Κυριακή 5 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρούσες οι αμαρτωλές πρακτικές του παρελθόντος

"Ενοχη σιωπή" από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης - για τέταρτη μέρα σήμερα, γύρω από το τεράστιο θέμα που προέκυψε την περασμένη Τετάρτη, όταν αποκαλύφθηκε χωρίς καμιά πλέον αμφιβολία, ότι η Αστυνομία ποτέ δεν παραιτήθηκε από αμαρτωλές πρακτικές του παρελθόντος.

Η επ' αυτοφώρω σύλληψη τού - με πολιτική περιβολή μάλιστα - αστυφύλακα του Τμήματος Ακρόπολης μέσα στην αίθουσα που συνεδρίαζαν τα στελέχη της ΕΣΑΚ την περασμένη Τετάρτη το απόγευμα, αποτελεί την πιο κραυγαλέα περίπτωση απόπειρας φακελώματος μιας συνδικαλιστικής σύσκεψης και ό,τι δικαιολογίες κι αν επιστρατεύσουν οι νοσταλγοί του παρελθόντος δε θα μπορέσουν να εξηγήσουν τα ανεξήγητα. Και τούτο διότι όχι μόνο έχουμε ανάλογα κρούσματα "επισκέψεων" αστυνομικών σε κλειστούς χώρους συσκέψεων, αλλά και επειδή επίσημα πλέον ομολογείται ότι υπάρχει πολιτική απόφαση για τη διάθεση αστυνομικών "σε μέτρα τάξης και ασφάλειας", σε όλες τις συγκεντρώσεις, τις πορείες και τις πάσης φύσεως εκδηλώσεις των σωματείων.Με το επιχείρημα ότι επιδιώκουν την προστασία των συγκεντρωμένων, διατηρούν έναν ολόκληρο μηχανισμό σε κατάσταση επιφυλακής, αφού αντιμετωπίζουν σαν "εχθρούς" όλους εκείνους που αντιτίθενται στην εκάστοτε κυβερνητική πολιτική. Η οποιαδήποτε αναγγελία απεργίας, συγκέντρωσης, πορείας, σύσκεψης συνδικαλιστικών σωματείων και άλλων μαζικών φορέων προσλαμβάνει στην Ασφάλεια το χαρακτήρα "πληροφορίας", που χρίζει περαιτέρω αξιοποίησης. Ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού ενημερώνεται η Διεύθυνση Επιχειρήσεων (ΜΑΤ, κλπ.) ή το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα. Από την πλευρά της Ασφάλειας κινείται παράλληλα η διαδικασία διάθεσης ανάλογου αριθμού αστυνομικών με πολιτικά για την καταγραφή βασικών παραμέτρων του συμβάντος (για παράδειγμα, θέμα της συγκέντρωσης, όγκος συγκέντρωσης, αριθμός συγκεντρωμένων, ομιλητές, ώρα λήξης, πιθανά επεισόδια, έριδες κλπ.).

Σημειώνουμε, ότι από τους κανονισμούς της Αστυνομίας, η παρουσία των αστυνομικών σε υπαίθριες συγκεντρώσεις είναι υποτίθεται επιβεβλημένη, εκ του... Συντάγματος, για τις ανάγκες διατήρησης της τάξης και μόνο. Αντίθετα, είναι τυπικά παράνομη η διείσδυση αστυνομικών μέσα σε συγκεντρώσεις ή σε κλειστούς χώρους, όπου πραγματοποιούνται συσκέψεις και εκδηλώσεις σωματείων. Μέτρα ασφαλείας μπορεί να ληφθούν σε ειδικές περιπτώσεις, εφόσον συντρέχουν λόγοι αποτροπής εγκληματικών ενεργειών. Υπάρχουν, όμως και κάποιες... διευρυμένες ερμηνείες των προαναφερόμενων κανονισμών. Ετσι, προβλέπεται η "επιτήρηση" και κλειστών χώρων, όπου συσκέπτονται συνδικαλιστές, όμως... από μακριά, ώστε να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις... Επειδή ο εντοπισμός αστυνομικού μέσα σε κλειστό συνδικαλιστικό χώρο συνιστά ποινικό και πειθαρχικό παράπτωμα, στις σχετικές διαταγές επισημαίνεται πάντα, ότι τα μέτρα λαμβάνονται εκτός και μακράν του χώρου των συγκεντρωμένων. Οταν κάτι δεν πάει καλά και αποκαλυφθεί η παρουσία της Αστυνομίας, τότε φυσικά αναζητείται το εξιλαστήριο θύμα ή προβάλλονται αστείες δικαιολογίες.

Η πρακτική που ακολουθεί η Αστυνομία στον ευαίσθητο τομέα της συλλογής πληροφοριών για τη δράση του συνδικαλιστικού κινήματος καθορίζεται από τη Διεύθυνση Κρατικής Ασφαλείας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και ειδικότερα από το 1ο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτιστικών Ζητημάτων. Το Τμήμα αυτό, όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο δημοσίευμα, σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, "καθοδηγεί τις περιφερειακές υπηρεσίες στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής για τα θέματα που αφορούν ιδιαίτερα κοινωνικά, πολιτιστικά και θρησκευτικά ζητήματα αστυνόμευσης". Μια διατύπωση τόσο γενικόλογη, που μπορεί να επιτρέπει και να χωρά κάθε είδους ερμηνείες και εφαρμογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ