Κυριακή 5 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Σε τροχιά συγκυβέρνησης

Το τελευταίο διάστημα σημειώνονται μια σειρά διεργασίες "προσέγγισης" μεταξύ των ηγεσιών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στις οποίες μάλλον δεν αποδίδεται η σημασία που αρμόζει. Πρόκειται για κινήσεις και ενέργειες, οι οποίες ξεφεύγουν από την παραδοσιακή τακτική της αλληλοϋποστήριξη των δύο μεγάλων κομμάτων και υποδηλώνουν ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μια νέα τακτική, που κυρίαρχο χαρακτηριστικό της είναι η "από κοινού συγκυβέρνηση". Στην πραγματικότητα πρόκειται για πρακτική εφαρμογή της αντίληψης που καλλιεργείται χρόνια τώρα από τους αρχιτέκτονες του πολιτικού σκηνικού, η οποία επιτάσσει τα δύο μεγάλα κόμματα να αναλάβουν από κοινού τις ευθύνες για τη διαχείριση των συμφερόντων της άρχουσας τάξης και την επιβολή των νέων σκληρών νεοφιλελεύθερων επιλογών. Η εκλογή του Κ. Καραμανλή στην ηγεσία της ΝΔ φαίνεται ότι έχει ανοίξει το δρόμο για την υλοποίηση αυτής της τακτικής.

Οι κινήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα έρχονται να ενισχύσουν τα παραπάνω.

  • Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης οργανώθηκε από το ΙΟΒΕ (όργανο του ΣΕΒ) κλειστή συζήτηση για την οικονομική πολιτική. Ενώπιον ειδικού ακροατηρίου οι Γ. Παπαντωνίου, Νικ. Χριστοδουλάκης και Χρ. Πρωτόπαππας από το ΠΑΣΟΚ, και Στ. Μάνος, Γ. Αλογοσκούφης και Δημ. Σιούφας από τη ΝΔ - εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι τα στελέχη των δύο κομμάτων έχει επιλεγεί με ιδιαίτερη προσοχή - έβαλαν επιτάπητος τα καυτά θέματα της οικονομίας. Οπως σημείωνε την επομένη η "Καθημερινή" που φιλοξενούσε την είδηση, τα 6 στελέχη "αποδέχτηκαν τους κοινούς στόχους, οι οποίοι συνδέονται κυρίως με τη σύγκλιση και το ΕΥΡΩ και εμφανίστηκαν ν' αμβλύνουν τις διαφορές τους".
  • Η ηγεσία της ΝΔ έχει καθιερώσει το τελευταίο διάστημα απευθείας επαφές των κορυφαίων στελεχών της, άλλως "σκιωδών υπουργών", με τους αντίστοιχους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ. Ολοι σχεδόν, οι τομεάρχες της ΝΔ, έχουν συναντηθεί με τους υπουργούς και έχουν συνεννοηθεί για τον τρόπο αντιμετώπισης των τρεχόντων προβλημάτων. Ο Θ. Τσουκάτος είχε δώσει πρώτος τη "γραμμή", την επομένη του διορισμού των 7 τομεαρχών της ΝΔ, λέγοντας ότι πρέπει οι υπουργοί να τους καλέσουν και να τους κάνουν σεμινάρια. Τα αποτελέσματα αυτών των επαφών είναι ήδη χειροπιαστά. Η ηγεσία της ΝΔ έσπευσε ανεπιφύλακτα να επικροτήσει τις κυβερνητικές αποφάσεις για τις αποκρατικοποιήσεις και την κατάργηση και συγχώνευση δημοσίων υπηρεσιών, καθώς και τις κυβερνητικές προτάσεις στον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη για την "ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας", την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη.
  • Δεν είναι τυχαίο ότι το δρόμο τον είχε ανοίξει σε ανύποπτο χρόνο ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος προφανώς γνώριζε έγκαιρα προς τα πού πάνε οι εξελίξεις και είχε σπεύσει να πρωτοπορήσει. Το γεγονός ότι ο Κ. Μητσοτάκης έχει "καταξιωθεί" ως απροκάλυπτος υποστηρικτής της πολιτικής Σημίτη, δείχνει το μονοπάτι που ακολουθεί, με διαφορά φάσης, η ηγεσία της ΝΔ.
  • Τις τάσεις αυτές έχουν "μυριστεί" και οι συνεταίροι του δικομματισμού, κυρίως ΣΥΝ, ΠΟΛ.ΑΝ., οι οποίοι διαρκώς και περισσότερο απροσχημάτιστα σπεύδουν να συνταχθούν με κυβερνητικές επιλογές, π.χ., "Καποδίστριας", για να δείξουν ότι είναι μέσα στο "πνεύμα της εποχής".

Πρέπει να θεωρείται μάλλον βέβαιο ότι οι τάσεις αυτές θα ενισχυθούν στο προσεχές μέλλον, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα εκλείψουν οι ευκαιρίες για τεχνητές συγκρούσεις και δημαγωγία, που θα επιτρέπουν στα δύο μεγάλα κόμματα, ιδιαίτερα στη ΝΔ, να δικαιολογούν την ξεχωριστή ύπαρξή τους.

Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ