Κυριακή 5 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γερμανία

Πανέτοιμη για

"ειρηνευτικές επεμβάσεις..."

Σε μεγάλο βαθμό και μάλιστα απαρατήρητα από τη δημόσια κοινή γνώμη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, οι δομές των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων (Μπούντεσβερ) έχουν αλλάξει με τέτοιο τρόπο, έτσι που πολιτικοί παρατηρητές να μιλούν για έναν εντελώς νέο στρατό, ο οποίος, εκτός από την ονομασία του, τίποτα άλλο κοινό δεν έχει με τη γνωστή Μπούντεσβερ των παλαιότερων χρόνων.

Δυο από τα πιο παλιά και δραστήρια στελέχη του Κινήματος Ειρήνης της χώρας, ο Γιούργκεν Γκρέσλιν και ο Τομπίας Φλίγκερ, είναι πεπεισμένοι ότι αυτές οι διαδικασίες αλλαγής των δομών της Μπούντεσβερ στόχο έχουν "μια κατ' αρχήν, ραφιναρισμένη στρατιωτικοποίηση...".

Πόλεμος του Κόλπου το 1991, Βόρειο Ιράκ το 1991, Καμπότζη το 1991, Σομαλία το 1992, εμφύλιος πόλεμος στην πρώην Γιουγκοσλαβία το 1994 αποτέλεσαν αιτία για αποστολή γερμανικών στρατευμάτων, προκειμένου να επιβάλουν εκεί "την ομαλότητα και τη διασφάλιση της ειρήνης...". Στην πραγματικότητα, βέβαια, επρόκειτο για ανοιχτή παραβίαση συνόρων άλλων κρατών, με το πρόσχημα κάποιας "ειρηνευτικής αποστολής ή και ανθρωπιστικής στρατιωτικής επέμβασης...". Κι όλα αυτά είχαν πραγματοποιηθεί παρά το σκεπτικισμό και την έντονη δυσφορία της δημόσιας κοινής γνώμης, αλλά με τη συναίνεση όμως του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και των Πρασίνων. Τη ριζική τους αντίθεση από την πρώτη κιόλας στιγμή είχαν εκφράσει το Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα και το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού.

Η στρατιωτικοποίηση - όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται - πραγματοποιείται με τρία, σχεδόν κλασικά, βήματα: Πρώτα, έχουν αλλάξει οι στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές. Στη συνέχεια οι δομές του στρατού και τελικά οι εξοπλισμοί. Το κίνητρο για τον στρατηγικό αναπροσανατολισμό της Μπούντεσβερ, κατά την άποψη του Φλίγκερ, οφείλεται στη νέα στρατηγική της ιμπεριαλιστικής Συμμαχίας του ΝΑΤΟ, η οποία έχει εγκαινιαστεί από το 1990. Ταυτόχρονα, οφείλεται στη συνεργασία μεταξύ των εταίρων και του Γενικού Επιθεωρητή των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, Κλάους Νόιμαν, ο οποίος με βάση το δικό του Σχέδιο Στρατηγικής του 1991 και σε συνδυασμό με τις υποχρεωτικές "αμυντικές και πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές", που είχε χαράξει ο προϊστάμενός του, υπουργός Αμυνας, Φόλκερ Ρίε, συγκεκριμενοποιήθηκαν οι επιδιωκόμενοι στόχοι: Διατήρηση και διασφάλιση του ελεύθερου παγκόσμιου εμπορίου και η ανεμπόδιστη είσοδος στις αγορές και στις πρώτες ύλες σ' όλο τον κόσμο.

Με άλλα λόγια, εδώ δεν πρόκειται για την "εκπλήρωση κάποιων ελπίδων", που είχαν γεννηθεί μετά το τέλος της αντιπαράθεσης των δυο στρατιωτικών συνασπισμών και που είχαν σχέση με την αντιμετώπιση ορισμένων, στο έπακρο οξυμένων, προβλημάτων, όπως η φτώχεια και η πείνα, που προσλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις σε παγκόσμια κλίμακα. Αντίθετα, εδώ πρόκειται για τη διασφάλιση ζωτικών συμφερόντων των Γερμανών ιμπεριαλιστών με ανοιχτά στρατιωτικά μέσα...

Το δεύτερο βήμα ήταν η θεμελιακή αλλαγή των δομών της Μπούντεσβερ, της οποίας το ανθρώπινο δυναμικό μειώθηκε στους 340.000 άνδρες και η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία σε 10 μήνες. Σχετικά, όπως τονίζει ο Γκρέσλιν, "η αποτελεσματικότητα ενός ισχυρού στρατού σήμερα εξαρτάται λιγότερο από τη μαζικότητά του και πολύ περισσότερο από την επαγγελματική του εκπαίδευση, την ποιότητα των εξοπλισμών και τις συγκεκριμένες δραστηριότητες, οι οποίες αφορούν τους στρατηγικούς προσανατολισμούς...".

Με τη νέα αυτή αναδόμηση, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, δημιουργείται ένας στρατός τριών κατηγοριών: Πρώτον, οι - έτσι αποκαλούμενες - κύριες αμυντικές δυνάμεις, την πλειοψηφία των οποίων αποτελούν οι άνδρες εκείνοι που υπηρετούν την υποχρεωτική τους θητεία και που θα πρέπει να φέρουν το κύριο βάρος της άμεσης υπεράσπισης της χώρας. Οι ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες θα είναι έτοιμες να δράσουν σε περιπτώσεις εκδήλωσης κρίσεων, θα αποτελούνται από 50.000 άνδρες επαγγελματίες. Τρίτον, ειδικές δυνάμεις - κομάντος, οι οποίες θα αποτελούν και την ελίτ των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων.

Προκειμένου να πραγματοποιηθεί το τρίτο βήμα, θα χρηματοδοτηθεί ένα νέο κύμα εξασφάλισης όπλων σε ανώτερο επίπεδο. Για την εκπλήρωση του στόχου αυτού θα διατεθεί το τεράστιο χρηματικό ποσό των 150-200 εκατομμυρίων μάρκων, τα οποία θα εξασφαλίσουν στην Μπούντεσβερ μέχρι το 2015 μια εντελώς νέα γενιά όπλων. Αυτό θα συμβεί ιδιαίτερα στους τομείς της τεχνικής των επικοινωνιών και των ηλεκτρονικών συστημάτων, στα επανδρωμένα και μη επανδρωμένα ιπτάμενα συστήματα, τα οποία θα είναι απαραίτητα για εκείνες τις ένοπλες δυνάμεις οι οποίες θα είναι έτοιμες να δράσουν σε περίπτωση εκδήλωσης κρίσεων.

Ετσι, λοιπόν, οι εμπλοκές της Μπούντεσβερ στα "παιχνίδια του θανάτου" σε παγκόσμια κλίμακα γίνονται τώρα πιο ξεκάθαρες... Ολα είναι έτοιμα για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις... Το επόμενο βήμα, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, θα είναι η παραπέρα επέκταση των εξαγωγών όπλων. Σήμερα η Γερμανία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο...

Νίκος ΗΛΙΑΔΗΣ - ΗΛΙΟΥΔΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναδιοργανώνονται οι Ενοπλες Δυνάμεις, ώστε να γίνουν «ικανές για πόλεμο» (2024-04-10 00:00:00.0)
Μαζικές συλλήψεις για σχέδιο «ανατροπής του πολιτεύματος» (2022-12-08 00:00:00.0)
Εντείνονται οι ζυμώσεις για το ρόλο του στρατού (2016-07-26 00:00:00.0)
Νέο «αμυντικό» δόγμα προάσπισης του κεφαλαίου (2006-10-27 00:00:00.0)
Με γνώμονα τη ΝΑΤΟική λογική (1999-12-25 00:00:00.0)
Για τις ανάγκες του "νέου" ΝΑΤΟ (1997-08-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ