργικών τους συμβουλίων, δημιουργία κοινών επιτροπών σε πολλούς τομείς κ.λπ.

Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός, Marcel Ciolacu, φέρεται να δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο δίκτυο DC News: «Υποστηρίζω επίσης την ένωση (της Δημοκρατίας της Μολδαβίας με τη Ρουμανία)», προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο «είναι δικαίωμά μου» και ότι μια «ένωση μεταξύ της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και της Ρουμανίας (...) θα γίνει εντός της ΕΕ». Ο ίδιος υποστήριξε ότι «η Δημοκρατία της Μολδαβίας είναι βιώσιμη χάρη στη βοήθεια της Ρουμανίας».

Στο Παρίσι (και) για «Rafale» ο Βούτσιτς

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλ. Βούτσιτς, ολοκλήρωσε χτες διήμερη επίσκεψη στο Παρίσι, όπου συζήτησε με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμ. Μακρόν, μια σειρά από θέματα: Την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, τις σχέσεις με το Κόσοβο, τη διμερή συνεργασία στην πυρηνική ενέργεια (οι επιχειρήσεις ηλεκτρισμού των δύο χωρών υπέγραψαν μνημόνιο προθέσεων «για την ενεργειακή μετάβαση σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα»), την υλοποίηση κοινών αναπτυξιακών έργων σε υποδομές, όπως στη διαχείριση αποβλήτων.

Μεταξύ άλλων ξεχώρισε η επίτευξη συμφωνίας για να αγοράσει η Σερβία μαχητικά αεροσκάφη «Rafale», ενώ ο Βούτσιτς στάθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο υπουργό Αμυνας, Σ. Λεκορνί, εκφράζοντας ενδιαφέρον για αγορά και άλλων οπλικών συστημάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ