Τετάρτη 10 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αναδιοργανώνονται οι Ενοπλες Δυνάμεις, ώστε να γίνουν «ικανές για πόλεμο»

Σχέδια αναδιοργάνωσης με στόχο οι γερμανικές Ενοπλες Δυνάμεις να γίνουν και πάλι «ικανές για πόλεμο», και να μετατραπούν από έναν στρατό για αποστολές στο εξωτερικό σε έναν στρατό για εθνική και συμμαχική «άμυνα», παρουσίασε το γερμανικό υπουργείο Αμυνας, καθώς κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βαλτική και στη Μαύρη Θάλασσα, όπως και ο κίνδυνος ενός γενικευμένου πολέμου.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σηματοδότησε μια «αλλαγή εποχής» («Zeitenwende») για τις γερμανικές Ενοπλες Δυνάμεις, με τον καγκελάριο Ολ. Σολτς να ανακοινώνει τότε ένα ταμείο 100 δισ. ευρώ για την Αμυνα μέχρι το 2027.

Προ ημερών ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Αμυνας Μπ. Πιστόριους παρουσίασε στο Βερολίνο τα βασικά σημεία της «αναδιάρθρωσης» των Ενόπλων Δυνάμεων «ώστε να είναι σε θέση να αντιδράσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση άμυνας, σε περίπτωση πολέμου». Οπως υπογραμμίζει η γερμανική κυβέρνηση, έχει αλλάξει η «κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη».

Τα σχέδια Πιστόριους προβλέπουν μεταξύ άλλων την ενοποίηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, αλλά και τη διευκόλυνση της ταχύτερης λήψης αποφάσεων από κοινού με τους «συμμάχους».

Στο εξής «η Μπούντεσβερ θα έχει μια επιχειρησιακή διοίκηση. Θα διαθέτει τέσσερις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, θα έχει μια Διοίκηση Υποστήριξης». Εκτός από τον Στρατό, την Αεροπορία και το Ναυτικό, ο τομέας Ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο και Ασφάλειας των Πληροφοριών θα αποτελεί επίσης επιχειρησιακό χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι τομείς της άμυνας για τα πυρηνικά, τα βιολογικά και χημικά όπλα, των ιατρικών υπηρεσιών και της διοικητικής μέριμνας, θα ενταχθούν στη Διοίκηση Υποστήριξης.

Ενα από τα βασικά προβλήματα και των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και εκείνων άλλων χωρών - μελών της ΕΕ, είναι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, καθώς έχει καταργηθεί η υποχρεωτική θητεία. Τέλη Φλεβάρη οι νεοσύλλεκτοι ήταν λίγο πάνω από 180.000 και η τάση βαίνει μειούμενη. Στόχος του Πιστόριους είναι να τους αυξήσει στους 200.000 μέχρι το 2031, ενώ εξετάζεται η πρακτική των σκανδιναβικών χωρών. Στο τραπέζι έχει τεθεί και η επαναφορά της υποχρεωτικής θητείας, σε αυτό όμως αντιδρούν άλλα κόμματα και χρειάζεται απόφαση της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου. Ο Πιστόριους εξήγησε ότι η νέα «αμυντική» δομή προετοιμάζεται επίσης για πιθανή επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.

Κεντρική ιδέα της μεταρρύθμισης είναι η επιστροφή «από εξαντλητικές αποστολές στο εξωτερικό», όπως σε Αφγανιστάν, Μάλι, Κοσσυφοπέδιο και Κέρας της Αφρικής, «στην Αμυνα της χώρας και των συμμάχων».

«Ολοι γνωρίζουμε ότι οι απειλές έχουν ενταθεί», είπε ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, υποστηρίζοντας ότι η αναδιοργάνωση της Μπούντεσβερ θα είναι αποτρεπτική για ενδεχόμενες μελλοντικές επιθέσεις «σε ΝΑΤΟική επικράτεια».

Στη Λιθουανία οι πρώτοι Γερμανοί στρατιώτες

Οι πρώτοι στρατιώτες των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων εστάλησαν στη Λιθουανία, για να θέσουν τις βάσεις για τη μόνιμη ανάπτυξη χιλιάδων στρατιωτών στην εν λόγω χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ, η οποία συνορεύει με την Πολωνία και τη Λευκορωσία.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που στέλνουμε μόνιμα εκτός Γερμανίας μια τέτοια μονάδα», δήλωσε ο Πιστόριους κατά την τελετή αποχαιρετισμού των 20 μελών της αρχικής διοίκησης της ταξιαρχίας της Λιθουανίας.

Η ταξιαρχία «Panzerbrigade 45» θα είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα μέχρι το 2027 και θα απαρτίζεται από περίπου 4.800 στρατιώτες με μόνιμη παρουσία, και περίπου 200 μέλη πολιτικού προσωπικού και των οικογενειών τους.

Η αρχική διοίκηση αναμένεται να αναπτυχθεί σε μια δύναμη περίπου 150 ανδρών και γυναικών μέχρι τέλη του 2024.

Ο Λιθουανός υπουργός Αμυνας Λ. Καστσιούνας δήλωσε πως το κόστος για την κατασκευή των υποδομών θα φτάσει στα 800 εκατ. ευρώ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΝΑΤΟ και Ρωσία συγκεντρώνουν μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις και εξοπλισμούς στην Ευρώπη (2023-12-23 00:00:00.0)
Η Λευκορωσία κατηγορεί Ουκρανία - ΗΠΑ - Πολωνία για απόπειρα σαμποτάζ (2023-03-08 00:00:00.0)
«Βαριά αποτυχία» για τα άρματα μάχης «Puma» (2022-12-20 00:00:00.0)
Νέο «αμυντικό» δόγμα προάσπισης του κεφαλαίου (2006-10-27 00:00:00.0)
Δίχως τέλος οι αποστολές στρατού στο εξωτερικό (2004-10-07 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1997-10-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ